Tämä tuli ideana lukijalta - eli millainen on minun mielestäni hyvä brittiläinen CV ja työhakemus. Olen itse lukenut rekrytoijan ominaisuudessa useamman sadan hakemuksen ja CV:n ja kirjoittanut useita kymmeniä itsekin, eli sen perusteella minulle on muodostunut muutamia vahvoja mielikuvia. Jokaisella on tietenkin oma tapansa osoittaa oma osaamisensa ja oma subjektiivinen mielikuvansa mitä hakemukseen pitää liittää, mutta tälläisiä asioita tulee itselleni mieleen.
Ensinnäkin, CV
1) Nimikoikaa CV omalla nimellä, ei siis ensimmäiseksi otsikoksi CV, Resume, Curriculum Vitae (daah, mutta tätäkin näkee). Esimerkiksi minun CV:ssäni ihan ensimmäisenä ja kaikista isoimmalla on oma nimeni (esim. Suklaasydän) jonka alla kontaktitiedot. Lisäksi, jos lähettää CV:n elektronisesti on ihan fiksu nimikoida tiedosto omalla nimellä ja muuntaa se PDF-tiedostoksi.
2) Kaikki tiedot sukupuolesta, syntymäajasta, naimisissa olosta, kansallisuudesta jne. pois. Henkilökohtaisista asioista ei mitään muuta kuin nimi ja kontaktitiedot. Briteissä on tiukat lait ikäsyrjinnän, sukupuolisyrjinnän ja muun syrjinnän kannalta, ja osa työnantajista hylkää suoralta kädeltä kaikki CV:t joissa paljastetaan nämä tiedot, ihan vain sen takia ettei heitä voida haastaa oikeuteen syrjinnästä. Sitäpaitsi, kaikki tämä vie tilaa siltä tärkeimmältä CV-osalta, eli kokemukselta.
3) Yksisivuinen CV paras! Luin joskus tutkimuksen että rekrytoija käyttää max. 30 sekuntia CV:n lukemiseen, ja harvemmin edes vilkuilee toista sivua. Käytännössä tiedän, että jos hakemuksia on satoja, ensimmäinen raakkaus tehdään nopeasti ja ensimmäinen sivu on se mihin kiinnitetään huomiota. Jos jokin kokemus tai taito on tärkeä se tulisi olla ensimmäisellä sivulla, eikä ylimääräisiä, yläasteikäisenä tehtyjä mansikanpoimintoja tosiaankaan tarvitse mainita. Vain oleelliset asiat CV:hen. Kaikkea ei tarvitse mainita, kunhan huolehtii siitä ettei työkokemukseen jää ylimääräisiä aukkoja.
4) Hyvä rakenne CV:lle on nimi, kontaktitiedot, opinnot, työkokemus, vastuutehtävät, kielitaito, muut kiinnostukset. Opinnoissa kannattaa mainita myös tulokset, jos tuloksia ei laita se helposti näyttää siltä että meni niin huonosti ettei uskalla mainita. Työkokemusta kannattaa raakata niin että se on jotenkin järkevä haetun työn kannalta ja osoittaa haettuja taitoja. Vastuutehtäviin voi laittaa kaikenlaista, varsinkin vapaaehtoiset johtotehtävät sopivat tähän hyvin. Kielitaito ja muut kiinnostukset menevät sivillä tai parilla, kannattaa mainita muttei tehdä isoa numeroa. Kiinnostukset kannattaa mainita oikeastaan vain silloin jos niissä on jotain kiinnostavaa, ei esim. ruoanlaitto, shoppailu, lukeminen, TV:n katsominen...
Sitten, hakemus
Osa paikoista vaatii oman hakemuslomakkeen täyttämistä, osa haluaa motivaatiokirjeen. Molemmissa kannattaa tutkailla työpaikan sivuja ja työpaikan esittelyä, ja etsiä sieltä tiettyjä hakusanoja, joita voi ripotella sitten hakemukseen.
Motivaatiokirjeestä sen verran että siitä tulisi tulla ilmi miksi työala että haettu työpaikka kiinnostaa, miksi hakija on paras mahdollinen valinta ja miksi nimenomaan tämä firma kiinnostaa. Muoto vapaa, mutta nämä ovat ne tärkeimmät asiat. Oman paremmuuden perustelussa kannattaa käyttää oikeita kokemuksia ja työtaustaa ja jokainen väite omasta luenteesta tai taidoista tulisi perustella. Ei auta sanoa että esim. "olen asiakaspalvelutaitoinen", vaan täytyy myös selittää miten oma entinen työkokemus/muu kokemus on kehittänyt näitä taitoja ja tukee tätä väitettä. Tärkein asia on että motivaatiokirje näyttää miten hakijan kokemus ja taidot osoittavat hänen olevan hyvä kandidaatti ja CV:stä kannattaa nostaa tiettyjä asioita esiin. Koko CV:tä ei kannata käydä läpi, vain avata tärkeimpiä asioita ja saada lukijan mielenkiinto heräämään.
Jokus työhakemuksissa pyydetään vastaamaan miten on toiminut jossain aikaisemmassa tehtävässä tai tilanteessa. Esimerkiksi selittämään miten on saanut muutoksia aikaa työpaikalla. Tähän kannattaa valita malli-vastaus viimeisen parin vuoden ajalta, jos mahdollista ja käyttää STAR-mallia. Eli Situation, Task, Action ja Result. Eli mikä oli tilanne, mitä piti tehdä, mitä teit (ja nimenomaan hakija, ei tiimiryhmä jossa hakija oli tms.) ja mikä oli tulos. Eniten aikaa kannattaa käyttää A-vastaukseen, eli mitä sinä henkilökohtaisesti teit. Tulos, eli result, tulisi tietenkin olla onnistunut ja positiivinen, miksipä käyttää epäonnistumista esimerkkinä.
Vinkkinä muuten, itse luin joskus todella hyvän hakemuksen jolla oli lihavoitu tietyt hakusanat sekä motivaatiokirjeessä että CV:ssä. Toimii todella hyvin jos tätä osaa käyttää, ja laitoin hakijan jatkoon välittömästi. Eikä kannata kopsata netistä mitään, itse sain joskus kaksi hämmästyttävän samanlaista motivaatiokirjettä kahdelta eri henkilöltä. Arvaattekin varmaan ettei kumpikaan mennyt jatkoon, vaikka molemmat CV:n perusteella olisivat olleetkin hyviä kandidaatteja.