torstai 16. tammikuuta 2014

Toivepostaus: Äitiyslomat Briteissä

Suomeen verrattuna äitiyslomat Briteissä taitavat olla aika erilaisia. Mitä nyt olen Suomessa nähnyt, ja kuullut, ja netistä lukenut, niin monet äidit jäävät vuosikausiksi kotiin. Ensin äitiyslomalle, jossa saa 70% palkastaan yhdeksän kuukautta (aika huimaa) ja sitten kodinhoitotuelle pariksi vuodeksi. Ja sitten ehkä vielä uudestaan uuden vauvan tultua. Onko oikeasti muuten näin vai olenko käsittänyt ihan väärin? No mutta kuitenkin, sen verran olen käsittänyt että äitiysloma-tuet sun muut ovat huiman paljon paremmat Suomessa jos vertaa Britteihin. Britit taas voittaa USA:n (äitiyslomaa max. 6 viikkoa) tällä saralla.
 

Tän viikon äitiyslomapuuhia - mitenkään nyt varsinaiseen aiheeseen liittymättä...
 
Äitiysloma Suomessa pitää aloittaa viimeistään 30. päivää ennen laskettua aikaa. Briteissä voi olla töissä synnytykseen saakka - äitiysloma alkaa sitten viimeistään automaattisesti seuraavana päivänä lapsen syntymästä. Itse lopetin työt n. 5 viikkoa ennen laskettua aikaa. Olisin voinut kunnon puolesta työskennellä edelleenkin, mutta projekti (jotka yleensä kestivät 1-2kk) loppui juuri sopivasti, ja pitkät työmatkat alkoivat rassata. Olin todella väsynyt ja kotiinpaluun jännittävyyttä lisäsi arvuuttelu heräämisasemasta. Virallisen äitiysloman aloitin tosin vasta viikkoa ennen laskettua aikaa, sillä ennen sitä otin minulle sen kalenterivuoden aikana kertyvät lomat kerralla.
 
 
 
Äitiyslomaa on pakko pitää (synnytyksen jälkeen) vähintään kaksi viikkoa, tai neljä viikkoa jos on töissä tehtaassa. Maksimissaan saa pitää yhden vuoden alkaen äitiysloman aloituksesta. Työpaikan on pakko pitää sitä äidin työpaikkaa auki puoli vuotta (eli tarkalleen samaan työnkuvaan voi palata jos äitiyslomaa oli vain 6kk.), mutta jos äitiysloma kestää sen kauemmin työpaikan tulee löytää palaavalle äidille vastaavan tasoinen työpaikka, ei välttämättä sama. Yleensä työpaikalle toki palataan takaisin samoihin työtehtäviin, mutta onpa noita joitain oikeusjuttuja ollut lehdissäkin milloin palaaville äideille on annettu junioritason tehtäviä senioritasolle etenemisen jälkeen. Minä palaan työelämään toivottavasti ihan uudelle työpaikalle, joten tätä ei tarvitse miettiä.
 


 
Kaikista tavallisin täällä on statutory maternity pay (SMP) tuki. Jotta sen saa, tulee olla töissä ennen raskauden alkamista muistaakseni n. 2 kk. Siinä saa 90% palkasta ensimmäiset kuusi viikkoa, ja sen jälkeen £135 viikossa seuraavat 30 viikkoa, jos en nyt puhu ihan täysin läpiä päähäni. Kuukaudessa siitä tulee noin £600. Yhteensä jotain tukia saa yhdeksän kuukautta. Viimeiset kolme kuukautta kustannetaan omasta pussista. Tämä SMP on siis se tuki jonka minä saan. Ei ole paljoa. Jos ei ole ollut töissä tarpeeksi (26 viikkoa vuotena ennenkuin vauva syntyy) ei saa minkäänlaisia äitiyslomatukia. Jotkut työpaikat toki tarjoavat paljon paremmat tuet, ja yleensä ehtona on se että äiti palaa takaisin töihin tietyksi aikamääräksi.


 
Näillä minimiäitiyslomatuilla ei tietenkään kauheasti herkutella, joten monet menevät takaisin töihin kohtuullisen nopeasti. Lastentarhat ottavat jo kolmikuukautisia vastaan, jolloin monet taloudellisten pakotteiden takia siirtyvät takaisin työelämään. Omassa kaveripiirissä suurin osa ottaa äitiyslomaa yhdeksästä kuukaudesta koko vuoteen. Itse toivoin että voisin pitää lomaa koko vuoden, mutta pikkuhiljaa alkaa näyttää siltä että joudun takaisin heti niillämain kun ne vähäisetkin tuet loppuvat. No täytyy vähän miettiä pitäisikö vinguttaa luottokorttia ainakin yhden ylimääräisen kuukauden edestä, sen verran antoisaa tämä äitiysloma on ollut että haluaisin jatkaa sitä niin pitkään kuin vain suinkin mahdollista. Olisi hyvä pitää vauva kotona ainakin vuoden ikään mielestäni, en millään haluaisi laittaa näin pientä pirpanaa vielä tarhaan...

Mites teillä on äitiyslomat menneet? Herättikö mitään ajatuksia nämä Brittien äitiyslomajutut?

8 kommenttia:

  1. Herättää ajatuksia ;) Miehen kotimaassa (Länsi-Eurooppaa) suurin osa laittaa lapsensa hoitoon 3kk-ikäisenä ja se tuntuu meidän systeemiin kasvaneena ihan kamalalta. Oma tytär meni nyt 1v4kk perhepäivähoitajalle ja nyt kun muutoin reippaan ja iloisen hoitolapsen aamut on alkaneet itkien äidin perään (alku meni ilman itkuja, nyt parina aamuna on itkenyt) niin kyllä vähän tulee mietittyä, että tekeekö väärin jättäessään lapsen hoitoon. No, ihan tavallistahan tämä varmasti on, mutta varmasti on yhtä tavallista miettiä tätäkin :)

    Ei käy paljon kateeksi noi muiden maiden äitiyslomat :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kolmikuinen on vielä niin pieni... En mä olisi millään voinut viedä tuota meidän pirpanaa niin aikaisin tarhaan. Ajatella et USA:ssa pitää mennä töihin puolentoista kuukauden kuluttua...

      Ihan optimaalia mun mielestä olisi jos voisi lapsen laittaa hoitoon vasta kolmen ikäisenä, ja siihen saakka saisi olla kotona, vanhempien tai isovanhempien kanssa. Mut se nyt ei taida meille mitenkään olla mahdollista. En ihmettele yhtään että teillä ottaa koville!

      Poista
    2. Meinasin olla kommentoimatta tätä, mutta ehkä sittenkin kommentoin. Täällä Hollannissahan äitiyslomat on sen 3 kk vauvan syntymästä, jonka jälkeen ei saa mitään kodinhoidon- tms. tukia. Lapset viedään tarhaan aikaisin, mutta toisaalta kaikki ovat siellä yleensä vain 2-4 kertaa viikossa. Itse vein lapseni hoitoon 5 kk iässä kolmeksi päiväksi, koska en pysty tässä kalliissa kaupungissa kovin pitkään nollatuloilla olemaan. Lisäksi mulla oli myös sellainen tilanne, etten ollut oikeutettu palkattomaan vanhempainvapaaseen, vaan olisin menettänyt työpaikkani kotiin jäädessäni. Oli se vaikeaa, mutta ei nyt niin kamalaa kuin mitä suomalaisesta näkökulmasta voisi kuvitella. Lapsi pärjää hoidossa tosi hyvin nykyäänkin, ja on kotona 4 päivää viikosta (jos viikonloputkin lasketaan).

      Halusin kuitenkin ottaa esille sen näkökulman, että etuoikeutetun on helppo julistaa, etten minä ainakaan pystyisi viemään lasta hoitoon aikaisin.

      Poista
    3. Joo no, jos on pakko, niin kai se on pakko. Eri maissa on eri systeemit, mut vaikken olisikaan näin "etuoikeutettu" olisin silti yrittänyt pitää vauvan kotona mahdollisimman pitkään.

      Jännä et Hollannissa nähtävästi osa-aikainen työ on normaalia? Briteissä tuntuu että se on joko kokoaikatyö tai sit ei työtä ollenkaan. Nykyään kai on tullut lakimuutos joka velvoittaa työnantajat harkitsemaan "flexible working" pienten lasten vanhemmille, mut en sit tiedä kuinka hyvin se toimii käytännössä. Tosin, täällä vaikuttaa sekin asia et tarhat on melkeinpä saman hintaisia olipa siellä viisi vai neljä päivää, eikä se kolmekaan päivää oo kauheesti viittä päivää halvempaa. Ja työmatkat - kolmen päivän junalippu maksaa lähes saman verran kuin koko viikon... Ei vättämättä kannata mennä töihin osa-aikaisesti jos kuitenkin joutuu maksamaan melkein samat kulut kuin kokopäivätöistä. Mä itse varmaan palaan ihan normaalisti kokoaikaiseksi työntekijäksi. Etäpäiviä vois tietty yrittää järjestää.

      Poista
    4. Kyllä täälläkin yritetään pitää kotona mahdollisimman pitkään, siksi nuo kommentit tuntuvat minustakin ikäviltä. Vai kuinka moni pystyy olemaan lähes vuoden nollatuloilla, jos ei ole huipputasolla tienaavaa miestä? Kuten varmasti Briteissäkin, myös täällä asuminen on kallista.

      Juu, osa-aikatyöt on täällä hyvin yleisiä. Myös iso osa pienten lasten isistä käy vaikka 4 päivää viikossa. Täällä muuten työpaikka maksaa myös työmatkat. :-)

      Poista
    5. Ei oo huipputason palkkoja kummallakaan meistä, eli nollatuloilla ei kyllä voitaisi olla kotona pitkääkään ;) Siksi sitä mietinkin että mites noitten töitten ja tarhojen kanssa tehdään kun tuet tossa helmimaaliskuussa loppuvat...

      Poista
  2. Taalla Turkissa on aitiysloma yksityisella sektorila talla hetkella kai 18vkoa, sita ollaan kai nostamassa lahiaikoina muutamilla vkoilla mutta lyhyt on, valtiolla onkin sitten paremmin eli vuoden palkallinen aitiysloma ja jos haluaa, voi pitaa toisen vuoden palkatonta, aika moni kayttaa taman hyvakseen. Taalla isovanhemmat hoitaa usein pienia lapsia kun aiti lahtee töihin mutta lyhyt aitiysloma myös aiheuttaa sen, etta moni jaa kotiin, taallakin on paivakoteja, joihin otetaan ihan pienia vauvoja. Mulla loppui työsoppari vahan ennen synnytysta joten olen ollut kotona 2,5v., alkukesasta olisi tarkoitus alkaa etsia töita, mitaan tukia ei taalla makseta, meilla on ollut saastöja ja miehen palkalla eletaan, toki on joutunut elamaan tiukemmin kun ennen muttei se ole haitannut, on ollut ihanaa olla kotona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tuokin lyhyt, muutama kuukausi. Oon onnellinen että täällä tosiaan on edes se vuosi, josta edes osa on tuettua. Olisi kyllä tosi kamalaa lähteä töihin jo niin aikaisin, ja ihan fyysisestikin mulla ainakin kesti useampi kuukausi parantua kunnolla.

      Turkissa varmaan ovat isovanhemmat suurempi osa lastenlasten elämää, kun siellähän taidetaan usein asustella vanhempien lähistöllä. Englannissa ihan kulttuurisesti se ei tunnu olevan kovinkaan tavallista että isovanhemmat auttaisi hoidossa, harmi. Se olis kyl parasta et jos vanhemmat ei voi olla lapsen kanssa, et olis edes joku lähisukulainen hoitamassa.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy