perjantai 20. joulukuuta 2013

Luukku 20 - Englantilainen jouluruoka

Englantilainen jouluruoka, ah siitä taas tänä vuonna nautitaan. Teille jotka eivät ole tämän perinteen saloihin tutustuneet tässäpä pieni opastus joulupöydän syövereihin, varustettuna kuvilla viime vuosien Enkku-jouluistani.
 

 
 
Jouluaattoa täällä ei vietetä ollenkaan, se on ihan tavallinen työpäivä. Joulupäivä taas aloitetaan scrambled eggs on toast with smoked salmon, ja toivottavasti kuohuviinilasillisen kera. Mun mies riipii kylmäsavustetun lohen ohuiksi palasiksi, sekoittaa sen kananmunakermaseokseen, ja paistaa munakokkelin nopeasti pannulla. Lapsiperheissä lahjat olisivat tässä vaiheessa jo avattu, vähä aikuisemmat odottelee aamiaisen jälkeen.
 
 
 
 
Joululounas syödään myöhään iltapäivällä, yleensä kahden kolmen maissa. Silloin tarjotaan melkoinen satsi kaikenlaista ruokaa. Pöytään laitetaan usein pieniä sorminaposteltavia, kuten minimakkaroita pekoniin käärittynä (pigs in a blanket), ja pääruokana tarjoillaan usein paahdettua lihaa, kuten paistia ja erityisesti kalkkunaa. Ihan perinteisistä perinteisin joulupöydän lintu Englannissa olisi hanhi, mutta kalkkuna on se nykyaikainen lintu jolla ruokkii isommankin porukan. Hanhella ei valitettavasti ruoki kuin muutaman ihmisen per lintu.
 
Lisukkeiksi tarjotaan usein ruusukaaleja, paistettua kaalia, uunivihanneksia kuten lanttua, palsternakkaa, porkkanaa, roasted potatoes eli paahdettuja perunoita (parhaimmat syntyy hanhenrasvassa paistettuina!) sekä stuffing balls jotka ovat sellaisia jänniä makkaranlihasta ja korppujauhoista valmistettuja salvialla ja sipulilla maustettuja palluraisia. Ja kaiken päälle tottakai paljon paistinkastiketta! Lisäksi karpalohilloa voi nauttia, sekin kuuluu täällä jouluun. Joskus tarjoillaan myös bread saucea, joka on maitoinen kastike johon sekoitetaan leipää.
 
 
 
 
Mutta tärkeää - ennenkuin aloitetaan syömään avataan Christmas crackers. Vierustoveri tarraa kiinni joulu-patukan toiseen päähän, ja sitten vedetään kunnes poksahtaa. Sisältä saa jonkun pienen lelun, vitsin paperilapulla ja paperikruunun jota pidetään päässä ruokailun ajan.
 
 

 
 
Jälkiruoaksi syödään Christmas pudding, joka on sellainen alkomaholilla kyllästetty puolipyöreä kuivahedelmäkakku. Se valellaan brandylla ja ohjelmanumerona liekitetään ja tuodaan varovasti pöytään kaikkien ihastellessa liekkejä. Yleensä se sammuu ennen pöytään ehtimistään. Se syödään erilaisten kermojen kera - täältä saa mielenkiintoisia Grand Marnier, Whisky ja Brandy kermoja joulunalla juurikin tätä tarkoitusta varten. Lisäksi mince piet ovat perinteisiä, eli niitä pieniä mausteisilla kuivahedelmäsoeksilla täytettyjä piirakoita, niitäkin syödään. Jotkut tekevät myös triflen, joka on sekoitus kakkupohjaa, vaniljavanukasta, hilloa/hedelmiä ja kermavaahtoa tasoittain aseteltuna isoon kulhoon. Erilainen juustolautanen on myös aika tavallinen tarjottava.
 
Iltapalaksi, jos alkaa hiukoa, tarjotaan yleensä kalkkunavoileipää - paksulti majoneesia ja kalkkunan jämiä valkoisen leivän välissä. Näitä voileipiä syödään loput välipäivät, niin kauan kuin kalkkunaa riittää eikä korvista tule vielä ulos.
 
Oma mielipiteeni näistä ruoista on että aamiainen ja jälkiruoka on hyvää, erityisesti tykkään mince piestä ja Christmas puddingista, mutta joululounas ei minua niin miellytä. Se on aivan liian tavallinen jouluksi - muistuttaa mielestäni ihan liikaa perinteistä sunnuntai lounasta, jossa tarjoillaan paahdettua kanaa uunivihannesten kanssa. Kalkkuna on mielestäni aika kuivaa ja mautonta, ja parhaimmillaan se on tosiaan majoneesin kanssa voileivän välissä.
 
Tälläisiä kuuluu meidän joulunviettoon tänä vuonna. Oletteko te istuneet englantilaiseen joulupöytään ja mitäs tykkäsitte?

4 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Koska en Lontoossa asuessani koskaan päätynyt paikallisen perheen juhlapöytään jäivät traditiot kokonaisuudessaan kokematta. Töissä vedettiin Christmas crackerit lounaalla (ja myöhemmin myös ulkkariporukalla välipäivien illanvietossa, jossa myös selvisi että näistäkin on sekä halpiksempia että luksuksempia versioita) ja mince pieta ostin uteliaisuudesta kotiin. Crackerit on hauska tapa, mutta mince piet ei multa mitään ylistystä saa. Toki nekin voivat varmaan itsetehtyinä olla tosi herkullisia. Kalkkunaleipää alkoi nyt kyllä tehdä mieli..tai majoneesia..tai jotain (ai mikä raskausaika? ;))!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, vai sellainen matkustaja ja ruokavaatimukset siellä... Mulla noi himotukset kohdistuivat melkeinpä vain suklaaseen.

      Mince pietä mä inhosin aluksi tänne tullessa. Sit joskus vuos pari sitten ne alkoikin maistumaan, kai se on joku kulttuuriosmoosi :D Hivenen lämmitettynä parhaita. En siltikään ollut mikään kova fani, ennenkuin maistoin tänä vuonna Waitrosen Heston sellaisia, ja ne olivat ihan superhyviä! Ihan parhaita.

      Ja noi crackerit on kivoja - paremmista versioista saa ihan käteviä ja hyödylllisiäkin tavaroita mut halvemmat on ihan muoviroskaa :) Jossain uber-luksus-crackereissa voi olla sit esimerkiksi pieniä hopeakoruja tai muuta arvokasta, mut ne onkin sit luokkaa useemman kympin per patukka :)

      Poista
  2. Kiva postaus! Kun ei noista brittitavoista tosiaan opi mitään välttämättä vain maassa asumalla.

    Työkaveri vei noita mince pientä hollannin toimistolle, mutta kukaan ei meinannut uskoa, että nimestään huolimatta niissä ei ole jauhelihaa :) ei sillä, kyllä mäkin siitä kysyin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah hah, mä aina ihmettelin tänne muutettuani että miksi kukaan haluaisi syödä jauhelihapiirakoita jouluna... Ja sit kun maistoin niin ihmettelin vielä enemmän että miksi kukaan haluaisi syödä tälläistä moskaa. Mut ihan hyviä ne on, nyt kun oon niihin tottunut.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails