maanantai 27. lokakuuta 2014

Miten minusta tuli ulkosuomalainen / Matkalla Jonnekin

Tällä viikolla Miten minusta tuli ulkosuomalainen -sarjassa Emmi, joka kirjoittaa blogia Matkalla Jonnekin Houstonista käsin.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Näin Emmi kertoo itsestään ja blogistaan
 
Heippa! Olen Emmi, alunperin Vaasasta kotoisin oleva tyttö. Asun tätä nykyä Houstonissa Teksasissa amerikkalaisen mieheni kanssa. Tapasimme vuoden 2011 loppupuolella kun hän oli Suomessa pelaamassa jääkiekkoa.Helmikuussa 2014 yliopistosta valmistuttuani muutin sitten tänne Houstoniin miehen perässä. Kesällä sain työluvan ja aika nopeasti sen jälkeen löytyi myös (toimisto)työ eräässä öljyalan yrityksessä, mikä helpotti suuresti, koska olin suoraan sanottuna aika kyllästynyt olemaan yksin kotona päivät pitkät vailla sen kummempaa tekemistä ja seuraa.Blogiani Matkalla Jonnekin (http://yksimenolippukiitos.blogspot.com/) aloin kirjoittamaan siinä toivossa, että sitä kautta löytyisi muita Houstonissa asuvia suomalaisia. Ja toimiihan se myös hyvänä “yhteydenpitovälineenä” kotiväen kanssa! 1. Minne menit ensimmäisellä ulkomaanmatkallasi ja mitä siitä jäi mieleen?

Meidän perhe on matkustellut aina, enkä edes muista ensimmäisiä lomamatkojani. Me käytiin perinteisillä aurinkolomilla keskimäärin kerran vuodessa, ja on vaikea sanoa, mikä olisi eka matka, josta muistan jotain, koska olin niin pieni kun ekat matkat tehtiin. Lähinnä muistan sen ihanan odottamisen tunteen. Ja lämmön ja uima-altaat tietysti:) 1. Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?

Viimeisen kerran kun koko perheen voimin reissattiin taisin olla 17-vuotias. Sen jälkeen aloin reissaamaan kavereiden kanssa. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä enemmän matkustelu alkoi houkutella. 1. Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?

Yliopiston alettua alkoi ajatus vaihtoon lähdöstä kiinnostaa. Kolmantena opiskeluvuotena, eli 2010, lähdinkin sitten Puolan Varsovaan, joka valikoitui aika arpapelillä ja sen kummempia miettimättä. Kuvittelin tuolloin vaihto-opiskelun olevan todella suosittua joten otin varman päälle ja hain paikkoihin, joiden tiesin olevan vähemmän suosittuja. Varsova yllätti kuitenkin positiivisesti ja tuona aikana tajusin, että Suomeen en halua valmistuttuani jäädä! Kesällä 2011 lähdin Nordkursille Ruotsin Uppsalaan ja seuraavana keväänä, 2012, uudelleen vaihtoon. Paikkana tällä kertaa Göteborg. Ruotsi valikoitui kohteeksi siksi, että luin yliopistossa pääaineena ruotsin kieltä. Ruotsissa oli kuitenkin niin paljon suomalaisia opiskelijoita, että kaveripiiri muodostuikin lähinnä suomalaisista. Ruotsin treenaaminen käytännössä sitten vähän jäi :D 1. Milloin ja miksi muutit nykyiseen asuinmaahasi?

Mieheni muutti tänne marraskuussa 2012. Itselläni oli tuolloin vielä koulu kesken enkä voinut siis vielä lähteä Suomesta. Tuolloin mulla oli myös aika välinpitämättömiä (tai jopa negatiivisia) ajatuksia koko maasta. Vaikka ulkomaille halusinkin muuttaa, en ollut edes ajatellut USAa vaihtoehtona. Jostain syystä se ei vain kauheasti koskaan kiinnostanut.Vuodenvaihteessa 2013-14 alkoi valmistuminen olla lähellä ja ajatus Houstoniin muutosta oli saanut kypsyä. Kävin täällä myös lomailemassa kahdesti vuoden 2013 aikana ja vaikka en kaupunkiin rakastunutkaan päätin kuitenkin antaa sille mahdollisuuden. Helmikuun 2014 alussa pakkasin siis kimpsuni ja kampsuni ja lähdin (taas vähän takki auki) matkaan. Viisumia, asuntoa, töitä tai paljon muutakaan ei täällä ollut odottamassa. (Mies asui tuolloin enonsa kanssa). Onneksi kaikki kuitenkin järjestyi ja nyt löytyy nuo kaikki: viisumi, asunto ja työ :) 1. Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?

Mitään suunnitelmaa muuton pysyvyydestä ei ollut eikä ole vieläkään. Päivä kerrallaan mennään ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. 1. Jos joku tulisi asuinpaikkakunnallesi 48. tunniksi, mitä heidän kannattaisi tehdä ja kokea?

48 tuntia on aika lyhyt aika kaupungissa, jossa välimatkat ovat näin pitkät. Auto pitää siis ehdottomasti olla käytössä. Midtownin/downtownin kautta voisi edetä tänne etelään ja katsastaa Seabrookin & Kemahin alueet. Suosittelisin myös Galvestonin saarta tässä Houstonin eteläpuolella. Voisin kuvitella että meno ja meninki on siellä aika New Orleans-maista, vaikken New Orleansissa (vielä) olekaan käynyt!

 

 1. Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa asiaa asuinmaastasi?

Kolme parasta: Ehdottomasti ihmisten ystävällisyys, lämmin ilmasto, hyvä työtilanne.

Kolme huonointa: julkisen terveydenhuollon puute, auton pakollisuus/julkisen liikenteen puute, heikko asiakaspalvelu (ja nyt en tarkoita niitä yliystävällisiä tarjoilijoita). 1. Jos vertaisit asuinmaatasi Suomeen, millä tavalla se on parempi ja millä huonompi kuin Suomi?

Edellisen kohdan vastaukset pätee aika hyvin tähän. Olen kirjoittanut aiheesta myös blogissani mm. Tässä postauksessa: http://yksimenolippukiitos.blogspot.com/2014/08/halpa-ja-kallis-amerikka.html 1. Käytkö Suomessa usein? Matkusteletko muuten paljon?

En ole vielä käynyt Suomessa tänne muuttoni jälkeen. Liput on varattu jouluksi ja suunnitelmissa olisi käydä kerran vuodessa. Ollaan tehty lyhyitä (viikonloppu)reissuja mm. Dallasiin, San Antonioon ja Chicagoon. Haluaisin matkustella enemmän, mutta täällä USAssahan lomapäiviä ei tunnetusti jaella kovin runsaalla kädellä. 1. Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?

En tiedä. On niin paljon paikkoja, jotka haluaisin nähdä ja kokea. Alunperinhän myös nimenomaan halusin Suomesta pois. Nyt kuitenkin jälkeenpäin sitä tajuaa kuinka hyvin tietyt asiat Suomessa ovatkaan. Kaikkea ei tietenkään voi saada eikä mikään paikka ole täydellinen. 1. Minkä ohjeen antaisit ulkomaille muuttavalle ja uudelle ulkosuomalaiselle?

Kannattaa yrittää olla mahdollisimman avoin kaikelle uudelle ja erilaiselle eikä yrittää väkisin pistää vastaan (kuten minä olen tehnyt ja teen vieläkin). Helpottaa elämää huomattavasti :)

 
Tässä linkki vielä Emmin blogiin, jossa hän kirjoittaa ulkosuomalaisuudesta, Amerikoitten ja Suomen eroista ja kulttuurien arkielämästä USA:ssa.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jos haluaisit mukaan haastateltavaksi, mailaile osoitteeseen suklaatajakahvia (a) gmail.com

2 kommenttia:

 1. Hyvä haastattelu! Vaikka olen Emmin blogia lukenut alusta asti, tässä tuli silti uutta juttua, joka kivasti veti yhteen tarinaa. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä Emmi! Hyvät vastaukset ja hyvä stoori!

  VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails