torstai 4. syyskuuta 2014

Toivepostaus: Britteihin muuttaminen - opas

Minä muutin Britteihin vuonna 2006 yliopisto-opintoja aloittamaan. Uuteen maahan muuttaminen on aina täynnä kommervenkkejä, ja kyllä niitä sattui omalle kohdallekin. Tässä muutamia omia pieniä vinkkejä jotka saattavat auttaa teitä muita tänne muuttavia. Ihan kauhean tarkkoja ohjeita en aio antaa, ihan siitäkin syystä että minun muuttoajoistani on sen verran aikaa että jotkut tietyt asiat saattavat jo olla muuttuneita, joten tästä löytyy niitä yleispätevimpiä neuvoja.



Mikä on aluksi hankalinta
Pankkitilin avaaminen ja asunnon löytäminen olivat vaikeimpia asioita. Lisäksi Lontooseen muuttaessa eri kaupunginalueiden tunteminen ja liikkumisen hahmottaminen olivat hankalia. Ystävien saaminen, mutta tämähän on hankalaa aina kun muuttaa johonkin uuteen paikkaan. Tästä voisin tehdä ihan oman postauksen ehtiessäni.
 
Uuteen maahan muuttaminen on aina vaikeaa, asunnon metsästäminen voi olla kovinkin stressaavaa, ja kaikki byrokratian pyörittämiset, kuten lääkärille rekisteröityminen, pankkitilin avaaminen, NI-numeron (verotusnumero) hakeminen jne. on väsyttävää. Mutta jos ei anna periksi niin kaiken saa ennenpitkää järjestettyä. Täysin samaa elämäntasoa mihin Suomessa on tottunut täältä tuskin saa, Lontoo on todella kallis kaupunki ja pääsääntöisesti asumistilat ovat Suomen standardeihin tottuneille aika kauheita. Mutta jostain on aloitettava!
 




Asunnon löytäminen
Tähän kannattaa varautua pitkällä pinnalla ja suurella lompakolla jos ei halaja kimppakämppäilyä. Asuntojen taso on Briteissä huono - kannattaa tarkastaa perusasiat eli että missään ei haise/näy home (sitä mitä luultavammin on vähintään vessassa - normaalijuttu valitettavasti), ja että hanat toimivat ja että tärkeimpänä, asunnon vuokraajalla on oikeus sitä vuokrata. Valitettavasti täällä on jos jonkinlaista huijaria - jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se mitä luultavammin on.

Turvallisimpia, joskin kalleimpia, ovat erilaiset asunnonvälitysfirmat. Minä olen itse aina vuokrannut yksityisiltä, eikä minulla ole ollut mitään ongelmia, mutta erityisesti Lontoossa sattuu ja tapahtuu. Yleisesti ottaen kannattaa olla varovainen, mutta suurin osa ihmisistä on rehellisiä. Takuuvuokra tulee laittaa erityiselle "turvatilille", vuokranantajan tulisi tämä tietää ja sitä ehdottaa ja kunnon paperisopimukset kannattaa tehdä.

Niinjoo, ja kannattaa miettiä asuinaluetta sillä tavalla että missä olisi turvallinen olo kävellä iltaisin. Ja jos mahdollista ottaa kaveri mukaan asuntonäyttöihin. Suurin osa Lontoon alueista on turvallisia, ja yleisesti ottaen Lontoo on yksi turvallisimpia miljoonakaupunkeja. Minulta on kysytty niin monta kertaa sitä missä sitä uskaltaa Lontoossa liikkua... Lähes missä tahansa. Kuriositeettina, jos iltaisin kuulette klassista musiikkia metroasemallanne, tiedätte että liikutte huonolla alueella. Sitä nimittäin soitetaan alueilla joissa on tavallista enemmän väkivaltaa, klassinen musiikki kun kuulemma rauhoittaa.



Byrokratia - pankkitili, lääkärit ja niin edelleen
Paikallisen pankkitilin saaminen on vähän kuin taidetta joskus. Pitää todistaa asuinosoite, joka taas yleensä todistetaan pankkitositteilla... Opiskelijat saavat yleensä yliopistostaan jonkinlaisen kirjeen joka todistaa asuinosoitteen. Muiden kannattaa yrittää saada jokin lasku (kaasu, televisio tms) tulemaan omalla nimellä. Helpoin ja nopein ratkaisu on lisätä nimi kimppakämpän laskupapereihin. Muutenkin kannattaa käydä eri pankeissa kysymässä eri tilejä - nämä saattavat joskus riippua ihan virkailijastakin mitä tarjotaan ja kenelle - ja niistä valita paras tarjous.

Lääkäriin kannattaa kirjautua heti kuin mahdollista. Täällä yleensä kirjaudutaan lähimmälle lääkäriasemalle (GP), ja siinä täytyy myös todistaa asuinosoite. Yleensä on jokin alkutarkastus, ja sen jälkeen pääsee käymään tarvittaessa lääkärillä. Jos on hätä, niin NHS walk-in centerit ja sairaalan ensiapu auttavat ketä tahansa, ei tarvitse olla rekisteröitynyt eikä edes EU-maalainen.




Kavereiden saaminen
Voi olla hankalaa miljoonakaupungissa, mutta toisaalta, täällä on niin paljon tekemistä ja kokemista että tylsäksi ajan ei tulisi jäädä. Ja monet muutkin ovat samassa tilanteessa, eli muuttaneet uuteen kaupunkiin.

Yleisesti ottaen britit saavat kavereita erityisesti töitten kautta, siellä kun vietetään paljon aikaa, ja usein töitten jälkeen jäädään turisemaan olusen äärelle lähipubiin. Sieltä saa kavereita helposti. Lapsiperheille (erityisesti äideille) mahtava tapa saada paikallisia kavereita on liittyä paikallisen NCT-yhdistyksen listoille ja alkaa käydä heidän järjestämissään tapaamisissa. Suurin osa niissä käyvistä tyypeistä etsii sosiaalisia äitikontakteja.

Suomalaisia on lisäksi monissa monissa kaupungeissa ympäri Brittejä - rohkeasti vain etsimään facebookista paikallista ryhmää ja sieltä kysymään tuttavuuksia, jos se siis kiinnostaa.




Avun pyytäminen
Ja kuten sanottu, täällä on paljon suomalaisia. Facebookista löytyy mm. London Finnish mums ja Finnish people living in London -ryhmät joista löytyy avuliaita ja mukavia jäseniä, jotka varmasti vastaavat mielellään uusien tulijoiden kysymyksiin.




Mutta ehkä tärkeimpänä, uuteen maahan muutto on seikkailu - nauttikaa siis uusista kokemuksista!

Tälläisiä mietteitä! Olisiko teillä mitään hyvää ohjetta Britteihin muuttajille?
 

18 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Ja apua, meidän metroasemalla soi klassinen!

    Tää nyt ei ole ehkä ensimmäisenä mielessä, mutta mä ohjeistaisin yhden vuoden asumisen ja järkyttävän kaasulaskun perusteella säästämään mahdollisuuksien mukaan kaasulaskussa: reilusti lämmintä päälle sisällä talviaikaan, paksu viltti sohvalle mihin käpertyä ja lämmityksen ajastin ettei ole "turhaan" päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä ihan sanoisi, että "jos iltaisin kuulette klassista musiikkia metroasemallanne, tiedätte että liikutte huonolla alueella" - esimerkiksi Brixtonissa soi, ja Brixtonhan on tosi trendikäs ja eloisa alue nykyään. Mun käsitys on enemmänkin, että klassisella yritetään karkottaa asemilla maleksivia teinejä (heh). Kuulemma toimii...

      Poista
    2. A, eh, mä inhoan kotona hytistelemistä... Ensimmäisessä asunnossa oli niin huonot ikkunat et joskus talvella nukuin talvitakki päällä. (Oon tosin muuten vähän lisko - aina kylmissäni - eli normaali ihminen olisi varmaan tarjennut kuumavesipullon kanssa). Kannattaa esim teipata ikkunankarmit jos niistä tulee vetoa - toimiva brittikikka :)

      Poista
    3. Katie,

      No, "eloisa" ei varmaan ole mikään huono kuvailu Brixtonille... Panssarilasit paikallisissa Chicken & Chips kaupoissa ja sen sellaista muuta eloisaa :D

      (Mä oon tietty pohjoisen tyttöjä - kaikki joen eteläpuolella oleva on automaattisesti vaarallista ja epäilyttävää :D).

      Poista
  2. Brysselissa soi aina jokaisella metro-asemalla klassinen musiikki ja ainakin iltaisin kun oli hiljaisempaa niin se ei mua rauhoittanut vaan tuntui vaan tosi creepylta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha, Bryssel ei varmaan kauhean vaarallista seutua ole. Tai no, en tietty tiedä kun en siellä oo käynyt :)

      Poista
  3. Jes, ihanaa että näin nopeestikki pystyit kirjoittamaan tän! Kiitos vinkeistä (:

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Sunnuntaina edessä muutto Suomesta Britteihin, ja hyödyllistä tietoahan ei koskaan voi olla liikaa. :-)

    VastaaPoista
  5. Tämä oli mielestäni varsin kattava ohjeistus. Noilla pääsee jo pitkälle. Ehkä lisäisin vielä tuohon council taxin - itselle se tuli jotenkin yllätyksenä, että erillinen kuntovero piti maksaa, eikä sitä otettu palkasta. Itse pääsin noiden alkuhässäköiden kanssa niin helpolla kun menin työnvälitystoimiston kautta Englantiin. Oli kämppä valmiina (no, asuntola) ja HSBC kanssa toimistolla oli sopimus, joka teki pankkitilin avaamisen ihan älyhelpoksi. Muutenkin me saatiin varsin kattava orientoitumispaketti käteen heti ku muutettiin sekä ruokakuponkeja sairaalan kanttiiniin pariksi päivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo council tax on ärsyttävä. Ja siihenkin on erilaisia sääntöjä, miten jotkut saa siitä alennusta tms.

      Sulla oli kyllä kätevästi kaikki järjestetty, parempi noin päin kuin et joutuu itse taisteleen kaiken (mulla meni pankkitilin avaamiseen 1kk...)

      Poista
  6. Kun muutin Lontooseen, etsin vain kimppakämppiä. Ja niissä asunutkin aina siihen asti kunnes muutettiin miehen kanssa yhteen. Ja jokaisesta kimppakämpästä olen saanut kavereita tai jopa hyviä ystäviä - vieläpä brittejä:) Britit on kyllä siitä hyviä että jostain harrastuksistakin löytyy seuraa esim. käydä pubissa yhdellä turisemassa. Työkavereista puhumattakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin kannatan kimppakämppiä: kaikki parhaat brittikaverini ovat entisiä kämppiksiä...

      Poista
    2. Joo ehdottomasti, noi kimppakämpät on juuri tuosta kavereitten saamisesta hyviä. Siellä on tosiaan lähes aina jotain seuraa jonka kanssa lähteä ulos jos tekee mieli. Tai jäädä kotio tuijottaan telkkaria :)

      Poista
  7. Omia kokemuksiani:
    -Asunnot ovat Britanniassa todennäköisesti koko Europpan huonoimmat. 90% asunnoista on homeessa. Talvella kun näet että lasit ovat huurussa kaikilla, niin siitä se alkaa... Verhot heiluu sisällä jos ulkona tuulee ja kaikki mahdollinen talon rakennusmateriaali on todella heikko. Naapurimelu kuuluu heti, lämmintä vettä ei tule, ovien lukot huonot...

    -Britit ovat kohteliata? Ei nyt aivan väärin, se kieli vaan on rakennettu kohteliaaksi, mikä on hienoa! Suomenkielellä on hyvin vaikea olla kohtelias, koska meiltä puuttuu sanoja?

    -Britit ovat sivistyneitä? No ei ole, koulutustaso on Euroopan heikoimpia. Eivät Eurooppalaisena edes tiedä missä Suomi on. Tai on heillä koulutusta vertailuissa, koska siellä lasketaan mukaan kaikki koulutukset. Korkeamman tason koulutusta ei kyllä ole paljoa vaan joku muutaman kuukauden tai yhden vuoden peruskurssi.

    -Euroopan juopoin kansa, oikein kunnon juntti kansa.

    -Kaikki on halpaa, mutta tuotteiden laatu voi olla niin ja näin. Siellä erityisesti halvalla ei saa hyvää.

    -Vakuutusyhtiöt ovat todella tylyjä, tulet tod. näk. tarvitsemaan lakimiestä.

    -Ihmiset ovat uskomattoman tietämättömiä siis ihan perusasioista. Eivät osaa ratkaista ongelmia. Musiikki maailman kyllä tuntevat hyvin.

    VastaaPoista
  8. Omia kokemuskia 2:
    -Eivät osaa kokata, syövät ulkona halvinta mahdollista ruokaa.

    -Töiden jälkeen pubiin kulttuuuri...

    -Euroopan huonoimmat hampaat, todella keltaiset...

    -Brittiäidit pakkosyöttää lapsilleen perunalastuja koko koulu iän. Siis joka koulupäivä perunalastuja.

    -Lastenhoito sikakallista, ellet sitten riko lakia. No omalla vastuulla...

    -Euroopan lihavin kansa.

    -Siis kuka haluaa asua Lontoossa tai jossain Birginghamissa? Siellä vasta on todella heikko asumisen taso ja jostain homeluukusta joutuu asumaan kalliisti. Jos on rahaa, niin ok. Mutta ne ruuhkat, likaiset kaupungit, täynnä rosvoja/huijareita ja julmetusti maahanmuuttajia joita brittisysteemi potkii päähän. Siis ihmisiä oikeasti käytetään hyväksi ennennäkömättömän julmasti.

    Muista että siellä ei ole tasa-arvoa ja se että tulet Suomesta ei auta sinua yhtään. Olet samalla viivalla muiden mamujen kanssa, se palkataan joka halvimmalla tekee työt. Kauneus auttaa työnsaannissa. Naisten paikka on siellä kodinhoitohuoneessa. Mutta onnea joka tapuksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on selkeästi ollut aika erilainen kokemus Briteistä kuin minulla - ja itse tykkään kyllä asua Lontoossa uramahdollisuuksien ja mielenkiintoisten työkeikkojen takia. Kodinhoitohuoneestakin minut on päästetty jo pois ;)

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy