torstai 9. joulukuuta 2010

Tuition fee decision day

Yliopistomaailma on täällä, varsinkin Lontoossa, kuohunut kovasti viimeiset pari viikkoa. Useampia mielenosoituksia on järjestetty, ja useampia yliopistoja ympäri maan on "valloitettu". Valloitetuissa tiloissa on pidetty erikoisluentoja, konsertteja ja väittelyitä.



Niille jotka eivät ole uutisia tästä seuranneet pikakelauksena - LibDemit vaalilupauksissaan vakuuttivat ettei lukukausimaksuja nostettaisi. Vallankahvaan päästyä U-käännös Torien perässä, ja lukuvuosimaksuiksi ehdotetaan nyt £9000, kolminkertaisesti mitä ne nyt ovat.

Kävin tutustumassa oman yliopiston valloitettuun tilaan eilen. Lattialle levitetyissä makuupusseissa uinui pari opiskelijaa, muutama opiskelija istui pöytien ääressä naputtelemassa esseitä läppäreillään, ja muutamaa haastateltiin Channel 4:n uutisia varten. Pöydät notkuivat flyereistä, ja käytetyistä kahvikupeista, ja seinät eri yliopistojen viesteistä ja tuenosoituksista. Paras kyltti roikkui kuitenkin tiskipöydän päällä - "How do you imagine winning free education if you can't even do your own dishes?".



Tänään n. 20 000 opiskelijaa osoittaa mieltään Parliament Squarella väittelyn ja äänestyksen aikana. Kaikista raflaavimmat chantit ovat mielestäni "Nick Clegg, shame on you, shame on you for turning blue" ja "No ifs, no buts, no education cuts". Harmittavaa kyllä en ole paikalla, mukana hengessä katselen livenä parlamentin väittelyä sekä tapahtumia aukiolla.

Suurin ongelma näissä uusissa lukukausimaksuissa ja yliopiskeluleikkauksissa on mielestäni se että ehdotukset ovat perustettu täysin naurettaville ja kapeakatseisille olettamuksille. Pähkinänkuoressa oletus on, että opiskelu on hyväksi vain sille opiskelevalle henkilölle ja mitään suurempia yhteiskunnallisia etuja yliopisto-opiskelusta ei ole. Lisäksi vain STEM-aineet (science, technology, engineering, mathematics) sekä tietyt "tärkeät" kielet saisivat tukea johtaen suuriin leikkauksiin tarjotuissa kursseissa - humaaniset, taiteet sekä yhteiskuntatieteelliset aineethan eivät merkitse mitään tai tuo mitään hyötyä maailmaan... Lukuvuosimaksut järkevissä rajoissa voivat parantaa opiskelukokemusta ja yliopistojen varoja, mutta näin korkeat lukuvuosimaksut uhkaavat sekä maan tulevaa kilpailukykyä että ihmisten sosiaalista liikkumiskykyä, tehden yliopisto-opiskelusta vain hyvinpalkattujen perheiden versojen edun.



Täällä ei varmaan ole kovinkaan monia Briteissä opiskelevia lukemassa, mutta täällä asuvia sentään on. Suomessa näihin asioihin ei varmaan sen enempää kiinnitä huomiota, ilmaisen yliopisto-opiskelun luvatussa maassa. Mutta sielläkin lukukausimaksuista on kuulemma puhuttu. Mitäs mieltä te olette, joko tästä Brittien kehityksestä, tai lukukausimaksuista ylipäätänsä?

Edit: Läpi meni 323-302. 21 LibDemiä ja 6 konservatiivia äänestivät vastaan ja eroavat hallituksesta. Vuodesta 2012-13 lukuvuosimaksut £9000. Mielenosoituksessa Parliament Squarella kohtuullisen paljon väkivaltaa ja liiallista voimankäyttöä poliisien kohdalta mm. ratsupoliisien rynnäkköjä mielenosoittajien sekaan.

11 kommenttia:

  1. Jep jep. Läpi meni. Hieno homma. :((

    Oon muuten hiljaisesti lukenut sun blogia syyskuun alusta asti, kun toinen Briteissä opiskeleva vinkkasi ;) mun blogia ei taida lukeakaan edes muut kuin täällä opiskelevat :P

    VastaaPoista
  2. HUHHUH!
    Opiskelin siis itse Suomessa. Omasta erittäin epäkorrektista mielestäni Suomessa opiskelijoiden edut ovat niin superloistavat, että en jaksaisi kuulla enää kenenkään marinaa siitä että "no kun siis opintotuella ei niinkun elä". Suoraansanottuna olen jopa miettinyt että pienetkin lukukausimaksut voisivat karkottaa niitä resursseja vieviä notkujia.

    Mutta siis sinne Britteihin: 9000 puntaa on kyllä niin paljon, että huhhuh ja vielä kerran huhhuh. Opiskelusta tosiaan on tulossa tuota menoa vain rikkaiden etuoikeus. Ei hyvä.

    VastaaPoista
  3. Oon just itse hakemassa maisterintutkintoon Englantiin ja tää kai ainakin varmisti sen että se pitäis tehdä nyt eikä vuoden päästä...

    En kyllä pysty käsittämään miten maassa jota on pidetty yliopistojen huippumaana voidaan tehdä tällanen päätös.

    Ja Tessan kommenttiin: Olen niin samaa mieltä. Kun kerron englantilaisille tai ranskalaisille että Suomessa meille maksetaan opiskelusta ni ne luulee että kusetan, se kuulostaa niille niin absurdilta.

    VastaaPoista
  4. Maisteritutkintojen hinnathan ovat olleet pidemmän aikaa täysin vapaita, eikä niiden kattohintoihin liene tulossa kauhean suuria muutoksia. En ainakaan näe, miten mikään tutkinto voisi olla LSE:n maisterin £20,000 arvoinen.

    Tosin voihan olla, että homma lähtee täysin lapasesta.

    Masentaa.

    VastaaPoista
  5. Ja mä istuin bussissa kaks tuntia just tuntia ennen ku ne meni rikkoo topshopin ikkunoita nice nice.

    mietinkin et mikä hitto mättää et bussi kulkee millin vauhtia tunnissa.

    VastaaPoista
  6. Minäkin olen samaa mieltä parin muun ylläkirjoittaneen kanssa. Näin keskemmältä Eurooppaa nähtynä tuntuu surkuhupaisalta, kuinka suomalaiset opiskelijat valittavat tuistaan ja ilmaisesta (!) koulutuksesta. Itsekin opiskelin tutkintoni aikoinaan Suomessa, ilman suuria velkoja, ja olen todellakin siitä kiitollinen. Suomessa haukutaan KELAA syystä jos toisestakin, miten olisi pieni kiitollisuus opiskelun ilmaisuudesta?

    Täällä Hollannissakin opiskeleminen on kallista lystiä. Aloitan ensi vuoden puolella uuden maisterintutkinnon (2 vuotta, koska alkaa suoraan kandista), ja sen lystin hinnaksi tulee yhteensä 15 000 euroa. En tietenkään saa siihen minkäänlaisia tukia Suomesta tai muualta, joten ihan omasta rahapussista tuo lähtee. Olen tosin siitä onnekas, että firmani on luvannut kustantaa tuosta noin kolmanneksen. :-)

    Kaikesta huolimatta en silti sano, että tuo Britannian valinta olisi hyvä. Opiskelu alkaa tosiaan olla rikkaiden etuoikeus, mikä on todella ikävä juttu. Britti-opiskelijoillahan on jo muutenkin niin suuret lainat, että valmistuttua tulee ongelma siitä, kuinka päästä kiinni oikeaan elämään. Moni joutuu muuttamaan takaisin lapsuudenkotiinsa.

    Pakko mainita vielä etuisuuksista, tämä ei kyllä liity opiskelijoihin. Facebookissa eräs tuttavani (Suomessa) valitteli, kuinka raivoissaan hän on, kun sossu ei maksa hänelle uutta pyykinpesukonetta. Sossu oli kuulemma maksanut hänelle jo vaikka mitä kodinkoneita, mutta pesukonetta eivät sitten maksaneet. Mikä karmea kohtalo. Minua ainakin alkoi suoraan sanottuna ketuttaa, koska itse saan tehdä töitä niska limassa, ja sitten osalle maksetaan kaikki ihan tuosta vaan.

    VastaaPoista
  7. Kyllä alkaa olla vitsit vähissä. Meidän paikallinen Lib Dem- MP äänesti tuota uudistusta vastaan, joten laitettiin sähköpostilla kiitokset (tosin itse sain äänioikeuden vasta elokussaa eli hengessä mukana vaan). Harmittaa sillä me ainakin iloittiin että libdemit pääsi hallitukseen, mutta eipä näytä nyt kovin hyvältä seuraavat vaalit.

    Mitä tulee tuohon uudistukseen, niin hyvänä puolena siinä on se, ettei lainaa tarvitse maksaa takaisin ennen kuin tienaa yli 21k vuodessa (vai paljonko se oli). Aiemminhan raja oli melko surkea 15k joten sama kuin jos ei olisi ollutkaan. Monikohan humanisti ym huonompipalkkainen jämähtää palkkakehityksessä 20 000 puntaan ja lainan maksu viivästyy vuositolkulla?

    VastaaPoista
  8. Sja, pitipä ihan käydä tutustumassa, musta kun on niin kiva lueskella muitten täällä opiskelevien blogeja :)

    Tessa, jeps, muakin alkaa usein närkästyttää kun kuulee kauheaa itkua KELAn kauhuudesta, siitä että opintopisteitä vahditaan ja kuinka vähän tukia on jne jne. No, enemmän rahaa olisi aina kivempi, mutta kannattaisi olla kiitollinen siitä mitä meille tarjotaan - sillä muun maailman menoa katsellen KELA on ruhtinaallinen!

    Annika, niinkuin Kai tuossa mainitsikin tämä koskee siis vain kandien lukuvuosimaksuja. Vaikea sanoa miten tämä vaikuttaa maisterihintoihin - mahdollisesti useamman vuoden viiveellä jonkin verran mutta mihin suuntaan onkin ihan toinen kysymys. Jos kandista tulee näin kallista, mahdollisesti maisteritasolla hinnat tippuvat kysynnän myötä.

    Kai, jeps masentaa ja suututtaa. Tiedän muuten jonkun joka opiskelee tuota LSE:n kaikista kalleinta tutkintoa - pitäiskin joskus kysyä onko se oikeasti sen arvoinen...

    nelli, jeps, ihan liikaa väkivaltaa ja retteleitsijöitä. Täällä on liikaa porukkaa joka tulee noihin mielenosoituksiin vain aiheuttamaan tuhoa.

    VastaaPoista
  9. Bisquits, Jeps, Suomen systeemi on opiskelijoille todella hyvä. Opiskelu on ilmaista ja siitä saa jopa taskurahaa! Minä henkilökohtaisesti pärjään täällä Briteissä huomattavasti paremmin kuin monet britit, juurikin tuon "ilmaisen" rahan johdosta. Jokainen britti jolle olen opisntorahasta kertonut on ollut aivan äimänkäkenä että todella vaikuttunut Suomen (ja muun Skandinavian) edistyksellisyydestä näissä asioissa.

    Mutta niinkuin sanoit, erityisen pahaksi tämän tekee se että brittien opintolainat ovat jo todella korkeat. Eikä se ole vain n. £10 000 lukuvuosilainat - suurin osa ottaa päälle toisen kymppitonnin opisntolainaa ihan vain elääkseen. Ja kun asumiskustannukset ovat Briteissä niin korkeat (erityisesti Lontoossa) monet tosiaankin muuttavat yliopiston jälkeen takaisin kotiin rahaa säästääkseen, vaikka töissä kävisivätkin. Suomalaisesta tuntuu todella kummalliselta ja surulliseltakin ettei siihen omaan elämään päästä kiinni edes koulutuksen jälkeen. (Tosin, osa on vain saitoja - tiedän erään joka asuu mummonsa kanssa mutta nettoaa £40 000/a :D)

    Poppet, Minäkin äänestin meidän kunnallisvaaleissa Libdemiä, tosin meiltä taisi päästä jatkoon tosin konservatiivi. No, samoja kakkoja näköjään molemmat :)

    Joo, 21 000 on enemmän kuin 15 000, mutta sen pitäiskin olla korkeempi, inflaatio katsos. Mutta sakkoja tulee jos haluaa maksaa velan pois liian nopeasti, sekä korko on näissä uusissa lainoissa korkeampi. Enemmän maksettavaa, kauemman aikaa, ja valtio käärii kermat päältä pois.

    VastaaPoista
  10. Itse opiskelin Suomessa yksityiskoulussa ja maksoin kiltisti lukukausimaksut enkä edes saanut mitään opintotukia tmv. Oma valinta tietty, mutta ottaa minuakin joskus päähän kuunnella sitä, että kaiken pitäisi olla ilmaista.

    En kuitenkaan kannata lukukausimaksuja, sillä se eriarvoistaa liikaa nuoria. Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että vain varakkailla on varaa hankkia kunnon koulutus.

    VastaaPoista
  11. Paras miekkarilause, jonka mä näin oli: "First no letter from Hogwarts, now this!"

    -Kaisa from Sheffield

    VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy