tiistai 11. lokakuuta 2011

Ortodoksihäät

Multa kyseltiin postausta ortodoksihäistä - eli tässä vähän selitystä siitä vähän erikoisemmasta suomalaisesta hääseremoniasta.


Aluksi suoritetaan kirkollinen kihlaus. Hääpari astelee yhdessä eteisestä kirkon keskelle hääryijylle (Karjalaisia perinteitä) papin johdattamana. Nainen vasemmalla, mies oikealla. Sitten suoritetaan kihlaus, eli sitova avioliittolupaus, jossa pappi laittaa kihlasormukset oikeaan nimettömään. Muita sormuksia ei ole. Periaatteessa tämä kihlaus suoritettaisiin erillisenä päivänä, nykyään suurin osa ymppää sen varsinaiseen hääpäivään.




Pappi kysyy avioparilta että ovatko he "vapaasta tahdosta" ja "vakain mielin" astumassa yhteiselle aviotaipaleelle. Tähän vastataan "On, arvoisa isä". Siinä sitä sitten ollaan naimisissa!





Sitten saadaan tuohukset. Liekki symbolisoi kristillistä uskoa ja intohimoista rakkautta. Taikausko muuten kuulemma sanoo että se joka tuohusta korkeammalla kannattaa saa määrätä kaapin paikan parisuhteessa... Kumpikos se kaapin paikan nyt määrää? Tuohukset muuten kuuluisivat vasempaan käteen, että oikealla voisi tehdä ristinmerkkejä. Mutta, minulla oli hääkimppu :)





Tämän jälkeen hääpari kruunataan. Kruunut symbolisoivat marttyyriutta, avioliitossa tehtäviä uhrauksia, sekä sitä että pariskunta on nyt oman avioliittonsa hallitsijoita, eli heidät kruunataan oman valtakunnan kuninkaaksi ja kuningattareksi. Lisäksi luetaan evankeliumista opetuksia.






Kovaa hommaa muuten tuo kruunun kannatteleminen. Veli (eli minun kruununkannattelijani) on kova urheilumies ja silti tunsin kruunun aina silloin tällöin nojaamassa minun päähäni. Miehen kaverilla tuntui olevan aika paljon vaikeuksia, ei varmaan olisi kannattanut lähteä viihteelle edellisiltana. Varoitin kyllä, ja suosittelin tehtävän jakamista muitten best manien kanssa. Ei jakanut sitten kuitenkaan.




Sitten pappi juottaa vihkiparille ehtoollisviiniä, ja yhteisestä maljasta hörpätään kolme kertaa. Tämä on jäänne niiltä ajoilta kun häät pidettiin tavallisen liturgian ja ehtoollisen yhteydessä ja se symbolisoi kaiken jakamista avioliitossa. Kolme kertaa siksi että se on pyhän kolminaisuuden luku.






Sitten kävellään sen keskijutun ympäri (epistola) kolme kertaa papin johdattamana. Tämä symbolisoi yhteisen elämän aloittamista. Muistaakseni tässä vaiheessa kuoro laulaa "Monia armorikkaita vuosia" (se ortodoksikirkon "hääbiisi"), ja se kuulosti aivan mielettömän komealta. Upea fiilis.






Pappi pitää puheen ja toivottaa hyvää avioliittoa meille. Yhdessä mennään alttarin luo, molemmat tekevät ristinmerkin ja suutelevat edessä olevia ikoneita. Nainen Neitsyt Marian ja mies Kristuksen. Ja sitten saakin jo pussata avioparina. Häälahjaksi kirkolta voi valita joko ikonin tai raamatun, jonka pappikin siinä sitten ojentaa. Lopuksi otetaan onnittelut vastaan kirkon etuosassa.








Vaikken erikseen kirjoittanut niin näissä eri "aktiviteettien" välissä on melkoisesti rukouksia ja kuoro laulaa rukouksia myöskin paljon. Koko toimitus kesti 45 minuuttia, yleensä se kestää n. 30 min. - 45 min tämän lyhyemmän kaavan mukaan. Pitkä kaava sisältää varsinaisen jumalanpalveluksen ja kestää reippaasti yli kaksi tuntia.

Me saatiin ikoni lahjaksi kirkolta. Se kuulemma kuuluu aviovuoteen päälle. No, ei tiedetä vielä minne me se laitetaan, mutta varmaankin olohuoneeseen mielummin, sitten samaan kehykseen noitten tuohuksien kera. Tuohukset on tarkoitus säilyttää, ja ne sitten kuollessa laitetaan mukaan arkkuun.

Että sellainen seremonia. Aika vakava ja tomera ilme meillä on monissa kuvissa. Kirkossa oli tosiaankin älyttömän kuuma, ja vähän jännittikin muistetaanko tehdä kaikki oikein. Meillä ei tosiaankaan ollut mitään harjoituksia, että kyllä niitä pieniä mokia siellä sattui, niin papille kuin meillekin. Mutta tylsäähän se olisi jos ei jäisi jotain kommelluksia kerrottavaksi? :)

21 kommenttia:

  1. Veljesi näyttää ihan Matti Hautamäeltä tuossa kuvassa, jossa juot ehtoollisviiniä.

    VastaaPoista
  2. Tosi ihana postaus! Erityisesti tuo kruununkannattelujuttu oli mielenkiintoinen. :-) Mietin sellaistakin, että teillä oli kyllä paljon tehtävää seremoniassanne. Itse en ehkä olisi pystynyt esimerkiksi pitelemään kynttilää, kun tilanne on muutenkin niin jännittävä!

    VastaaPoista
  3. Mullekin tuli sun veljestä mieleen Hautamäen Matti!! :)

    VastaaPoista
  4. Tosi mielenkiintoinen postaus! Sitä mietin, että jos menee ortodoksikirkossa vihille, niin pitääkö molempien osapuolten olla ortodokseja? Sen tiedän, että avioliitto voidaan siunata, vaikka puolisoista vain toinen kuuluisi kirkkoon. Tuli lukiessa vaan taas kerran mieleen, kun itsellä taitaa tuo sama toimitus olla muutaman vuoden päästä edessä, mies ei ole asiasta varma, enkä ihan vielä viitsi alkaa innostamaan uskovaista mummuaan. :)

    VastaaPoista
  5. Ai että miten komea mies tuo miehesi kruunua kannatteleva ;)!

    VastaaPoista
  6. Tosi mielenkiintoinen postaus! :)

    VastaaPoista
  7. Serafia, pitikin heti googlata tuo Matti Hautamäki, ja niin muuten näyttääkin!

    Bisquits, tilanne oli kyllä melko jännittävä ja kyllä siinä tuli jännitykseltä melkoisesti sählättyäkin :D Muunmuassa unohdettua kimppu kirkon takahuoneeseen... Jonka sit äiti toi minulle myöhemmin.

    Anonyymi, hehee tää oli kyl eka kerta kun huomasin yhdennäköisyyden :)

    katariina, molempien täytyy olla kristillisessä seurakunnassa, ja toinen ortodoksi jos halutaan koko seremonia. Sit jos pelkkä siunaus niin riittää että on vain yksi ortodoksi, toinen voi olla mikä uskonto vaan/uskonnoton. En sitten tiedä miten siunaus ja varsinainen sakramentti eroavat toisistaan - käsittääkseni aika samantyyppisiä.

    Athelas, hehe täytyypi mainita kehut herralle kun seuraavan kerran nään :D

    Esteri, kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siunaus ja sakramentti ovat aivan eri asia ortokirkossa :) sakramentti on aina sakramentti, sekä sisällöltään että toimitustavaltaan. Muuten ihana postaus, mielenkiintoinen, laitoin jakoon :)

      Poista
    2. Juu, taisin olla vähän epäselvä - tarkoitin sitä siis että avioliiton siunaus ja avioliiton sakramentti ovat samantyyppisiä toistensa kanssa, eli vaikka olisikin vain siunaus niin silti saa kruunut, kynttilät ja kierrot jne samat ulkoiset jutut mitä sakramentissa. Mutta tosiaan, en ole tästä varma, olisi kiva tietää ovatko ne nyt sit kulultaan samanlaisia!

      Poista
  8. MITEN KOMEA tuo kuvissa näkyvä bestman onkaan ;)) Mmmmmmm. hih. Hieno tilaisuus!

    VastaaPoista
  9. Tosi mielenkiintoinen juttu. Olen pariin otteeseen ollut ortodoksimessussa (vai miksi teilla sita kutsutaan? nimim. katolinen) ja kerran panihidassa, isani muistoksi (vaikkei han ollut ortodoksi - long story..), mutta ortodoksihaista olen nahnyt vain kuvia, ja ihmetellyt varsinkin kruunuja =)

    PS, Sait blogitunnustuksen (ei tarvitse jatkaa, jos olet jo osallistunut, eika tietty mikaan pakko muutenkaan - en vaan ehtinyt/jaksanut tarkistaa kuka on jo tehnyt ja kuka ei..)

    VastaaPoista
  10. Nämä kuvathan oli Tampereen kirkosta eikö? Vitsi, minulla on puolisukua ortodokseja ja olen Tampereella asunut jo 12v, mutta en vieläkään ole päässyt tuonne kirkkoon! Kiitos kun toit sen nähtäväksi edes kuvina. :D Näyttää muuten aika pienelle? Onko se tosiaan noin pieni?

    Mä kanssa vähän huokailin tuon bestmanin perään. ;)

    VastaaPoista
  11. Tosi kaunis morsian olet! Silmänruokaa myös miehesi ja tuo bestman oooh ;)
    Kiva myös lukea tälläinen vähän erilainen hääpostaus, tosi hyviä kuvia otettu! :)
    -Kristina

    VastaaPoista
  12. heinis, hehhee, tuo miekkonen on kyl kovasti saanut täällä nyt kehuja :D

    Stello, liturgia on se yleisin messu, siis missä on ehtoollinen mukana. Kiva että tälläisetkin jutut muuten kiinnostaa :) Tälläinen postaus olisi muuten minulle ollut melko hyödyllinen - itse kun en ole koskaan ortodoksihäissä ollut jouduin selvittelemään paljon eri keskustelupalstoilta ja wikipediasta näitä juttuja etukäteen etten ollut ihan hoomoilasena liikkeellä :) Kylmä vastailen blogitunnustukseen, kunhan ennätän!

    sea, jeps Tampereen kirkosta ovat kuvat. Onhan se melko pieni, mutta kyllä sinne porukkaa mahtuu jos tarvis. Meillä oli noin 40 henkeä, mutta kyllä sinne veikkaan yli 100 mahtuisi. Nätti kirkko kyllä!

    Anonyymi, heh kiitoksia :) Täytyy kertoa kehut miehelle, hän on ollut vähän pettynyt kun kaikki ovat kehuneet best mania, eikä häntä ollenkaan :D Noi kuvat on kyl hyviä, olin tosi tyytyväinen meidän kuvaajaan, kiva tyyppi ja tosi laadukkaita kuvia.

    VastaaPoista
  13. Voisitko tehdä postauksen sellaisella yleisellä tasolla kaksikulttuurisesta suhteesta? Ei tarttis mennä pinnan alle, mutta olen ite miettinyt, että miten sitä päättäis häiden paikan, kodin paikan, jouluperinteet jne. :)

    VastaaPoista
  14. Anonyymi, joo, laitan myssyn alle toteutukseen. Voisi olla ihan hauska mietiskellä näitä juttuja vähän enemmänkin.

    VastaaPoista
  15. Löysn jonkin ihmeen mutkan kautta tänne kun etsiskelin googlettamalla samaista tietoa. Ihana postaus, kiitos siitä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, eipä mitään - ilo olla avuksi! Tälläisen postauksen jos oisin itse löytänyt enne häitä niin olis mieli ollut vähän levollisempi :)

      Poista
  16. Hei
    Pieni korjau tänän vihkikaavan pituuteen. Olen itse menossa nyt Huuhtikuussa naimisiin. Enään ei ole kuin kaksi kaavaa tuo yllämainittu ja sitten erillinen kaava aikaisemmin avioliitosta eronneille. Niin sanottu katumuksen osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä tietää, kiitoksia :) Onnea teille ja ihania häitä! :)

      Poista
  17. Paljon virheellistä tietoa oli tässä. Mutta ei se mitää, ihania kuvia :)

    VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy