maanantai 29. syyskuuta 2014

Miten minusta tuli ulkosuomalainen / My post-University Life

Sarjassa "Miten minusta tuli ulkosuomalainen" tällä kertaa haastattelussa Laura My post-University Life blogista.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Näin Laura kertoo itsestään ja blogistaan
Nimeni on Laura ja asun Derbyn kaupungissa keskellä Englantia. Arkipäivät vietän töissä ja viikonloppuisin yritän tehdä, kokea ja nähdä uusia asioita. Blogini on sekoitus arkipäivän kuulumisia, pohdintaa ulkosuomalaisuudesta, matkailujuttuja sekä mietiskelyä Briteissä asumisesta (hyvässä ja pahassa). Bloggailun aloitin vuonna 2007 kun muutin Skotlantiin opiskelemaan ja se on kiertänyt mukanani kun lähdin yliopistovaihtoon Kanadaan, muutin Lontooseen suorittamaan maisterintutkintoa, tekemään työharjoittelua Brysseliin kesällä 2013 ja viimeisimpänä muuton takaisin Englantiin. Uudet lukijat ovat aina tervetulleita ja vuorovaikutus lukijoiden kanssa onkin yksi parhaista jutuista bloggaamisessa!
 
 
Laura Suomessa
 1. Minne menit ensimmäisellä ulkomaanmatkallasi ja mitä siitä jäi mieleen?
Apua, ensimmäinen ulkomaanmatka taisi sijoittua Mallorcalle – silloin olin tosin vielä pieni vauva ja muistot todella huteria. Varmaan ensimmäisiä reissuja joita kunnolla muistan oli hiihtoreissut Keski-Eurooppaan jolloin iskä hiihti ja minä hengasin kelkassa takana matkassa mukana (aika hyvin oli pullat uunissa meikäläisellä).
 1. Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?
Tämä on tietysti aina suhteellista, mutta omasta mielestäni matkustelin paljon ja se oli pitkälti vanhempieni ansiota. He rakastivat (ja edelleen rakastavat) matkustamista ja uusiin kulttuureihin tutustumista joten heidän mukanaan pääsin näkemään maailmaa jo nuorella iällä.
 1. Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?
Kyllä, Brittien ja Suomen lisäksi olen asunut sekä Kanadassa että Belgiassa. Kanadassa vietin 8 kk yliopistovaihdon kautta lukuvuonna 2008-2009 – ihan mieletön vuosi jonka aikana tapasin mm. nykyisen poikaystäväni (joka on tosin Skotti). Kanadan vuoden aikana pääsin reissaamaan myös kivasti ja vietin joulun Kuuban valkoisilla hiekkarannoilla. Viime kesän (eli 2013) vietin Brysselissä työharjoittelussa. Molemmat olivat kivoja paikkoja asuja, vaikka nämä ajankohdat olivatkin hyvin erinlaisia elämässäni. Vaihtovuosi on aina ihan mieletön ja täytyy sanoa että vuosi Kanadassa oli yksi aikuiselämäni parhaita vuosia. Tutustuin uusiin ihmisiin, matkustelin, näin ja koin. Ei olisi parempaa voinut olla. Brysselissä asuessani pääsin taas toteuttamaan suuren haaveeni työskentelystä organisaatiossa josta olen aina haaveillut. Kesäni Brysselissä oli aivan mieletön ja samalla pääsin tutustumaan Belgiaan ihan uudella tavalla koska matkustaminen junalla oli hyvin edullista.
 1. Milloin ja miksi muutit nykyiseen asuinmaahasi?
Ensimmäisen kerran muutin Britteihin (ja tarkemmin sanottuna Skotlantiin) syyskuussa 2007 jolloin aloitin opiskelut MA in Politics & International Relations ohjelmassa Aberdeenin yliopistossa. Sen jälkeen muuttoja on kertynyt jonkin verran, nyt olen asunut melkein vuoden Derbyssä, joka on pisin aika jolloin olen asunut missään yhtämittaisesti sitten sen jälkeen kun muutin Skotlantiin vuonna 2007.
 
 
 1. Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?
Muuttaessani Britteihin vuonna 2007 olin 20-vuotias joten enpä usko että olin sen tarkemmin miettinyt tulevaisuutta asumisen kannalta. Tiesin että halusin ns. ”kansainvälisen uran” mutta se ei välttämättä tarkoittanut sitä että olisin jäänyt Britteihin. Mutta tiesin että täältä tulisin saamaan hyvän ja arvostetun koulutuksen joka auttaisi tässä tavoitteessa. Olen pomppinut edes takaisin Brittien ja muiden maiden välillä, tosissani paluumuutin tänne viime syksynä, lähinnä sen takia koska poikaystävälläni oli täällä vakituinen työ joten minun oli helpompi muuttaa tänne kun hänen esimerkiksi Suomeen. Asiat järjestyivät parhaimmalla tavalla ja löysin itsekin hyvän työpaikan Briteistä joten se sinetöi viimeistään muuton.
 1. Jos joku tulisi asuinpaikkakunnallesi 48. tunniksi, mitä heidän kannattaisi tehdä ja kokea?
Jaa-a, sanoisin ettei Derbyyn kannata jäädä, sillä täällä ei ole oikeen mitään nähtävää (valitettavasti). Peak District (iso luonnonpuistoalue) on tässä kuitenkin ihan lähellä joten sanoisin että sinne kannattaa mennä samoilemaan ja katsastelemaan esim. upeita kartanoita ja country puistoja joita alueelta löytyy. Se on todella kaunista aluetta ja sieltä löytyy vaikka mitä tekemistä.
 1. Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa asiaa asuinmaastasi?
Parhaat:
 • Kohtuullisen hintainen elämisen taso (paitsi Lontoossa)
 • Mahdollisuuksien määrä mitä tulee koulutukseen, uraan ja itsensä kehittämiseen
 • Leppoisa ja mukava kulttuuri johon on loppuenlopuksi aika helppo sopeutua kun muutto oli ns. yhdestä Euroopan maasta toiseen.
Huonot:
 • Todella heikko taso mitä talojen rakentamiseen tulee. Hometta löytyy, talot on huonosti tehty ja välillä niitä huoneratkaisuja ei olla mietitty ollenkaan
 • Byrokratian vanhanaikaisuus
 • Eriarvoisuus
 1. Jos vertaisit asuinmaatasi Suomeen, millä tavalla se on parempi ja millä huonompi kuin Suomi?
Nyt varsinkin kesälomalla huomasin että Suomi on hyvin sääntövaltainen maa. Koirat eivät saa tulla uimarannalle, saatika hyvin harvoihin ravintoloihin, alkoholilait ovat tiukkoja, ihmisiä katsotaan paheksuvasti (kuulemma) jos tuot lapsen terassille etc. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä mutta tykkään siitä että Briteissä elämänmeno on hieman rennompaa. Koirat saa juosta rannalla vapaana (vaikka osa rannasta saatetaankin olla rajattu vain ihmiskäyttöön), pubiin saa tulla lapset tiettyinä aikoina päivästä ja ne koiratkin toivotetaan yleensä tervetulleeksi. Hankala selittää, mutta sellainen yleinen vähän rennompi elämänmeno on mielestäni parempi verrattuna Suomeen. Britit on tiettyjen asioiden suhteen auttomattoman vanhanaikaisia (pankit, virastot, talojen rakennus etc), tälläisissä asioissa mielestäni Suomi on taas valovuosia edellä.
 
 
 1. Käytkö Suomessa usein? Matkusteletko muuten paljon?
Vakityöt aloitettuani olen pyrkinyt käymään pidemmillä lomilla Suomessa pari kertaa vuodessa – joulun aikaan ja kesällä. Yritän tehdä kerran vuodessa ns. pidemmän matkan ulkomaille ja samalla mahduttaa lyhyempiä viikonloppulomia Euroopan sisällä. Matkustus on intohimoni ja mielelläni tekisin sitä enemmän mutta luonnollisesti lomapäivät tulevat tässä(kin) asiassa vastaan.
 1. Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?
Haluaisin kyllä muuttaa takaisin Suomeen vielä jonainpäivänä – mieluiten jopa tässä ”lähitulevaisuudessa”. Vain ja ainoastaan sen takia että pystyisin olemaan lähempänä omaa perhettäni, jos oma perheeni asuisi täällä Briteissä, voisin hyvin asua täällä koko elämäni. Tottakai Suomessa on monet muutkin asiat todella hyvin, minkätakia muutto takaisin houkuttelee. Toisaalta, elämämme on tällä hetkellä sidottu aika tiukasti Britanniaan.
 1. Minkä ohjeen antaisit ulkomaille muuttavalle ja uudelle ulkosuomalaiselle?
Sanoisin että muuttaessa ulkomaille kannattaa olla mahdollisimman avoin uusille asioille, mielipiteille ja kokemuksille. Se helpottaa sopeutumista ja toisaalta mahdollistaa niiden uusien juttujen kokemisen – ne kokemuksethan ovat niitä parhaita juttuja mitä ulkomailla asuminen voi sinulle antaa.
 
 
 
 
 
 
Tsekatkaapa Lauran My post-University Life blogi - sieltä löytyy kivoja postauksia Briteistä ja ulkosuomalaisuudesta, ja arkielämää.

Ensi viikolla tuttuun tapaan Suomen aikaan klo 8 aamulla uusi haastattelu. Tsekatkaa täältä kuka onkaan vuorossa!
 
---
 
Haluaisitko olle mukana "Miten minusta tuli ulkosuomalainen" haastattelu-sarjassa? Mailaa minulle suklaatajakahvia (a) gmail.com!

4 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea, vaikka läheisimmästä ystävästä ei montaa uutta asiaa tullut :) Tosi kiva postaus-idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin on hauska lukea näitä vastauksia - vaikka monia haastateltavien blogeja oonkin lukenut jo pitkiä aikoja

   Poista
 2. Voi kuinka hauska lukea tätä juttusarjaa! Kiva idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Mä mietin vähäsen aikaa ennenkuin aloitin tän juttusarjan että mitenköhän se uppoaa mut päätin sit et jos se on mun mielestä kvia, on se varmaan muittenkin :)

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy