torstai 29. joulukuuta 2011

Talonrakennusta

Lupaan ja vannon että tämä on viimeinen jouluun liittyvä postaus mutta halusin kuitenkin laittaa tänne blogiinkin pari kuvaa tämän vuoden joululahjatekeleistäni. Piparkakkutalojen väsääminen on minun oma pieni speciaalijuttuni jouluksi ja niitä kyseltiin tänä vuonnakin jo etukäteen. Tälläisiä niistä syntyi. 

Toiseen tuli tikkarimurskasta tehdyt ikkunat, kokeilin vähän liukuvärjäystäkin erivärisillä tikkareilla. Toiseen oli tarkoitus tehdä liivatelehdistä ikkunat, mutta päätin jättää sen sikseen sillä se lahjoitettiin kasvissyöjätaloon. Koristelut ovat Smarties-namusia, ja valkoiset koristeet ja jääpuikot tehty pikeerillä.

Tein yhteensä kolme piparkakkutaloa, suunnilleen samalla kaavalla kuin viimeiset viisi vuotta, mutta katastrofaalisesti yksi taloista romahti kun en paistanut sen osia tarpeeksi kovaksi. Toiset kaksi sentään säilyivät, mutta johtuen joko suomalaisen siirapin puutteesta tai kosteasta ilmasta, menivät ajan myötä pehmeiksi eikä sokeri tuntunut liimaavan osia kunnolla. Toisesta ehjäksi jääneestä talosta tipahti kattokin ja jouduin sen liimaamaan uudelleen. Mutta tulipa tehtyä, ja hyvältä kuulemma maistuivat!

4 kommenttia:

 1. Miten söpöjä! Ois ihanaa osata itsekin tuollaista, mut mä olen ihan toivoton tollaisessa pikkunäpertelyssä. Yritin jouluna 2008 tehdä piparkakkutalon, mutta enhän mä saanut sitä edes rakennettua kasaan. :D

  VastaaPoista
 2. Siitä vaan näpertelemään uudestaan - ei nämä hankalia ole. Kuuman sokerin kanssa pelaaminen on ainoa vähän hasardi osa tässä rakentelemisessa ja ensimmäisiä taloja rakentaessa poltin kyllä näppini useasti. Aikaahan näihin tietty menee paljon :)

  VastaaPoista
 3. Minullakin piparkakkutalo romahti (kun kuljetettiin autossa useampi tunti..), ajattelin ensin etta johtuisiko esim. jauho vs.siirappi/voi suhteesta taikinassa. Kaytin tummaa treacle siirappia mutta aika hankala sita on desilitroittain mitata joten meni vahan tuntumalla... Ja toki kosteus vaikuttaa. Mutta kaikki taloa maistaneet kehuivat sen makua (suomalaiset mausteet) :)

  VastaaPoista
 4. Joo toi mittaaminen on hankalaa. Mä mittasin pienellä desimitalla, ja sain kyllä oikeat suhteet, mutta silti pehmeni ajan myötä joten itse veikkaan ongelman olevan ilman kosteus tai ehkä treaclen pehmeys. Yleensähän romahtaminen johtuu siitä että ei paista osia tarpeeksi kovaksi, niitä talonosia kun joutuu paistamaan jopa vähän reunoilta palaneiksi että ne tulee kunnolla paistetuiksi. Mut hyvä että oli kuitenkin maistuvaa - sehän piparinpaistamisessa tärkeintä on! :)

  VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails