tiistai 1. syyskuuta 2009

Venäläinen herkkukeittiö - omat lempparit

Venäläistä keittiötä ei kummemmin noteerata suurten kulinaristien joukossa, mutta löytyy täältä varsin herkullisia ja koukuttavia ruokia. Monet parhaimmista ruokalajeista ovat rehellistä kotiruokaa, jota on helppo valmistaa itsekin. Tässä muutamia omia makuhermoja kutkuttavia herkkuja pikkusuolaisista jälkiruokiin.





Blinit ovat yksi suosikeistani, ja täältä löytyykin useampia pikaruokablini-ketjuja, joissa on hyvä käydä tankkaamassa kiireisen päivän lomassa. Ja täytteet… Vain mielikuvitus on rajana! Omasta mielestä parhaimpia ovat blinit lohen kanssa (blin s semgoij), tai blinit minkä tahansa kermalla maustetun täytteen kera (kerma – slivki). Makeista blineistä lempitäyte on ehdottomasti kondensoitu maito (blin s sguschjonkoij).

Keitoista borsch on varmaan parhaiten tunnettu, ja voin vakuuttaa että syystä! Sitä saa kylmänä (hyvää varsinkin lämpiminä kesäpäivinä) tai kuumana, ja tarjoillaan smetanan kanssa. Okroschka jakaa mielipiteitä; kylmä kesäkeitto jossa on salaattivihanneksia, keitettyä kananmunaa, makkaraa ja kotikaljaa (kvas). Kokeilemisen arvoinen muttei miellytä kaikkia. Muita hyviä – seljanka (lihakeitto) ja uha (kesäkeiton ja kalakeiton risteys). Venäläiset salaatit ovat myös herkkuja, ja niitä on oikeasti aivan liian monta jotta mitään voisi luetella. Majoneesipohjaiset ovat ihania, jos vain kalorinlaskijoiden omatunto kestää – jos ei kestä niin erilaiset kaalipohjaiset (esim. morskaja kapusta) ovat myös makoisia.





Pelmenit (eli lihatäytteiset ”raviolit”) ovat omia suuria herkkuja, ja ehdottomasti smetanan kera (itse laitan kotioloissa vielä todella kulinaristisesti ketsuppia). Varenikit ovat samantyyppisiä ”ravioleita” mutta kasvistäytteillä. Suosittelen! Muissa pääruoissa omia ehdottomia lemppareita on tattaripuuro (gretsha), oikeastaan ihan minkä tahansa kanssa. Perinteinen valinta lisukkeeksi taitaa olla kaalihöystö, jos sitä sietää (minä pidän ainakin). Myöskin melkeinpä mikä tahansa munakoiso-ruoka (baklazshan) tuppaa olemaan herkullista.

Piirakat ovat blinien ohella toisia pikkuruokasuosikkejani, ja niillä ruokaisammilla saa helposti masun täyteen. Näissäkin vain mielikuvitus on rajana täytteillä; omia lemppareita ovat kuitenkin kaikennäköiset kaalipiirakat (pirazshgi c kapustoij) ja rahkapiirakat (vatruschka c tvorogom). Makeista ja jälkiruoista on vaikka mitä valita – itse valitsen kuitenkin useimmiten zifirit. Nämä ovat vaahtokarkkien tyyppisiä (joskin paljon tiiviimpiä), makeita pikkukakkusia. Niitä saa kaikenlaisina makuina (omena, mansikka, sitruuna, mustikka…) ja myös suklaalla päällystettynä.





Informaatioähky? Suosittelen silti kokeilemaan edes jotain näistä! Onkos teillä mitään venäläisiä ruokasuosikkeja?



Talking about my favourite Russian dishes. Blins are one of my all-time-favourites and there are really cool local fast food joints dedicated to just blinis. Guess where I’ve been eating out the most! Anyways, with salmon and anything with cream is lovely, and with sweet blinis the best filling is condensate milk (which I shall be bringing to London…).

Borsch is a lovely soup (hot or cold), and then okroschka (sparkly home “beer” with tomato, cucumber, diced eggs and sausages), seljanka (meat soup) and uha (milky fish soup) are tasty too. The buckwheat porridge is tasty, especially with cabbage dishes. Pelmenis are probably the best there are out there.

Pies are my other big favourites along blinis and you can find almost any fillings on them – the best are the ones with cabbage. I’ve developed a real liking for zifirs now too, which are a sort or spongy marshmallow (but thicker) type of cake-candies, and very sweet and occasionally covered in chocolate. hopefully I will have some room for them too in my suitcase. I think a Russian night with all things tasty shall be in plans once I return to London 

4 kommenttia:

  1. Olipa kiva törmätä blogiisi ja Pietarin osuuteen, oma reissu mielessä ja olis kiva kuulla raflojen, museoiden yms hintatasoa, pärjääkö reissussa venäjäntaidottomana? Onko siellä kirpparitoimintaa?

    VastaaPoista
  2. Moikka. Mulla on valmisteilla postaus vähän kaikesta kivasta täällä Pietarissa ja julkaisen sen varmaankin kahden viikon sisään, eli toivottavasti ehtii ennen sun matkaasi :)

    Kirpparitoimintaa on (lähinnä torimeiningillä), mutten kyllä suosittele käymään niissä vaatehankinnat mielessä, aika kökköä kamaa. Raflojen ja muitten hintataso suunnilleen sama kuin Suomessa, ehkä hiukkasen alempi, ja vaatteet jopa kalliimpia. Museot n. 2-9 euroa, opiskelijakortilla yleensä puoleen hintaan. Venäjäntaidottomana pärjää, mutta voi olla vähän vaikeata joskus :) Tsemppiä siihen!

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus! Kasvissyöjänä noista nyt ei hirveästi löydy herkkuja itelle, joskin blinit lohella tuo veden kielelle.. Täytyy tunnustaa, etten oo ikinä edes blinejä syönyt :/ Täytynee jotenkin korjata asia!

    VastaaPoista
  4. Totta muuten, kasvissyöjille täällä voi olla aika hankalaa. Aika köyhä valikoima rafloissakin, täytyy sanoa että onneks en itse enää ole kasvissyöjä. Olin joskus mutta se kävi loppujenlopuksi niin hankalaksi Japanissa (ja japanilaisessa perheessä) asuessa että oli pakko alkaa syömään lihaa.

    Muistan vieläkin huvittuneena näitä keskusteluja sen perheen kanssa mun ruokatottumuksistani.

    - En syö lihaa.
    - Ai jaa. No ok. Mutta kai syöt kanaa?
    - Ei kun kana on myös lihaa.
    - Kai makkarat sentään käyvät?

    Ja tätä toistettiin sitten jokaisen lihaa sisältävän ruokatarvikkeen kohdalla... Ja sitten syötettiin salaa kaikennäköistä lihatuotetta.

    VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy