keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Miten lentomatkustaminen ja lentäminen onnistuu vauvan kanssa?

Laskeskelin että nyt viime matkalla vauvalle tuli täyteen kahdestoista lento. Huh. Hän on lentänyt useammin kuin jotkut omista kavereistani! Ennenkuin lähdin ensimmäiselle lentomatkalle pelotti aika reippaasti että mitäköhän tästäkin tulee, kokemuksia kun on (matkustajana) kurkku suorana koko lennon ajan huutavista vauvoista ja netissä on tullut luettua jos jonkinmoisia kauhukertomuksia. Meillä meni kuitenkin vallan mainiosti joka kerta, ja useamman kerran joku tuntematon tuli kehaisemaan kuinka hyvä matkustaja sitä sylistä löytyykin.
 
No, nyt tämän (ei nyt niin huiman mutta kuitenkin) lentokokemuksen perusteella kerron teille muutaman vinkin mitkä auttoivat meillä kiperiin tilanteisiin. Ja kyllä niitäkin tuli vaikka vauva melko hyvä matkustaja olikin.
 
 
 
 
Ykkösvinkkini: Ota mukaan hyvä kantoreppu. Kantoreppu mielestäni on oleellinen lentomatkustuksessa, sillä aika monet lentoyhtiöt kieltävät rattaiden kentälle oton, ja ne tulee laittaa ruumaan jo heti lähtöselvityksessä. Ja minnes muualle vauvan laitat...
 
Meillä se valittu kantoreppu on Stoken MyCarrier. On tosi tukeva ja mukava, eikä piippaa turvatarkastuksissa, joten vauvaa ei tarvitse ottaa repusta pois. Kirjoittelen joskus repusta vielä oman postauksensa, olen ollut siihen niin mielettömän tyytyväinen että voisin suositella sitä jokaiseen lapsiperheeseen.
 
Kakkosvinkki: Vain yksi kassi, ja mahdollisimman kevyt. Vain oleellinen tavara mukaan. Joo, okei, vauvan kanssa matkustaessa sitä oleellista tavaraa riittää, mutta tärkeimmät hoitolaukkuun pakattavat ovat vaipat, kosteuspyyhkeet, vaihtopotkari ja -body vauvalle, tutit, ja mahdollinen maito/ruoka ja niille tarvittavat välineet. Lisäksi lempilelu tai vaikka käsinukke auttaa miniraivareihin. Muu onkin sitten äitimatkustajalle.
 
Suuremmilta lentokentiltä löytyy vauvanruokia ja maitoja kaupoista, ja jos lähtee pienemmältä kentältä pienet (n.100g) ruokapurkit menee vielä sallituissa rajoissa. Isommat avataan ja "testataan", tai heitetään suoraan roskiin. Maidot kantsii ottaa esipakattuina jauheina ja sitten pyytää vaikka kahvilasta kiehuvaa vettä, tai sitten ostaa valmismaitoja kentältä.
 
Kolmosvinkki: Jos vauvan saa syömään tuttia tai tuttipulloa nousun ja laskun aikana korvakäytävät pysyvät auki eikä korviin satu. Ennen ekaa lentoa luin että silloin kannattaa imettää - miten, kysyn vaan kun se vauva pitää pitää silloin sylissä kasvot menosuuntaan... Imetyksen kannalta (noin loppulentoa varten) on kiva jos on isohko huivi jolla voi vähän itseä ja vauvaa peitellä, mutta onnistuu se ilmankin. Lentoemoilta voi pyytää peittoa ja tyynyjä vauvalle. Tekevät matkustamisesta vähän mukavampaa - en itse ikinä muista pyytää, mutta otan kiitollisena vastaan jos niitä tarjotaan.
 
Nelosvinkki: Viihdykettä lennolle! Meillä toimi käsinukke mainiosti, se jutteli aina silloin tällöin vauvalle ja harhautti kätevästi. Lentokoneessa edessä olevassa taskussa oleva turvaohjeläpyskä on myös loistava leikkiväline - kirkkaita värejä, kivan jämerä ja sitä on kiva heilutella. Sieltä taskusta löytyy myös muita leikkivälineitä - meidän vauva innostui myös repimään niitä mainoslehtisiä, heh, sori vaan Finnair. Yritin kyllä ottaa riivityt palaset sieltä lattialta mukaan parhaani mukaan.
 
Viitosvinkki: Vaippa kannattaa vaihtaa juuri ennen lentoa. On todella inhottavaa vaihdella siellä pikkukopissa lentokoneessa, kaikenlisäksi kun iskee turbulenssi ja stressi siitä että nyt täytyy saada vaippa mahdollisimman pian päälle ja takaisin istumaan vöihin... Pakkohan siellä lentokoneessa joskus on vaihtaa mutta jos vain suinkin sen voi välttää, kannattaa.
 
 
 
 
Siinä kaikki mitä tulee nyt mieleen. Mitäs vinkkejä teiltä löytyy? Miten teillä on onnistunut lentäminen vauvan kanssa?

7 kommenttia:

 1. Ei Finnairilla matkustaessa ainakaan aikaisemmin ole vauvanruokia tarvinnut avata tai heittää pois, vaikka ovatkin isompia kuin sen 100ml (ja pitäisi päteä ihan kaikilla lentokentillä/ -yhtiöillä). Alle vuoden ikäisen lapsen lentomatkalla tarvittavat ruuat saa viedä lentokoneeseen käsimatkatavarassa. Eikä se ole turvatarkastajan virka alkaa miettimään paljonko kukin lapsi nyt sillä lennolla sattuu syömään (varmaan kassillinen ruokapurkkeja ei enää menisi läpi, mutta kuitenkin :) ). Minun ymmärtääkseni tämä uusi nestesääntökään ei ole muuttanut tuota lastenruokasääntöä. Voin toki olla väärässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyselin aiheesta turvatarkastuksessa ja kuulemma vaan alle 100ml ruokapurkit ja juomat menee avaamatta läpi. Ja sit sitä isommat avataan ja siitä kannesta testataan vähän mitä ruoka-aineita siellä on. Enkä kyl tiedä sit viitsitäänkö tuota testausta tehdä isommilla kentillä jossa on populaa jonottamassa yllinkyllin siihen turvatarkastukseen, helpompi se on turvatarkastajille vaan heittää roskikseen... Jos se oma ruoka on tärkeää niin varmuuden vuoksi pakkaisin ne pieniin annoksiin, ei sit ainakaan jää siitä kiinni.

   Mä luulen kans et se vähän riippuu virkailijasta ja kentästä - pienemmällä kentällä (kuten meillä Tampereella tai jopa Helsingissä) varmaan menee ihan hyvinkin läpi vaikka mitä, mut yritäpä vaan jossain Hethrowissa tai Amerikan maalla... :D

   Poista
 2. Olen kuullut että muutamat rattaat menee niin pieneksi että ne saa ottaa mukaan ja laittaa käsimatkatavara hyllylle. :)
  Meillä huhujen mukaan on sellaiset tytöllä, eli Quinny Zapp. :D Tarvii kyllä varmistaa hyvissä ajoin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja sit Stokken Scoot kuulemma (jo en nyt ihan väärin muista) on kanssa matkalaukkuhyllylle sopiva. Me ei haluttu käyttää turhan paljon rahaa vaunuihin niin ajateltiin pärjäillä kantorepulla. Kantsii kyl kokeilla kokoa ennen lentoa ettei tule yllätyksiä, käsissä on vähän hankala kannella vauvaa ympäri lentokenttää :)

   Poista
 3. Ohhoh, Pariisin Charles de Gaulleen kentällä purkit menivät läpi noin vain, mutta ne olivat siis kaupan purkkeja, ei omia sörsseleitä.
  En ole nähnyt (tosin en tarkasti katsellutkaan) vauvanruokia turvatarkastuksen jälkeen ainakaan CdG:lla. Eikös vauvanruokaa saa viedä mukana kahteen vuoteen asti, sillä sylimatkustajana vauvalle ei tarjota mitään koneessa, eikä esim 16kk nyt vielä ihan kaikkea syö mita lentokentan kahviloista saa ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan vähänriippuu tarkastajasta mitä tehdään, mut mulle sanottiin asiaa kysyessä että pienet purkit menee läpi ilman ongelmia, jos ne tosiaan on alle sen 100ml, mut sit isommat avataan ja siitä purkin kannesta raaputetaan vähän testaukseen tavaraa. Ja Heathrowilla mulle sanottiin että sama koskee vauvanmaitopurkkeja kans.

   Jos olis kovin tärkeää että purkkeja ei avata streliilisyyden takia, pakkaisin kaikki mukaan suosiolla pikku purkkeihin. Koska jos tehdään sääntöjen mukaan, osa voidaan hyvinkin avata ja testata.

   Poista
  2. Niinsiis, joo saahan niitä viedä, niitä ei oteta pois, mut ne voidaan testata, ja se taas rikkoo sen steriilisyyden purkissa/pullossa. Riippuu sit vauvan iästä ja kunnosta ja lennon pituudesta onko se steriilisyys kuinka tärkeää.

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails