tiistai 28. toukokuuta 2013

Kulmien lankaus

Tänään kävimme kaupungilla ostoksilla - ja siinä miehen sovitellessa vaatteita ehdin vihdoinkin käymään kulmien lankauksessa eli teetätin threading hoidon.
 
Kulmien lankaus on palvelu jota tarjotaan vähän joka kulmalla täällä Briteissä - melkeinpä kaikissa tavarataloissa joissa on kosmetiikkaosasto, on myös jonkinlainen kulmabaari jossa voi langata tai vahata kulmakarvat ja muut kasvojen alueet. Lontoon keskustassa lähes kaikissa isoissa tavarataloissa kuten Selfridges, John Lewis, Harrods ja Debenhams on tälläisiä baareja, ja Covent Gardenista löytyy ihan erikoistuneita kulmakarvahoitoloita.
 


Ennen - rehuiset
 
 
Olenkin jo kauan halunnut käydä jollain Lontoon keskustan kulmagurulla käsittelyssä, mutta nyt tosiaan menetin lankausneitsyyteni ihan vain paikallisessa vitosen firmassa. Ihan hyvältä näyttää tämäkin.
 
 Jälkeen - näpsäkät


Mies tuli loppuvaiheissa paikoille katsomaan kun vedet vain valuivat silmistäni ja naureskeli että näytin nyrkkeilymatsista tulleelta (lankautin myös ylähuulen, auts). Kieltämättä hetkisen siltä tuntuikin, mutta aika nopeasti kipu ja punoitus oli ohi.
 
Olettekos te käyneet tälläisessä hoidossa? Suomesta näitä ei varmaan löydykään, mutta muissa maissahan (erityisesti Aasiassa) nämähän ovat todella suosittuja.

maanantai 27. toukokuuta 2013

Mielipiteitä Stokke Tripp Trapista syöttötuolina?

Eilen tuli ostettua melkoisesti uutta vauvakamaa - rahaa palaa kamalaa vauhtia... Aluksi ajattelin ettei vauvalle nyt mitään ihmeellisiä tarvitse ostaa, vain vaippoja, vähän vaatteita ja joku kori, mutta kummasti sitä löytyy kaikenlaista kivaa ja vähän niinkuin voisi-olla-tarpeellista...
 Mehän ostimme Stokken Tripp Trapp tuolin syöttötuoliksi muutama viikko sitten. Pakko sanoa, Stokke kyllä osaa myymisen jalon taidon - meillä on nyt sitten koko setti tuolin kaveriksi. Vauvalle kaukalo ja taaperolle istuin, harness, istuinpehmusteet, ja table top. Tämä oli melkoinen setti ja aika paljon tähän upposi rahaa. Käytössähän nämä toivottavasti kestävät sitten kakkosellekin.

Ajattelinkin kysäistä josko teillä jollain olisi kokemuksia tästä tuolista ja näistä seteistä. Mitäs te olette Tripp Trapista tykänneet? Mikä nyt oikeasti tuli käyttöön ja mikä oli hyödyllinen lisä? Kannattaisiko jotain palauttaa?

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

40 viikkoa ja ennustuksia

En ole vielä jakaantunut pitkästä radiohiljaisuudesta huolimatta - raskaana edelleenkin - mutta pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä että ehkä pian on aika...

Paita ja housut H&M Mama, huivi by Malene Birger, laukku MBMJ, kengät Brooklyn
 
 
Lauantaina kävimme ostoksilla paikallisessa lastentarvikemarketissa ja seuraamme lyöttäytyi afrikkalainen isoäiti-ikäinen leidi. Hän tuli kysymään odotimmeko mahdollisesti tyttöä ja vastasimme että niin meille on ennustettu.


Vauvaa pitelevän tyttärensä huudellessa taustalla että äiti, oot niin nolo, tule jo, rouva jäi vielä vähän pitemmäksi aikaa kanssamme juttelemaan. Hän ennusti meille että vauvastamme tulisi erityisen tyytyväinen ja onnellinen, contented little baby, sillä välisemme rakkaus oli käsinkosketeltavaa ja vauva imi sen kaiken itseensä. Saisimme vielä ainakin kaksi lasta lisää. Lisäksi vauvasta tulisi musikaalinen ja musiikki tulisi olemaan hänelle tärkeää, piano, piano, I'm telling you. Minusta tulisi luonnollinen äiti, a real earth mother, ja hän näki kuinka kauniisti aurani säteili, siksi hänen oli tultava meille juttelemaan. Toivotti meille kovasti onnea tulevaan.


Masu: 40+5


Heh, ihan mukavia ennustuksia - toivotaan että käyvät toteen! Minulle on joskus aikaisemminkin muuten ennustettu kolmea lasta, nähdään miten tässä käy.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Laskettu aika tänään!

Tänään paukahti täysiaikaiseksi tämä beibi. 40 täyttä viikkoa, kova potkinta ja kiemurtelu mahassa ja pistoksia aika tiuhaan tahtiin.


Kotiintuloasu

Tänään kävimme vain TGIF:ssä onnittelulounaalla ja ostoksilla paikallisissa vauvaliikkeissä. Ja otettiin paljon masukuvia kotiin päästyä. Otettiin rennosti. Perjantaina sitten seuraava tarkastus, ja katsellaan miten tästä eteenpäin.


Nämä ovat ne lempparikuvat
 
Koti alkaa olemaan aikalailla kunnossa, vielä on joitain pieniä osioita kuten ikkunankarmeja maalailematta. Vielä voisi siivoilla vähän - vaaterekkejä itseasiassa vielä paljonkin. Uusi mikro tulisi ostaa. Kehtoon tulee vielä ostaa patja ja lakanat. Vauvanvaunut ja turvakoppa ovat vielä tien tiettymättömillä - tulossa kuulemma ensi viikon alussa. Mitäköhän muuta vielä uupuu? Aika alkaa käymään vähiin... Remontti tosiaankin venähti yli kuukaudella siitä alkuperään sovitusta loppumisesta, vähän kyllä on tässä kiukuttanut sillä ilman remppamiehen suurpiirteisyyttä aika moni asia olisi jo ollut hoidettu.


 Mutta sellaisia kuulumisia. Alkaa jännittämään tuleva koitos, ja mietityttämään milloinkahan vauva nyt tulee syntymään... Toivon ettei sentään ihan vielä - ja oman myöhästeleväisen luonteeni sekä itse kaksi viikkoa myöhässä syntyneenä luulen että tama menee vielä reippaasti yliajalle.

Arvatkaapas tekin kommenttiboksissa minä päivänä beibi suvaitsee tulla maailmaan!

maanantai 20. toukokuuta 2013

Raskausajan ohjeita Brittien malliin

Raskauden aikana on tullut otettua selvää näistä kaikista ruokasäännöistä ja muista ohjeistuksista. Eri maat myös eroavat toisistaan jonkin verran - ota näistä nyt sitten selvää mitä kannattaa ja pitää tehdä, muuta kuin käyttää omaa järkeään. Sen verran olen asioita tarkastellut että muutama juttu varsinkin Suomen ja Iso-Britannian suosituseroista on jäänyt mieleen, eli tässä muutamia.

Kala ja liha:
Itse olen kovasti kylmäsavustetun lohen perään. Täällä kylmäsavustettu lohi (graavilohta täältä ei oikein löydä joten siitä ei suosituksia ole) on ihan OK raskausajan herkku. Suomessa taas kylmäsavustettu ja graavilohi vakuumipakkaukset suositellaan jättämään sikseen raskausajan ajaksi listeriavaaran vuoksi (n. 1/50 kylmäsavulohipakkauksista sisältää listeriaa). Mutta tuore graavikala jota ei ole pakattu on kuulemma OK ja sitä söin joulupöydässä itse. Muuten olen vakuumipakatut kalat jättänyt syrjään tai kuumentanut ne esim. pastan kanssa syötäväksi.

Riimiliha, parmankinkku ja muut cold cured lihat ja leikkeleet ovat Briteissä hyväksyttyjä, mutta Suomessahan näitä suositellaan vältettäviksi. Näitten kanssa itse en ole ollut erityisen varovainen, sillä tuppaa aina unohtumaan mikä lihoista nyt onkaan OK ja mikä ei, syön sitä mitä tekee mieli. Nyt olen tosin yrittänyt valita vain niitä tavallisia kypsennettyjä kinkkuja, ihan vain varmuuden vuoksi. Mitään maksaruokia ei Briteissä suositella, Suomessa taas kohtuullisesti nautittu maksamakkara on OK.

Sauna ja kuumavesialtaat:
Tämä minua ihmetytti kovasti, mutta täällä suoraan kielletään saunassa ja kuumavesialtaissa käyminen raskauden aikana ettei sikiö kuumennu liikaa. Keity siellä mahassa tai jotain muuta hölmöä... Suomessahan sauna (ja ne kuumavesialtaatkin) ovat taas ihan OK juttu, vaikka vähän varoitetaankin siitä että kannattaa ottaa iisisti ettei pökerry matalan verenpaineen vuoksi. Taitaisivat britit saada melkoiset sydärit jos tietäisivät että Suomessa sauna on ollut perinteinen syntymäpaikka - mm. oma isoisäni syntyi pirtin saunassa. Ja joo, saunassa on Suomessa tullut käytyä raskauden aikana itsekin, tosin itse en erityisemmin välitä kovista löylyistä muutenkaan.

Juustot:
Kaikenlaiset homejuustot tuntuvat Suomessa olevan pannassa, ja ovat Britanniassa myös kiellettyjä. Paitsi että stilton juusto, joka varsin homeinen on, on ihan hyväksytty herkku Briteissä sillä se on kuulemma "kova" juusto. Tiedä hanta - itse söin hyvällä ruokahalulla stiltonia joulun alusiksi sillä se nyt vaan kuuluu jouluun!

Tee- ja kahvijuomat:
Lisäksi, rooibos on Suomessa myös kieltolistalla, Briteissä ei asiasta ole mainittu mitään. Kofeiinia taas saa nauttia Suomessa enemmän kuin Briteissä, johtuneeko sitten kahvin kulttuurisesta tärkeydestä Suomessa.
 
 
Onhan näitä eroja muitakin, nämä nyt tulivat äkkiseltä mieleen. Tuleeko teille mieleen mitään suosituseroja?

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Sairaalakassi

Noniin, nyt se sairaalakassi on vihdoista viimein melkein täysin pakattu. Joudun mahdollisesti olemaan paikalla vielä vuorokauden synnytyksen jälkeenkin, joten tässä on melkoisesti tavaraa.
Siellä on:
Antenatal notes ja lukulehti
Pikkupyyhe suihkuun ja toinen kasvoille
Flipflopit suihkuun
Imetysliivit
Kosteuspyyhkeitä
Toilettitarvikkeet
Lämpimät sukat
Pyjamapaita ja toppi
Kertakäyttöalkkareita
Terveyssiteitä
Snackseja minulle ja miehelle
 
Ja keksejä kätilöille - tuoko kukaan ikinä mitään kätilöille taukohuoneeseen, vai tullaanko minut vain tuntemaan sinä hulluna keksinaisena jos nämä tuon?
Toilettitarvikkeissa on:
Peruspuhdistusjutut ja kasvovoiteet
Vichyn suihkittava kasvovesi
Käsivoidetta
Huulivoide
Peiteaine ja kiillonpoistopapereita
Hiuspanta ja ponnareita
Vartalovoide (jos vaikka mies hieroisi selkää)

Vielä uupuu:
Hiusharja
Pyjamahousut
Synnytykseen vanha T-paita
Kolikkokukkaro
Silmälaput ja korvatulpat
Ripsari
Ja ehkä lisäsnackseja kuten vanukkaita tai hedelmähyytelöitä - mikään muu ei varmaan uppoa tositilanteessa viime kerran väärän hälytyks-kokemuksen perusteella

Jäiköhän uupumaan vielä mitään oleellista?

lauantai 18. toukokuuta 2013

39. viikon valmisteluja

Hui, pian on vauva tulossa - nyt on jo vähän alkanut jännittämään tuleva synnytys! 


Mekko H&M, leggarit H&M Mama, laukku MBMJ, kengät Massimo Dutti


Tämän viikon aikana on tullut osteltua uusia vaatteita (vauvalle), muita pieniä tarvikkeita, ja yritettyä siivoilla kotia vauvan tuloa varten. Vielä olisi paljon tekemistä, ja ne pirun ovenkarmit ovat vieläkin maalaamatta! Mutta sairaalakassi on melkein valmis...


Masu 39+4

Tästä mekosta on tullut yksi lemppareita raskauden aikana - mukava ja helppo. Tämä tuntuu valikoituvan päälle aina kiireessä, jota tässä viimeaikoina on ollut paljonkin.

Viime viikon aikana olen itseasiassa keskittynyt ihan vain aika turhamaisiin valmisteluihin. Juurikasvu ja ne muutamat viimeaikoina ilmaantuneet ensimmäiset (ei niin) hassut harmaat hiukset on nyt värjätty piiloon. Hiukset vihdoinkin leikattu kuosiin, sääret epiloitu kesäkuntoon ja manikyyri ja pedikyyri tehty. Tulikin mieleen kuvaa katsoessa että kulmakarvatkin voisi langoittaa kuosiin... Tärkeää valmistelua tämäkin, sillepä ei taida olla erityisemmin aikaa enää vauvan synnyttyä. 
 
 
Isoin tämän viikon valmistelu oli kuitenkin miehen kolmikymppiset! Ostin hänelle lahjaksi liput Peter Gabrielin keikalle O2 -areenalle ja järjestin hänelle pienet yllätys-syntymäpäiväbileet muutamien hyvien ystävien kesken. Oli muuten vaikea pitää bileitä salassa - kävin kaupassa aikaisemmin viikolla ja piilotin mässyt ja muut tarvikkeet ullakolle, ja itse eilisenä juhlailtana hätistelin miehen makuuhuoneeseen odottelemaan siivotessani olohuonetta ja valmistellessani tarjottavia. Siinä vaiheessa mies tottakai jo aavisteli että meille tulee vieraita. Hauskat bileet silti vaikka ihan yllätyksenä en onnistunutkaan pitämään ja turistiin kavereitten kanssa pitkälle aamuyöhön saakka. Päästiin nukkumaan joskus kahden kolmen maissa!

perjantai 17. toukokuuta 2013

Kahvilavinkki Portobello Roadille

Tuossa Portobellon retkellä käytiin bubble tea -drinksuilla kaverin kanssa Lakwatsa -kahvilassa. Todella symppis paikka, eikä turhan kiireinen. Halusinkin suositella sitä täälläkin muille retkeilijöille, sillä itse kävisin täällä mieluusti uudestaankin.
 

Riippukeinuja, superystävällisiä tarjoilijoita ja pientä purtavaa. Löytyy Portobello Roadin loppupäästä sivukadulla - kävele niin kauan että pääset ruokaa tarjoilevien torikojujen äärelle, ja käänny vasemmalle Blenheim Crescent kadulle. 
Minulla oli bubble teetä ja vietnamilaisia pullia, ja kaveri nautti vietnamilaisesta kahvista, eli kahvista kondensoidulla maidolla.

Bubble tea tuntuu muuten olevan nyt uusi trendi Lontoossa - ainakin siihen malliin on näitä (käsittääkseni Kaakkois-Aasiassa suosittuja) kahviloita putkahdellut ympäri Lontoota. Kyseessä on siis kylmä tee-juoma johon tulee joko tapioca-palloja tai ns. popping juice ball palloja. Edelliset ovat kuin taikinapalloja, jälkimmäiset kuin jättimäisiä hedelmäisiä mätipalloja joita on kiva poksahdella hampaissa. Itse suosin kylmää hedelmäteetä juice-pallojen kera, ja ttuolla otin kumquat teetä mango-pallojen kera.  

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Retki Portobello Roadille

Lauantaina - ainoa oikea päivä - käytiin kaverin kanssa Portobello Roadilla. Vaikka ilma olikin vähän harmaampaa oli ihan mukava poiketa torilla taas pitkästä aikaa, ja vilkuilla jos minkämoisia torikojuja.
Parhaimpia tavaroita täällä ovat mielestäni erilaiset sisustusesineet ja vanhat tavarat. Portobello-lisähän niihin tulee useimmiten, ja supliikit myyjät usein vähän värittävät tarinoitaan, mutta se nyt vain kuuluu asiaan.


Kauniin värisiä taloja, mielenkiintoisia kojuja, hauskoja ruokapaikkoja sivukaduilla ja paljon, paljon ihmisiä. Tänne tekisi mieli tulla useamminkin!

tiistai 14. toukokuuta 2013

38 viikkoa ja pieni säikähdys

Huomenna pärähtää käyntiin 39 raskausviikko ja nyt tuntuu siltä että ihan loppumetreillä ollaan - niinpä sitä taidetaan ollakin. Viikonloppu meni mukavasti - kävin kaverin kanssa kahvilassa, valmennuskurssin kavereitten kanssa ravintolassa ja anopin luona lounaalla. Masukuvat ovat viikonlopulta, 38vk + 5pv.


Trikoobleiseri Primark, farkut H&M Mama, toppi H&M, huivi Stockalta ostettu


Sairaalakassi pitäisi tästä varmaan pakata - mies on nalkuttanut asiasta jo muutaman viikon. Vauvakassin pakkasin jo pari kuukautta sitten, mutta omat tavarat vielä uupuvat. Nyt mies sai uutta tuulta purjeisiin sillä olin maanantaina sairaalassa yön yli, ilman sitä sairaalakassia tietenkään.
 

Laukku: vihdoinkin joku muu kuin MBMJ!


Ihan väärä hälytys loppujenlopuksi - mahakipuilu alkoi illan kestäneen selkäkipuilun jälkeen aamuyöllä ja yritin torkkua parhaani mukaan.  Neljän maissa päivällä teki niin inhaa että piti käydä sairaalassa tarkastuksessa. Mitään muuta merkkiä mahdollisesta alkavasta synnytyksestä ei siis ollut, mutta sattui aivan älyttömästi. Siinä vaiheessa mietittiin että tästäköhän se alkaa - ja että ei kai nyt vielä - meillä on vielä ovenkarmit maalaamatta ja vauvan huone vielä sisustamatta! Ja aamulla huomattiin talossa kaasuvuoto, joka sekin täytyy saada kuntoon!

Vauvan sydänäänet kuunneltiin ja hyvin voitiin masussa, mutta epämääräinen kipuilu jatkui, joten jäin sairaalaan odottelemaan lääkäritarkastusta. Meneillään olevien hätäkeisarien takia lääkärien paikalletulo venyi aamuyöhön saakka joten tuli vietettyä sairaalassa yö.
 

Iso, isompi, isoin? 38+5
Aamulla olin taas elämäni kunnossa - ei enää kipuja ja pystyin liikkumaan normaalisti ja vähän kärsimättömänä mietin että voisin kyllä tästä lähteä kotiinkin vaikka heti. Lääkäri veikkasi syyksi lihaskipuja, eli ehkä venäytin jotain, tai harjoitus-supistukset vaan olivat tavallista ärhäkämpiä. Mistäs näitä tietää. Kaasuvuoto ei kuitenkaan aiheittanut oireita. Tänään tuli kuitenkin otettua iisimmin ja jätin keskustassa käydyn kielikurssini väliin ja jäin kotiin pakkailemaan sitä hiton sairaalakassia.

Mutta nyt on tosiaan ihan hyvä fiilis eikä tosiaankaan tunnu siltä että vauva olisi tulossa vielä vähään (toivottavasti ainakaan) aikaan. Ja saa mielellään oleilla masussa vielä vähän lasketun ajan ylikin, tässä olisi vielä jonkun verran järjesteltäviä juttuja!
 

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

37. viikon raskaustunnelmia

Itseasiassa tänään pärähti lasiin 38. raskausviikko, mutta ei anneta sen haitata.

Masukuvia olen yrittänyt kuvailla joka viikko, vähän niinkuin päivänasukuvien tapaan. Onhan nämä päivän(m)asukuvat jo nähty (taitaapi olla sama laukkukin ollut mukana vähintään viimeiset pari kuukautta) mutta yrittäkää jaksaa.Masu 37vk + 6pv

En tiedä miten muilla on raskaudet menneet, mutta minulla on tuntunut olevan todella helppo ja melkoisen neutraali raskaus. Itseasiassa olen yllättynyt kuinka helppoa tama on ollut. Raskauden alkuaikoina jokaisella tuntui olevan tarinoita sitä kuinka hankalaa raskaus on, kuinka raskas olo tulisi ja varsinkin viimeiset viikot olisivat sellaista tuskaa jossa ei jaksa tehdä mitään muuta kuin maata sohvalla ja nukkua. Kun viime viikolla mainitsin eräälle vointiani kysyvälle raskaaana olevalle tuttavalleni että minusta ei oikein edes tunnu kuin olisin raskaana, että niin hyvin voin, mietin että taidanpa olla varsin ärsyttävä tyyppi hänen mielestään.


Tottakai minulla on ollut ajoittain jos jonkinmoisia kolotuksia, liitoskipuja, huonoja yöunia, alituisia vessareissuja, ja liikkuminen on joskus hankalaa. Portaitten nousu hengästyttää. Masuasukin kovat pyörimiset joskus sattuvat. Pitkään seisominen tuntuu selässä. Lattialta tai kyykystä noustessa tukea täytyy ottaa. Liikun hitaammin, eikä bussin perässä juoksu enää luonnistu vaikka onnistui vielä muutama viikko sitten.

Mutta muuten olo on yllättävän hyvä. Joskus on naurattanut kuinka Alien-elokuva fiilikset jotkut masuasukin liikkeet ovat antaneet, mutta siellähän se pyörii mukavasti mukana. Raskaus on muutenkin tuntunut melkoisen neutraalilta - että tässäkö tama nyt sitten oli, eihän tässä mitään ihmeellistä ollutkaan?
Käväisin muuten eilen kahveella Tyynekyllikin kanssa Covent Gardenissa. Yleensä en näistä silent statue tyypeistä perusta, mutta tämä oli aika hauska - vähän aikaa piti kelata mites tämä nyt onnistuikaan tässä. Keksittekö jutun juonen heti vai menikö teilläkin hetkinen?

perjantai 3. toukokuuta 2013

Brittien neuvolakäytäntöä

Minulta kyseltiin Brittien neuvolakäytännöistä niin ajattelin tehdä pienen postauksen omista mielikuvistani. Ihan aluksi disclaimer että jotkut käytännöt (muut kuin käyntien lukumäärät ja muut perusjutut) voivat vaihdella aika paljon eri asuinalueilla. Mutta näin minun kohdallani.
 
Raskaudesta varmistuttua pyydettiin ottamaan yhteyttä lääkäriin, ja varaamaan aika tapaamiselle. Siinä kyseltiin perinteiset mahdolliset taudit sun muut läpi, annettiin ohjeistusta vitamiineista, tupakasta ja alkoholinkäytöstä, ja varattiin jatkoaika neuvolaan 8. viikolle. Lääkäritapaaminen oli jokseenkin turha sillä tiesin jo kaikki jutut etukäteen, mutta sainpa laitettua paperit pyörimään ja sain maternity exemption (tms.) kortin muutaman viikon kuluessa. Tällä kortilla saa kaikki reseptit ilmaiseksi, sekä kunnallisen hammashuollon ilmaiseksi vielä vuoden lapsen syntymän jälkeen.
Neuvola oli 8. viikolla, jossa kyseltiin samat jutut ja tehtiin lisätestejä, veret, virtsat, verenpaineet, paino, pituus yms. ja varattiin aika ensimmäiseen ultraan 12. viikolle, rakenneultra on viikolla 20. Neuvolan aikana sitten päätetään kuuluuko mahdollisesti mihinkään riskiryhmään, ja sitä mennään joko kätilöitten ohjaamaan tai lääkäreitten ohjaamaan äitiysvalvontaan. Minä menin ihan normaalille kätilö-linjalle ja käyn sitten synnyttämässä kätilölaitoksella. Lääkäreitä ei periaatteessa välttämättä edes raskauden tai synnytyksen aikana näe!
 
Neuvolasta saa mukaansa antenatal-kirjan (tai kansion), joka tulee olla mukana joka kätilötapaamisessa. Sitten on kätilön tapaaminen viikoilla 16, 25, 28, 31, 34, 36, 38 ja 40, ja yliajalle mennessä joka viikko. Joka kätilövierailulla tehdään perinteiset testit virtsanäytteineen ja verenpaineineen, ja mitataan mahan koko. Viimeisillä käynneillä aletaan tunnustella sikiön asentoa myöskin. Tämä taitaa olla melkoisen sama systeemi kuin Suomessakin?
 
 
Ensikertalaisilla äideillä on 10 neuvola/lääkäri-tapaamista keskimäärin, minulla taisi tulla yksi ylimääräinen tapaaminen verikoehäsläysten ja kirjan hukkumisen takia, ja kätilö halusi tavata minut erikseen viikolla 21. Jo synnyttäneillä tapaamisia on 7. Muuten ylimääräisiä tapaamisia ei yleensä tehdä, ellei tule joku ongelma.
 Se käsittääkseni eroaa Suomen systeemeistä että täällä ei tehdä sokerirasitustestejä rutiininomaisesti, eikä äidin painonnousua/laskua tarkkailla. Kuulemma sokerirasitukseen ohjataan vain jos kuuluu johonkin riskiryhmään (tai virtsasta löytyy sokeria), eikä painonnousua mainita ellei satu todella voimakkaasti lihomaan. Mikä tahansa pariinkymmeneen kiloon saakka tuntuu olevan täysin normaali painonnousu. Sikiön kokoa ei myöskään arvioida sen tarkemmin, ellei loppuraskaudessa ole liian pieni maha. Jättiläisvauvat käsittääkseni pyritään havainnoimaan vasta siinä synnytysvaiheessa, eli jos mahtuu hyvä juttu, jos ei, niin hätäkeisarileikkaus.
 
Toinen ero Suomesta on esimerkiksi se että neuvola tai mikään äitiyslääkärinkäynti (kunnallisella) ei maksa mitään, lisäksi hammashuollon ja reseptit saa ilmaiseksi raskauden aikana ja 1v. synnytyksen jälkeen. Sairaalakäynnit tai sairaalassa/synnytyslaitoksella olo ei myöskään maksa mitään. Synnytyksen jälkeen pääsee pois 6 tunnin kuluttua halutessaan, mutta usein suositellaan jäämään yön yli.
 
 
Minusta on se ollut erityisen mukavaa että ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen minulla on ollut aina sama kätilö joka on tutkinut minut joka kerralla. Näin on kuulemma tarkoituskin, mutta se ei tietenkään kaikissa kunnissa toteudu. Mutta on kiva että on saanut jutella saman kätilön kanssa joka kerta ja luoda häneen syvempi suhde. Synnytyksen jälkeen on myös tarkoitus että sama terveyskeskuksesta tuttu kätilö tulee käymään perheen kotona 1 päivää, 5 päivää ja 10 päivää synnytyksen jälkeen tarkastamassa vauva ja äiti. Näin ei aina tietenkään tapahdu, kätilöilläkin on vapaa-päiviä, ja täällä meilläpäin ollaan nyt siirtymässä siihen käytäntöön että äitien tulisi raahautua sinne neuvolaan/terveyskeskukseen syntymän jälkeen. Meidän kätilö sanoikin että hänestä on mukava käydä äitien kotona tapaamassa ihan livenä sitten se vauva jota on tullut tunnusteltua vatsanpeitteitten kautta, ja häntä harmittaa tama tuleva muutos.

 

Kuvia antenatal-kirjastani


Mitäs muuta? No ehkä se että täällä kannustetaan paljon siihen että jos tuntuu mikään olevan väärin, niin kannattaa mennä heti sairaalaan tarkastukseen, eikä tarvitse odotella seuraavaa kätilökäyntiä. Eli pitäisi opetella oman sikiön rytmejä ja kuulostella omia vointeja. Olen itse pari kertaa kysellyt jotain asiaa lääkäriltä puhelimitse, ja vastaus tuppaa olemaan aina samanmoinen - "En usko että mitään ongelmaa, mutta jos sinua kovasti huolettaa mene suoraan sairaalaan, pitää kuunnella vaistoja".
 
Synnytykseen liittyen, jos ei ole odotettavissa mitään komplikaatioita, niin täällä kannustetaan mahdollisimman luonnonmukaiseen synnytykseen kätilöiden avustuksella. Kotisynnytys on mahdollinen, ja silloin saa kätilön kotivierailulle. Synnytyslaitoksilla on usein kaikenlaisia palloja, tuoleja, vesialtaita sun muita apuvälineitä joita saa käyttää aktiivisen synnytyksen apuna. Me käytiinkin tutustumassa meidän synnytyslaitoksella muutama kuukausi sitten, ja varsin järkevältä paikalta vaikutti.
 
 
Tulipas mahtipostaus! Mitäs mielipiteitä teillä on näistä jutuista? Oliko samanlaista teidän maissanne?

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Lontoo-vinkki kesäksi 2013: Pompeii@ British Museum

Ihan pikainen Lontoo-vinkki tähän raskausjuttujen väliin - uusin British Museum näyttely Pompeiin ja Herculaneumin elämästä ja tuhosta on käymisen arvoinen täällä seikkaillessa.

 Näyttely on esillä syyskuun 2013 loppuun saakka. Liput (£15) kannattaa ostaa etukäteen joko netistä, tai kärkkyä niitä heti aamulla porteilta. Todella suosittu näyttely - vierailuajankohta kannattaa ajoittaa mahdollisimman aikaiseen sillä iltapäivästä tungos sisällä oli melkoinen.
 
Itse Pompeii näyttelystä ei saa ottaa kuvia, mutta omaa vuoroa odottaessa tuli napattua muutama valittu otos alakerrasta. Sisäpiha on uskomattoman kaunis alue istuskella.British Museumin parhaimpia anteja ovat mielestäni egyptiläinen kokoelma, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa läpi jos tänne sattuu tulemaan. Itse olen kiertänyt sen jo monta monta kertaa läpi silloin aikoinaan kun asuin muutaman korttelin päässä British Museumista ja aina se jaksaa kiinnostaa.
Related Posts with Thumbnails