Nythän on meneillään parhain simpukkakausi. Ranskassakin kuulemma syödään simpukoita vain niinä kuukausina joina kuukauden nimessä on r-kirjain. Eli syyskuusta huhtikuuhun? Mekin olemme nyt innostuneet herkuttelemaan simpukoilla. Pitkän aikaa olin sitä mieltä että liian hankalaa valmistaa simpukoita itse, mutta kunhan ensimmäistä kertaa uskaltauduin simpukoita ostamaan, niin ei se kyllä ollenkaan niin vaikeaa ollut. Itseasiassa, ihan luvattoman helppo juttu!
Simpukoitten puhdistuksessa kestää eniten aikaa, itse valmistaminen on nopea, noin viiden minuutin juttu. Simpukoitten puhdistaminen on kuitenkin helppoa. Huljuttele kylmässä vedessä liiat liat pois, juuriharjalla rapsuta pahimmat moskat kuorista, ja simpukan "parta" vedetään nopealla nykäisyllä (saranapuoleen päin) pois. Vain elävät, suljetut simpukat käytetään. Jos aukioleva simpukka ei pöydänkulmaan tai veitseen kopautettaessa sulkeudu, se tulee heittää pois, kuin myös rikkonaiset simpukat.
Ja mitäs näillä simpukoilla sitten? Tässä perinteinen moules mariniere (eli merimiehen simpukoita) resepti.
*****************************
Moules Mariniere (neljälle)
Tarvitaan
1,75kg simpukoita (saa olla vähemmänkin, kahdelle riittää n. kilo, eikä tarvitse muita reseptimääriä muuttaa)
2 valkosipulinkynttä
1,75kg simpukoita (saa olla vähemmänkin, kahdelle riittää n. kilo, eikä tarvitse muita reseptimääriä muuttaa)
2 valkosipulinkynttä
2 shallottia / pieni sipuli
25g voita
100ml kuivaa valkoviiniä
120ml kermaa
kourallinen tuoretta persiljaa
patonki kyytipojaksi
ja iso kannellinen kattila/pannu valmistukseen, niin suuri että simpukat vievät tilavuudesta noin puolet
Valmistaminen25g voita
100ml kuivaa valkoviiniä
120ml kermaa
kourallinen tuoretta persiljaa
patonki kyytipojaksi
ja iso kannellinen kattila/pannu valmistukseen, niin suuri että simpukat vievät tilavuudesta noin puolet
1. Puhdista simpukat, silppua sipuli pieniksi paloiksi, kuori ja murskaa valkosipuli, silppua persilja
2. Isolla pannulla (me käytetään teflon-"wokki"-pannua) lämmitä voi ja iske sipuli ja valkosipuli pehmenemään
3. Muutaman minuutin paistamisen jälkeen viini pannulle ja kuumenna kiehuvaksi.
4. Iske simpukat pannuun ja kansi kiinni. Aina silloin tällöin heiluta pannua vaakasuunnassa voimakkaasti niin että simpukat pääsevät liikkumaan. Höyrytä simpukoita noin 4-5 minuuttia, kunnes suurin osa on avautunut.
5. Ota pois liedeltä, sekoita mukaan kerma ja persilja.
6. Annostele kulhoihin ja tarjoile patongin kera.
Ja sitten vain herkuttelemaan!
(Paitsi sulkeutuneilla simpukoilla - ne tulee heittää pois)
P.S. Olen nähnyt muuten aika paljon reseptejä joissa simpukat lähinnä keitetään suuressa määrässä lientä. En tykkää. Tässä lientä on vain n. 200 ml, mutta näin höyryttäessä simpukat antavat paljon enemmän aromia liemelle, jota on kiva särpiä ja johon on herkkua dippailla patonkia.
P. P.S. Minulla olisi pari muutakin simpukkareseptiä jaettavana, pitää kirjoitella ne joskus tännekin.
(Paitsi sulkeutuneilla simpukoilla - ne tulee heittää pois)
P.S. Olen nähnyt muuten aika paljon reseptejä joissa simpukat lähinnä keitetään suuressa määrässä lientä. En tykkää. Tässä lientä on vain n. 200 ml, mutta näin höyryttäessä simpukat antavat paljon enemmän aromia liemelle, jota on kiva särpiä ja johon on herkkua dippailla patonkia.
P. P.S. Minulla olisi pari muutakin simpukkareseptiä jaettavana, pitää kirjoitella ne joskus tännekin.
Mä oon lukenut jostain ohjeista, että keittämisen jälkeen taas ne simpukat, jotka ei oo avautunu pitää heittää kanssa pois? Tiedä sitten, en ole koskaan kokkaillut simpukoita itse :)
VastaaPoistaHei oot ihan oikeassa, niin ne pitääkin. Unohdin laittaa tuon tähän reseptiin, pitääkin editoida se sinne. Kiitti!
VastaaPoista