maanantai 8. joulukuuta 2014

Miten minusta tuli ulkosuomalainen / Tyttö sinisen oven takana

Tällä viikolla ulkosuomalais-haastattelussa on Saana Tyttö sinisen oven takana -blogista, Skotlannin Aberdeenista.
 
 
Näin Saana kertoo itsestään ja blogistaan
 
Olen 22-vuotias kolmannen vuoden kielitieteen opiskelija Skotlannin Aberdeenista. Arkeeni kuuluu opiskelut, osa-aikatyöt ja kielitieteen societyn puheenjohtajuus. Alun perin aloin kirjoittamaan blogiani kuulumisten vaihtoon perheeni ja ystävieni kanssa, mutta ajan kanssa blogini on myös ollut väline, jolla auttaa tulevia brittiopiskelijoita. Sen lisäksi tämän vuoden puolella olen enemmän puhunut tyypin 1 diabeteksen hoidosta Suomessa ja Skotlannissa sekä omista kokemuksistani kaksikymppisen elämästä tyypin 1 diabeetikkona.
 

 

Minne menit ensimmäisellä ulkomaanmatkallasi ja mitä siitä jäi mieleen?
 
Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli Tanskaan perheeni kanssa ollessani 8-vuotias. Ajoimme Ruotsin kautta Tanskaan asuntovaunun kanssa. Oli tosi mukava reissu, kävimme mm. Köpiksen merenneitopatsaalla ja Tivolissa, Legolandissa Billundissa ja Hans Christian Andersenin syntymäkaupungissa Odensessa.
 
Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?
 
Kotimaan sisällä kyllä, mutta ulkomaan matkoja en tehnyt paljoa. Tuon Tanskan reissun lisäksi kävin luokkaretkellä ysiluokan päätteeksi viikon ajan Englannissa. Vietimme pari päivää Lontoossa ja Brightonissa, Sussexissa . Tiesin kuitenkin aina haluavani matkustella, yksi lapsuuden haaveistani oli matkaoppaana työskentely.
 
Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?
 
En ole asunut muualla kuin Suomessa ja Aberdeenissa. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat minulla kovin auki, mutta esimerkiksi Edinburgh tai Irlannin iiriä puhuva alue Gaeltacht kiinnostaisi.
 
 
 
Milloin ja miksi muutit nykyiseen asuinmaahasi?
 
Muutin Koillis-Skotlannin Aberdeeniin syyskuussa 2012 alun perin opiskelemaan englantilaista kirjallisuutta, (joka vaihtui tuplapääaineeseen kielitieteen kanssa heti ensimmäisellä yliopistoviikolla ja toisen vuoden jälkeen kielitieteeksi pelkästään). En ollut Suomesta saanut koulupaikkaa ja elettyäni 20 vuotta samassa pikkukaupungissa
 
Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?
 
Jos suoraan sanotaan, niin en ollut oikeastaan ajatellut koko asiaa muuttaessani. Olin saanut opiskelupaikan Suomesta sen jälkeen, kun olin tehnyt muuttojärjestelyt Skotlantiin. Otin tuon koulupaikan ja lähdin Skotlantiin takki auki. ”Katsellaan.” Ensimmäisen vuoden aikana tuli olo, että en ollut saanut lukua elämästäni Skotlannissa loppuun, joten jatkoin täällä toisen vuoden. Toisen vuoden jälkeen Skotlanti tuntui niin kodilta, että halusin jäädä tänne uudelleen.
 
Jos joku tulisi asuinpaikkakunnallesi 48. tunniksi, mitä heidän kannattaisi tehdä ja kokea?
 
Aberdeenhan ei siis ole mikään turistivetonaula, mutta kaupungissa ehdottomasti vierailisin Aberdeenin yliopiston vanhalla kampuksella Old Aberdeenissa, jonka vanhimmat rakennukset ovat 1400-luvun lopulta. Kävisin myös kalastajakylässä Footdeessa Aberdeenin satamassa. Kylässä on mitä suloisimpia pieniä persoonallisia ja koristeellisia puisia taloja, jotka saivat suojelustatuksen 60-luvulla.
 
Suurimman osan ajasta käyttäisin Aberdeenshiressa. Esimerkiksi Stonehavenissa sijaitseva Dunnotar-linna on näkemisen arvoinen ja hyvien yhteyksien päässä. Itse en ole vielä maistanut, mutta Stonehavenissa kehitettiiin skotlantilainen ”herkku” fried mars bars, joten kävisin tuota uppopaistettua mars-patukkaa maistamassa.
 
 
 
 
Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa asiaa asuinmaastasi?
 
Kolme parasta olisi yleinen sosiaalisuus ja kohteliaisuus, pub-kulttuuri ja halvempi ruoka.
 
Kolme huonointa on asuntojen hinnat ja niiden kunto, huono karkkivalikoima ja toisaalta yltiökohteliaisuus. Siis sellainen, että asioista ei voi puhua asioiden oikeilla nimillä, ettei vain vahingossa ole tyly.
 
Jos vertaisit asuinmaatasi Suomeen, millä tavalla se on parempi ja millä huonompi kuin Suomi?
 
Tykkään siitä, että täällä otetaan toinen ihminen paremmin huomioon eikä kuljeta vain laput silmillä. Pidän myös pub-kulttuurista, siitä että voi mennä rennosti yksille työ- tai yliopistopäivän jälkeen ystävien kanssa ilman, että täytyy olla räkäkännissä. Yleisesti siis sellainen sosiaalinen elämä täällä.
 
Huonompaa.. opiskelijan asema täällä. Toki täällä saa alennuksia opiskelijana ja esim en joudu maksamaan council taxia, koska olen opiskelija. Suomessa etuudet ovat paljon parempia, tuettu opiskelijaruokailu, opiskelija-asuntojen laatu ja hinta, täysin ilmainen opiskelu, opintotuki.. Itsehän saan siis opintotuen, mutta Britanniassahan opinnot rahoitetaan säästöillä ja lainoilla tai huono-osaisemmat voivat hakea tukea. Lisäksi (skottien ja EU-opiskelijoiden kandit Skotlannissa poikkeus, ne koulumaksut rahoittaa SAAS) lukukausimaksut ovat järkyttävän korkeita etenkin Englannin puolella.
 
Suomalaista suorasukaisuutta on kanssa välillä ikävä.
 
 
 
Käytkö Suomessa usein? Matkusteletko muuten paljon?
 
Olen opiskelijana siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että lomia on suhteellisen paljon. Yleensä vietän n. 3 viikkoa joulun alla Suomessa ja 2-3 kk kesällä. Tänä vuonna olen perheasioiden takia käynyt kaksi kertaa parin päivän vierailulla Suomessa. Selviän koti-ikävästä paremmin, mitä vähemmän reissaan Suomeen. En sen vuoksi esimerkiksi Suomessa käy pääsiäislomillani. Matkustelen sen lisäksi aika paljon opiskelijaksi. Ensimmäisenä yliopistovuotenani teimme kämppisteni kanssa reissun Lontooseen ja Pariisiin. Kävin myös samana keväänä Brightonissa. Viime lukuvuonna kävin moikkaamassa pikkuveikkaani Dublinissa ja keväällä vietin vajaan viikon äitini kanssa Riiassa. Haluaisin tehdä myös enemmän maakuntamatkailua Skotlannissa; tähän mennessä olen käynyt kunnolla vain Edinburghissa, Stonehavenissa ja kotikaupungissani Aberdeenissa.
 
Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?
 
Rehellisesti sanottuna en tiedä. Koska haluan englanti tai suomi toisena kielenä -opettajaksi, Suomi olisi luontainen paikka työpaikan suhteen, ja suomalainen sosiaaliturva etc on verrattuna moniin muihin maihin uskomaton. Toisaalta viihdyn älyttömän hyvin Skotlannissa. Jää nähtäväksi, mihin maahan asetun.
 
 
Minkä ohjeen antaisit ulkomaille muuttavalle ja uudelle ulkosuomalaiselle?
 
Tee mahdollisimman paljon ennakkoselvitystä ennen muuttoa kyseisen maan tavoista (mm. terveydenhuolto). Tekee muutostasi helpompaa ja olosi on itsevarmempi. Toinen juttu on, että yleensä asiat eivät mene kuin Strömsössä. Opettele mantra: Everything is going to be OK. Kolmanneksi, yritä verkostoitua paikallisten kanssa mahdollisimman pian.

 


Käykääpä tutustumassa Saana  blogiin Tyttö sinisen oven takana. Sieltä löytyy elämää Skotlannissa, juttua myös opiskelusta ja diabeteksesta, ja Skotlannin nähtävyyksiä. Ja kävipä hän myös viime viikolla Lontoossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy