torstai 28. elokuuta 2014

Toivetorstai: Työssäkäynti, imetys ja niiden yhdistäminen minun kokemusteni perusteella

Aloitin työssäkäynnin silloin kun vauva oli 10.5 kk vanha. Siinä vaiheessa imetin vielä, ja itseasiassa imetän edelleenkin, vauva on nyt lähes 15kk vanha. Joskus kuulee mietintöjä siitä että työssäkäynti ja imetys eivät vain voi onnistua yhdessä, ja jommankumman on pakko joustaa. Ja yleensä niinpäin että imetyksen tulee loppua ja pulloilu alkaa. Tämä varmasti riippuu vauvasta (erityisesti vauvan iästä), äidin jaksamisesta, töiden luonnosta että vähän kuunkin asennosta, mutta omien kokemusteni perusteella työhänlähtö ei suinkaan (välttämättä) tarkoita imetyksen loppumista.


Apuvälineet
 
 
Vauva ikä on varmasti suurin ongelma, ja mielestäni alle kuusikuukautisen vauvan kanssa työhönmeno ja imetys on todella hankala yhdistelmä. Kävin itse muutamissa koko päivän kestävissä työhaastatteluissa kun vauva oli vielä täysin imetyksen varassa - se ei ollut todellakaan helppoa. Vauva ei suostunut syömään pullosta, ja teki täydellisen ruokailulakon siksi aikaa kun itse olin poissa, ja minä taas jouduin pumppailemaan käsipumpulla vessassa ruokatauolla. Kotiin pääsin räjähtämispisteessä. Huh, aikamoista, mutta siitä selvittiin, eikä se ollut kuin satunnaisia päiviä siellä täällä.
 
Englannissahan työnantaja on velvollinen tarjoamaan rauhallisen huoneen jossa imettävät äidit voivat pumpata, ja/tai imettää, mutten tiedä miten Suomessa asiat ovat. Ja uskon että tämä on aika ideaali tilanne - monissa työpaikoissa ei välttämättä ole mahdollisuutta lähteä pöydän äärestä muutaman kerran päivässä puolen tunnin pumppaussessioille sen maidontuotannon säilyttämiseksi. Ja missäs varastoit äidinmaidon? Kahvitaukotilan jääkaapissa? Minun työpaikallani on erityinen pumppaushuone jossa on lukollinen jääkaappi, mutta epäilen tämän olevan melko harvinaista.  
 
Jos mitenkään mahdollista, työhönlähtö kannattaa ajoittaa vasta sen jälkeen kun vauva osaa syödä kiinteitä kunnolla eikä ole niin riippuvainen imetyksestä ainoana ruoanlähteenä. Ehkä siinä 7kk iässä aikaisintaan. Kun vauva voi olla päivällä ilman maitoa, vaikka sitä kovasti haluaisikin, on helpompi olla poissa. Silloin kun itse lähdin töihin vauva söi vielä päivämaidot, vaikkei se ollut mikään suuri tarve enää, ja usein hän unohti maitoa vaatia jos olimme ulkosalla tai muuten uusissa paikoissa. Koin että vaikka olisinkin poissa paikalta, hän selviäisi siitä ihan hyvin. Ja jos imetys osuu vain siihen aikaan kun äiti on kotona, ei tarvitse työpaikalla pumppailla.
 
Äidin jaksaminen on toinen ongelma. Se on paljon ylimääräistä hommaa, työpaikalla pumppailu, pullojen sterilointi ja niin edelleen. Pahimmillaan vauva vielä heräilee öisin. Itse kuljin melkoisessa sumussa ensimmäisen kuukauden ja jokapäiväinen rintapumpun ja pullon sterilointi stressasi. Vauvakaan ei suostunut syömään päivisin pullosta ja hyökkäsi heti rinnusten kimppuun kunhan pääsin ovesta sisään. Sitten jätin päiväpumppailun pois kokonaan, ja viikon parin kuluttua tukalat fiilikset rinnuksissa hellittivät ja maidontuotanto tasaantui. Ja niin tasaantui stressikin. Ja imetys tapahtui aamuisin, iltaisin ja (valitettavan usein) öisin. Jokatapauksessa, aamu- ja iltaimetys olivat aika helppoja nakkeja, eivätkä tuoneet ylimääräistä stressiä, aamulla toki tuli herättyä tavallista aikaisemmin. Yöimetyksistä pääsimme loppujen lopuksi lähes täysin eroon unikoululla josta tulossa postaus pian! 
 
Summa summarum, minusta imetys ja töihinlähtö eivät suinkaan ole toisensa possulkevia asioita, mutta jos mahdollista se kannattaa ajoittaa vasta siihen vaiheeseen kun vauva syö kiinteitä hyvin. Sitten ei välttämättä ole pakko pumppailla töissä, ja voi keskittyä vain siihen ilta- ja aamusyöttämiseen.
 
En tiedä, taidan olla vähän harvinaisemmasta päästä kun imetän vielä näinkin "vanhaa" vauvaa, mutta meille imetys ja töiden yhdistäminen kävi melko luonnollisesti ja helposti. Onko teillä mitään omia kokemuksia aiheesta?

7 kommenttia:

  1. Mulla on sen verran onnekas tilanne, että pystyn tekemään etätöitä ja näin myös edelleen imettämään päivälläkin (tosin vielä en töitä ees tee vaikka tarkoitus olisi...) ja sitä että edelleen imetän kyllä ihmetellään mutta enemmänkin siellä miehen kotimaassa... tosin meillä sen verran ongelmallista ollut kiinteiden kanssa että tänään juuri käytiin ravitsemusterapeutin juttusilla. Hankalaa tää nykymaailman meno kun kuitenkin sitä imetystä suositellaan 2v ikään asti. Itse kyllä hajoan jos pitäis sinne asti tällä tahdilla jatkaa... eli pikkuhiljaa ois kiva lopettaa vaikka pullosta/mukista juominen ei kyllä edelleenkään tyyppiä pahemmin kiinnosta pienten hörppyjen ohella :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toi on ihan kätevää jos tosiaan voit olla päivällä kotona. Saitteko mitään selkoa ravitsemusterapeutilta? Joskushan noi ongelmat voi olla suun rakenteesta kiinni kans, esim tiukka kielijänne voi vaikeuttaa syömistä (usein se kyl vaikeuttais imettämistäkin). Mulle on jäänyt sellainen kuva että O on aika poika syömään tissiä? :D Ei ihmekään että se alkaa jo vähän väsyttämään tässä vaiheessa, mulla on vähän helpompaa kun se tosiaan rajoittuu aika pikaiseen aamu- ja iltahörppyyn. Odottelen sitä kuuluisaa itsevieroitusta...

      Poista
    2. No juu, tuo itsevieroitus on kyllä paras eli kivaa jos se hoituu niin! Ravitsemusterapeutilla käynti oli hyvä juttu vaikkei siellä nyt varsinaisesti mitään niin ihmeellistä keksittykään... suositteli jatkamaan imetystä ja yrittää vähentää vähitellen mutta aiheuttamatta stressiä kummallekaan osapuolelle kun se tapa ei vaan toimi... ja syömään ei tuputeta, O syö itse jos syö ja jos ei ni sitten ei... kun tähän asti on kuitenkin kasvanut omalla käyrällään vaikka pieni onkin.. eli katsellaan tilannetta. Täytyy jiskus avautua tästäkin asiasta oman blogin puolella..

      Poista
  2. Kiitos tästä postauksesta! Jossain vaiheessa en edes tiennyt, että töissä/koulussa voi käydä ja edelleen imettää. Ajattelinkin suruissani, että joutuisin väkisin lopettamaan sen vuoden loppuun mennessä, kun jatkan tammikuussa koulua (lapsi silloin 15kk). Sitten kuulin, että ei näin tarvitsekaan käydä! Nämä hyvät kokemukset vain vahvistavat ajatusta :) miulla alku tulee olemaan varmaan vähän helpompi, kun lapsi on jo niin vanha ja voin ottaa alkuun kursseja vain vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ehdottomasti, ei sen tarvitse loppua jos et sitä halua. 15kk lapsi on jo kuitenkin sen verran iso että varmasti pärjää ilman maitoa hetkisen :) Onnea koulun uudelleen aloittamiseen!

      Poista
  3. Hei! Kiitos kirjoituksesta. Meillä Ranskassa on niin lyhyt äitiysloma, että jouduin aloittaa työt vauvan ollessa 3kk. Yhden kuukauden ajan pumppailin töissä ja tosiaan säilytin maidon kasvihuoneen jääkaapissa kylmälaukussa. Sitten alkoi kesälomat joidenka jälkeen vauva olikin jo yli 4kk ja hän aloitti kiinteät. Nyt minulla ei enää ole tarvis pumppailla töissä vaan aamu- ja iltainetykset riittävät. Töiden jälkeen pumppasin kotona vauvalle seuraavan päivän lounsmaidon jonka hän juo soseen jälkeen. Hyvin on siis meillä pärjätty, vaikka vauva olikin niin pieni vielä töihin palatessani. Kaikki on tosiaan omasta asenteesta ja motivaatiosta kiinni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi, tosi hienosti oot saanut tuon onnistumaan!

      Joo tosiaan, kyllä se töitten ja imetyksen yhdistäminen voi onnistua, jos on yritys ja olosuhteet kunnossa. Paljon töitähän se vaatii, ja raskastahan se on aluksi. Sit se on kyl tosi helppoa kun pääsee päivämaidosta kokonaan eroon, sit kun vauva on tarpeeksi iso, siihen saakka tarvii vaan jaksaa ylimääräistä pumppailua.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy