maanantai 30. joulukuuta 2013

Minun vuoteni 2013

Päätin kirjoitella tälläisen perinteisen uudenvuodenkyselyn joita on aikaisemmin blogeissa liikkunut. Yleensä olen tehnyt kuvakoosteen kuluneesta vuodesta, sen enemmän fiiliksiä tai mietteitä erittelemättä, mutta tänä vuonna teki mieli syventyä enemmän kuluneeseen vuoteen. Kuvakoosteenkin kyllä teen, sitten vähän myöhemmin.
1. Mitä sellaista teit viimeksi kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?
Tulin äidiksi.
 
2. Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutena vuotena tekemäsi lupaukset?
En tainnut tehdä yhtäkään uudenvuodenlupausta, sillä ennestään tiedän että olen aika huono niitä pitämään. Ainoa lupaus jonka olen koskaan onnistunut pitämään on ollut hampaitten jokailtainen lankaus - vuoden aikana siitä muodostui hyvä tapa.

3. Tuliko elämääsi uusia ihmisiä viimeksi kuluneen vuoden aikana?
Tuli monta ihanaa naista. Synnytysvalmennuksessa tuli seitsemän uutta kaveria, ja sen jälkeen vauvaharrastuksissa (ja erityisesti NCT-tapaamisissa) monia uusia kavereita. Harmi vaan että yksi läheisimpiä kavereita muuttaa nyt vuodenvaihteessa toisaalle.
 
4. Menetitkö ketään läheistäsi?
En.
 
5. Missä maissa vierailit?
Suomessa ja Englannissa. Enpä ole pitkiin aikoihin vieraillut missään muualla.
6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et viimeksi kuluneen vuoden aikana saanut?
Enemmän unta, vähemmän stressiä.
7. Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä nimenomaisesta kaudesta?
05.06.2013. Vauvan syntymäpäivä.
 
8. Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?
En nyt ole mistään erityisestä kovin ylpeä, mutta paljon sain tehdä töitä sekä imetyksen onnistumisen eteen että uuden työpaikan löytämiseen.
 
9. Mikä oli suurin pettymyksesi?
No ehkä se että se ultimate-unelmatyöpaikka jäi sivu suun. Mutta ehkä se tarkoittaa sitä etten olisi sinne ollutkaan niin sopiva, täytyy ottaa se siltä kannalta.
 
10. Sairastitko tai loukkaannuitko?
Synnytyksestä parantuminen kesti useamman kuukauden ja kävely oli vaikeaa pari kuukautta. Muuten olin kohtalaisen terve.
 
11. Mikä oli paras ostoksesi?
Itselle Storksakin hoitolaukku (tätä on paljon kivempi pitää mukana kuin jotain rumaa tavallista vaippalaukkua), ja vauvalle Joolz Day vaunut olivat ihan loisto-ostokset. Erinäisiin Stokke ostoksiin vauvalle ollaan myös oltu tosi tyytyväisiä.
 
12. Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?
Ei kenenkään noin yleisesti ottaen, mutta vähän ihmetytti joidenkin ihmisten (lähinnä netissä ilmaistujen mielipiteiden) ehdottomuus  lasten kasvatukseen ja ruokkimiseen liittyvissä asioissa.
  
13. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Vauvaan...
 
14. Mistä ihan todella, todella innostuit?
Vauvasta ja kaikkeen vauvaan liittyvästä! Vauvantarvikkeista, ja vauvatietoudesta. Yllättäen innostuin myös lukemaan paljon synnytyslääketieteestä, erityisesti synnytyksen jälkeen.
 
15. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta kaudesta?
 

 

16. Viime kauteen verrattuna, oletko:
i. onnellisempi vai onnettomampi: Onnellisempi, roimasti.
ii. laihempi vai lihavampi: Laihempi, raskauskiloja lähtenyt nyt noin 15.  
iii. Rikkaampi vai köyhempi: Köyhempi, Englannissa äitiyslomarahat ei päätä huimaa...

17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Nukkuneeni.

18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Roikkuneeni netissä turhanpäiten tekemättä mitään järkevää.
 
 
 
 
19. Miten vietit joulua? Entä juhannusta?
Aaton omassa kodissa kestitsemässä sukulaisia, joulupäivän ja tapaninpäivän anoppilassa. Juhannusta en viettänyt ollenkaan, se kun soljuu ohi täällä Englannissa ihan tavallisena päivänä.

20. Rakastuitko kauden aikana?
Tasaisen rakastunut koko vuoden aikana.
 
21. Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?
One born every minute. Ei taida olla yllättävää että palataan taas tähän synnytysaiheeseen. Viihdykkeenä Supernatural oli ihan ykkönen, nyt jäänyt vain paitsioon sillä meidän kanavilta ei näy uusinta kautta vielä.
 
22. Vihaatko mitään tai ketään jota et vihannut tähän aikaan viime vuonna?
En. Ylipäätänsä viha on mielestäni turhan rasittava ja stressaava tunne, mielummin olen jostain välinpitämätön. Turha kohottaa verenpainettaan jonkun itsestä riippumattoman asian vuoksi, ja jos se on jotain itseensä liittyvää, sitä kannattaa muuttaa. Ja vastatakseni kysymykseen myös toisin, en ollut välinpitämätönkään mitään kohtaan.


 
 
23. Mikä oli paras lukemasi kirja?
 
24. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?
Tänä vuonna en löytänyt mitään uutta musiikkia, harmi!
 
25. Mitä halusit ja sait?
Uuden työn. Sain kaksi työtarjousta, joista pitää päättää parempi.
 
26. Mitä halusit, mutta et saanut?
Tismalleen opintojani vastaavan työn. En saanut, mutta läheltä liippaa.

27. Mikä oli vuoden paras elokuva?
Hobitti.
 

 
 
28. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?
Täytin 30, ja kävin miehen ja vauvan kanssa pihviravintolassa.
 
29. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi selkeästi paremman ja onnellisemman?
Ehkä enempi matkustellu, olisi ollut mukava päästä kokemaan joitain uusia maita tai edes kaupunkeja. Tai olisin ollut ihan tyytyväinen vaikka olisin käynyt joissain vakiosuosikkipaikoissa uudemmankin kerran. Tai vaikka edes kotimaamatkailemassa - haluaisin nähdä Skotlannin uudestaan, käydä Dorsetissa ja Walesissa, ja Isle of Skyellä.
 
30. Kuinka määrittelisit tyylisi kuluneen vuoden aikana?
Mumsy... Imetys-paidat (tai muuten helpon sisäänpääsyn paidat), raskaushousut, ja kotiverkkarit ovat olleen suosiossa. Ehkä tästä suosta noustaan vielä ensi vuonna! Viimeistään sitten työhön paluun merkeissä täytyy vähän uudistua.
  
31. Mikä piti sinut järjissäsi?
Ihanat mammakaverit joilta saa vertaistukea ja ymmärrystä erilaisissa vauvakriisitilanteissa.
32. Ketä julkkista himoitsit eniten?
Samat vanhat suosikit edelleen ovat Ewan McGregor, James McAvoy ja Tom Hardy.
 
33. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtuma liikautti sinua eniten?
Syyrian sota, sen jatkuva eskaloituminen ja monet lapsiuhrit.
 
34. Ketä kaipasit?
Vauvaa silloin kun olin itse poissa kotoa. Kavereihin verrattuna olen jättänyt vauvan aika usein kaksisteen isänsä kanssa - noita työhaastatteluja kun kertyi useampi.
 


 
 
35. Kuka oli paras tapaamasi ihminen?
No vauva tottakai! Päivä päivältä tulee enemmän hänen oma persoonallisuus esiin ja varsin hauska typykkä hän onkin. Muista ihmisistä varmaankin eräs mammakaveri, jonka lapsi syntyi viikkoa ennen  omaa vauvaa. Ollaan käyty paljon kahvittelemassa ja juttelemassa syntyjä syviä.
 
36. Mikä tai kuka yllätti sinut viime vuonna?
No ehkä se yllätti että kuinka erilaiseksi elämä muuttuu heti lapsen synnyttyä. Asiat menevät aivan erilaiseen tärkeysjärjestykseen - aikaisemmin tärkeät asiat tuntuvat jokseenkin merkityksettömiltä sillä elämässä on muuta paljon tärkeämpää. Lisäksi vauva vie yllättävän paljon aikaa - ihmettelen mitäköhän tein aikaisemmin kaikilla vuorokausien tunneilla! 
37. Mitkä viisi asiaa asetat tavoitteiksesi ensi vuodelle? Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia, vaan henkilökohtaisia tavoitteita.
Haluaisin alkaa rakentamaan uraa, en pelkästään tehdä työtä. Haluaisin oppia jotain uutta, tai tulemaan jossain taidossa paremmaksi, ehkäpä jossain kielessä tai käsityötaidossa. Haluaisin pitää parempaa huolta kodistani ja vihdoinkin oppia sisustamaan - siihen auttaisi pitkän linjan romunraivaus (uskomatonta miten paljon kaikenlaista vauvantarviketta kertyy nurkkiin!). Haluaisin nauttia tästä hetkestä enemmän, enkä miettiä jatkuvasti tulevaa ja stressata asiasta tahi toisesta. Viimeiseksi, haluaisin kehittää tätä blogia johonkin suuntaan - mutta mihinköhän?

perjantai 27. joulukuuta 2013

Meidän joulupäivä kuvina - vauvan ensimmäinen joulu

Tänä vuonna käytiin taas valmiiseen joulupöytään anoppilassa. Syötiin englantilaisia jouluruokia, pelailtiin pelejä ja nautittiin yhdessäolosta.
  
 
Vauva sai kauheasti lahjoja - lähinnä vilkkuvia ja välkkyviä ja äänekkäitä muovileluja. Ah kun tulee olemaan hauskoja päiviä meillä... Mutta tuli niitä käytännöllisiä vaatteitakin jonkun verran!
 
  
 
Kun jaettiin lahjoja, eräs sukulaisperhe kantoi meille ja erityisesti vauvalle melkoisen kasan lahjoja. Olipa niinkin noloa ettei meillä ollut heille lahjaa antaa ollenkaan. Äkkiä pienen takahuoneessa pidetyn neuvottelun jälkeen hoidettiin asia niin että annoimme heille eräälle toiselle, vasta seuraavana päivänä paikalle tulevalle sukulaisperheelle valmistetun jouluherkkukorin (itsetehtyjä suklaita, maustettua vodkaa ja pipareita).
 
 

 
 
 
Mietittiin sitten että mitä ihmettä sille toiselle sukulaisperheelle tapaninpäivänä lahjoitetaan - kaupat olivat nimittäin kiinni, joulu- että tapaninpäivänä. Ja meillä oli keitiönkaapit tyhjää täynnä, muutamaa laatikkolusikallista lukuunottamatta. Mutta ei hätiä mitiä. Anopilta lainattiin voita, sokeria ja jauhoja, sekä iso stilton-kimpale. Lisäksi joululahjoihimme kuului vodka-pullo. Siinä sitten kotiin palattua meikä valmisti yömyöhään piparkakkutaikinan, mies astiapesunkoneen avulla (kikka kolmonen) pikaisen makuvodkasekoituksen, ja aamulla leivottiin, pullotettiin ja pakattiin kaikki nätisti ylimääräisen sellofaanin avulla pieneksi koriksi. Joulu pelastettu!
 
 


 
Lelurikas joulu - vauva ihastui erityisesti kirjoihin! (Äitin tyttö selkeästi...)
 
Ja nyt sitten on tämän vuoden joulu käsitelty blogissa ja siirrytään uuden vuoden tuuliin! Kotiin joulu saa jäädä vielä vähäksi aikaa, mutta pikkuhiljaa siirtyvät nuo holly-oksat, tonttuset ja joulukortit muille maille...
 

torstai 26. joulukuuta 2013

Luukku 25 - Jouluhaaste Nro 2

Sain jouluisen haasteen Lauralta ja nyt ihan bonusluukkuna englantilaiseen tyyliin tässä 25. (no joo, 23...) joulupostaus. 11 kysymystä joulusta ja 11 vastausta. Oikeastihan tähän haasteeseen kuuluisi vielä 11 jouluaiheista faktaa itsestäni mutta mutta... eiköhän nämä kysymykset riitä tällä kertaa.1.) What is your favourite Christmas memory?
No yksi muisto on esimerkiksi kun pikkuveli oli viitisen vuotta, ja löysi porstuasta joulupukin tamineet ja innostui pukemaan ne päälleen ja tallustelemaan ne ympäri taloa. Joulupukki ei tainut enää tulla käymään sen joulun jälkeen.
 
2.) Wrapping paper of gift bags?
Lahjapaperi. Näyttää mielestäni kivemmalta.
 

3.) What is your favourite Christmas movie?
It's a Wonderful Life. 

4.) Favourite Christmas songs?


 
5.) Time for confession: have you ever recycled Christmas presents?
En kai, ei nyt ainakaan tule mieleen että olisin ne lahjoittanut jollekin muulle, mutta olen kyllä vienyt niitä suoraan hyväntekeväisyyskauppoihin.  
 
6.) Do you send christmas cards? Mail or email? Do you buy them from a store, make yourself....?
Viime vuosina olen alkanut lähettää kortteja, ihan oikeita eikä mitään e-mail-kortteja (ei ne vaan ole sama asia). Yleensä ostetaan, mutta yritän aina löytää jotain muuta kuin niitä tusinakortteja, esimerkiksi nuorten suunnittelijoiden tekemiä juttuja. Tänä vuonna tehtiin oma kortti vauvan tonttukuvasta.

7.) Is there anything annoying about this time of the year? If so, what is it?
Tungos kaupoissa, ja jokapaikassa raikaavat joululaulut. Kohtuu kaikessa, joululauluissakin.  
 
 
8.) What do you usually serve on Christmas dinner?
Perinteiset laatikot, sekä bataattilaatikko, kylmäsavulohta, mätiä, hyviä leikkeleitä esim serranokinkkua. Kinkku ei ole mikään pakollinen, mutta laatikot ovat. Tähtitorttuja, pipareita ja juustoja.

 
 
9.) What are your some favourite Christmas decorations that you are going to put up? Do you prefer themed or homey Christmas tree?
Tykkään ehkä enemmän sellaisista kotikutoisista sekalaisen sakin edustamasta joulukuusesta. Mutta täytyy sanoa, ovathan ne väriteemalliset tyylikkäämpiä. Meillä oikeastaan on vain kahta settiä kuusenkoristeita, kuustahan meillä ei omassa kodissa ikinä ole ollut (koristeet roikkuvat missä milloinkin), joten niin vähästä määrästä on vaikea valita suosikkia.

10.) What kind of tree topper you have? Angel, star or something else?
Minusta se oikea koriste kuusen latvaan on tähti. Englannissa keijunukke on tavallisempi, josta mies tykkää enemmän.


 
11.) What are some of your most important Christmas traditions?
Laatikoitten, tähtitorttujen, ja pipareitten syöminen. Hyvät suomalaiset suklaat myös suosiossa.
 

tiistai 24. joulukuuta 2013

Luukku 23 ja 24 - Joulukortti

Heh, loppua kohden meni vähän penkin alle tämä joulukalenteri, mutta ei se mitään. Joulunvieton valmistelu kesti sen verran etten edes blogiin ehtinyt ennenkuin jouluaaton viimeiset vieraat poistuivat ja vauva oli saatu unten maille.
 
Vietimme jouluaaton täällä meillä - ja kutsuimme myös miehen sisaren perheineen tänne suomalaiseen joulunviettoon. Väänsin joulupöytään lanttu- ja bataattilaatikon, riisipuuroa, luumu- ja omenakanelitorttuja, ja pipareita yllinkyllin. Mies teki kokiksessa haudutetun kinkun (huisin hyvää), ja alkupaloina tarjoiltiin munavoita, ruisleipiä, kylmäsavustettua lohta ja serranokinkkua. Jälkkärin ominaisuudessa oli vielä juustopöytä, mutta eipä taida olla kovakaan yllätys ettei sitä kukaan enää jaksanut syödä. Kovat oli suunnitelmat - mietin aikaisemmin että olisin tehnyt myös porkkanalaatikon ja karjalanpiirakoita (ja vähän muitakin juttuja) mutta mitä lähemmäs joulua tultiin sitä matalammalle rima putosi. Hyvä tosin näinkin - jääkaapissa on mukavasti vielä välipäiviksi meille jouluruokia ja ne onnistutaan sieltä varmasti syömään poiskin. Huomenna menemme sitten englantilaiseen joulunviettoon anoppilaan, ja siellä vietetään tapaninpäiväkin, eli enää ei tarvitse huhkia keittiössä.
 
Kun vielä joululahjatkin piti tehdä (meidän hampereissä oli itsetehtyjä suklaakonvehteja, pipareita ja sitä Christmas Pudding vodkaa) tuli tosiaan vietettyä keittiössä ihan liikaa aikaa. Ehdinpä silti näkemään vielä NCT-kaverit tyttöjen illan merkeissä aatonaattona - vauvat kotona isin hoivissa. Oli ihan mukava päästä tuulettumaan muutamaksi tunniksi kivan keskustelun ääreen. Kaikki muuten olivat samaa mieltä että jouluinen olo puuttuu ihan täysin - johtuisikohan se sitten siitä että kun kaikki ollaan äitiyslomalla, ei ole tullut fiilisteltyä sitä tulevaa lomaa, kun kaikki päivät ovat jokseenkin samanlaisia. Eipä sillä, ei valittamista, äitiysloma on ollut ihanaa aikaa!
 
 
 
 
Tässä muuten meidän tämän vuoden joulukortti. Mitäs tykkäätte? Oli muuten vaikea saada vauvasta kuvaa, pimeään vuodenaikaan, pimeässä englantilaisessa talossa. Nyt tosin hommasin vihdoista vihdoinkin itselleni reflectorin, eli toivotaan että se auttaa tulevaisuudessa vauvakuvauksissa. Vauvalla oli tuo Marimekon tonttulakki päässä joulupöydässä, ja onnistui sotkemaan sen alta aikayksikön soseeseen... Pitääkin pestä se pikaisesti huomista varten!
 
Nyt tässä joulunaikana onkin juttuja mietittävänä. Sain sen toisen työtarjouksen ja nyt joudun miettimään kumman ottaisin. En tiedä vielä mihin mennessä minun tulee päättää, luultavasti uudenvuoden jälkeen pitää olla selvänä asiat. Tässäpä sitä pohdittavaa - molemmat hyvin erilaisia, molemmat hyviä, kumpaan suuntaan haluan lähteä rakentamaan uraani. Molemmissa on myös pari kommervekkiä mitkä vaikeuttavat asian päättämistä. Vaihtelen mielipidettäni jatkuvasti kumman ottaisinkaan - yhtenä hetkenä toinen tuntuu paremmalta, toisena se toinen.
 
Tälläisiä joulukuulumisia.
 
Hyviä jouluja vielä sinnekin suuntaan!

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Luukku 21 ja 22 - Joulupukin luona

Noniin, käytiin nyt sitten toista kertaa joulupukkia moikkaamassa. Tällä kertaa sujui huomattavasti paremmin! Vauva tarkkasi partaveikkosta silmä kovana, innostui vähän mutustelemaan partaa eikä parkaissut tällä kertaa ollenkaan.Onko näitä Suomessa muuten ollenkaan? Täällähän kun joulupukki joulupäivän yönä sujauttaa lahjat salamyhkäisesti joulusukkiin pääsevät englantilaiset lapset tapaamaan joulupukin erilaisissa Santa's Grotto pajoissa, isoissa tavarataloissa ja lastentarvikekaupoissa. Siinä sitten istutaan polvella ja kerrotaan lahjatoiveet jotka pukki kuuliaisesti kirjoittaa ylös, ja lopuksi pukki ojentaa lapselle lelun kotiinviemisiksi.


Tässä oli pientä tahtojen taistoa siitä kuka sen parran loppujen lopuksi saisi pitää. Joulupukki voitti, tällä kertaa...


Hyvä reissu. Ja kaikenlisäksi, vauva oli aivan innoissaan joulupukilta saamastaan helistimestä!

Harmitti muuten kun unohtui kamera kotiin, joten tyytyminen oli taas iPhone-kuviin. Parempi tietenkin kuin ei mitään. Ja vähän tylsästi jouduin nyt yhdistämään kaksi luukkua kun en eilen millään ehtinyt päivittelemään kuulumisia laatikkojen valmistamisen keskeltä, mutta parempi sekin kuin ei mitään?

perjantai 20. joulukuuta 2013

Luukku 20 - Englantilainen jouluruoka

Englantilainen jouluruoka, ah siitä taas tänä vuonna nautitaan. Teille jotka eivät ole tämän perinteen saloihin tutustuneet tässäpä pieni opastus joulupöydän syövereihin, varustettuna kuvilla viime vuosien Enkku-jouluistani.
 

 
 
Jouluaattoa täällä ei vietetä ollenkaan, se on ihan tavallinen työpäivä. Joulupäivä taas aloitetaan scrambled eggs on toast with smoked salmon, ja toivottavasti kuohuviinilasillisen kera. Mun mies riipii kylmäsavustetun lohen ohuiksi palasiksi, sekoittaa sen kananmunakermaseokseen, ja paistaa munakokkelin nopeasti pannulla. Lapsiperheissä lahjat olisivat tässä vaiheessa jo avattu, vähä aikuisemmat odottelee aamiaisen jälkeen.
 
 
 
 
Joululounas syödään myöhään iltapäivällä, yleensä kahden kolmen maissa. Silloin tarjotaan melkoinen satsi kaikenlaista ruokaa. Pöytään laitetaan usein pieniä sorminaposteltavia, kuten minimakkaroita pekoniin käärittynä (pigs in a blanket), ja pääruokana tarjoillaan usein paahdettua lihaa, kuten paistia ja erityisesti kalkkunaa. Ihan perinteisistä perinteisin joulupöydän lintu Englannissa olisi hanhi, mutta kalkkuna on se nykyaikainen lintu jolla ruokkii isommankin porukan. Hanhella ei valitettavasti ruoki kuin muutaman ihmisen per lintu.
 
Lisukkeiksi tarjotaan usein ruusukaaleja, paistettua kaalia, uunivihanneksia kuten lanttua, palsternakkaa, porkkanaa, roasted potatoes eli paahdettuja perunoita (parhaimmat syntyy hanhenrasvassa paistettuina!) sekä stuffing balls jotka ovat sellaisia jänniä makkaranlihasta ja korppujauhoista valmistettuja salvialla ja sipulilla maustettuja palluraisia. Ja kaiken päälle tottakai paljon paistinkastiketta! Lisäksi karpalohilloa voi nauttia, sekin kuuluu täällä jouluun. Joskus tarjoillaan myös bread saucea, joka on maitoinen kastike johon sekoitetaan leipää.
 
 
 
 
Mutta tärkeää - ennenkuin aloitetaan syömään avataan Christmas crackers. Vierustoveri tarraa kiinni joulu-patukan toiseen päähän, ja sitten vedetään kunnes poksahtaa. Sisältä saa jonkun pienen lelun, vitsin paperilapulla ja paperikruunun jota pidetään päässä ruokailun ajan.
 
 

 
 
Jälkiruoaksi syödään Christmas pudding, joka on sellainen alkomaholilla kyllästetty puolipyöreä kuivahedelmäkakku. Se valellaan brandylla ja ohjelmanumerona liekitetään ja tuodaan varovasti pöytään kaikkien ihastellessa liekkejä. Yleensä se sammuu ennen pöytään ehtimistään. Se syödään erilaisten kermojen kera - täältä saa mielenkiintoisia Grand Marnier, Whisky ja Brandy kermoja joulunalla juurikin tätä tarkoitusta varten. Lisäksi mince piet ovat perinteisiä, eli niitä pieniä mausteisilla kuivahedelmäsoeksilla täytettyjä piirakoita, niitäkin syödään. Jotkut tekevät myös triflen, joka on sekoitus kakkupohjaa, vaniljavanukasta, hilloa/hedelmiä ja kermavaahtoa tasoittain aseteltuna isoon kulhoon. Erilainen juustolautanen on myös aika tavallinen tarjottava.
 
Iltapalaksi, jos alkaa hiukoa, tarjotaan yleensä kalkkunavoileipää - paksulti majoneesia ja kalkkunan jämiä valkoisen leivän välissä. Näitä voileipiä syödään loput välipäivät, niin kauan kuin kalkkunaa riittää eikä korvista tule vielä ulos.
 
Oma mielipiteeni näistä ruoista on että aamiainen ja jälkiruoka on hyvää, erityisesti tykkään mince piestä ja Christmas puddingista, mutta joululounas ei minua niin miellytä. Se on aivan liian tavallinen jouluksi - muistuttaa mielestäni ihan liikaa perinteistä sunnuntai lounasta, jossa tarjoillaan paahdettua kanaa uunivihannesten kanssa. Kalkkuna on mielestäni aika kuivaa ja mautonta, ja parhaimmillaan se on tosiaan majoneesin kanssa voileivän välissä.
 
Tälläisiä kuuluu meidän joulunviettoon tänä vuonna. Oletteko te istuneet englantilaiseen joulupöytään ja mitäs tykkäsitte?