maanantai 2. marraskuuta 2009

Kilometreittäin omenia

Aika makaaberisti siirryn verisestä viikonlopusta omppuihin. Viitaten edelliseen postaukseen omenoita meillä on aika hitosti ja jotain pitäisi keksiä! Näitä ohjeita ollaan kokeiltu omenavaraston pienentämiseksi ja aika herkullisia olivat joten halusin jakaa ne täälläkin. Tässä kilometripostauksessa ohjeet on muuten häpeämättömästi kopioitu Pastanjauhajista ja Voisilmäpelistä. Omat arvostelulöpinät aina reseptin lopussa. Vinkatkaa muuten jos teillä on joitain omia lemppariomenareseptejä, meiltä löytyy vielä kaksi muovisäkillistä niitä ja jotain uutta pitäisi keksiä!

American apple pie

Täyte:
noin 1 kg omenoita, 6–7 kpl (Granny Smith tai muita kirpeitä vihreitä)
1¾ dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Taikina:
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Päälle:
kuohukermaa
sokeria






1. Tee ensin täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
2. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
3. Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.
4. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
5. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23–24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen taikinapallo piirakan kanneksi.
6. Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
7. Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.
8. Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Tämä piiras koettelee kyllä hermoja. Kärsivällisyyttä tarvitaan sillä se tuoksuu jumalaisen hyvälle mutta sen täytyy antaa jäähtyä useampi tunti... Voi sitä lämpimänäkin syödä (kuten me kärsimättömät), mutta se hajoaa ja litistyy, eikä ole aivan yhtä makoisaa kuin jäähtyneenä. On muuten TODELLA herkullista, paras omenapiirakka minkä olen tehnyt.



Omena-inkiväärisose


2 dl vettä
1 kanelitanko
10 keskikokoista omenaa (perusmakeat omenat sopivat mainiosti)
1-2 tl raastettua tuoretta inkivääriä

(halutessasi sokeria)





Laita kattilaan vesi ja kanelitanko ja anna kiehua hiljalleen sillä aikaa kun valmistelet omenat. Jätä niihin kuoret mutta poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Pistä kattilaan kiehuvan veden ja kanelitangon seuraksi. Anna porista aina välillä hämmentäen, kunnes omenat ovat pehmenneet mutta eivät vielä ihan sohjoa. Vettä voi lisätä tarpeen vaatiessa.

Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Poista kanelitanko. Lisää ensin 1 tl raastettua inkivääriä, testaa ärhäkkyys ja lisää sen jälkeen toinen mokoma, jos haluat. Soseuta ja sokeroi maun mukaan (itse en laittanut sokeria ollenkaan).

Kanelitankoa ei kaapista löytynyt joten korvasin sen tavallisella kanelijauheella (1-2 tl). Inkivääriä laitoin 2 tl, se tuo mukavaa potkua soseeseen. Itse ajattelin tätä erityisesti possun seuraksi, ja se oli ihan jees. Parhainta varmaan pullan tai puuron päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails