Perusjutut
1) Missä asua? Missä tahansa pääsaarella, mieluiten kohtuullisen lähellä metroasemaa, jotta liikkuminen on helppoa ja pääsee vielä yömyöhään asuinpaikkaan. Jos ilta/yöriennot eivät kiinnosta ollenkaan, voi muilta saarilta löytää halvemman yösijan. Nyrkkisääntönä julkinen liikenne lakkaa puolenyön aikoihin, ja sillat nousevat yhden maissa.
2) Miten liikkua? Metrolla on simppeli liikkua, sillä pääsee aika hyvin minne tahansa nopeasti, ja siihen saa edullisen 10 kerran kortin tai kertakäyttöpoletteja. Trolleybussit, ratikat ja pikkubussit kulkevat metrojen välillä ja muilla alueella hyvin, mutta voivat olla vähän hankalia käyttää jos ei osaa venäjää. Apostolinkyydillä totta kai saa eniten ympäristöstään irti, joten kannattaa napata kunnon kartta hotellista ja investoida hyviin kävelykenkiin, etäisyydet ovat nimittäin suuria.
3) Millä kielellä pärjää? Venäjällä, hyvinkin auttavalla, parhaiten. Englanniksi suurimmissa hotelleissa, ja turistinähtävyyksissä sekä matkamuistokaupoissa, ja yllättävää kyllä, monet tuntuvat osaavan myös saksaa.
4) Tuliaiset? Peruskrääsä kannattaa ostaa Gostini Dvor- kauppakeskuksesta. Muut turistikaupat ja jotkut torit (esim. Kirkko Veren Päällä takana oleva tori) voivat olla hullunkalliita.
Kurnivalle mahalle
1) Paikalliset mäkkärit eli bliniketjut. Teremok-ravintoloista löytyy herkullisia blinejä, keittoja ja puuroja ja usein myös menu englanniksi. Tschainaja Loszhka- ketju on samantyyppinen, mutta halvempi, joskin vähän sekavampi kielitaidottomille. Aika hauska ketju on myös Kroshka Kartoshka - uuniperunoita mitä moninaisimmilla täytteillä.
2) Paikalliset pikkukahvilat. Löytyvät parhaiten Nevskin sivukaduilta, kannattaa pitää silmät auki. Piirakat ja leivokset ovat mielestäni suurinta herkkua venäläisessä keittiössä (erityisesti kaalipiirakat, nomnom) eivätkä hinnalla pilattuja.
3) Gruusialaiset ravintolat. KET Cafe (Stremyannaya Ulitsa 22, M - Mayakovskaya) , pieni, intiimi ravintola jossa tarjoillaan georgialaisia herkkuja parhaimmillaan. Suositellaan pöytävarausta, jos seurue on yhtään suurempi. Muita hyviä gruusialaisia ravintoloita olevat esim. Rustaveli (Nab. Moika 9, M - Nevski Pr) ja Kaf-Kas (Italyanskaya Ulitsa 37, M-Nevski Pr), molempia kannattaa kokeilla.
4) Jolki-Palki. Kiva ravintola, jossa voi kokeilla halvalla perinteistä ruokaa. Superhyvä diili löytyy salaatti-buffasta, jossa löytyy herkuimmat venäläisistä salaateista, ja lounasaikaan vielä pienellä lisäsijoituksella keitto ja juotava.
”Pakolliset” turistinähtävyydet
1) Eremitaasi. Mielettömän iso museo, jossa on nähtävää tsaarien huoneistoista suurien taiteilijoiden teoksiin sekä mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä ja esineitä kaikilta maailman kolkilta. Mikä parasta, sinne pääsee ilmaiseksi opiskelijakortilla! Kannattaa mennä pari tuntia ennen sulkemisaikaa tai vähän ennen aukaisemista, sillä keskipäivällä sinne on mieletön jono.
2) Petropavlosky Krepost (Pietaripaavalin linnoitus). Historian siipien havinaa; tämän linnoituksen rakentamisesta alkoi koko Pietari oikeana kaupunkina. Kirkosta löytyy Romanovien, viimeisen tsaariperheen, haudat, museosta paljon tietoa Pietarin alueen historiasta ja vankilasta mielenkiintoisia tarinoita bolshevikkivankien kohtalosta. Rannalta komea maisema Eremitaasiin.
3) Peterhof. Aurinkoisena ja lämpimänä kesäpäivänä aivan ykköskohde kun pääsee viilentymään ”temppu”-suihkulähteisiin. Kannattaa ottaa evästä mukaan ja nauttia maisemista. Budjettimatkailijat voivat ottaa metron Avtovoon, joka on kuulemma Pietarin kaunein metroasema, ja sieltä pikkubussin perille. Varakkaammat taas voivat varata laivamatkan Eremitaasin kupeesta.
4) Iisakin kirkko (museo + kellotorni). Kellotornista on mahtavat maisemat (vrt. Eiffelin tornin alataso) jos vain sää suosii, ja kirkko sisältä on todella kaunis. Eipä sitä turhaan kutsutakaan ”kivimuseoksi”; kirkon koristelemiseen on nimittäin käytetty 5-6 eri kivilaatua.
5) Veneristeily ja siltojen nousu. Suosittelen yhdistämään molemmat, yövalaistukset ovat nimittäin todella kauniita, mutta päiväsaikaankin veneristeilyt lukuisilla kanavilla ovat mukavia. Budjettimatkailijat voivat käydä katsomassa siltojen nousua apostolinkyydillä ilmaiseksikin.
Muuta mielenkiintoista
1) Markkinoita
• Udelnajan rojumarkkinat (La-Su 10-18), joista löytyy kaikennäköistä sekalaista tavaraa. Vähäisiä määriä antiikkia, paljon sekalaista rojua, vanhoja tavaroita, vaatteita. Kannattaa mennä mahdollisimman aikaisin ja vaeltaa markkinoiden perälle saakka, jossa yksityiset ihmiset levittävät pressupeitteille tavaroitaan ja pitää silmät auki.
• Yelizarovskajan kirjamarkkinat (La-Su 10-18), kirjojen lisäksi myös vihkoja ja muuta paperitavaraa, sekä vähäisiä määriä matkamuistoja.
• Käsityöläismarkkinat Malaya Konyshennaya –kadulla kesäisin (La-Su 10-20), kaikennäköistä pikkutavaraa, koruja, koriste-esineitä. Lapsille löytyy hauskoja käsityöpajoja.
2) Dissidenttikahvilat. Sisäpihoille piilotettuja oluthuoneita/kahviloita, joissa erilaiset dissidentit aikoinaan keskustelivat henkeviä viranomaisten valvovan silmän ulottumattomissa. Mahdottomia löytää, ellei tiedä mistä etsiä. Kannattaa kysyä paikallisilta tutuilta, tai yrittää onnea esim. Pushkinskaya 10 Art Centerissä (sisäänkäynti Ligovski Pr. puolelta)
3) Pienet museot ja taidenäyttelyt. Näitä löytyy vaikka mille aiheelle omistettuna, ja vaikka mistä eli kannattaa pitää silmät auki liikkuessa ja lukaista ilmaisjakelulehden St. Petersburg Times sivuja, joissa monet mainostavat. Esimerkkeinä Museum of Toys, Central Naval Museum, Dostoyevskin asunto, Museum of Antarctic and Artic Region…. Baletti on myös kiva valinta iltapuuhaksi.
4) Mielenkiintoiset muistomerkit (esim. Anichovin silta) ja pienet toivomuspatsaat. Näitä löytyy ympäri Pietaria, pitäkää silmät auki kolikoita heittäviä ihmisjoukkoja varten. Esimerkiksi yksi kolikoita vastaanottava toivomuskissa löytyy Malaya Sadovaya –kadulta; mutta kaupunkiperinteitten kummien sattumuksien johdosta sitä vastapäätä olevalle samantyyppiselle kissalle taas ei kukaan kolikoita tarjoile.
Jättäkää vinkkejä omista käymisen arvoisista paikoista!
Kiva postaus, comes in handy jos joskus Pietariin eksyn!
VastaaPoistaKirjoitin muuten juuri Venäjän ihmisoikeuksista pientä pätkää. Olis kiva, jos heittäisit asiaan kommenttisi. Lähinnä olis kiva kuulla, näkyikö vastaavat asiat Venäjän arkipäivässä mitenkään.. Tietty jos ei ole mitään sanomista, niin en pakota kommentoimaan :D
Tosi hyviä vinkkejä, kiitoksia! Tahtoisin taas käymään Pietarissa....
VastaaPoistaOlen menossa pietariin kuukauden kuluttua ja vaikka tämä postaus on aika vanha niin silti hyviä vikkejä. kiitos!
VastaaPoistaKiitos hyvistä vinkeistä! :)
VastaaPoista