maanantai 26. tammikuuta 2009

Pyörtynyt imaami

Käytiin viikonloppuna turkkilaisessa marketissa ja inspiroiduin kokkailemaan turkkilaista munakoiso-vuokaa kihlatulle ja kaverille viikonloppuna. Oli todella herkullista joten halusin jakaa ohjeen tännekin. Esittelemääni ruokalajia kutsutaan nimellä Imam Bayaldi joka tarkoittaa pyörtynyttä tai typertynyttä imaamia. Tarina näitten munakoisojen nimen takana kertoo että imaamin vaimon valmistaessa tätä ruokalajia imaami kupsahti järkytyksestä kun näki käytetyn oliiviöljyn määrän ja tajusi kuinka kalliiksi yksi ateria hänelle kävikään. Nykyäänhän oliiviöljy ei sentään niin kallista enää ole, joten nykyimaamit ehkäpä ennemmin pyörtyisivät kalorimäärän kuullessaan...



Imam Bayildi


Tarvitaan:
2 isoa / 3 keskikokoista munakoisoa
1 punainen sipuli
1 nippu persiljaa
3-4 valkosipulinkynttä
2 tlk tomaattilohkoja
2 dl oliiviöljyä
1 lime
suolaa ja pippuria

Aikaa n. 30min valmisteluun ja 1,5 h uunittamiseen



Munakoisojen valmistelu:
Pese ja valmistele munakoisot leikkaamalla niiden "hatut" pois. Vetele kuorimaveitsellä pituussuuntaan munakoisojen kuorta pois tasaisin välein, niin että pinnasta tulee violetti-valko-raidallinen. Halkaise munakoisot pituussuuntaan ja leikkaa veitsellä munakoisopuolikkaat koveriksi, varoen kuitenkin halkaisemasta niitä pohjaan saakka. Ylimääräinen munakoison "liha" leikellään pieniksi palasiksi ja laitetaan sivuun odottamaan. Tässä välissä ripottele reilusti suolaa munakoisojen päälle imemään niistä ylimääräisiä nesteitä.

Tomaattikastike:
Silppua sipuli reilunkokoisiksi palasiksi, valkosipuli ohuiksi viipaleiksi ja hienonna persiljaa maun mukaan (itse laitoin 3 rkl verran). Iske sipulit oliiviöljytilkan kera pannulle kuullottumaan. Sipulien hivenen pehmyttyään iske aikaisemmin paloiteltu munakoiso myöskin pannulle ja lopuksi valkosipuli. Anna kuullottua rauhassa n. minuutin ja sitten iske molemmat tomaattitölkit pannulle ja heti perään persiljat. Mausta suolalla ja pippurilla ja jätä porisemaan 20 minuutiksi. Itse laitoin myös muutaman laakerinlehden.

Munakoisoveneiden kasaaminen
Pese suolatut munakoisoveneet ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Purista yhden limesitruunan mehu niiden päälle. Ota tarpeeksi suuri, syvä vuoka johon veneet mahtuvat vierekkäin ja laita puolet tomaattikastikkeesta tasaisesti pohjalle, veneet siihen päälle ja loppukastikkeella täytä veneet. Kaada loput oliiviöljystä (lähes 2dl!) munakoisojen päälle tasaisesti. Älä välitä vaikka tuntuu paljolta, munakoisot kyllä imaisevat sen sisäänsä. Sitten vain folio tiukasti päälle ja 180 asteiseen uuniin keskitasolle.

Uunittaminen:
Jätä veneet 180 asteiseen uuniin tunniksi ja tunnin kuluttua käy ottamassa folio pois ja jätä uuniin vielä 10-15 minuutiksi jotta munakoisot ruskistuvat kauniisti. Tomaattikastike myös tihentyy samalla. Tärkeää(!): ota munakoisot ulos uunista puoli tuntia ennen tarjoilua jotta ne ehtivät jäähtyä huoneenlämpöisiksi, jolloin maut tulevat esille parhaiten.



Loppusilauksen munakoisoille antaa silputtu persilja. Näitä voi tosiaankin tarjoilla pääruokana tai lisukkeena, sopivat myös alkuruoaksi kekkereille. Itse tarjoilin nämä pyörtyneet imaamit paistetun halloumin ja tulisten oliivien kera mutta sopisivat mainiosti myös kanan tai lihan seuraksi. Reseptiä voi myös mukailla; kastikkeeseen voi lisätä mausta riippuen vaikka lammasjauhelihaa, mustia oliiveja, harissaa tai chiliä jne.

3 kommenttia:

  1. Oon jonkin aikaa lueskellut sun blogia ja tuli mieleen jospa sä tietäisit eli tiedätkö jtn ammattitaitoista paikkaa, jossa voisi opiskella valokuvausta Lontoossa?

    VastaaPoista
  2. En tiedä alasta paljoa mutta olettaisin että University of Arts of London- alaiset yliopistot tarjoavat parhaimmin rankatut kurssit. Camberwell ja London College of Communication tulee ainakin mieleen. Tsekkaa myös www.isory.org jos meinaat mennä Britteihin opiskelemaan.

    VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails