sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Herman the German - ystävyyskakku

Me saimme miehen siskonpojalta ystävyyskakun joululahjaksi. Saimme taikinajuuren että tiukat ohjeet miten Herman-kakkua tulee hoitaa ja syöttää kymmenen päivän ajan ja kuinka se tulee sitten jakaa eteenpäin ystäville. Ja mehän jaoimme.



Aika herkullinen kakku. 

Tässä teille ohjeet jos haluatte aloittaa oman ketjuleivonnaisen:

Juuri


Ingredients:

  • 460g flour
  • 500ml milk
  • 230g sugar
  • 90ml warm water
  • 2 tbsp active dry yeast


Instructions:

  1. Sprinkle 1tbsp of sugar over the warm water
  2. Sprinkle the yeast over this and leave in a warm place for around 10 minutes, as it grows to twice its size
  3. Mix in the milk, sugar, flour to the yeast mixture and stir with a wooden spoon
  4. Cover the bowl loosely with something like a tea towel
Keep in a warm place and stir. When you are ready, follow the 10 day cycle to make your Herman cake.


Ohjeet kymmeneen päivän hoitoon

Hello, my name is Herman.
I am a sourdough cake. I'm supposed to sit on your worktop for 10 days without a lid on.
You CANNOT put me in the fridge or I will die. If I stop bubbling, I am dead.
Day
  1. You get Herman and put him in a large mixing bowl and cover loosely with a tea towel.
  2. Stir well
  3. Stir well
  4. Herman is hungry. Add 1 cup each of plain flour, sugar and milk. Stir well.
  5. Stir well
  6. Stir well
  7. Stir well
  8. Stir well
  9. Hungry again. Add the same as day 4 and stir well. Divide into 4 equal portions and give away to friends with a copy of these instructions. Keep the 4th one.
  10. Herman is very hungry. Stir well and add the following:
  • 1 cup sugar
  • half tsp (teaspoon) salt
  • 2 cups plain flour
  • 2/3 (two thirds) cup of cooking oil
  • 2 eggs
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 cooking apples cut into chunks
  • 1 cup raisins
  • 2 heaped tsp cinnamon
  • 2 heaped tsp baking powder
Mix everything together and put into a large greased baking tin. Sprinkle with a quarter of a cup of brown sugar and a quarter of a cup of melted butter. Bake for 45 minutes at 170-180C. If still raw in the middle cover with foil and bake for additional 20 minutes. When cold cut into finger pieces. Cake freezes well and is also delicious warm with cream or ice-cream.

Oli ihan hyvä kakku! Kostea ja maukas, suosittelen kokeilemaan.

2 kommenttia:

  1. Tästä muistui mieleen, että olen joskus lapsena saanut tällaisen ja sen tehnyt ja sitten jakanut. Olin ihan unohtanut! :) En muista oliko ihan samanlainen ohje, mutta ainakin samaan tapaan tuli menetellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin saatiin tämä lapselta - joka oli saanut sen joltain luokkatovereiltaan. Kyllä tämä meihin lapsenmielisiinkin vetosi, oli hauska "syöttää" Hermania ja katsella sen kasvua/kuplintaa :)

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails