maanantai 30. kesäkuuta 2014

Puutarhamessukuvia

Lupailin vielä lisää näitä puutarhamessukuvia, siellä kun tuli käytyä ja vietettiin siellä ihan reippaasti aikaa. Ihailin kovin kauniita kukkia, ja hyvällä maulla tehtyjä koristeita. Minuun messut ainakin vetosivat, siellä oli sopivasti kaikkea, muttei liikaa ollenkaan. Ja meille suuri vetonaula oli tietenkin pikatreffit pitkästä aikaa erään kaverin kanssa - siellä NordEco Stylen ständillä me vietimme aikaa turisemassa suomeksi aina kun asiakkaat hetkeksi kaikkosivat. Totuudenmukaisesti, ihan kauheasti ei ehditty ajatuksia vaihtamaan sillä nämä puutarhakalusteet keräsivät paljon kiinnostusta, hyvä niin!

 



Kauniita kukkia tottakai...






Paikka oli nätisti ja asiaankuuluvasti stailattu - tykkäsin tyylistä kovin, ja näin kivoja ideoita kaikkialla.










Miten ois tuollainen luuranko, tai strutsilla ratsastava lihava silinterihattuinen nainen puutarhakoristeeksi? Makuja on tietty monia. Nämä alemmat "puutarhapommit" olivat aika hauskoja - ne voi vain heittää kuin kranaatin sinne puutarhaan. Helppoa ja huoletonta kylvämistä (kuin meille tehtyjä).




Ja vielä niistä puutarhakalusteista - jos tosiaan asutte Briteissä ja etsiskelette puutarhakalusteita, nämä ovat todella mukavia ja suomalaisiakin kaikenlisäksi. Vähän erilaista tyyliä kuin ne perinteiset englantilaiset puutarhakalusteet, ja näyttävät uppoavan britteihinkin kuin häkä.



"Ook" sanoo vauva ja osoittaa kuvan ulkopuolelle jäävää jättimäistä dalmatialaista... Ensimmäinen sana! Sitä seuraavat sanat ovat olleet at (cat ja that) ja mai (mine). Iso tyttö jo!

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Britannia: Eroja suomalaisten ja englantilaisten lastenhoitotapojen välillä

Minun kokemukseni suomalaisista lastenhoitotavoista on peräisin pitkälti nettimaailmasta - blogeista ja erilaisilta nettisivuilta ja vauvafoorumeilta. Muutama pieni käärö on ilmaantunut myös suomalaiseen ystäväpiiriini, sieltä suunnasta olen myös imenyt informaatiota mitä siellä Suomessa onkaan tapana. Paljon paremmin olen selvillä englantilaisista lasteen liittyvistä asioista, eipä liene yllättävää kun tosiaan täällä Lontoossa asustelemme ja suurin osa vauvakavereista on englantilaisia, tai täällä asuvia englantilaistuneita ulkomaalaisia.
 
Tässä silti muutamia ajatuksiani niistä eroista suomalaisten ja englantilaisten lastenhoitotapojen välillä. Lastenhoitotavat määrittelin hyvinkin laveasti - ajatuksia löytyy nimittäin vähän kaikenlaisesta lapsiin ja vauvoihin liittyvästä.


 

Imettäminen - Suomessa imettäminen on iso juttu. Siellä on pakko imettää tai on huono äiti, joka ei välitä lastensa terveydestä tippaakaan. Kärjistettyä, mutta tälläinen mielikuva minulle on jäänyt. Imettäminen jatkuu myös niin pitkään kuin lapsi haluaa. Ei toki aina, mutta sitä pidetään hyvänä asiana että lasta imetetään vuoden ikäiseksi tai jopa vähän ylikin. Briteissä taas imettäminen on ehkä vähän erikoista. On paljon tavallisempaa (erityisesti working class alueilla) syöttää vauva korvikemaidolla, ja imettämistä ehkä jopa vähän häpeillään. Keskiluokkaisilla ja kalliimmilla alueilla imetetään enemmän, mutta sanoisin että niilläkin imettäminen lopetellaan siinä puolen vuoden iässä, pikkuhiljaa. Imettäminen ei ole kovinkaan iso juttu - siitä toki puhutaan, mutta sillä ei syyllistetä, sillä onhan se niin tavatonta että joku imettäisi. Yli puolenvuoden ikäisen vauvan imettäminen on jo ehkä vähän erikoista Briteissä.
 


 
Allergiat  - Suomessa vähän joka toisella vauvalla tuntuu olevan jotain herkkyyksiä, ja äidit mitä erilaisimmilla imetysdieeteillä. Ei maitoa, ei sipulia, ei herneitä, mikä nyt saattaisi vaikuttaa vauvan suolistoon. Vähän vanhemmilla lapsilla taas tarkkaillaan kovasti mitä sinne suuhun pistetään ja mitä sieltä tulee ulos. Täällä Briteissä taas ei kellään ole allergioita - imetysdieettejä ei suositella sillä näin vauva altistuu ärsyttäville ruoka-aineille ja näin pääsee siedätyshoitona alkavista allergioista eroon. Ihan vakavasti puhuen, täällä on ongelmana se että ihan oikeiden allergioiden toteaminen on todella vaikeata eivätkä lääkärit ota äitejä tosissaan. Jatkotutkimuksiin pääsy tarvittaessa on lottovoitto.
 


 
Vaatteet ja trendimerkit - Täällä mitään erityisiä vauvojen trendimerkkejä ei oikein ole. Suurin osa ihmisistä ostaa vauvalleen vaatteita supermarketeista, tai Mothercaresta tai muista vauvakaupoista. Monet myös saavat isoja vaatepaketteja lahjoituksena lapsiperhesukulaisilta, täällä kun ei erityisemmin harrasteta lasten vaatteiden eteenpäinmyyntiä, ne menevät lahjoituksena kavereille ja sukulaisille. Suomessa taas tuntuu että vauvoilla ja lapsilla pitää olla sitä uusinta uutta, ja mielellään Miikkareilta, Popilta, Pompilta, MiniRodinilta tai mitä muita siellä nyt onkaan pinnalla. Ja kun lastenvaatteissa liikkuu jokseenkin isot rahat, niistä ei päästetä ilmaiseksi irti sitten millään - joko kirppareille tai nettimyyntiin hampaat irvessä.


 
 
Rutiinit - Briteissä rutiinit tuntuvat olevan pinnalla. On heräämisaika, ja ruoka-ajat, ja nukkumaan mennään aina kuuden maissa illalla, iltakylvyn jälkeen. Iltakylpy on pakollinen. Ja vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa, eli lapset mahdollisimman aikaisin petiin. Gina Ford ja Supernanny ovat pinnalla. Suomessa taas meininki on vähän rennompaa. Syödään kun on nälkä, mennään nukkumaan vähän myöhempään kun väsyttää, rutiinit ovat ehkä siellä, mutta niistä ei pidetä kiinni tiukasti. Tehdään vähän oman pään ja oman perheen tapojen mukaan, eikä mitään lastenkasvatusoppaita pahemmin seurailla.



 
Käytöstavat - Briteissä lapsille opetetaan pienestä pitäen kiitos ja anteeksi, ja muut kohteliaisuudet, mutta ehkä muuten lasten annetaan olla aika äänekkäitä ja vilkkaita. Joskus näkee aika huonostikin käyttäytyviä kiukkupusseja joiden käyttäytymistä ei mitenkään ruodita (paitsi jos kiitos tai ole hyvä unohtuu). Suomessa lapset eivät ole ehkä niin kohteliaita, mutta paljon hiljaisempia ja käyttäytyvät usein kiltisti ulkoilmoissa.

Ekoilu - Kierrättäminen, kirpputoreilta vauvanvaatteiden osto, ja kestovaipat ovat Suomessa tavallisia. Briteissä taas ei kestovaippoja oikein kukaan käytä, ja jos käyttää, ei kauaa. Kirpputoreilta (tai paikallisista hyväntekeväisyyskaupoista) ei osteta, eihän kukaan halua lapselleen mitään vanhaa. Ja sitäpaitsi, lastenvaatteet ovat halpoja (eikä niissä ole arvolisänveroa ollenkaan) ja niitä ostellaan usein lahjoiksi.
 
Kertokaa te - olenko ihan väärässä ja kumman maan suhteen?

lauantai 28. kesäkuuta 2014

Cambridge viime lauantaina

 
 
Cambridge on kyllä kaunis kaupunki. Sen verran pieni että tälläiselle uuslontoolaiselle ja sen paljasjalkaiselle lontoolaismiehelle se tuntuisi mahdottomalta vakituisena asuinpaikkana, mutta sillointällöin kotimaamatkailun merkeissä se tuntuu mukavalta. Lähdettiin sinne porukalla tapaamaan äitiryhmäkaveria joka muutti sinne töiden (ja paremman työ/perhetasapainon) perässä viime vuoden puolella. Pienessä kaupungissa toki työmatkat ovat lyhyempiä ja perheen kanssa pääsee viettämään enemmän aikaa, puolensa sekin pienissä kaupungeissa. Päivittäin kun käyttää kahdesta kolmeen tuntia työpaikalle menoon ja sieltä tuloon, ei sitä paljoa aikaa muuhun jää. Tiedän sen kokemuksesta, elänhän juuri sellaista elämää tällä hetkellä.
 


 
 
Mutta, Cambridgeen. Kaunis yliopistokaupunki. Naureskelin kaverille että nyt kun Cambridgeen muutitte, nyt on aika prepata tyttöä paikalliseen yliopistoon. Me otamme sitten tavoitteeksi UCL:n tai Imperialin, riippuen pääaineesta. Nyt sitten vaan Baby Einstein -videot ja sormivärit kehiin ja vauvoja kehittämään. Onhan tässä jo ehditty pienimuotoisesti kilpailemaan kuka alkaa ensimmäisenä kävelemään ja kuka sanoo ensimmäisen sanan, kovemmat panokset peliin vain.
 
 



 
 
Kiertelyn jälkeen jäimme vielä lepäilemään ja syömään mehujäitä joen varrelle, katsellen punting - soutelua. Sen verran sunnuntaisoutelijoita (okei, paremminkin voisi sanoa että lauantaisoutelijoita) viihtyi vesillä, että ihmettelen ettei yhtäkään molskahdusta kuulunut. Muutama uhkaava tilanne ohitettiin veneissä pelkällä rempseällä naurulla tasapainoilun lomassa, meidän jännätessä siinä rannalla.
 

 
 
Tänä lauantaina otetaankin sitten vain ihan rauhallisesti, kuunnellaan sateen ropinaa, tehdään syntymäpäivälahjaa huomisiin vauvabileisiin ja täytetään meidän uutta vaatekaappia josta jo instagrammissa mainitsinkin. Huomisiin Britannia-postauksiin saakka siis hei!
 
 

 

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kuvaideoita: sisäpuutarha ja yrttitarha

Mainitsinkin jo että tuossa viikonloppuna kävimme Grow puutarhamessuilla, contemporary garden fair Hamstead Heathissa. Ollaan nyt haudattu haaveemme puutarhan remppaamisesta hamaan tulevaisuuteen, ja näin pikkuhiljaa kerätään ideoita, mutta varsinainen kiinnostus meillä oli sisäpuutarhaan tai pieneen yrttitarhaan. Olen kaavaillut meille keittiöön ikkunan eteen pientä yrttitarhaa, ja oli ihan kiva vilkuilla ideoita muihinkin sisäratkaisuihin.
 
 
 
 
Siis katsokaas kuinka siistejä! Kaktusjoulupalloja. Tai mitä lie. Käy vaikka koko vuoden ympäri. Nämä olivat jotenkin aika makean näköisiä koristeita. Muutenkin tuntui että tämäntyyppiset minipuutarhat / kasviterraariot olivat todella suosittuja konsepteja. Urban Bhotanist oli firman nimi, ja alla pari muuta saman firman terraariota.
 
Näitä kuulemma tarvitsi kastella vain kerran kahdessa viikossa ja lähes mahdottomia tappaa. Miehen mielestä kuin minulle tehtyjä.
 
 

 
 
Samantyyppinen konsepti, mutta huimasti halliimpi, oikea pieni sademetsäpallurainen oman sisäisen kosteustasapainonsa kera, oli aika upean näköinen. Sopisi johonkin miljoonahintaiseen luksuslukaaliin (joita tuolla puutarhamessujen lähistöllä paljon olikin), ei nyt meille. Mutta oli silti konseptina mielenkiintoinen.
 
 
 
 
Yrttipuutarhaa kun havittelen, kuuntelin kiinnostuneena tämän allaolevan tuotteen esittelyä. Allaolevan terracottalevyn kautta kasvit saavat aina tarpeeksi paljon vettä, mutta välttäen ylikastelua. Erityisen hyvä yrteille, sekä matkojen ajaksi. Firman nimi oli Boskke. Tämä ehkä, kunhan saadaan nuo yrttipuutarhamietteet käsiteltyä, voisi löytää tiensä meillekin. Vielä mietin käytännöllisyyttä pienessä keittiössä, ja miten yrttipuutarhan saisi sinne järkevästi, menettämättä kallisarvoista pintatilaa.
 
 

 
 
Ja samalta firmalta nämä ylösalaisin-kukkaruukut, jotka kuulemma ovat olleet mm. Prometheus ja Godzilla elokuvissa futuristisina yksityiskohtina. Todella hauskoja!
 
Ajattelin laittaa jossain vaiheessa vähän lisäkuvia noista puutarhamessuista vielä, sen verran hyviä kuvakohteita sieltä löytyi että harmittaisi jättää niitä vain tuonne omien kuva-arkistojen kätköihin.
 
Onko kellään muulla puutarhatoiveita tai suunnitelmia? Tai muuten vaan innostuneet viherpeukaloimaan?

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Hamstead Heath ja päivänasu

Hamstead Heath on meiltä aika kaukana, mutta kun kerran olimme paikan lähellä puutarhanäyttelyä katsomassa (josta lisää myöhemmin) käytiin jälkeenpäin pienellä kävelyllä muitten auringonpalvojien seassa.
 

 

Melkeinpä vuosi sitten oltiin samoissa maisemissa, silloinkin vauvan kanssa, kun vietiin vauva kielijänneleikkaukseen Royal Free sairaalaan. Tällä kertaa käytiin vain puutarhanäyttelyssä (josta lisää vähän myöhemmin) ja ainoa pieni kriisinpoikanen tuli miehen siitepölyallergiasta, johon saatiin onneksi auttavat tropit ensiaputeltasta.





Kävimme kärryilemässä ohjatulla lääkeyrttikävelyllä ja ennen siitepölysaagaa ehdittiin kuulemaan sen verran että tuon kuvassa olevan puun nimi on limetree, ja sen kukista voi uuttaa hunajanmakuista teetä. Nuppuja voi myös syödä, ne maistuvat kurkulta (maistoin).

 


Maksimekko Linea, aurinkolasit Rayban, sandaalit Ugandasta

Maatalaahaava maksimekko, varvastossut, aurinko ja hymyilevä vauva - mitäpä muutakaan sitä tarvitsee täydellisen rentouttavaan viikonloppuun. Ehkä pulahtamista Heathin lampeen... No, se jätettiin ensi kerraksi, kun muistetaan uikkarit. Tällä kertaa nautimme vain Heathin vihreistä poluista ja villistä ruohikosta ja rempseästä luonnosta siinä meidän ympärillä.

Mites te, nautitteko auringosta vai hytisittekö kylmässä viime viikonloppuna?

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Ulkosuomalaisen ulkosuomalainen juhannus

En itse edes huomaisu juhannuksen ohittamista, jollen kuulisi tästä keskikesän kohokohdasta viikkokaupalla facebookissa, suomalaisissa uutisissa ja blogeissa. Briteissä, eipä kai oikein muualla kuin Suomessa, taideta juhannusta (tai kuten täällä sanotaan, midsummer day) juhlia millään tavalla.



 
Juhannus on mukava juhla Suomessa, grillaillaan, nautitaan luonnosta, mökkeillään, ja säästä riippuen juodaan viinilasillinen (tai jopa pari) joko terassilla tai takkatulen ääressä. Mutta se ei ikinä ole ollut minulle mitenkään läheinen tai tärkeä juhla. Keskellä kesää oleva viikonloppu jolloin nähdään sukulaisia, tai ehkä kavereitakin, muttei juhlisteta mitään oikeastaan erikoista. Ei sillä tavalla kuin pääsiäinen, tai suomalaisista juhlista (minulle) tärkein, joulu.





Siispä näin ulkomailla ollessa juhannuksen ajankohta lipuu ohi jokseenkin huomaamatta. Lontoossa suomalaisporukat järjestävät usein jos jonkinmoista pienimuotoista juhannuskarnevaalia - suurinpana varmaan juhannuspiknik, taitaapi olla useimmiten Regents Park- puistossa. Itse en ole sinne saakka ikinä ennättänyt. Juhannus on vaihtoehtoisesti kulutettu kavereitten kanssa markkinoilla pyöriessä, kotona hyöriessä, tai tänä vuonna tapaamassa NCT-porukalla Cambridgessä. En itseasiassa enää edes muista juhlitaanko juhlaa perjantaina vai lauantaina, ja saako Suomessa jonkun ylimääräisen vapaan.




Viimeinen Suomessa vietetty juhannus oli vuonna 2010, jossa postauksessa muutamia kuvia. On se vaan kivaa aikaa, mutta mielummin säästän ne pennoset (joita vaaditaan aikamoisen roimempi määrä juhannusajan lentolippuihin) vaikka heinäkuun käyntiin, jolloin festarit, itikat ja lämpö lisääntyvät tekemään siitä Suomen kesästä niin taianomaisen kuin sen näin ulkosuomalaisena muistan sen olevan.



Mites teillä -  onko juhannus pakko päästä viettämään Suomessa?