sunnuntai 15. elokuuta 2010

Office -dress code Englannin malliin

Minun on ollut tarkoitus kirjoitella tästä jo muutaman viikon, mutta vasta nyt olen ehtinyt istahtaa blogin ääreen niinkin pitkäksi aikaa että tätä on ehtinyt ajatella. Päinvastoin kuin monissa muissa maissa, Englannissa pukukoodi töihin on melkoisen tarkka. Minusta on ollut mielenkiintoista katsella suomalaisten blogeja, ja heidän työpukeutumistaan ja ihmetellä että miten noinkin vapaamielistä pukeutumista voi olla! Eli täällä liikutaan melko konservatiivisilla linjoilla. Osa työympäristöistä on konservatiivisempia, osa rennompia - itse olen ollut töissä molemmissa ääripäissä. Eli tässä vähän selitystä miten täällä pukeudutaan töihin, ja minun näkemykseni työpukeutumishierarkiasta.


Konservatiivinen:
 • Musta tai tummanharmaa perusjakkupuku, hillityt liituraidat ok
 • Naisilla mieluiten kynähame
 • Valkoinen tai vaaleansininen kauluspaita
 • Nudet sukkahousut
 • Mustat järkevänkorkuiset  simppelit korkokengät ja musta siisti nahkalaukku
 • Hiukset auki tai poninhännällä
 • Hillitty nude- tai ranskalainen manikyyri, hillitty meikki
 • Ei koruja (paitsi vihkisormus / nappikorvikset)
Tämä on kaikista tiukin, ja lähinnä konservatiivisissa lakifirmoissa ja finanssialalla, ja lähinnä silloinkin vain jos joutuu olemaan asiakkaiden kanssa paljon tekemisissä. Tosiaankin tiukka! Vaikka tämä on ehkä rajoittavin, se on samalla myös kaikista helpoin. Näin tulisi myös pukeutua työhaastatteluun, ettei vahingossa riko pukeutumiskoodeja.

Muodollinen:
 • Perusjakkupuku, vaaleanharmaa, ruskea, hiekka sun muut värit kelpaavat
 • Housut tai hame
 • Kauluspaita, tai siisti tavallinen paita, hillittyjä värejä
 • Peruskorkokengät ja laukku, mustat tai hillittyä väriä (nude, ruskea, harmaa jne.)
 • Hillityt korut ok
Tämä on muuten samanlainen kuin konservatiivinen, mutta laajemmalla väriskaalalla. Tässä voi jo iloitella vaaleanpunaisella paidalla tai ottaa rennomman laukun mukaan. Eipä tämäkään mikään kovin vapaa, mutta tässä voi jo vähän tuoda omia mieltymyksiä esille.Tavallinen:
 • Jakkupuku, erikoiset leikkaukset ja räikeämmät värit ok
 • Eriparisuus ok (puvun osissa)
 • Siistit kangashousut tai hame, ja tyylikäs cardigan
 • Siisti paita
 • Erikoisemmat asusteet ok
 • Värikäs meikki ok
Tämä on ehkä kaikista tavallisin pukeutumistyyppi tavallisissa toimistotöissä. Väriä ja mielikuvitusta saa käyttää, mutta vaatteiden on oltava siistejä. Ei missään nimessä farkkuja, mutta siistit rennommat kangashousut käyvät esimerkiksi cardiganin kera. Konservatiivisimpiin pukeutumistyyleihin erona erilaisilla väreillä ja pukujen leikkauksilla voi leikitellä, ja esimerkiksi erikoisempia huiveja ja koruja voi käyttää lisämausteena. Kengissäkin saa olla rennompia yksityiskohtia ja värinkäyttöä.Smart Casual:
 • Siistit kangashousut tai hame
 • Cardigan tai puvuntakki
 • Siistit farkut ok
Itse olen tällä hetkellä töissä paikassa jossa pukukoodi vaihtelee tavallisen ja smart casualin väliltä. Omasta mielestäni farkut ovat turhan rennon työpaikalle, mutta niitäkin ihmisillä näkee, varsinkin perjantaisin.Itse itseasiassa tykkään pukeutumiskoodeista, sillä se helpottaa elämää kummasti kun ei tarvitse miettiä mitä pukisi päälleen aamulla. Sitä vain pukee ns. uniformun päälleen ja lähtee töihin.
Joitain ihmisiä voivat pukukoodit ärsyttää kovasti, ja samaa vähän huomasin Bisquitsin postauksen kommenttilootaa lukiessani. Monet suomalaisista sanoivat etteivät voisi tottua tiukkaan pukeutumiskoodiin, eikä sellaisella työpaikalla jossa joutuu pukeutumaan kovin erilaisesti normaalityyliin verrattuna voi viihtyä. Minulle tämä kuulostaa melko kummalliselta kun olen tottunut brittimeininkiin. Töihin vain tarvitsee pukeutua siististi, eikä se sen ihmeellisempää ole. Eri asia tietenkin ovat vaatekaupat sun muut non-professional-työt.

Mitäs mieltä itse olette pukukoodeista?

12 kommenttia:

 1. Ihanaa että postasit tästä!
  Olen ollut briteissä opiskelemassa nyt kolme vuotta, tällähetkellä majailen Suomessa ja yritän saada kämppää ja työtä Lontoosta. Joten koko pukukoodi postaus tuli loistavaan saumaan! Kiitos!

  Itse en oikein tiedä kuinka kynähameen, bleiserin ja siistien housujen pitäminen tulee onnistumaan, mutta paranee kai vain totutella ajatukseen *huokaus*

  -Olivia

  VastaaPoista
 2. Minä olen lähinnä tottunut erilaisiin työunivormuihin mutta viimisimmässä toimistotyössä oli erittäin löyhä melkein olematon pukukoodi. Tosin esimerkiksi asiakkaita en tavannut ja viikonloppuisin toimisto oli yksin omassa hallussa joten paikalle sai mennä vaikka villasukissa ja kollareissa.

  Nyt kuitenkin kun haussa olisi se oikea työpaikka niin pitäisi alkaa keräämään fiksuja yhteensopivia toimistovaatteita ja tästä sai mukavasti ideoita. Taidankin keskittyä viimeisillä Englannin shoppauksilla työvaatteisiin :)

  VastaaPoista
 3. Meillä pukeutumiskoodi on aika rento, farkkujakin näkee, mutta jos on asiakastapaamisia/palavereja tiedossa niin silloin yleensä pukeudutaan siistimmin. Tämmösiltä nuorilta ku minä ei ehkä odoteta pukeutumisen suhteen ihan niin konservatiivista linjaa ku joltain pomoilta :) Arkkitehtitoimisto on kyseessä siis. Enimmäkseen se työ tapahtuu nyhräämällä toimistossa tietsan ääressä. Joskus pitää sitte käydä työmaalla, ja sinne taas on ihan turha lähteä jakkupuvussa ja korkkareissa. Etenkin, kun säännökset on niillä tosi tiukat, pitää olla turvakengät ja kypärä (jonka alle hiukset pitää mahtua) jne.

  Mä kyllä pärjäisin tiukan pukeutumiskoodin kanssa, eipähän tarvis aamulla tuskailla mitä pistää päälle! Lisäksi oon aina tykännyt koulupuvuista ja olin ihan surkeena, kun muutettiin Englannista pois just kun ois pitänyt siirtyä tarhasta oikeaan kouluun ja ois saanu pistää vekkihameisen univormun päälle :D

  VastaaPoista
 4. Olivia, kyllä siihen tottuu nopeasti :) En minä esimerkiksi enää osaisi tulla töihin ihan tavallisissa vaatteissa - olisi ihan alipukeutunut olo! Onnea työnhakuun!

  Hanne, munkin pitäisi vähän varustella lisää. Olen ottanut aika köyhän linjan näihin töihin kun en siellä kauaa tule olemaan. Ärsyttävää vaan kun koko ajan joutuu olemaan pesemässä vaatetta töihin käytettäväks.

  Täällähän muuten jotkut (no joo, harvat ja valitut) graduate-duunipaikat tarjoaa uusille työntekijöille pienen alkusumman rahaa ihan niitten vaatteiden ostamiseen, kun tuoreilla yliopiston just päättäneillä harvemmin sitä pätäkkää tarpeeksi on tähän kilpavarusteluun :)

  bubble, niin toi pukeutumiskoodi riippuu ihan työpaikasta ja työasemastakin. Täällä kyllä odotetaan varsinkin nuoremmilta melko skarppia pukeutumista, vanhempana tekijänä saa löysäillä jos haluaa :) Mutta tosiaankin munkin työ on tällä hetkellä sellaista koneella nyhräämistä, eikä mitään asiakaskontakteja kasvotusten, joten minäkin saan pukeutua vähän rennommin.

  Uniformuista mäkin muuten tykkään! Oli muuten tosi helppo aina mennä kouluun Japanissa kun päälle vaan vekkihame ja bleiseri, eikä muuta tarvinnut ajatella :)

  VastaaPoista
 5. Pukeutumiskoodi voisi olla jopa kiva: semmoinen rennon asiallisen tyylin etsiminen on nimittäin mielestäni aika vaikeaa. Lisäksi se, että olisi työ- ja vapaa-ajan vaatteet vähän selkeämmin erikseen, voisi olla hyvä juttu. Tosin voihan näitä toteuttaa ilman mitään erillisiä pukukoodejakin... Jos käytössä olisi esimerkiksi tuo kaikkein tiukin pukukoodi, niin sitten saisi kuitenkin sentään pukeutua luvan kanssa vähän tylsästi eikä tarvitsisi miettiä miten housut ja kauluspaita -komboa piristelisi.

  Aivan ihania vaatteita olit muuten löytänyt tuohon muodollisen tyylin kuvailuun!

  VastaaPoista
 6. Tessa, Jeps, minä esimerkiksi oikeasti tykkään pukeutumiskodista. Helpottaa kummasti elämää kun ei voi valita vaatteita koko vaatekaapista vaan hyvin pienestä siivusta sitä. Just niinkuin sanoit, se rennon asiallinen tyyli on varmaankin haastavin pukeutumismuoto. Virallinen, mutta kuitenkin rento... Huh huh! Toi tiukista tiukin pukukoodi on kyllä oikeasti kuin uniformu ja melkein yhtä helppoa kuin haalareitten pukeminen päälle :)

  VastaaPoista
 7. Pankit nyt on aina pankkeja. Kyllä esim. mediahommissa, journalismissa yms. mennään ihan farkut/t-paita/nahkarotsi-meiningillä Lontoossakin. Mikään korkkaripakko, ennemmin toisinpäin.

  VastaaPoista
 8. Osaatko kertoa millaista on pukeutuminen korkeakouluissa? Olin erään brittiläisen professorin luennolla ja hän totesi, että heidän yliopistossaan ei olisi asiaa tunneille "tuon näköisenä" (ja luokka oli täynnä farkuissa, t-paidoissa ja neuletakeissa olevaa väkeä). Hän ei kuitenkaan kertonut sen tarkemmin, että miten siellä sitten pukeudutaan.

  VastaaPoista
 9. Kai, pankit on pankkeja :) Mut joo, mun kokemukseni (Lontoosta) rajoittuvat finanssialalle ja asianajotoimistoihin - varmasti rennommissa paikoissa voi pukeutua paljon rennommin! Tämä onkin minun näkemykseni omiin kokemuksiini perustuen.

  Essi, en tiedä mistä ihmeen yliopistosta proffasi oli, mutta aika ihmeelliseltä kuulostaa. Ehkä se oli jostain hot shot -business koulusta jossa ihmiset pukevat puvun päälleen luennoille... Jos ihan totta puhutaan ihmiset pukeutuu miten vain yliopistoon, ei siellä ole minkäänlaista pukeutumiskoodia. Luennoitsijoilla on tosin usein siistimmät vaatteet tai puku päällä, hehän ovat töissä.

  VastaaPoista
 10. Oxfordissa ja Cambridgessa luennoitsijalla on kaapu paalla, ja seminaareissa opettaja pukeutuu siististi. Opiskelijat ovat miten sattuu.

  LSE:ssa jotkut tulivat ensimmaisena paivana puku paalla, eivatka ilmeisimmin koskaan pitaneet mitaan muuta vaatetta. Toiset tulivat rennommissa vaatteissa ja sulautuivat pukukulttuuriin City-uran toivossa. Kolmannet olivat hallavalia-asenteella.

  Essi, proffasi luultavasti puhui skeidaa tai sitten silla on paa syvalla siella.

  VastaaPoista
 11. Kiinnostava postaus! Itsellä työpukeutumista tulee tapahtumaan näillä näkymin lähinnä Suomessa, mutta aihe kiinnostaa kun vähitellen pitäisi alkaa vähän uskottavuutta saada pukeutumiseen työelämään siirtymistä varten. Tästä voisi olla laajemminkin ihmisille hyötyä, lait vaan lisää tageja että porukka löytää tän (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että postaus kiinnosti/auttoi! Suomessahan tää työpukeutuminen on melko sekalaista, mutta täällä se voi olla melko tiukkaakin joskus. Heh, pitää varmaan lisäillä tägejä, oon muutenkin ollut monien postauksien kanssa vähän laiska täggäilemään :)

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails