Sarjassa "Miten minusta tuli ulkosuomalainen" tällä kertaa haastattelussa Meriannen blogista Meriannen mielessä
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Näin Meriannen kertoo itsestään ja blogistaan
Meriannen, Bournemouth, Englanti
lapsensa omaishoitaja ja kotiäiti
Blogi: Meriannen mielessä, http://www.meriannen.com
Tässä uskomattoman avoimessa mutta hyväntuulisessa blogissa käydään läpi arkoja ja koskettavia tarinoita erityisperheen arjesta. Mitä on perhearki, kun tyttärellä on cp-vamma ja vakava kuulonalenema? Auttavatko sisäkorvaistutteet keskosena syntynyttä tytärtä kuulemaan ja kuinka paljon? Miten perheen vanhin lapsi, Meriannen puolison esikoinen, suhtautuu siskonsa vammaisuuteen? Minkälaista on olla äiti ulkosuomalaisena, mitä apua perhe saa tilanteessaan? Meriannen blogi herättää tunteita, puskee hymyn huulille ja tiristää välillä liikutuksenkin kyyneleen silmäkulmasta.
1. Minne menit ensimmäisellä ulkomaanmatkallasi ja mitä siitä jäi mieleen?
Olin noin vuoden ikäinen, kun vanhempani ottivat minut mukaan Italiaan rantalomalleen. Jostain ihan kummallsiesta syystä en muista siitä mitään! .. Ties mitä ruokaani olivat sotkeneet, mokomat. Vanhempani tekivät perhelomia ulkomaille säännöllisen epäsäännöllisesti koko lapsikatraan kanssa, joten aivan alusta asti opin uteliaaksi tutkimusmatkailijaksi!
2. Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?
2. Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?
Kyllä, edelleen vanhempieni kanssa mutta myös jo omia reissuja tehden. Lähdin seurakunnan järjestämille Eurooppaan suuntautuville matkoille mukaan ja kavereiden kanssa minireissuille, ja heti lukiosta valmistauduttuani lähdin muille maille vierahille.
3. Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?
3. Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?
Jos reppumatkailua voidaan kuvailla ”maassa asumiseksi”, asuin kaksi vuotta Australiassa. Halusin lähteä niin kauas kuin vain mahdollista kotoisista ympyröistäni, ja Australia tuntui tarpeeksi kaukaiselta mutta turvalliselta. Enkä päätöstäni katunut! Siellä minä uiskentelin ihastellen Suurta Koralliriuttaa, tein töitä banaanifarmilla ja opiskelin japania japanilaisten opettamana, bailasin sademetsän keskellä ja tutustuin mitä upeimpiin persooniin! Viimeisimmässä työpaikassani Australiassa minusta pidettiin niin paljon, että ylenin tiiminvetäjäksi alle viikossa palkkaamisesta ja he olisivat hankkineet minulle Australian kansalaisuuden, jos olisin suostunut jäämään heille työntekijäksi. Melkein jäinkin – mutta jokin veti takaisin Euroopan suuntaan.
Asuin myös 5 kuukautta Ateenassa Kreikassa, työskennellen pääasiallisesti hostellin vastaanotossa, mutta myös vuoroja baarissa ja siivoojanakin tehden. Parasta oli, kun pian minulla oli omat paikalliset kaverit ja oma ”Papa”, joka piti minusta huolen ja varoitteli yöelämässä, jos joku paikallinen oli tyypillinen ”malaka” eli mies, josta pysyä kaukana. Opettelin kreikkaa paikallisten kavereideni kanssa, ja pian ymmärsin jo keskusteluita ympärilläni.. Vieläkin osaan tilata kreikaksi ison oluen!
Alunperin tulin tänne vaihto-oppilaana vuoden 2011 syksyllä. Tarkoitukseni oli pysyä täällä vain yhden lukuvuoden verran..
5. Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?
5. Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?
Ei. Tarkoitukseni oli palata Suomeen hankkimaan koulutuksestani paperit ja lähteä sitten maailmalle. Mutta tapasinkin Elämäni Miehen, ja nyt sitä sitten pyöritetäänkin oikein tyytyväisesti perhearkea!
6. Jos joku tulisi asuinpaikkakunnallesi 48. tunniksi, mitä heidän kannattaisi tehdä ja kokea?
Kokea Open Mic- ilta joko Chaplins – pubissa tai Dancing Jug’ssa, hypätä Bournemouth Balloonin (http://bournemouthballoon.
7. Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa asiaa asuinmaastasi?
Plussat: 1. NHS – ilmainen terveydenhuolto niin lapsille kuin raskaanaolevillekin 2. Erityisperheen saama tuki. 3. Englannin kieli!
Miinukset: 1. Lattiamatot. Kaikkialla. Julkisissa tiloissakin. Lisää yhtälöön brittien tapa pitää kenkiä sisällä! 2. Byrokratia. Täällä tosiaan osataan (NOT) paperisota. 3. Perinteiden kunnioittaminen liiankin kanssa. ”Kun aina ollaan tehty näin” – niin, mutta näin olisi parempi! Niin paperiasioissa kuin vaikka talojen rakentamisessa..
8. Jos vertaisit asuinmaatasi Suomeen, millä tavalla se on parempi ja millä huonompi kuin Suomi?
Kummassakin on omat hyvät puolensa. Tärkeimpänä Suomen etuna on se, että siellä tuo meikäläisen omat verisukulaiset asustavat. Kun taas Englanti vain on niin ihana - jo säänkin puolesta!
9. Käytkö Suomessa usein? Matkusteletko muuten paljon?
Voi, jos voittaisin lotossa, niin kyllä ja kyllä! Nyt olemme rahallisen tilanteemme takia olleet ”jumissa” kotona, mutta suunnitelmissa on ottaa paku alle ja lähteä näyttämään lapsille kesäistä Eurooppaa joskus vuosien päästä! Ja Suomeen on tarkoitus tehdä säännöllisiä visiittejä useamman kerran vuodessa, sitten kun siihen vain taloudellisesti kykenemme.
10. Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?
10. Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?
Aiemmin uskoin, että kyllä. Oman perheeni takia.. Mutta mitä pidempään olen asunut täällä, sitä tutummaksi erityisperheen saamat tukitoimet täällä minulle tulevat ja sitä vakuuttuneempi olen, että täällä meidän on hyvä olla. Täällä tyttärestämme pidetään parhaiten huolta, täällä meidän ei tarvitse tapella saadaksemme tyttärellemme apua ja tukea.
Täällä on hyvä.
11. Minkä ohjeen antaisit ulkomaille muuttavalle ja uudelle ulkosuomalaiselle?
Ole oma, avoin ja utelias itsesi. Älä lukittaudu sisälle vaikka jännittäisikin, vaan uskaltaudu. Mene ja kokeile, kysy ja tutki! Kysy itseltäsi päivittäin, että "mikä minut tekisi juuri nyt onnelliseksi" - ja toteuta se. Päästä paikalliset ihmiset lähellesi, esitä kysymyksiä, vastaa heidän uteliaiseen kommunikointiin.. Kaiken kaikkiaan, ole avoin ja ennakkoluuloton, ja elä oppiaksesi uuden maasi kulttuuri ja tavat. Sillä pääsee jo pitkälle!
Tästä pääsee Meriannen blogiin vierailulle.Sieltä löytyy arkipäivän tarinoita Englannista ja vertaistukea erityisperheille.
Ja ensi viikon maanantaina siirrytään rapakon taakse... Tsekatkaa blogi maanantai-aamulla kahdeksalta Suomen aikaa!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jos haluaisit haastateltavaksi, mailaile osoitteeseen suklaatajakahvia (a) gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy