lauantai 12. huhtikuuta 2014

Toivepostaus: Meidän lastenhoitokuviot ja kylmiä faktoja rahasta

Suomeen verrattuna täällä Briteissä lapset laitetaan todella aikaisin tarhaan. Kun Suomessa päin on vanhempainvapaat, ja sitten hoitovapaat, ja kotona voi valtion tuella olla kolmisen vuotta (ainakin), Briteissä äitiysloma on tasan vuoden, jonka jälkeen työpaikka laitetaan kiertoon. Äitiyslomatuet loppuvat yhdeksän kuukauden tienoilla.
 
Eipä liene yllättävää että suurin osa vauvoista laitetaan tarhaan alle vuoden ikäisenä.  Oman empiirisen kokemuksen perusteella tarhaanmeno ajoittuu sen yhdeksän ikäkuukauden tienoille, joillain vähän aiemmin, joillain myöhemmin.
 


 
Lontoossa päiväkotipaikat maksavat lapsen iästä ja asuinpaikasta riippuen £800-1200 / kk. Se on noin €1000-1500 / kk. Meidän alueella alle kolmivuotiaan lapsen täysipäiväinen päiväkotihoito maksaa £1200/kk (€1500/kk). Vuodessa se on jo pienehkön asunnon käsiraha. Vaihtoehtoisesti ajatellen, päivähoitoon menee kuukaudessa enemmän rahaa kuin useimmilla ihmisillä asunnon lainanlyhennykseen.
 
Sekään ei liene yllättävää että päivähoidon maksaessa näin paljon, aika monille töissäkäynti ei ole järkevää. Minun palkkani on jonkunverran Brittien keskivertopalkkaa yläpuolella. Jos olisin yksinhuoltaja, minun tulisi jättää urani sikseen sillä minulla ei päivähoitomaksujen ja vuokran jälkeen jäisi tarpeeksi rahaa ruokaan eikä työmatkoihin. Ja jos on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta? Täytyy olla todella kova palkka että on järkeä jättää heitä päivähoitoon, jopa kahden aikuisen taloudessa.



 
En ole yksinhuoltaja, mutta kahden ihmisen taloudessakin päiväkotihoitomaksut tekevät melkoisen loven kukkaroon. Jos yhden ihmisen palkka menee lähes kokonaisuudessaan pelkkään päivähoitoon, eikä lasta näe kuin pikaisesti aamulla ja illalla (Lontoossa on pitkät työmatkat ja työpäivät) ja viikonloppuisin, tulee väkisinkin mieleen mitä järkeä siinä on. Onko siinä järkeä? Yleensä äiti jää näissä tapauksissa kotiin. En nyt viitsi aloittaa paasaamaan mielipiteitäni tästä sivuavasta aiheesta (tai ylipäätänsä naisten asemasta työelämässä tai muussa elämässä täällä), mutta sen sanon, että tämä tottakai vaikuttaa naisten työmahdollisuuksiin ja etenemismahdollisuuksiin kansallisella tasolla.
 


 
Pitkän pohjustuksen jälkeen päästäänkin meidän lastenhoitokuvioihin. Ehkä arvaattekin jo. Meistä jää toinen kotiin, sillä siinä nyt ei ole mitään järkeä maksaa oma palkkansa päiväkotiin, eikä nähdä lastaan viikolla ollenkaan. Tavallisuudesta poiketen, minä tuon leivän pöytään ja mies jää kotiin hoitamaan vauvaa. Aika harvinaista Briteissä. Varmaan Suomessakin.
 
Ehkä suurimmista syistä tähän meidän jokseenkin epätavalliseen ratkaisuun on se että minulla on parempi palkka, mahdollisuus parempaan palkkakehitykseen ja mielekkäämpi työ kuin miehellä. Mies taas haluaisi alkaa rakentamaan omaa toiminimeään, ja tehdä free lance hommia. Paljoa hänen ei edes tarvitsisi tehdä töitä, että hänen kotiin jäämisensä olisi meille taloudellisesti kannattavampaa kuin hänen töissäkäyntinsä. Laskeskeltiin että jopa yksi tai kaksi pienehköä projektia kuukaudessa olisi tarpeeksi.

 

 
Toinen suuri syy meille on se että emme halua laittaa vauvaa hoitoon. Meistä kotihoito näin pienelle on parempi. Ehkä n. kaksi- kolmivuotiaaksi asti haluamme pitää hänet kotona, ja sen jälkeen hän voisi mennä tarhaan osa-aikaisesti. Ja kun se taloudellisesti olisi jokseenkin sama onko hän kotihoidossa vai tarhassa, haluamme tämän tottakai toteuttaa.



 
Hassua miten asiat ja asenteet muuttuvat. Ennen vauvan syntymää olin mietteissäni jo menossa töihin muutaman kuukauden kuluttua synnytyksestä. Rakentamaan uraa, mitäs muutakaan Lontoon vilinässä tekisi. Heippa vaan vauva, tarhantädit kyllä pitävät sinusta huolen. Vauvan synnyttyä ajatusrakennelma kupsahti keikahti täysin. Kotona on paras olla, ja mahdollisimman pitkään äidin kanssa. Työelämään minulla ei tosiaan ollut mitään kiirettä, ja kotona olen viihtynyt oikein hyvin. Olisin viihtynyt varmasti pitempäänkin jos se olisi ollut mahdollista.
 
Mitäs ajatuksia teille heräsi lastenhoitokuvioista täällä? Ja miten olette järjestäneet omat lastenhoitokuvionne?


13 kommenttia:

  1. Meillä pojat (4 ja 6v.) ovat koulussa, minä kotona meidän 17kk. neidin kanssa ja mies on töissä. Ei niin mitään järkeä mennä töihin kun pojat pitää kuitenkin hakea koulusta kolmen aikaan ja tytön pk maksu hivelee taivaita.
    Harkitsen töiden hakua kun neiti menee kouluun. tai jos on mahdollista aloittaa iltatyöt / viikonloppu työt myöhemmin. Näin ollen mies olisi kotona kun minä olen töissä ja toisin päin.

    Näin meillä East Sussex: ssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinhan se taitaa mennä - mäkin aluksi ajattelin että sitten kun vauva olisi kouluiässä (ja sehän alkaa aikaisin täällä), lastenhoitaminen helpottaisi rahallisesti, mut sit koulut tosiaan loppuu aikaisin, joten samassa jamassa kai oltais silloinkin. Ja pikkukakkonenkin ois suunnitteilla jossain vaiheessa ja se sit olis tarhaikäinen... Jotkut kaverit muuten tekee tuota - tekevät töitä miesten ollessa kotona ja toisinpäin! Onnistuu joillain aloilla, kuten terveydenhuollossa.

      Poista
  2. Ja voi kun yläraja olisikin tuo 1200 puntaa kk. Meidän alueella kallein oli 1800 £/kk ja halvemmat n. 1400£/kk. Ja nelipäiväinen melkein sama kuin viisi... Hullua!

    Hienoa, kun olette löytäneet noin hyvän ratkaisun! Meidän ratkaisun järkevyydestä en ole ollenkaan varma, poika menee siis neljäksi päiväksi viikossa hoitoon ja mä saan vaan 80% palkkaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olisi pitänyt siis mainita että tuo £1200 ei ole mikään katto...

      Ja onhan se vähän niin että rahalla saa ja hevosella pääsee. Mun yksi kaveri on hakenut vauvalleen paikan tarhasta, jossa heillä on viikoittain vauvajumppaa, muskaria, ja vauvajoogaa (ihana ajatus muuten), ja sit äidit saa kännyköihinsä appsin jolla pääsee tarkkailemaan tarhan CCTV:n kautta milloin tahansa mitä siellä puuhaillaan. Ja suoran linjan lastentarhanjohtajalle, jos mietityttää mitä vauvalle kuuluu. Ihan mahtavalta kuulostaa, mut en uskaltanut kysyä paljonkohan se maksaa, sillä vaikutti siltä että se on just noita kalleimpia paikkoja...

      Poista
  3. Mielenkiintoista, homma menee vahan samansuuntaisesti taalla, sen lisaksi taalla on viela vahva kotiaitiysperinne. Valtion työntekijöilla on parempi asema ja pidemmat aitiysvapaat ja oikeudet työpaikkaan. Valtion paivakodit ovat melko edullisia mutta yksityiset ovat sitten jo kalliimpia, jos on useampia lapsia, ei töihin tosiaan kannata menna. Meilla mies on töissa ja mina kotona, suurin syy siihen on etta odotan ed. kaksoiskansalaisuutta ja sen myöta työlupaa, tyttö on nyt 2.5 ja haluaisimme laittaa hanet hoitoon kesan jalkeen kun tayttaa 3. Taalla on pitkat työpaivat ja lyhyet lomat joten tulevan duunini suhteen mulla on myös vaatimukseni, osa-aikatyö yhdistettyna jonkunlaisen oman toiminimen pyöritykseen on myös ollut mielessa. Nuote teidan paivahoitomaksut on kylla aika kovia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä luulen että aika monissa maissa asia on näin, ettei työnteko tosiaan kannata jos on lapsia. Suomessahan lastentarhoja tuetaan reippaasti valtion puolesta, muuten olisi samansuuntaiset maksut sielläkin.

      Kaksoiskansalaisuus varmasti tekee työnsaamisesta helpompaa, ja luulisi että sitten on mahkuja vähän parempiinkin paikkoihin missä voi säätää noita työaikoja. Toivottavasti löydät jotain mikä on lapsiperheelle sopiva! Mä oon onnellinen siitä että mun tuleva työpaikka on hyvin lapsiperhe/äitiystävällinen, se nimittäin Lontoossa voi olla vaikeeta löytää...

      Poista
  4. Apua! Tiesin, että siellä on kovat tarhamaksut, mutta että 1500-2000e. Aivan järjetöntä. Entäs miten sitten joku perhepäivähoito? Onko siellä sellasia järjestelmiä ollenkaan? Vaikka toisaalta ei kai sitä kelle tahansa viitsi vauvaa jättää. Eikö Suomessa tarhamaksut ole parhaimmillaan (kovimmillaan) jotain 400e kuussa? tai ehkä mulla ei tosiaan ole hajuakaan näistä asioista, kun eivät ole vielä ajankohtasia.
    Ihanaa, että ootte löytäneet hyvän ratkasun ja varmasti vauvalle on hyväksi olla kotona isän (tai äidin) kanssa, niin kauan kuin mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistin juuri joskus pyöristelleeni silmiä Helsingin espanjankielisen tarhan hoitomaksuille ja kyllä sielläkin hinnat nousee näköjään aika korkealle. Yhdessä 845e (yli 3v.) ja 1050e (alle 3v.) ja toisessa vastaavasti 810e ja 1100e kuussa. Muttei ne ihan Lontoon tasolle yllä :)

      Poista
    2. Joo, onhan täällä perhepäivähoitoja, ja jotkut on kuulemma tosi hyviäkin, mut mä en tosiaan tiedä olisiko ne paljon halvempia nekään. Ehkä jonkun verran, mut kalliita nekin. Ja joo Suomessa noin päivähoidomaksut on just tuota luokkaa useimmiten, ainakin valtion tarhoissa, yksityisissä voi olla korkeempia. Suomen valtiohan maksaa suurimman siivun lastentarhahoitomaksuista, muuten ne olis lähempänä näitä meidän maksuja täällä...

      Oon siitä kyllä tyytyväinen että vauva voi jäädä kotiin isänsä kanssa. Paljon turvallisempi olo minulla kun tietää että häntä hoitaa joku jota häntä rakastaa.

      Poista
  5. Mulla nyt ei ole mitään kokemusta lastenhoidon järjestelyistä mutta kyllä meni melkein aamukahvit kurkkuun kun luin noita lukuja! Olen kyllä tiennyt että lastenhoitomaksut ovat täällä todella kalliita, mutta silti! Ihan älytöntä kyllä. Täytyisi ihan mielenkiinnosta selvittää minkälaisia maksuja peritään täällä keskellä maata. Teidän ratkaisu kuulostaa kyllä hyvältä ja isäkin on varmaan mielissään että pääsee viettämään aikaa tytön kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Ihan hullun korkealla. Keskellä maata on kai halvempaa, Lontoohan on monissa asioissa ihan oma lukunsa, mut ei kai se halpaa sielläkään päin ole. Tästähän on ollut kauheesti juttua viimeaikoina, BBC:llä ja muissa, kuinka ihmiset tosiaan maksaa enemmän päivähoitomaksuja kuin lainanlyhennyksiä.

      Poista
  6. Lasten hoito on kallista. Samoin taalla Atlantin toisella puolen. Jopa pienemmilla paikoilla menee helposti $600-800/kk, ja isoissa kaupungeissa 2-3 -kertainen summa vahintaan... Ja typical maternity leave on 12 viikkoa, joten pienena saa lapsen laittaa hoitoon, jos kay toissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on kyllä tosi aikaisin laittaa lapsi hoitoon. Ja se on vaan pakko, jos haluaa työpaikkansa säilyttää (ja se on varmaan pakko tosiaan säilyttää sairaanhoitovakuutuksen takia, eli kotiäitiyskin on monelle mahdotonta...). Onneksi täällä sentään saa olla kotona vuoden (jos se siis on rahallisesti mahdollista), ja vasta sen jälkeen pitää miettiä päivähoitoja.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails