torstai 15. elokuuta 2013

Brittien neuvolakäytäntöä - syntymän jälkeen

Ajattelin kirjoitella nyt Brittien neuvolakäytännöstä syntymän jälkeen, vähän niinkuin jatkumona tälle neuvolakäytäntöpostaukselle. Olipas sanahirviö.
 
Täällä synnytys hoidetaan periaatteella "tulos ja ulos". Sairaalassa ei turhia makoilla ja komplikaatiottomat synnyttäjät pääsevät yhden yön jälkeen pois, hyvin sujuneen keisarinleikkauksen jälkeen ollaan sairaalassa kaksi yötä. Ennen sairaalasta pois pääsemistä vauva tarkistetaan, yleensä pediatrien toimesta. Meidän vauvan kuulo myös tarkistettiin, alueesta riippuen tämä tehdään joko sairaalassa tai sitten myöhemmin jossain neuvolassa / lääkärin vastaanotolla.
 
 
 
Sairaalasta pois lähtiessä saa tämän terveyskirjasen, johon merkitään kaikenlaista vauvan ja sitten taaperon terveyteen liittyen. Kaikki käynnit sairaalassa/tk-lääkärillä/neuvolassa pitäisi tähän merkitä, ja tämä "the Red Book" pitäisi aina olla mukana kun käy lapsen kanssa jossain näistä ylläolevista paikoista. Jos sen hävittää joutuu maksamaan sakkoa uudesta!
 
Kotiuttamisen jälkeisenä päivänä tulee kätilö kotikäynnille, ja tsekkaa sekä vauvan että äidin kunnon. Missään nimessä ei kuulemma saisi minnekään lähteä sinä päivänä, sillä mitään tiettyä aikaa kätilökäynnille ei anneta, vaan kätilö tupsahtaa milloin kerkeää. Mehän ei tätä tiedetty vaan lähdettiin ostamaan kaikenlaista tärkeää vauvatavaraa heti aamusta, onneksi kätilö sitten ennätti meille vasta iltapäivällä. Siinä sitten kyseltiin vauvan vointia, minun vointiani, ja tsekattiin syömistä, ja kaikenlaista muutakin. Vauvalta otettiin verikoe muutaman harvinaisen sairauden varalta.
 
 
 
Seuraava kätilön kotivisiitti on viidentenä päivänä syntymästä ja viimeinen yhdeksäntenä päivänä. Vauvan voinnista kysellään, vauva punnitaan ja vähän äidinkin vointia tarkastellaan. Yhden kotivisiitin aikana oltiin muuten juuri käyty hakemassa lounas Mäkkäristä, kun vauvan kanssa ei vaan ehditty tekemään mitään. Kätilö vähän paheksui epäterveellistä valintaa, mutta rauhoittui nähdessään että ranskalaisten ja limun sijasta olin kuitenkin valinnut salaatin ja smoothien. Jonkun toisen kotivisiitin aikana (toinen) kätilö sitten paheksui vauvan kuivaa ihoa, ja ihmetteli että kai te nyt sentään kosteutatte tätä ihoa. Joo joo, minkä keretään, muutaman kerran päivässä ainakin.
 
Siinä heti sairaalasta päästyä ja vauvan kanssa yötä myöten valvoessa oli kyllä niin sekainen olo, että aika hämäräksi jäi mikä tarkoitus näilläkin visiiteillä oli. Ja unohtui aika hyvin mitä niillä oikein tehtiinkään ja pitikin vilkaista tuosta punaisesta kirjasta muistiinpanoja, joita ei erityisemmin kyllä näistä visiiteistä ollut. Sen muistan että vauvaa punnittiin, ja kyseltiin syömisestä ja siitä millainen olo minulla oli. Käsittääkseni näistä kotivisiiteistä ollaan myös pikkuhiljaa luopumassa, ja tulevaisuudessa nämä hoidetaan jossain klinikalla.


 
Jos ihan totta puhutaan, minusta nämä visiitit olivat aika turhia. Toisaalta oli ihan hyvä että vauvaa käytiin tarkastamassa tiuhaan tahtiin, ja oletan että jos vauvalla olisi ollut joku hätä, niin se olisi siinä bongattu. Ehkä. Vauvan puolesta siis hyvä juttu, mutta mielestäni kätilöt eivät erityisemmin osanneet auttaa asioissa jotka liittyivät minun kuntooni, muuten kuin sanomalla että joojoo, paranee paranee, syö vitamiineja.  
 
Sitten 10-14 päivää synnytyksen jälkeen tulee kotiin käymään health visitor. Nimestä oletin että tämä on joku kodin hygienia-tarkastus, tai että ehkä sairaalassa itkeskelyn takia meille tulee joku ylimääräinen tyyppi käymään. Health visitorin (vauvoihin/lapsiin erikoistunut sairaanhoitaja) soittaessa meille aikaa sopimaan tiukkasinkin mitä he tulevat meille tekemään, ja kuulemma kyseessä oli vain joku pikavisiitti, jolloin meille kerrottaisiin alueen tarjonnasta lapsille. Tämä myöskin oli jonkun verran turha visiitti mielestäni, sillä tämä health visitor siis periaatteessa vain poikkesi meillä, antoi pinkan monisteita, kertoi osoitteen missä pitää käydä vauva punnitsemassa ja pikaisesti kirjoitteli terveyskirjaan muutaman lauseen vauvan ja minun kunnostani. Anekdoottina - myös vauvan etninen tausta merkittiin kirjaan - vauva on kuulemma mixed vaikka ollaan molemmat niin kalpeanvalkoisia kuin olla voi...

 
 
Kahdeksan-viikkoisena vauvalla on tarkastus terveyskeskuksessa, jossa tsekataan vauvan kunto perusteellisesti ja annetaan ensimmäiset rokotukset. No näitten kotivisiittien ja terveyskeskus-tarkastuksen jälkeen ollaan melkein ihan täysin omillaan. Mitään tiettyä neuvolaa ei ole, eikä vauvaa tarkasteta enää uudelleen kuin vasta 8-12 kuukautisena. Sitä seuraava tarkastus on kaksi-vuotiaana, ja koulun aloittaessa tarkastetaan silmät, kuulo, pituus ja paino ja siinäpä se.
 
Näitten tarkastuksien välillä terveyden seuraaminen on paljolti vanhempien oman aktiivisuuden varassa. Sitä voi käydä terveyskeskuslääkärillä tai lapsi-klinikalla kyselemässä health visitoreilta mutta mitään säännöllistä neuvolaa täällä ei Suomen tapaan ole. Eikä tämä meidän läheinen lapsi-klinikka ole edes usein auki - kerran viikossa kaksi tuntia, soittaa sentään saa päivittäin. Vauva tulisi käydä punnitsemassa kerran kuukaudessa tällä lapsi-klinikalla, mutta enpä tiedä tulisiko kukaan kotiin kyselemään jos siellä ei kävisi.
 
Tuntuu vähän että postauksen punainen lanka katosi tässä kirjoitellessa, mutta jos tuli nyt mieleen jotain kysymyksiä tai muita kommentteja niin laittakaa kommenttilaatikkoon. Kuvituksena vaan kuvia tästä the Red Book kirjasesta (ja minun mahtavista pyjamahousuistani). Ja teille joita nämä vertailut yleisesti kiinnostaa, niin blogikolleegani TyyneKyllikki kirjoitteli omista neuvolakokemuksistaan myöskin :) 

13 kommenttia:

  1. Onko mahdollista saada videopostausta? :)
    Kaikkea hyvää koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäköhän minä siinä videolla juttelisin? Voisin sellaisen tehdäkin, sitä en olekaan aikaisemmin tehnyt. Varoitan vaan karmeesta nasaaliäänestä jo etukäteen!

      Poista
    2. Ihan mitä tahansa! Päivän kuulumisia, tulevista tapahtumista tmv. :)

      Poista
  2. Hehe, hauska toi kodin hygieniatarkastus! Varmaan joka toisessa kodissa siivotaan ennen health visitorin tuloa, kun ei tiedetä mikä sen tarkoitus on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mekin vähän siivottiin pahimpia sotkuja pois :) Ja mies mäkätti että mun pitäisi hymyillä nätisti sille eikä olla myrtsinä (niinkuin kuulemma aina oon)...

      Poista
  3. Olen ihmetellyt tuota yhden päivän käytäntöä, sillä Suomessa punnitaan aika tarkkaan saako sairaalasta lähteä "ennenaikaisesti" (alle 48 h ikäisenä). Itseäni ei tosin houkuttele sairaalassa pitkään makoilu, mutta ymmärrän sen vauvan kantilta, sillä adaptaatiovaihe on vielä kesken ja jotain yllättävää voi ilmaantua, vaikkakin ei mitenkään rutiininomaisesti. Teillä toisaalta kompensoidaan aikaista kotiutumista noilla runsailla kotikäynneillä, mikä kuulostaa omaan korvaan hyvältä! Suomessa kuitenkin jatketaan seurantaa kouluikäiseksi saakka paljon aktiivisemmin, vaikka niitäkin on harvennettu.

    Tuo kirja on aika kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on nämä sairaalat niin tukossa porukasta. Ei vauvoja äiteineen voi pitää sairaalassa kauaa jos halutaan hoitaa ne synnyttämäänkin tulevat, liikaa populaa ja liian vähän sairaaloita. Mut tosiaan, noi kotikäynnit kompensoi tätä. Kylhän se tuntuu hurjalta kun on tottunut Suomen meininkeihin, mäkin vähän ihmettelin aluksi nopeaa kotiutumista.

      Ja kyl siellä sairaalassa oli niin kiireistä ja meluista että se oli tosi kurjaa. Me jouduttiin olemaan siellä kolme yötä, ja oltais saatu olla neljäskin, mut en missään nimessä halunnut jäädä sinne. Ei siinä tosiaan edes saanut mitään apua missään, tietty jos jotain katastrofaalista olis tapahtunut niin apu olis ollut lähellä, mut kyl meillä paljon paremmin alkoi menemään kun päästiin kotiin omaan rauhaan.

      Poista
  4. Kiva kuulla brittikäytännöstä! :)

    VastaaPoista
  5. Suomessakin voisi olla kotikäytejä (enemmän). Siinä pääsee vähän näkemään onko siellä kotona kaikki hyvin. Neuvolassahan voi aina sanoa mitä vain, mutta jos siellä kotona ramppaa joku vähän väliä niin voisi osa tapauksista tulla tietoon. Ja onhan se kiva kun ei tuoretta vauvaa tarvitse lähteä raahaamaan mihinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä vähn epäilen että kyllä ne kätilöt ja health visitorit sen verran katsoo että miten hommat kotona on. Siis ei varmasti välitä tavallisesta sotkuisuudesta, mut jos on ihan järkyttävät olosuhteet kotona, niin kai ne sen jonnekin eteenpäin raportoi.

      Mut tosiaan, en tiedä olisinko itse jaksanut lähteä mihinkään klinikalle tiettyyn kellonaikaan jonottamaan... Parempi et joku kävi meillä, vaik jouduttiinkin vähän siivoamaan ylimääräistä :)

      Poista
  6. Eikö teidän etnisyyslistassa ollut 'white European' -vaihtoehtoa? Meidän muksu on se...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hv kirjoitti sen kasin, en ainakaan nahnyt meidan kirjassa mitaan etnisyyslistaa. Itse yleensa laitan just tuon white European vaihtoehdon itselle, tai sit joskus north tai east europeanin.

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails