maanantai 1. joulukuuta 2014

Miten minusta tuli ulkosuomalainen / Step by step with me

Tällä viikolla haastattelussa on Teea, Itävallasta, Step by step with me blogista.
 
Näin Teea kertoo itsestään ja blogistaan
 
Olen Teea, 24-vuotias. Muutin puolisen vuotta sitten Itävaltaan rakkauden ja Alppien perässä, ja sillä tiellä ollaan vahvasti edelleen! Asun mitättömän pienessä itävaltalaisessa pikkukaupungissa Alppien juurella, ja yleensä esitänkin asuvani Vorarlbergissä, Itävallan läntisimmässä osavaltiossa Sveitsin, Liechtensteinin ja Saksan rajalla. Vorarlberg on kuuluisa erityisesti niinikään vuoristaan, joiden ympäröimänä elelen. Olen päättämässä maisterinopintojani Jyväskylän yliopistossa, ja tutkinto onkin gradua vaille valmis. Maisterintutkielman lisäksi päivät kuluvat toimistotyössä.
 
Vuosi sitten pistin pystyyn Step by step with me-blogin (http://stepbystep-withme.blogspot.fi), jakaakseni arkisia touhuja poikaystävälleni kaukosuhteen aikana ja jäsentääkseni omia ajatuksiani. Rakastan kirjoittamista, ja olenkin kirjoittanut blogeja aiemmista oleskeluistani ulkomailla. Blogi oli myös paikka, jossa pystyn julkaisemaan ottamiani kuvia ilman, että Facebook-kaverit hukkuvat kuvatulvaan. Myöhemmin virallisen muuttoni jälkeen, olen blogin kautta toivonut löytäväni muita samassa tilanteessa olevia: ulkosuomalaisena Keski-Euroopassa, ja miksei kauempanakin, sekä innostamalla Suomessa asuvia ottamaan rohkeita askelia elämässä. Blogista on tullut tärkeä osa arkeani, ja oma tyyli alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Harvoin kirjoitan kantaaottavia tekstejä, mutta silloin kun kirjoitan, aihe liittyy mitä todennäköisemmin ulkosuomalaisuuteen. Eniten kuitenkin kirjoitan jokapäiväisesti elämästäni, vapaapäivistä, kokkailuista, shoppailuista, matkoista ja ulkoilusta, erityisesti vaeltamisesta. Pieninä sivujuonina toimivat unelma-ammatin löytäminen ja unelmakropan tavoittelu terveellisen ruuan ja kuntoilun avulla.  
 


1.      Minne menit ensimmäisellä ulkomaanmatkallasi ja mitä siitä jäi mieleen?
Ensimmäiset ulkomaanmatkat tein perheeni kanssa autolla Norjaan ja Ruotsiin. Meillä oli kesäisin tapana ottaa lautta jorpakon toiselle puolelle ja aja Jäämeren rannikkoa pitkin Suomen Lappiin ja sieltä takaisin Etelä-Suomeen. Reissuilta jäi mieleen erityisesti kivat pikku lomamökit ja isoveljen virvelöimistä kaloista tehty lohikeitto! Silloin näin myös vuoria ensimmäisiä kertoja, joten sieltä kai se innostus lumihuippuisiin vuoriin on tullut.
2.      Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?
Valitettavasti en. Kadehdin kavereitani, jotka pääsivät perheidensä kanssa joka vuosi aurinkolomille. Me käytiin kerran Skandinavia-reissujen lisäksi Kanarialla, sen jälkeen ei enää perheen kanssa taidettu matkustella. Ensimmäisen kerran ilman vanhempia kävin 14-vuotiaana Saksan Baijerissa ja näin Alpit – silloin päätin, että joku päivä muutan sinne.

3.      Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?
Opintoihini kuului vaihtolukukausi saksankielisessä maassa, ja päädyin luonnollisesti Saksaan. Halusin kuitenkin mahdollisimman etelään, ja meidän yliopistolla oli sopimus Konstanzin yliopiston kanssa, ja siellä työskenteli eräs perhetuttuni, joten valinta ei ollut vaikea, ja osui muutenkin täysin nappiin. Neljä kuukautta meni hujauksessa, sain hyviä kontakteja ja lisää itsevarmuutta, mitä kipeästi kaipasinkin. Rakastan paikkaa edelleen ja siellä tulee yhä käytyä vähintään kerran vuodessa.
 
Paria vuotta myöhemmin, kesällä 2013 vietin kolme kuukautta Sveitsin pääkaupungissa Bernissä, jossa suoritin korkeakouluharjoitteluni Suomen suurlähetystössä. Bern on rauhallinen ja pieni pääkaupunki, jossa oli ihan rentoa elellä, mutta todella kallista, ja ehkä vähän hidastempoisempaa, mitä olisin pääkaupungilta odottanut, mutta se taitaa olla Zürich, missä kaikki toiminta tapahtuu. Sveitsistä oli todella helppoa hurauttaa esimerkiksi Italiaan, minkä teinkin pari kertaa, ja niiltä reissuilta jäi kivat muistot ja rusketusrajat. Myös Sveitsiä oli kätevää tutkiskella ristiin rastiin pääkaupungista käsin!
 



4.      Milloin ja miksi muutit nykyiseen asuinmaahasi?
Muutin Itävaltaan virallisesti toukokuun lopussa. 14-vuotiaasta asti olin haaveillut Saksaan muuttamisesta, mutta kohde muuttui lennosta Itävallaksi. Tulin tekemään työharjoittelua, ja koska saman tien löytyi sitten työpaikkakin, varmistui muuttoni pysyväksi. Myös poikaystävällä on saattanut olla jotain tekemistä asiassa :)


5.      Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?
Tarkoitus olisi jäädä pysyvästi, ei ainakaan ole käynyt (vakavasti) mielessä mitään muita suunnitelmia. Minusta tuntuu, että tämä on hyvä paikka aloittaa alusta ja rakentaa uusi elämä tänne.
 
6.      Jos joku tulisi asuinpaikkakunnallesi 48. tunniksi, mitä heidän kannattaisi tehdä ja kokea?
Riippuu vuodenajasta, mutta joka tapauksessa ehdottomasti vuorille! Joko laskettelemaan, pulkkailemaan tai vaeltamaan. Vaihtoehtoja on monia! Vähintään ainakin ottaisin hissin jonnekin vuorelle ja nauttisin Schnitzeliä alppiravintolassa. Lisäksi kävisin Feldkirchin vanhassa kaupungissa  sekä Bregenzissä Bodenseen rannalla kävelyllä.
 


7.      Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa asiaa asuinmaastasi?
Parasta on vuoret, sijainti keskellä Eurooppaa sekä  ./ Huonoa on ehkä murre, toisinaan paikallisten (tunkeileva) uteliaisuus ja se, ettei ole kunnon raejuustoa.
 
8.      Jos vertaisit asuinmaatasi Suomeen, millä tavalla se on parempi ja millä huonompi kuin Suomi?
Tähän on itse asiassa todella vaikea vastata! Huono ehkä siinä mielessä, mitä edellisessä kohdassa jo sivusin, että paikalliset ovat todella uteliaita ja pistävät nokkansa kaikkien asioihin ja puhuvat niistä eteenpäin kuin ominaan. Eivät tietenkään kaikki paikalliset, mutta juoruilu on saanut ihan uuden merkityksen täällä! :D Parempi ehkä siinä mielessä, että ihmiset todellakin ottavat enemmän (tai herkemmin) kontaktia tuntemattomiin. Junassa ei esimerkiksi välttämättä jurmuteta hiljaa vaan saatetaan aloittaa keskustelu vieressä istuvan kanssa. Ja kerran sain kyydin kuntosalille satunnaiselta naapurinrouvalta. Eli ihmisten avoimuudella ja puheliaisuudella on niin hyvät kuin huonotkin puolensa.  

 
9.      Käytkö Suomessa usein? Matkusteletko muuten paljon?
Suomessa olen nyt käynyt joka kolmas kuukausi, joka on siis melko paljon. Tulevaisuudessa luultavasti vähemmän. Muuten en nyt sanoisi, että matkustelen paljon, voisi sitä tosiaan enemmänkin harrastaa! Tavoitteena on edelleen se 30 maata ennen kuin täytän kolmekymmentä, joka saattaa kuitenkin jäädä vähän vajaaksi...:)
 
10.  Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?
En usko, ainakaan tässä kohtaa. Eihän sitä ikinä tiedä jos vanhoilla päivillä sinne vielä lähtisi, mutta haaveena on perheen perustaminen lähitulevaisuudessa, ja rakkaus löytyi täältä, eli senkin takia taidan jäädä tänne.
 
11.  Minkä ohjeen antaisit ulkomaille muuttavalle ja uudelle ulkosuomalaiselle?
Rohkeasti vaan ulkomaille! Lisäksi kannattaa ottaa vastaan kaikki mahdollisuudet, esimerkiksi vaihto-opiskelun merkeissä on hyvä tunnustella, millaista olisi asua ulkomailla.
 
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Teean blogiin pääsee tästä. Rakastan noita Alppi-maisemia, siellä kun tuli parisen vuotta asuttua, ja niitä on aina näin jälkikäteen ihana ihailla. Muuten blogista löytyy arkielämää Itävallassa, paikallisia erikoisuuksia, ja urheilujuttujakin.
 
Jos haluat haastateltavaksi, mailailehan osoitteeseen suklaatajakahvia (a) gmail.com

2 kommenttia:

  1. Kiva on lukea tutuista blogeista, mutta mukavaa, että täältä löytyy myös ihan uusia ulkosuomalaisia :) Harmi vain, että oma ulkosuomalaisuuteni loppui jo. Ainakin toistaiseksi :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oisin pyytänyt sua muuten mukaan sarjaan, mut tosiaan taisit just samoihin aikohin muuttaa Suomeen ;) Tää on ollut kiva sarja, on tullut paljon uusia tuttavuuksia.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails