maanantai 2. syyskuuta 2013

Kestovaippailun ihanuus ja kamaluus

Mitä kauemmin olen äitiyslomalla sitä enemmän blogista löytyy näitä paska-juttuja ;)
 
Mutta kuitenkin, ennen vauvan syntymää olin vahvasti sitä mieltä että meillähän sitten kestoillaan. Puhuin jo etukäteen ympäristöystävällisestä vauvasta, eli että meille tulisi environmentally conscious baby. Mies ei ollut asiasta erityisemmin innoissaan (eikä ole edelleenkään koska onhan se nyt vaivalloisempaa kuin kertakäyttövaipat) mutta suostui kun se nyt kerran on tärkeää kierrättää.


 
Kokeiltiin muutamia eri malleja. Etukäteen luin aika paljon näistä kestovaipoista, ja paras vinkki oli että ennen vauvan syntymää ei kannata ostaa isoa kasaa vaippoja, vaan useampi eri merkki ja malli, sillä vauvat ovat kaikki erikokoisia. Eli jos yksi merkki sopii yhdelle, niin se ei välttämättä sovi toiselle, vaan pitää kokeilla monia erilaisia. Ja mehän ostettiin. Itti Bitti Tutto, Baby BeeHinds, Bambino Mio, gNappies ja Myllyn Muksut ovat tulleet tutuiksi, ja aika monet muutkin merkit ovat nyt tukevasti muistissa paljon lueskelemisen jälkeen. Meidän suosikeiksi ovat nousseet nuo gNappiesit, joista voisin kirjoitella joskus toiste. Eivät vuoda sen enempää kuin kertokäyttövaipat!

Ei viitsitty ihan alusta näitä käyttää. Vauvan hoidossa ja imetyksen aloituksessa oli tarpeeksi haastetta, siihen ei tarvittu enää yhtäkään ylimääräistä stressinaiheuttajaa. Vähän päälle kuukauden ikäisenä aloitettiin varovainen kokeilu, silloin tällöin, ja nyt ollaan muutama viikko käytetty kestovaippoja melko aktiivisesti. Sen verran olen miehelle myöntänyt (ja pakko olla samaa mieltä että se tekee kestoilusta helpompaa ja siedettävämpää) että öisin ja reissussa/kaupungilla käydessä käytämme kertiksiä.

Ihanuutta näissä on se että onhan nämä aika paljon söpömpiä kuin muoviset kertakäyttövaipat. Ja tietenkin, ympäristöystävällisempiä, eli saadaan vähän hyvää mieltä pienestä ympäristöteosta. Nämä myös tulevat ajan myötä halvemmaksi, ehkei nyt vielä ensimmäisen lapsen kohdalla, mutta ainakin sitten toisen jos samoja kestovaippoja käyttää numero kakkosellekin.

Kamaluutta näissä on se että onhan tämä tottakai hankalampaa ja näiden huoltamisessa menee ylimääräistä aikaa. Kätensä saa totisesti likaiseksi... Vaan sanotaan näin, kun oma lapsi on kyseessä, ei se paska enää niin paljoa haittaakaan. Veikkaisin että puolisen tuntia per päivä minulla kuluu enemmän aikaa näitten kestovaippojen käyttämiseen, jos otetaan mukaan kaikki ylimääräiset käsinpesut ja huuhtelut, pyykkäys, ja kokoaminen. Ei nyt järisyttävän paljon enemmän aikaa, mutta jonkun verran. Jos meidän vauva olisi kovin itkuisaa ja hankalaa sorttia niin tuskinpa tulisi kestovaippoja käytettyä. Onneksi neiti on melko hiljainen ja viihtyy usein yksin edes sen aikaa kun äiti käy huoltamassa vaipat pyykkikoriin.

Mites teillä muilla lapsellisilla - oletteko innostuneet käyttämään kestovaippoja vai ovatko ne ihan totaalisen out teidän perheessä?

P.S. Meidän lähiössä muuten saa jonkunverran (£55) takaisin kestovaippoja ostaessaan. Ihan kätevä tapa saada ihmisiä edes kokeilemaan, ja mahdollisesti innostumaan, tämäntyyppisestä kierrätyksestä. Tai edes ostamaan pari kestovaippaa. Kuten yksi kestovaippoihin ja muuhun ekomammailuun hurahtanut kaverini aina sanoo, yksikin kestovaippa päivässä tarkoittaa 365 vaipparoskaa vähemmän vuodessa. Pitäisikin hakea rahat takaisin - jotenkin tämän hakukaavakkeen täyttäminen on jo toista kuukautta vaiheessa...

8 kommenttia:

 1. Ei olla kestovaippoja oikeastaan vakavasti edes harkittu. Raskausaikana kysäisin mieheltä kiinnostaako ja yhteistuumin päätettiin harkita asiaa myöhemmin... Kiinnostus ei ole kummallakaan herännyt, joten muovilla mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun paras ekoteko olisi vähentää lentämistä, mutta sitäkin olen tainnut vain lisätä. Tein joskus sellaisen hiilijalanjälkitestin, joka oli ihan mielenkiintoinen. Muuten ollaan ihan kohtuuekoja, mutta auta armias tuo reissaaminen...

   Poista
  2. Mun paras ekoteko olisi vähentää lentämistä, mutta sitäkin olen tainnut vain lisätä. Tein joskus sellaisen hiilijalanjälkitestin, joka oli ihan mielenkiintoinen. Muuten ollaan ihan kohtuuekoja, mutta auta armias tuo reissaaminen...

   Poista
  3. Mun mieshan ei tahan missaan nimessa ois itse ryhtynyt, ma oon ollut se kantava voima ja oikeestaan teen kaikki kestovaippahuollot. Mut mulle se on tarkeempaa... Mut tosta lentamisesta, ma en ikina tajua miksi lentamisen vahentaminen olisi ekoteko kun kylhan se lentsikka lentaa sen saman reitin ilman minuakin, eli periaatteessa se olenko vai enko kyydissa on niitten paastojen kannalta yks hailee?

   Poista
 2. Hollannissa on tehty sellaisia tutkimuksia, että kesto- ja kertavaippailu on tässä maassa kutakuinkin yhtä ekologista (täällä kertikset poltetaan). Itse en ole siitä ja monesta muustakin syystä edes harkinnut kestovaippailua - tai no harkinnut lyhyesti toki olen. :-) Nostan silti hattua niille, jotka jaksaa kestovaippailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taalla ne menee kaatikselle suoraan samassa sekajatepussissa eli jos ei muuta niin siella ne vie tilaa maatumatta ties kuinka kauan. Ma luulen etta yhden lapsen kohdalla toi kestovaippailu ei kauheesti saasta luontoa, muuten kuin saastamalla kaatistilaa, mut sit jos samoja vaippoja kayttaa useammalle skidille, niin sit saastetaan jo luonnonvarojakin. Jos ei muuta nii saa ainaskin hyvan mielen talle aidille :-)

   Poista
 3. Meillä on tuolla hyllyllä iso kasa kestovaippoja edelleen odottamassa sitä aikaa kun päivät vauvan kanssa ois ees sen verran iisimpiä että jaksaisin alkaa vielä vaippapyykillekin kaiken muun ohella... Itseasiassa tänään koitettiin ekaa kertaa kestovaippaa ja voi kamaluus kun se tuntui paksulta möhkäleeltä kertiksien rinnalla! Eikä mennyt kovin hyvin kokeilu - beibi pisti hirveen metakan kun vaippa oli ollut päällä about 15 min. Pissat oli tullut ja kun otin vaipan pois ja laitoin kertiksen tilalle niin itku vaihtui heti hymyyn... mut eipä tuosta nyt pidä vielä mitään johtopäätöksiä vedellä... täytyy kai vähitellen yrittää niitä, kun kerran ison kasan sain siskolta... Ennen tosiaan mäkin kuvittelin että käyttäisin vaan kestovaippoja ainakin kotona, mutta huoh.... aina ei mee ihan niinku kuvitteli :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tasta mitaan stressia kannata ottaa. Jos meilla ois ollut koliikkivauva, tuskinpa kaytettais kestoja. Oon vahvasti sita mielta et paras vanhempi on se joka jaksaa, ei se joka tekee naita oheisjuttuja :-)

   Mut onhan noi, varsinkin aiot ja yhdenkoon vaipat, aikamoisia mohkaleita. Ne jotka on suunniteltu erikokoisille vauvoille on vahan timmimpeja, mut on nekin kertiksia isompia. Meilla muuten sama juttu et vauva ei aluksi tykannyt kestoista (nehan tuntuu ihoa vasten heti maremmalta) mut nyt kaytetaan riisipaperia siina valissa ja tytto tuntuu tottuvan. Ilmaisee tosin vaipanvaihtotarpeen nopeammin kuin kertiksilla :-)

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails