maanantai 24. marraskuuta 2014

Miten minusta tuli ulkosuomalainen / Niina in Belfast

Tällä viikolla esittelyssä ja haastattelussa on Pohjois-Irlannissa kirjoitteleva Niina, Niina in Belfast blogista.
 
Näin Niina kertoo itsestään ja blogistaan
 
Moi, olen Niina ja kirjoitan blogia Pohjois-Irlannista! Asun ihan Pohjois-Irlannin pääkaupungin, Belfastin, kupeessa ja käyn Belfastissa töissä. Töissä olen Call centerissä, joka ei mitenkään järin mielenkiintoista ole, mutta kyllähän sillä elää. Kirjoitan Niina in Belfast nimistä blogia, jossa kirjoitelen mitä mieleeni juolahtaa, aika isossa osassa on laihdutusprojektini, mutta toki muitakin aiheita löytyy. Blogini oli tauolla suurimman osan tästä vuodesta, mutta nyt se on jälleen herätelty henkiin.
 
 1. Minne menit ensimmäisellä ulkomaanmatkallasi ja mitä siitä jäi mieleen?
Matkustin itseasiassa ekalla kerralla Englantiin ja tämä oli vain muutama vuosi sitten. Olin silloin kaukosuhteessa englantilaisenmiehen kanssa ja matkustin häntä tapaamaan Yorkshireen. Olin kauhuissani lentomatkustuksesta, joten koko matka meni melkoisessa paniikissa. Paikanpäällä oli kuitenkin oikein mukavaa ja kaikki oli niin erilaista, ihmisiä oli paljon! Pääasiassa jäi mieleen ihmisten lämminhenkisyys ja auttavaisuus.

 1. Matkustelitko paljon lapsena ja teini-ikäisenä?
En laisinkaan! Perheeni ei koskaan käynnyt ulkomailla ja olinkin ensimmäinen joka lähti matkaan. Myöhemmin perheeni on käynnyt minua tapaamassa sekä Englannissa että Pohjois-Irlannissa, mutta matkustaminen ei kuulu perheeni tapoihin. Suomessa tuli käytyä joskus lapissa ja siinä se. Matkustaminen ei ikinä oikein kiinnostanut, joten ei koe jääneeni mistään paitsi.

 1. Oletko asunut missään muussa maassa kuin Suomessa ja nykyisessä asuinmaassasi?
Asuin hetken aikaa Englannissa, noin puoli vuotta. Eihän se Pohjois-Irlannista eroa juuri mitenkään, täällä tosin on enemmän kitkaa paikallisten välillä. Muutin Englantiin tammikuussa 2011 ja muutin pois saman vuoden elokuussa, kun sain töitä Belfastista. Muutin Englantiin, sillä olin aina halunnut siellä asua ja mulla oli siellä silloin poikaystävä. Englannissa asuessani etsin töitä ja katselin nähtävyyksiä. Kova ikävä jäi Englantia kohtaan ja haluaisin mennä siellä pian käymään!
 1. Milloin ja miksi muutit nykyiseen asuinmaahasi?
Muutin Pohjois-Irlantiin elokuussa 2011, kun sain täältä töitä. Olin etsinyt töitä Englannista jo kuukausia, mutta mitään ei löytynyt. Täällä on useita Call centereitä jotka palkkaavat suomenkielenpuhujia, joten töitä löytyi helposti, vaikka työ ei ehkä mitään hienointa olekkaan. Muutto tänne oli jännittävää, sillä en tuntenut entuudestaan ketään, Englantiin muuttaessa mulla oli sentään silloinen poikaystävä siellä odottamassa, mutta Belfastissa ei ollut ketään. Onneksi kaikki meni kuitenkin parhainpäin ja löysin nopeasti asunnon ja sain ystäviä.

 1. Oliko sinun tarkoitus muuttaa pysyvästi? Miksi jäit asumaan nykyiseen asuinmaahasi?
Alusta lähtien oli jo selvää, että tulen tänne jäämään. Elämäni Suomessa ei koskaan ollut mitenkään miellyttävää ja siellä oli monia asioita joista en pitänyt, joten UK tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Olen sopeutunut tänne hyvin, eikä minulla ollut missään vaiheessa varsinaista kulttuurishokkia.

 1. Jos joku tulisi asuinpaikkakunnallesi 48. tunniksi, mitä heidän kannattaisi tehdä ja kokea?
Hmmm, Belfastissa ei ehkä ole ihan hirveästi nähtävää, joten menisin vähän kauemmas. Giants causeway on ainakin yksi ihan ehdoton vierailukohde, sillä ne kivimuodostelmat on nähtävä! Sinne pääsee helposti Belfastista bussilla, kaupungilta saat ostettua lipun ja matkaa kestää noin kaksi tuntia (ne ihanat maisemat matkan varrella). Game of Thrones faneille täällä on paljon vierailukohteita ja sitä varten onkin järjestetty bussikiertueita. En ole kyseisellä kiertueella käynnyt, mutta siihen saa koko päivän varata, sillä niitä kuvauspaikkoja on paljon. Belfast on legendaarisen Titanicin valmistuspaikka ja Titanic museo sijaitsee ihan Belfastin keskustassa, siellä saa helposti kulutettua pari tuntia.

 1. Mitkä ovat kolme parasta ja kolme huonointa asiaa asuinmaastasi?
Parhaita asioita on hintataso, kaikki on täällä halvempaa verrattuna Suomeen. Täällä pärjää paljon helpommin pienelläkin palkalla, eikä joudu aina ostamaan halvinta mahdollista. Täällä on myös paljon upeita maisemia ja nähtävää löytyy paljon. Vielä kolmenkin asuinvuoden jälkeen löytää uusia upeita maisemia. Ilmastosta tykkään myöskin, vaikka monet valittavatkin jatkuvasta sateesta. Ei täällä edes sada niin usein.

Huonoina puolina voisin mainita asumisentason, talot ovat melko huonokuntoisia ja hometta löytyy. Talot ovat myös talvella melkoisen kylmiä, joten täytyy toivoa ettei tuleva talvi ole kylmä. Paikallisiin tutustuminen on todella vaikeaa, jutteleminen on helppoa, mutta ystävystyminen on melkein mahdotonta. Olen asunut täällä yli kolme vuotta, eikä mulla ole yhtäkään paikallista kaveria.

 1. Jos vertaisit asuinmaatasi Suomeen, millä tavalla se on parempi ja millä huonompi kuin Suomi?
Parempaa on halvempi hintataso, paremmat ostosmahdollisuudet, enemmän töitä. Myös ilmainen terveydenhuolto on mahtavaa ja täällä pääsee nopeasti lääkärin juttusille. Huonoja puolia on jo aiemmin mainittu talojen kunto sekä paikalliset nuoret. Tuttavissani on muutamia ikäisiäni paikallisia ja ihmettelen välillä suuresti heidän käytöstään. Nuoret tuntuvat kypsyvän täällä paljon myöhemmin kuin Suomessa, kotona asutaan vielä lähemmäs kolmekymppisiksi. Paikalliset teinit ovat myös hyvin arvaamattomia touhuissaan ja jos illalla näen teinilauman tulevan vastaan, tulee hieman hermostunut olo. Turvallisuus on täällä myöskin hieman heikompaa, sillä pommeja löytyy vähän väliä. Onneksi täällä on niihin kuitenkin totuttu, joten harvemmin pääsevät räjähtämään tai aiheuttamaan vaaratilanteita. Vaikka näyttääkin että huonoja puolia olisi enemmän, kyllä ne paremmat puolet voittavat, niihin vaan tottuu kun täällä viettää aikaa

 1. Käytkö Suomessa usein? Matkusteletko muuten paljon?
Käyn Suomessa kerran tai kaksi vuodessa, eli en kovin usein. Muita matkoja ei tule juurikaan tehtyä, sillä lomia ei kovin paljon vuodessa kerry, enkä muutenkaan pidä matkustelusta kovinkaan paljon. Paikallisia nähtävyyksiä on kuitenkin kiva käydä kiertelemässä, mutta pidempiä reissuja ei tule juurikaan tehtyä.

 1. Aiotko/uskotko palaavasi Suomeen asumaan vielä joskus? Miksi?
En usko, sillä elämäni on täällä, eikä Suomi vaikuta lainkaan houkuttelevalta vaihtoehdolta.

 1. Minkä ohjeen antaisit ulkomaille muuttavalle ja uudelle ulkosuomalaiselle?
Ota selvää uudesta asuinmaastasi etukäteen, kätevintä olisi etsiä sieltä muita suomalaisia, jotta voit kysellä pahanpaikan tullen neuvoja. Ole rohkea ja älä pelkää kysellä. Älä keskity negatiivisiin puoliin, äläkä vertaile uutta asuinmaatasi jatkuvasti Suomeen.
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Niinan blogiin pääsee tästä. Sieltä löytyy arkielämää Pohjois-Irlannissa, mielettömiä maisemia ja laihdutusjuttujakin joskus.
 
Jos haluat mukaan haastateltavaksi, mailaile osoitteeseen suklaatajakahvia (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails