tiistai 6. maaliskuuta 2012

Englantilainen rakentamislogiikka

Viimeisten viiden vuoden vuokra-asumisen aikana olen saanut nauttia englantilaisesta rakentamislogiikasta yllinkyllin, muunmuassa homeesta, lahoavista ikkunanpielistä, rei'istä katossa ja seinissä, roikkuvista sähköjohdoista, ihanista mattolattioista... Heh, pikkuhiljaa tähän alkaa tottua, vaikka monta kertaa olen suutuksissani uhannut muuttavani tästä surkeasta kehitysmaasta takaisin paratiisi-Suomeen. Suomalaiseen rakentamislogiikkaan verrattuna englantilainen on melko järkyttävää. Voi kuinka odotankin kun ostetaan oma asunto ja saan ihan itse päättää (ja britti-aviomieheltäni ei kysytä!) miten meillä rempataan...

Hometta asuintiloissa
Suomalainen: Kuivatetaan, myrkytetään ja jos ei lähde niin puretaan koko paska pois.
Englantilainen: Valkoista maalia päälle.

Asunnossa on kylmä
Suomalainen: Laitetaan lämmitys päälle, hoidetaan triplalasitus ja tilkitään raot.
Englantilainen: Lämmitys pois päältä ja kuumavesipullo kainaloon. Jos on tosi kylmä niin talvitakki päälle.

Sähköt remppaa
Suomalainen: Hoidetaan sähköasentaja paikalle tarkastamaan johdotus.
Englantilainen: Kummin serkun kaiman mummon koiran hoitajan veli aloitti teki pari sähköasentajakurssia muutama vuosi sitten. Halvalla päästään! 
Kummin serkun kaiman mummon koiran hoitajan veli: Ööööö, mitäköhän tämä punainen johto tekee.... 

Ikkunoista vetää
Suomalainen: Taitaapa olla uusien ikkunanpielien aika.
Englantilainen: Teippiä päälle, ja paksut verhot. Nehän juuri uusittiin 40 vuotta sitten, ihan hyvät vielä!

Mikä tahansa kodin pikkujuttu hajonnut
Suomalainen: Käydään K-Raudasta hakemassa jokin järkevän hintainen vaihtoehto.
Englantilainen: Löysin design-tuotteen Ebaysta murto-osalla hinnasta. Mikä löytö, suoraan Kiinasta! Halvalla päästään!
Englantilainen (kahden viikon kuluttua): Oho, se hajosi, mutta ei se mitään sillä löysin design-tuotteen Ebaysta murto-osalla hinnasta. Mikä löytö, suoraan Kiinasta! Halvalla päästään! 
(ja kierre jatkuu...)

Katossa reikä
Suomalainen: Sehän pitää tilkitä
Englantilainen: Sataako sisälle? Laita alle kattila.

Lattian rakentaminen
Suomalainen: Laitetaan parketti, ja jos köyhäillään menee linoleumikin.
Englantilainen: Kokolattimatto on niin mukava, lämpöinen, ja ennenkaikkea kaikista halvin vaihtoehto. Ja jos se pitää puhdistaa, kymmenen vuoden kuluttua voimme vuokrata teollisuuspesurin pariksi tunniksi!

P.S. En viitsinyt tähän lisätä mitään omaa kuvamateriaalia, kiukuttaisi liikaa, heh. Ja heh, kaikella tällä on jonkinlainen todellisuuspohja omissa kokemuksissa. Brittiaviomies on jo pikkuhiljaa koulutettu asumisen skanditasoon. Onkos teillä omia kauhutarinoita täällä asumisesta? Tai muuten ihmetyksiä englantilaisesta logiikasta asumisen kannalta?

25 kommenttia:

  1. Haha, itse kirjoitin äsken juuri samasta aiheesta! Nuo on kyllä kaikki niin totta, meillä "satoi sisälle" keittiöön (vaikka meidän yläpuolellakin on asunto) pari kuukautta sitten ja ei muuta kuin ämpäri keskelle lattiaa, sillähän se hoituu :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, aika kauheeta :) Harmi että tuohon on vaan pakko tottua. Mä aina ajattelen asiaa sillä tavalla että itsellepä typerä vuokranantaja tekee hallaa kun talo mätänee käsiin ja edessä paljon kalliimpi korjaus... Vaingonilo paras ilo :)

      Poista
  2. Haha, allekirjoitan kaiken parin Skotlannin reissun perusteella, samat vaivat sielläkin :D Ja aivan käsittämättömältä näyttää touhu suomalaisin silmin.

    Hassua on ollut huomata, että täällä Tallinnassa on samoja piirteitä. Osasyynä voi olla, että NL:n aikaan on tehty se mihin nyt on jotenkin raha riittänyt (jos on), mutta kuitenkin NL:sta on jo 20 vuotta ja olisihan tässä nyt viimesten vuosien aikana ehkä ollut varaa rempata.

    Asumme siis vuokra-asunnossa joka itse asiassa on erittäin siististi rempattu, mutta: ikkunanpielistä vetää tuulemalla ja jokaisessa huoneessa on yksi sähköpatteri, joka ei tosiaankaan lämmitä huonetta kovilla pakkasilla. Meillä oli 12 astetta kylmimmässä huoneessa kun ulkona oli se -25 ja patteri oli sentään täysillä. Sähköt räpsii välillä käsittämättömällä tavalla ja liitokset ei kestä päivänvaloa (varmaan kirjaimellisestikaan :D).

    Meillä oli (kalustettuna vuokrasimme) raskaat, aivan kamalat verhot kaikissa ikkunoissa ja johan se syykin siis paljastui :S

    Yksinkertasia laseja näkee siellä sun täällä julkisissa tiloissa. Myös ämpäriviritys on tullut muutaman kerran kohdalle.

    Vastaavaa homeongelmaa täällä ehkä ei ole ja kokolattiamattoja ei ole näkynyt. Onneksi :D

    Tässähän tätä avautumista. Lämpimiä ilmoja odotellessa. Edellisellä asukkaalla oli ollut sähkölasku pahimmillaan n. 300e/kk, joten me omaksuttiin toi "takit päälle" -ideologia pahimpien pakkasten aikaan.

    Mukavaa kevättä sinne!

    Meri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, noi raskaat verhot... Ekassa kämpässä täällä Lontoossa asuin viktoriaanisessa talossa jossa oli aivan todella kauniit isot ja valoisat ikkunat. Eikä niistä pilkahtanut valonsädettäkään talvisin kun oli pakko aina pitää verhoja päällä, muuten olisin varmaan pakastunut siinä huoneessa.

      Kyllä tää aika karseeta tämä täällä asuminen joskus on. Nykyinen kämppä on sentään lämmin, vain pahimmilla pakkasilla täällä on kylmä. Muutenkin ihan mukiinmenevä paikallisen tason tietäen.

      Oo vaan onnellinen ettet saa nauttia kokolattiamattojen ihanuudesta! :) En itse voi niitä sietää ollenkaan.

      Poista
  3. Super-LOL!!! Taalla Irkuissa on aivan sama meininki. Meilla hajosi juuri polynimurin putki - katselin sita aikani ja totesin, etta vuokraisannan pitanee ostaa uusi putki. Vuokraisanta tuli, vei imurin mukanaan, palautti seuraavana paivana - jeesusteipilla korjattuna!! Nohh, oisin ma voinut itsekin, mutta katellaan nyt kauan kestaa ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah mikä vuokraisäntä :) Joo täällähän toi jeesusteippi korjaa ihan mitä vaan, on tullut nähtyä vaikka millaisia viritelmiä :D

      Poista
  4. Entinen vuokranantaja (ei tosin ollut britti mutta aika brittilaistunut...;)) oli tosi huolestunut kun keittion katosta tuli vetta lapi, no sehan korjattiin pikaisesti. Kerrottiin etta oikea kattokin vuotaa niin jostain syysta se ei ikina aiheuttanut samaa huolestusta. No, siinahan on kiva kattoremontti odottamassa.

    Nykyisin on oma talo ja sielta lahtee kaikki kokolattiamatot pois. Uskomatonta oli ettei taalla ollut ollenkaan lampoeristysta (ullakollakaan), asukkina ennen oli vanhus. Ja toki halytysjarjestelma talossa oli, vaikka etuovi ja ikkunat oli jostain esi-antiikkiselta ajalta...

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä mattojahan laitetaan just sen takia ettei viitsitä laittaa lämpöeristyksiä, se matto kun pitää lämpöä kohtuullisen hyvin. Lattialankuthan on yleensä miten kuten hutkittu ja isoja rakoja lankkujen välissä, niin sieltä sitä kylmää ilmaa tuleekin. Mut hyvä että pääsette niistä eroon, ne on kyl niin epähygieenisiä ja varsinaisia pölynkerääjiä... Meillä on ihan kroonisen pölystä, päivittäin sais olla pyyhkimässä jos jaksaisi, just noitten mattojen takia.

      Poista
  5. Irkuissa kans homeongelma ratkaistiin valkoisella maalilla. Ja sitä hometta kertyi nimenomaan niiden surkeiden ikkunoiden ympärille, mutta vetävien ikkunoiden ongelma oli hoidettu paksuilla, rumilla verhoilla. Englannissa ollessani yks lemppari oli myös kylpyhuoneen kokolattiamatto. Siis voi luoja. :D

    Yhessä brittiläisessä rakennusohjelmassa just jokin aika sitten hehkutettiin suomalaisia hightech-ikkunalaseja, jotka siihen kyseiseen taloon oli tilattu Suomesta asti. Nää mielettömät superhyperhightechlasit oli tietty ihan tavalliset suomalaiset ikkunat, sellaset ku meillä kaikilla on vähänki uudemmissa taloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja mulle on joskus väitetty että se maali on jotain hienoa myrkkymaalia joka tappaa homeen. Nojoo, ehkä kahdeksi viikoksi, sen jälkeen kukkii taas...

      Heh noi high-tech lasia :D Suomessa on kyl huimasti parempi rakennustaso. Ja siellä pitää ollakin - jos siellä rakennettaisiin enkkutyyliin ei taitaisi monia suomalaisia enää olla jäljellä :)

      Poista
  6. Ai niin, menin kerran sanomaan näistä asioista englantilaiselle nuorelle miehelle, joka otti oikein todenteolla nokkiinsa huomautuksistani. Ei oikeen auttanut enää sen jälkeen selittelyt, että mä siis pidän yleisesti enemmän englantilaisesta rakennustyylistä, mutta että ne on vaan ne ikkunat, lämmitysjärjestelmät yms. mitkä suomalaisella tökkii kun on vähän eriin totuttu täällä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mies ottaa kans aina vähän nokkiinsa. Antaa ottaa! Suomalainen ja englantilainen tyyli rakentaa ovat ihan eri sfääreissä :)

      Poista
  7. Hahahah, tää on niin totta! Kirjoitan nytkin sormet ihan jäässä koska edellisen sähkölaskun jälkeen totesin että maassa maan tavalla ja aloin vaan kerrospukeutumaan sisätiloissa sen sijaan että yrittäisin lämmittää tän kämpän.

    Mut meillä on kyl ihan huippumukava vuokraisäntä, se on kärppänä paikalla jos on ongelma. Tosin kun ongelma oli kerran että palohälytin ei lakannut piipittämästä niin ratkaisu oli että otetaan patterit vaan kokonaan pois, sehän on ihan turha kapistus anyway. Ja kaasuhellat ja just noi sata vuotta sitten asennetut sähköpiuhat.. joo.. ihan turha pitää palohälytintä!

    No tätä listaa vois jatkaa vaikka kuinka pitkälle.. ehkä pitäis itsekin tehdä postaus aiheesta hahah :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mun ekassa kämpässä mulla oli usein talvitakki päällä, siinä kouluhommia tehdessä. Siellä oli vaan niin pirun kylmä.

      Jostain syystä täällä muuten ollaan aika huonoja noitten palohälyttimien kanssa. Luulisi tosiaan että niistä pidettäisiin parempaa huolta. Itsehän hommasin tänne uuteen taloon muuttaessa heti sekä palo- että häkähälyttimen, kaasuhellat sun muut jännää liikaa :)

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Heh, niin totta! Ja Kristiina kompaten, Irlannissa on (minun kohdallani oli) sama meininki. Paikalliset ystäväni ostivat minulle kuumavesipullon ekan vuoden aikana että valitus loppuisi... :) Toivottavasti pääsette omaan kotiin pian!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumavesipullo.. ne on tosiaan suosittuja. Mä tosin tykkään nykyään paljon enemmän sellaisesta kaura/jyvätyynystä joka lämmitetään mikrossa, kuumavesipullot tuntuu aina vähän hasardilta :)

      Poista
    2. Niinpä, heräsin kerran (Norjassa tosin, näistäkään lämmöneristyksistä ei tarvitse hurrailla) palorakkula ranteessa. Ilmeisesti olin nukkunut aikas sikeään...

      Poista
  10. On niitä kuumavesipulloja Saksassakin ja hometta ja kerran olen nähnyt kylpyhuoneessa kokolattiamaton.
    Kuulemma home johtuu siitä ettei tuuleteta mutta kun ei tuuletus auta jos home tulee ulkoa seinien läpi.
    Maalia päälle joka kevät on saksalainen tyyli.
    Saksalaisia seiniä kutsun "näkkileipä" seiniksi. Niissä ei naulat ja taulut pysy kun murenee vaan.
    Naulanreiät piti paklata ja sitten pysyi.
    Nyt asun toisessa maassa lentokentästä 20 km päässä ja lentomelun takia (ei haittaa minua) ikkunat on extra tiiviit...niin tiiviit että
    kun ulkolämpötila laskee +3 asteeseen (siis plussan puolelle) niin aamu alkaa rätin kanssa...tulee välillä lähemmäs puoli litraa vettä ämpäriin kun olen kuivannut kaikki ikkunat, usein ikkunalastan kanssa. Ja sama toistuu illalla.
    Onneksi noin kylmää kautta ei jatku pitkään.
    Mutta joka maassa hyviä ja huonoja asuntoja.
    Ja silti tykkään englantilaisesta rakennus tyylistä :-)
    -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah meilläkin on just tuollaiset näkkileipäseinät :) Meillä on onneksi melko kuivaa täällä sisällä, ikinä ei ole ollut noita ongelmia vielä. Tämmöstähän tää on, harvoissa paikoissa on yhtä hyvä rakennustekniikka kuin Suomessa.

      Poista
  11. Heh, tämä postaus nosti kyllä hymyn suupieliin, tutulta kuullostaa. Tosiaan ton lämmityksen kanssa kitsastellaan ihan urakalla, tuntuu melkein että se on paikallisille kilpailu kuka tarkenee pisimpään ilman lämmityksen päälle laittoa :-) Yhdellä tutulla on kuumavesivaraajan lämmitys samassa talon lämmityksen kanssa, joten kesäaikaan hänen hanoistaan tulee vaan kylmää vettä ja keittää vedenkeittimellä kuumat vedet tiskausta varten, ja suihkuna tietty sitten sähkösuihku. Huokaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo en ymmärrä mikä siinä lämmityksen säästämisessä on niin tärkeää. Energia ei tietenkään ole halpaa, mutta tuntuu siltä että säästetään pennejä väärästä paikasta - talosta kun tulee helposti kostea loukko ja rakenteet kärsii. Englantilaiset on just tuollaisia hassuja joskus :)

      Poista
    2. Ma allekirjotan ihan kaikki noi sun kohdat. Oon asunut nyt 6 vuotta taalla Saarella ja voi josses miten on heikkoa. Edellisessa kampassa kavi just kaikki kumminkaimat muka korjaamassa, tassa nykysessa sentaan ihan oikeat korjausmiehet. Kummatkin vuokraisannat jaksaa kuitenkin huokailla miten paljon eri asiat on maksanut ja kuinka kallista on. Nyt ollaan onneksi saatu ostettua oma talo ja toivon mukaan kesaksi paastaisiin omaan talon.

      Poista
  12. Kiinnostavaa tekstiä!

    Homeesta on runsain mitoin ongelmaa myös Suomessa, ja moni sairastelee homeen takia.

    Miten siellä saarella, eikö ihmiset sairastele, kun hometta pukkaa talossa kuin talossa? Vai liekö se jatkuva "tuuletus" estää sairastumisen, kun taas suomessa asustellaan niin tiiviissä asunnoissa, että ei terveys kestä hometta laisinkaan?

    Mä en ymmärrä, miten siellä pärjää vaikkapa, jos on reuma, kun kämpät on kalsoja ja vetoisia? Ja eikö siellä ole pilvin pimein reuma ym.nivelsairaita vetoisuuden ja kosteuden takia?

    Kaunista kevättä ja lämpöä!
    Terkuin, Ilona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Ilona! Kyllä ihmiset varmaankin sairastelee, ja itsekin tunnen oloni huomattavan tukkoisammaksi kuin Suomessa ollessani. Olen siitä kuitenkin onnekas että home-ongelmat eivät minuun vaikuta erityisemmin. Ehkä ne hiton tuuletusaukot ja hemmetin raot joka nurkassa sitten jotain positiivista saavat aikaan, sillä tällä saarella ei erityisemmin näytetä tunnustettavan minkäänlaisia homeallergioita. Tai ehkä (jota olen itsekin usein hypothesitoinut) sit englantilaiset ovat vaan niin karaistuneita täällä synnyttyään ettei tälläiset asunto-ongelmat haittaa terveyttä :)

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails