lauantai 14. syyskuuta 2013

Tampereen lempipaikkojani

Nyt kun tuli taas tuolla koto-Suomessa käytyä tuli innostus uuteen postaukseen aiheen tienoilta. Minähän olen Tampereelta - en siellä syntynyt, mutta siellä koko kouluiän asunut. Tampere on ehdottomasti lempikaupunkini Suomessa. Helsinki tuntuu liian kolholta ja ympäriinsä levittäytyneeltä, Turku taas vähän mitäänsanomattomalta noin kaupunkielämän puolesta (vaikka siellä Kupittaa, sekä kivoja nähtävyyksiä ja tapahtumia onkin). Siinäpä ne Suomen "isot" kaupungit sitten olevatkin. Vantaata ei lasketa sillä sehän on vaan Helsingin jatkumo ;)
 
Sieltä Tampereelta onkin jäänyt kivoja muistoja ja tietenkin niitä lempipaikkoja joissa käydä. Nyt halusin vinkata teillekin näitä lemppareita, jos vaikka maakuntamatkailisitte Suomessa tai muuten vain etsisitte ehkä joitain uusia paikkoja sieltä minun entisestä kotikaupungistani.
 
 

 
Kahvilat
Pyynikin näkötorni - Ihan mahtavat munkit, ja näkötornista (€2) mahtava näköala. Ala-asteella käytiin aina koulun liikuntatunnilla Pyynikillä hiihtämässä ja kun itse inhosin hiihtoa, linnouttauduin aina opettajan silmän välttäessä tuonne näkötornin kahvioon syömään munkkia ja juomaan kuumaa mehua.
Vohvelikahvila - Kuten nimi sanookin. Pieni kahvila joka on aika usein todella täynnä, joten siellä ei hyvällä omatunnolla voi istuskella tuntikausia juttelemassa. Mutta kiva paikka pistäytyä. Herkullisia makeita ja suolaisia vohveleita.
Kahvila Runo - Sympaattinen sivukatujen kahvila, jossa hyviä itseleivottuja leivoksia.
Amurin Helmi - Käsityöläiskorttelin ohessa oleva kahvila jossa kiva istuskella. Viereisestä pikku myymälästä saa myös vanhanaikaisia karkkeja.
Cafe Europa - Teiniaikojen suosikkimestani, joka on kahvila päivällä ja baari illalla. Europan mahtiajat ovat jo ohi, mutta täältä saa edelleen kaupungin parhaat kaakaot! Ja täällä on kätevä istuskella pitkiäkin aikoja jos jää juttua paljon.
Tampereen Jäätelötehdas - Ei varsinainen kahvila (tai saa siellä kahviakin kai ja istuakin) mutta kiva paikka napata mukaan Tampereella tehtyä jäätelöä, oikein kunnon gelatoa. Parhaat jätskit Tampereelta!
Erityisen vauvaystävällisen maininnan saavat myös Sokoksen yläkerran kahvio ja Stockmannin yläkerran Fazer-kahvila jonne mahtuu vaunut poikineen. Sokoksessa hyvät salaatit ja Fazerilla hyvät kakut.
 
Ravintolat/baarit
Maruseki - Tampereen ensimmäinen japanilainen ravintola, jossa on mukavan laaja ruokavalikoima. Hyviä susheja, ja herkullisia lämpimiä ruokia. Japanissa asuneena voin lämmöllä kertoa että hyvin autenttisen makuisia!
Heinätori - Pyynikillä sijaitseva viihtyisä lähiruoka-ravintola. Täällä on kuulemma käynyt tuo nykyinen presidenttikin syömässä Tampereella poiketessaan...
Soho - Englantilainen pubi, jossa näytetään kaikki tärkeimmät jalkapallomatsit (iso bonus miehelleni) ja tarjoillaan perinteisiä englantilaisia janojuomia ja rasvaisia pubiruokia. Cheesy Chips!
Tuulensuu - Toinen gastropub, mutta enemmän pienpanimoiden oluisiin ja siideireihin sekä vähän erikoisempiin muihin juomiin erikoistunut rafla. Todella laaja juomavalikoima, ja herkullista ruokaakin saa keittiöstä, keskiyöhön saakka, tilattua. Vuohenjuustosalaatti ja lohkoperunat parhaita!
Tiiliholvi - Olin täällä töissä vuoden verran Ranskasta palattua ja ihastuin kovasti ruokalistaan. No, niistä ajoista on omistaja ja keittiömestari vaihtunut, ja ruokalistakin kokenut monenmoisia muutoksia, mutta laadun uskoisin olevan samaa edellenkin! Tampereen parhaat (ja varmaan tyyriimmät) pihvit!
Jack the Rooster - Kivat maisemat siinä kosken vierellä, ja kiva paikka paistatella aurinkoa kesällä kylmän sidukan ääressä. Kesäisin olikohan se nyt maanantaisin oli aina grilli kuumana ja ilmaisia makkaroita tarjolla, mikäs sen parempaa!
Kasvisravintola Gobal - näitä on nykyään useampi ympäri Tamperetta, itse tiedän vain sen Tammela Gobalin. Kasvisravintoa, joka hinnoitellaan painon mukaan. Punajuuripyörykät ovat aivan loistavia!
 
 
 
 
Tekemiset
Viikinsaari - Hyvä kesäreissu. Laukontorilta kannattaa napata pussi herneitä, mansikoita tai jotain muuta kesänaposteltavaa, ja jokilaivalla risteillä Viikinsaareen käyskentelemään. Eipä siellä mitään sen erityisempää tekemistä ole, mutta joki-risteilyllä on hienot maisemat ja Viikinsaarella kiva kiireetön tunnelma. Hyvä erityisesti lapsiperheille!
Särkänniemi - No se huvipuisto. Sieltä löytyy myös delfinaario, lasten eläintarha ja se Näsinneula.
Rosiksen ranta - Tampereen paras paikka kärventää nahkaa ja uiskennella kesäpäivisin. Vältettävä kuin ruttoa koulun viimeisinä päivinä ja vappuna. Vai onko Tampereen teineillä joku uusi paikka örvennellä nykyään?
Siilinkari - Talvijuttuja. Jään jäädyttyä sinne voi kävellä reippailutuulen iskiessä. Viikonloppuisin siellä on kuumaa mehua ja munkkia, ja älyttömästi populaa.
Koskenranta - Tampereen perinteinen istuskelu/paistattelupaikka kesäisin. Sinne kerääntyy sekä teinit, pulsut että piknikkeilijät (sana siinäkin!). Olikohan se nyt niin että julkisesti juoda saa jos on evästä mukana, eli vähintään pähkinät sinne olutkassiin messiin! Keskustorin puoleinen varjoisa puoli on rauhallisempi.
Laukontori - Kesällä kiva paikka poiketa syömään jätskit, tai muikut, hakea naposteltavaa, ja katsastella muutamat kirpputoripöydät ja käsityötekelepöydät läpi.
Tammelantori - Kätevä paikka käydä toriaamiaisella, hakea päivän mansikat ja herneet, ja tsekata eri pöytämyyjät - täällä käy aika paljon porukkaa myymässä jos minkämoista rompetta.
Tallipiha - Täällä järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuotta eli kannattaa olla kuulolla. Muuten täällä on käsityöläispuoteja ja suklaakauppa, sekä kahvila, ja lapsille poniajeluita. Jouluisin täällä on joulutori.
 
Shoppailu
Viime vuosina ei ole tullut erityisemmin pysyttyä kartoilla Tampereen uusista liikkeistä, mutta Koskikeskuksesta löytyy vaikka mitä kivaa ja ajomatkan päässä Tampereelta on Ideaparkki, samantyyppinen ostoskeskus. Ideaparkkiin pääsee myös bussilla. Muuten tuleekin aina poikettua jotain tarvitessa joko Sokoksella tai Stockmannilla. Niistä harvoista tietämistäni liikkeistä voisin nostaa muunmuassa Putiikki Rannalla- ja Duetto- liikkeet.  
 
Ja sitten peräänkuuluttaisin vielä teidän omia Tampere-vinkkejä! Viimeksi asuin Tampereella vuonna 2006, joten sellaiset tuoreemmat ja uudemmat paikat ovat jääneet minulta valla huomiotta. Kertokaa minulle missä minun pitäisi seuraavalla Tampereen-reissulla käydä!
 
Ja saa sitä Helsinkiä tai Turkuakin kehua. Jos vaikka pääsisin ennakkoluuloistani!


14 kommenttia:

  1. Voi hirveen kiva tää postaus, kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Kiva idea! Kerran olen päässyt Pyynikin näkötorniin munkeille (2008) ja vieläkin paikka on mielessä, oli loistomunkit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma en olekaan siella kaynyt myoskaan vahaan aikaan - sit ens reissulla vois taas poiketa munkeilla :-)

      Poista
  3. Tampere on kiva kaupunki :)Sinne(kin) on suunnitelmissa hakea lukion jälkeen opiskelemaan. Tampereella on myös loistomuseoita, Vakoilumuseo kerrassaan mainio. Tampereelta taitaa myös löytyä maailman ainoa Lenin - museo?
    Helsinki on mun lempikaupunkini. Käyn siellä lukiota ja olen nyt vasta kunnolla päässyt sisään Helsinkiin, kun siellä ahkerasti viettää noin 4 - 5 tuntia päivässä aikaa. :)
    Yksi ehdoton suosikkini Suomen kaupungeista on kyllä Hämeenlinna, hurmaava pikkukaupunki! :) Oletko siellä muuten käynyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hameenlinnassa en ole kaynyt koskaan. Vakoilumuseo on kiva, ollaankin viety sinne naita nuorempia vieraita tutustumaan. Vapriikki on kans kiva museo jossa kantsii kayda jos tykkaa historiasta. Lenin museossa oon kans kaynyt joskus! Se onkin vahan erikoisempi paikka :-)

      Poista
  4. Kävin kesällä Tampereella ja olin kamera sauhuten liikkeellä. On se NIIN kaunis kaupunki! Kun olisin vaan tiennyt näistä paikoista missä käydä..? Nyt se oli sellaista hakuammuntaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavalla Tampereen reissulla sit varustaudut tan postauksen vinkeilla :-) Tampereella kesaisin Verkaranta on erityisen kivaa kaupunkiseutua kuvailuun, me kuvattiin haakuvat siella. Nasilinnan puisto ja Pispalan harju tarjoaa kivoja kuvauspaikkoja kans :-)

      Poista
  5. Pakko heittää kommentti Turun puolesta - toki kaupunkina pienempi kuin Tampere tai Helsinki, mutta kulttuurielämä on ihan omanlaisensa. Se vain vaatii pientä seikkailumieltä ja paneutumista :)

    Tampere on aina itselle jäänyt tosi etäiseksi ja kolkoksi (tai ehkä suuri sukulaisten määrä kaupungissa vaikuttaa asiaan), mutta otan ehdottomasti vinkkisi talteen seuraavaa vierailua varten - ehkä Tampere pääsee yllättämään :)
    -Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on Turussa paljon sukulaisia ja varmaan siita syysta ei ole tullut paljoakaan paneuduttua Turun tarjontaan - siella tulee sit kaytya vaan sukulaisten kodeissa. Ja joskus on tulkut miehen kanssa kaytya noissa nahtavyyksissa kans. Pienena tuli tosin oltua siella aika paljon ja kaytya joitain hauskoja paikkoja lapi, mm just se linna ja kasityolaiskortteli.

      Tutustu ihmeessa joihinkin naihin paikkoihin jos sukuloinnilta kerkeat!

      Poista
  6. Ruusiksen ranta... Ei Rosiksen. ;)

    VastaaPoista
  7. Tampereelta suosittelen kesäaikaan ehdottomasti Hatanpään arboretumia. Periaatteessa kävelymatkan päässä keskustasta, mutta useampi kuin yksi bussilinjakin menee Hatanpään sairaalan ohitse tai ainakin Hatanpään valtatietä pitkin. Heinä-elokuussa erityisesti ruusutarhassa on paljon nähtävää, mutta ainakin osa ruusuista kukkii jo heti juhannuksen korvilla ja osa jatkaa vielä syyskuussakin. Ruusujen lisäksi on paljon muutakin nähtävää, kuten kivikkopuutarha, suo, lammikko, kukkaistutuksia ja tämä kaikki järven rannassa. Ja nurmikkoa löytyy piknikkeilyyn.

    Jos uskaltautuu Hervantaan asti, on Suolijärven kiertävä lenkkipolku kiertämisen arvoinen kohde. Siis se pieni polku, joka kiertää aivan rantaviivaa. Vaihtelevaa maastoa ja paikoin hienoja maisemia.

    Fine dining-paikoista suosittelen Hella&Huonetta Salhojankadulla. Ehdottomat suosikkini, Tuulensuun ja Marusekin, mainitsitkin jo, joten niiden takia ei tarvitse erikseen liputtaa. Tuulensuusta saa muuten monipuolisesti drinkkejäkin, alkoholilla ja ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arboretum onkin kans tosi natti paikka! Oon varmaan unohtanut tasta postauksesta muitakin siisteja paikkoja, mut niinhan se aina akkiseltaan kirjoitellessa menee :-) Tosta hellahuoneesta oonkin kuullut paljon hyvaa, mut ikina ei oo vaan tullut kaytya siella. Berta oli muistaakseni kans hyva, mut kun ei tosiaan oo tullut kaytya siella pitkiin aikoihin niin ei tullut mukaan naihin vinkkeihin.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails