maanantai 6. elokuuta 2012

Maisteriksi Lontoossa - LBS MiM

Ajattelin kirjoittaa pienen jutun täällä Lontoossa maisteriksi opiskelemisesta. Itsehän olen opiskellut täällä kandin, kandintasoisen conversion-kurssin ja sitten vielä maisterin päälle, joten aika paljon omia mielipiteitä ja fiiliksiä on jäänyt täällä opiskelusta. Minua pyydettiin vähän aika sitten yhteistyöhön London Business School (LBS) yliopiston kanssa, eli sponsoroitu postaus tässä kyseessä. 

Kerron vähän omia mielipiteitäni täällä Lontoossa opiskelemisesta, ja mitä kannattaa harkita ennenkuin tänne tulee, ja mitä kannattaa ottaa selvää ennen tänne tuloa. Kerron myös tuosta LBS:n Masters In Management (MiM) kurssista tässä lomassa, sitä esimerkkinä käyttäen, eli jos on tosiaan mielessä kaupallisen alan opiskelu Briteissä kannattaa olla kuulolla. Tai ihan muutenkin, jos ylipäätänsä haluaa Britteihin opiskelemaan maisteritasolla, niin tässä viisi tärkeää asiaa joita kannattaa miettiä ennenkuin maksaa siitä ilosta tuhansia puntia. 
1) SIJAINTI

Todella tärkeää on miettiä missä haluaa opiskella. Campus-maiset yliopistot maaseudulla, joissa koko elämä pyörii yliopiston ympärillä, ovat tottakai joillekin sopivia, mutta minulle itselleni oli tärkeää opiskella alueella jossa on paljon työmahdollisuuksia ja muuta menoa ja meininkiä. Lontoo on minun mielestäni ihan mieletön kaupunki opiskella. Täällä on jokaiselle jotain. Minuun itseeni vetosi silloin tänne alunperin tullessa investointipankkien läheisyys, ja siinä opiskellessa tulikin käytyä jos jonkinmoisessa rekrytapahtumissa joita Lontoossa järjestetään paljon. Noh, itseä kiinnostaa nykyään ihan muut jutut, mutta kokemuksesta tiedän että Lontoossa on mahdollista verkostoitua työelämän kannalta jo yliopistossa ollessa, joko eri tapahtumissa tai muuten töissä ollessa. Ja sitten työhaastatteluissa käyminen on myös helpompaa, täällä kun suurin osa isoista työnantajista on. 

Ja urajuttujen ulkopuolella on sitten tietenkin ne kaikki muut mielettömät tapahtumat ja kulttuurikokemukset joita vain suurkaupungeista löytyy... Itse olen koko yliopistoelämäni ollut Lontoossa, ja tulen täällä ainakin jonkun aikaa vielä pysymään, joten suosittelen lämpimästi täällä sijaitsevia yliopistoja, kuten LBS:ää.


2) MAINE

Toinen tärkeä asia jota miettiä ennen Britteihin opiskelemaan lähtöä on yliopiston maine. Täältä löytyy jos jonkinmoisia yliopistoja, ja täällä sen yliopiston nimellä on merkitystä, varsinkin omaa urapolkua aloittaessa. Se ei ole ainoa tärkeä asia (josta lisää alempana) mutta kyllä sitä yliopiston nimeä katsotaan tarkasti. Se ei ole kaikki kaikessa tietenkään, mutta pienikin apu työnhaussa on joskus paljon. Ranking-listoja kannattaa katsoa, esimerkiksi Guardian ja The Times julkaisevat hyviä yleisiä ranking-listoja. 

Yleisesti ottaen jotkut yliopistot ovat hyviä nimiä itsessään ja jotkut huippuja omalla alallaan mutteivät ehkä niin tunnettuja muissa piireissä tai tavallisen yleisön edessä, joten tätä kannattaa harkita ja miettiä mikä on itselle tärkeintä. Esimerkiksi minun oma yliopistoni (SOAS) oli omissa piireissään ihan huippu, ja tunnettu hyvinkin mm. Aasiassa ja Afrikassa, mutta sitten taas jotkut (minun mielestäni pöntöt) kaupan alan HR-ihmiset täällä Lontoossa eivät olleet siitä kuulleetkaan. Kaupallisella alalla taas LBS on todella tunnettu ja arvostettu, ja Financial Times esimerkiksi on rankannut LBS:n MBA-ohjelman maailman parhaaksi vuosina 2009, 2010 ja 2011. Tämä MBA ohjelmahan on suunnattu jo työelämässä olleille, mutta LBS:n Masters in Management ohjelma on sopiva tuoreille opiskelijoille joilla työkokemusta ei paljoa ole (esim. alle vuosi). 
3) VAIKUTUS URAMAHDOLLISUUKSIIN

Yliopiston maine vaikuttaa uramahdollisuuksiin paljon sillä se on ns. sign of approval. Jos on päässyt hyvään yliopistoon niin on paremmat mahkut että henkilö on fiksu ja/tai kova tekemään töitä. Sijaintikin sen verran vaikuttaa että työnantajilla on enemmän mahdollisuuksia käydä koulussa esittelemässä itseään ja siinä opiskelijat voivat verkostuitua (tästä syystä Lontoo on aika mahtipaikka opiskella).

Jotkut yliopistot ovat myös parempia auttamaan omia opiskelijoitaan tulevissa uramahdollisuuksissa, joko ahkerasti järjestämällä erilaisia tapahtumia joihin mahdollisia työnantajia kutsutaan, tai muuten ohjaamalla ja avustamalla. Omasta mielestäni englantilaisilla yliopistoilla olisi tässä kovasti petraamista (en tosin osaa verrata sitä muihin maihin). LBS:n mukaan 75% valmistuneista oli löytänyt töitä itse yliopiston kautta - jos se tarkoittaa että yliopisto oli tosiaankin auttanut työnhaussa tai järjestänyt haastatteluja (tms.) niin aika mahtavaa. Sen tarkemmin tätä tilastotietoa ei avattu eli jos LBS kiinnostaa niin tarkempaa tietoa tästä kannattaa tiukata. 

On myös ihan avartavaa tiukata millaisiin paikkoihin yliopistosta on päädytty valmistumisen jälkeen - jos suurin osa valmistuneistä päätyy nakkiduuneihin niin eihän sellaiseen ole järkeä lähteä. LBS:n Masters in Management kurssin läpikäyneistä osa on ainakin päätynyt esimerkiksi UBS:lle, Googlelle ja Citille, eli ihan hyviin paikkoihin. Ylipäätänsä tuolta kurssilta 42% päätyi finanssialalle, 35% konsultointiin ja 23% yleiselle bisnes-alalle eli nähtävästi ihan rahakkaihin paikkoihin (mikä tietenkin on plussaa useamman tonnin kurssin jälkeen).


4) VERKOSTOINTIMAHDOLLISUUDET JA YHTEISÖ

Minusta mahtavinta täällä Lontoossa opiskelusta on ollut se että olen tutustunut ihmisiin ympäri maailmaa. Ei pelkästään englantilaisiin tai suomalaisiin, vaan kiinalaisiin, intialaisiin, pakistanilaisiin, libanonilaisiin, kenialaisiin, ranskalaisiin, you name it. Yliopistot ovat täällä todella monikulttuurisia, ja esim LBS:n opiskelija ja alumni -yhteisöön kuuluu 130 maata.

Yhteisöstä noin muuten tuli myös mieleen yksi minun mielestäni ehkä kaikista tärkein asia täällä opiskelusta. En tiedä millaista Suomessa opiskelu on, mutta täällä on paljon erilaisia yliopistokerhoja (paremman sanan puutteessa - university society) joihin voi mennä mukaan tekemään kaikenlaista. Mä kannustaisin jokaista Britteihin opiskelemaan tulevaa olemaan todella aktiivinen opiskelijaelämässä sillä minusta se oli varmaan parasta yliopistossa - minä ainakin opin lähes yhtä paljon näissä yliopistokerhoissa kuin tunneilla. Eri asioita tietenkin, enemmän työelämässä auttavia ehkä. Jokatapauksessa, aktiivisesti kerhoissa toimimalla tosiaan tuntee olevansa osa yhteisöä, tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee tekemään mielenkiintoisia juttuja, riippuen omista kiinnostuksenkohteista, sillä kerhoja on jos jonkinmoisia suklaanmaistelusta bisneksen pyörittämiseen. 
5) TUTKINTORAKENNE

Viimeinen tärkeä asia joka ottaa huomioon yliopistoa valitessa on tutkintorakenne. Suomessahan maisterit on yleensä kaksivuotisia, jotka joillakin jää roikkumaan ja roikkumaan. Täällä suurin osa maisteritutkinnoista on yksivuotisia ja täysiaikaisia ja alkaa aina syyskuussa. Hyvin harvoin on minkäänlaisia vaihto-ohjelmia ulkomailla. LBS:n MiM on tästä hyvä esimerkki - kestää 12kk, on kokopäiväinen ja alkaa joka vuosi syyskuussa. Koko vuoden kestävä kurssi on intensiivinen, ja koko vuosi mennään melkoista vauhtia, mutta jos töihin on kiire niin sehän on vaan hyvä juttu. Ihmettelin aina kandina että miksi ne maisteri-opiskelijat on ihan jatkuvasti koululla aamusta iltaan - maisteria tehdessä tajusin hyvin nopeasti miksi... Heh, mutta nyt kun se on ohi, niin ihan hyvänä kokemuksena sitä pidän. 


Eli siinäpä ne viisi tärkeintä asiaa jotka minun mielestäni kannattaa ottaa huomioon jos haluaa lähteä opiskelemaan, varsinkin jos halajaa Britteihin tai Lontooseen. Koulun pitää olla hyvä sijainniltaan ja maineeltaan, hyvät uranäkymät ja mielenkiintoinen yhteisö ja itselle sopiva tutkintorakenne. Kaupalliselle alalle jos haluaa niin varsinkin maine ja uranäkymät on parempi olla ihan huippuja.

Jos muuten tuo London Business Schoolin Masters in Management kiinnostaa niin sinne ehtii varmaankin vielä tänä vuonna hakea ja se tosiaankin alkaa tämän vuoden syyskuussa. Ylipäätänsä melkeinpä kaikkiin yliopistoihin (poislukien Oxbridge ja jotkut supersuositut kurssit LSE:ssä) löytyy maisteripaikkoja vielä kesän loppupuolella, ja suurin osa opiskelijoista tuppaa hakemaan kesäkuun puolella. LBS:n MiM ohjelmasta voi kuulla lisää tällä sivulla videossa, jossa vähän aika sitten valmistunut opiskelija kertoo omasta kurssikokemuksestaan. Ja esittelylehtisen tästä ohjelmasta voi ladata täällä http://www.london.edu/programmes/mastersinmanagement.html


Jos muuten herää kysymyksiä Lontoossa tai muuten Briteissä opiskelusta, tai muuten vaan tästä postauksesta niin heittäkääpä kommenttia tuonne alle. 


*Sponsored Post*


2 kommenttia:

 1. Mitä opiskelu maksaa siellä ja millaisilla papereilla sinne pääsee? Onko yliopistoon pääsykokeet vai haetaanko sinne arvosanoilla?

  Kiitti!

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisteritasolla, eikä kyllä kanditasollakaan harrasteta pääsykokeita (paitsi hyvin harvoissa paikoissa lakiin tai lääkikseen on ns. soveltuvuuskokeet). Paperihakuhan se on, mut tietty muut ansiot ja työkokemus vaikuttaa jonkun verran. Maisteriin yleensä vaaditaan vähintään 2.1 arvosanaa joka on n. 4 Suomen asteikossa. Opiskeluhan täällä maksaa rutosti, valitettavasti :D Riippuen koulusta n.£4000 ylöspäin maisteritasolla...

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails