lauantai 10. elokuuta 2013

Brittien työkulttuurista

Tämä tuli toivepostauksena taannoiseen kysymyspostaukseeni ja ajattelin alkaa pikkuhiljaa näitä toivepostauksia toteutella. Vielä on tulossa (jossain vaiheessa...) alkuopas Britteihin muuttamiseen, juttu työnhaun ihanuuksista ja kamaluuksista täällä Briteissä, ja joskus hamassa tulevaisuudessa myös Lontooseen liittyviä shoppailu- ja turistikohdepostauksia.
 
Mitäs tästä työkulttuurista nyt kertoisi... Nyt kun olen äitiyslomalla, ei työelämä sinällään ole itselleni niin ajankohtainen, mutta onhan täällä Briteissä tullut työskenneltyä ja oleskeltua jo pitemmän aikaa. Kokemuksia on niin Citystä kuin sitten tavallisemmista työpaikoista. Lontoon ulkopuolelta minulla ei ole kokemuksia. Lontoon ilmapiiri voi siis näitä minun fiiliksiäni vähän värittää.
 


 
Yleisesti ottaen Brittien työkulttuuri on mielestäni aika sisäänsä imaiseva. Päivät ovat pitkiä ja töissä ollaan helposti ylitöitä. Ylitöistä ei useammin makseta, eikä niitä saa ylimääräisinä vapainakaan. Joillain työpaikoilla jos menee todella myöhään, saa tulla aamulla vähän tavallista myöhemmin paikalle.
 
Jos sattuu kova työsuma ja paljon deadlineja, voi tietyissä työpaikoissa joutua olemaan yökausia. Osa tuttavistani, jotka ovat työskennelleet Cityssä (esim. asianajohommissa tai M&A:ssa) ovat olleet töissä tosiaan aamutunneille, ja sitten joutuneet tulemaan takaisin aikaisin aamulla jatkamaan töitä. Siinä sopii sitten miettiä minkälaista työpanosta sitä nukkumatta saa annettua... Jos joutuu olemaan työpaikalla yömyöhään, työnantaja tarjoaa taksin kotiin, ja useimmiten iltapalan toimistoon tilattuna. Tottakai, paikoissa joissa työnantaja velvottaa tekemään ylimääräistä työtä ja pitkiä iltoja/öitä, on yleensä melkoisen hyvät palkat, noin ainakin vuositasolla. Työtuntien perusteella jos palkan laskee, sitten voikin jo alkaa harmittamaan. Toisaalta, näissä paikoissa voi saada myös vuosibonuksia, jotka ainakin ennen finanssikriisiä olivat melko mittavia. Nykyään taitavat olla pienenemään päin.
 
Tämäntyyppisissä City-paikoissa tuppaa myös olemaan paljon aktiviteetteja työporukalle, esimerkiksi vuosittaisia leikkipäiviä (jossain ryhmähenkeä nostavassa aktiviteetissa), ja työporukkaa kannustetaan viettämään paljon aikaa keskenään eri jalkapallo/sulkapallo/mikäliepallo-klubeissa ja muissa firman sisäisissä liikuntaharrastuksissa. Olenpa kuullut myös työpaikan järjestämistä bändeistä joiden odotetaan sitten soittavan firman joulujuhlissa. Työpaikka tavallaan järjestää itsensä myös siksi elämän sisällöksi. HR sanoisi että se on sen takia että nostaisi työntekijöiden motiivia ja viihtymistä, raadollisesti voisi sanoa että se tekee laukkujen pakkaamisen vaikeammaksi kun harrastukset ja elämä jäisivät sinne vanhalle työpaikalle samalla. Tämä tosin varmasti houkuttelee monia ihmisiä täällä Lontoossa - tänne kun monet muuttavat (hyvän) työn perässä, joten se että työpaikka järjestää sen työn ulkopuolisen elämän tekee muuton ja Lontooseen sopeutumisen varmasti helpommaksi.Ihan anekdoottina - olin joskus kesän töissä paikassa jossa ylläolevien juttujen lisäksi oli myös ilmaiset (todella kattavat) välipalat ja juomat. Kovasti promottiin sitä että se oli työntekijöille "tapaamispaikka" jossa "rentoutua" - itse epäilin syyn olevan ihan vain se että porukka ei työpaikalta poistu turhan takia, eli saadaan mahdollisimman hyvin mehut irti porukasta kun ei tarvitse poistua työpaikalta ravinnonhakutarkoituksissa.
 
Sitten toisaalta täältä löytyy myös se toinen työkulttuuri. Se missä työpaikalle ilmaannutaan pari minuuttia ennen aamuyhdeksää ja lähdetään iltakuudelta sen sillä kellonlyömällä kotiin. Kaikki tauot pidetään minuutilleen ja töissä käydään tekemässä ne vaaditut työt, mutta niitä ei tosiaankaan jäädä tekemään ylimäräistä, eikä niitä todellakaan raahata kotiin. Työpaikan ulkopuolella ei välttämättä tehdä mitään sen erikoisempaa työkavereiden kanssa, eikä työpaikka järjestä, jotain pakollista joulujuhlaa lukuunottamatta, mitään aktiviteettia työntekijöilleen.
 
Yleisesti ottaen silti minusta täällä Briteissä vietetään todella paljon aikaa työpaikalla. City-paikoissa voi olla työpaikalla töissä kiinni (ja puhelimen välityksellä kotonakin) jatkuvasti, ja muissakin paikoissa on usein melko pitkät työajat. Pitkät työmatkat (ainakin Lontoossa) myös tarkoittavat sitä että kauheasti aikaa millekään muulle kuin työnteolle ja arjenpyörittämiselle ei ole. Monet myös tulevat Lontooseen vartavasten töihin, eikä niitä ennestään olevia kavereita ja tukiverkkoja välttämättä ole. Siksi ei ole ihmekään että työkavereiden kanssa vietetään paljon aikaa. Työpäivän jälkeen (ainakin perjantaisin) jäädään usein työkavereitten kanssa olusille, ja usein voidaan tapailla muutenkin läheisimpien työkavereitten kanssa. En ole ihan varma mitä mieltä itse tästä työkavereitten kanssa kaveeraamisesta olen. Toisaalta on kiva saada uusia kavereita työkavereista. Toisaalta on harmi, että monien kanssa se kaveeraaminen sitten työpaikkaa vaihtaessa jää.

No tälläisiä mietteitä on minulle työelämästä jäänyt. Millaisia kokemuksia teillä on tullut, ja mitäs fiiliksiä teille on työelämästä täällä jäänyt?

P.S. Ja toivepostauksia saa jättää jos tulee jotain mieleen, toteuttelen niitä inspiksen iskiessä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails