tiistai 6. tammikuuta 2009

Purnausta

Olen potenut flunssaa pari viimeistä päivää ja on kyllä niin vetämätön olo ettei mitään rajaa. Luonnollisesti olen pidättäytynyt liikkumasta muualla kuin sängyn ja tietokoneen välillä ja olen lipittänyt teetä tauotta ja tuhonnut noin purkillisen hunajaa. Ääni on vielä lähtenyt mutta pikkuhiljaa alan paranemaan, huomisen saatan tosin vielä sairastella kotosalla. Päivän asu- kuvia ei ole sillä päivät ovat kuluneet tohveleissa, kotilököhousuissa ja hupparissa löhöten.

Jokatapauksessa eilen kävin läpi vaatevarastoani ja siirsin liian pieneksi jääneitä neuleita ja paitoja varastoon odottelemaan laihempia aikoja. Surrutin sitten niitä nypynpoistajalla paremman näköiseksi ettei niitä tarvitsisi vielä heittää roskiin sillä inhoan turhaa tavaran tuhlausta. Inhoan kertakäyttömuotia ja nykyään olenkin alkanut tarkkaavaiseksi että mitä sitä ostaakaan ja millaisista materiaaleista tuote on tehty. Sataprosenttinen akryylineule kun ei kestä kuin muutaman viikon kohtuullisen näköisenä ja päätyy lopulta kaatikselle pilaamaan luontoa. Aikaisemmin en ymmärtänyt kuiduista sun muista juuri mitään ja nämä vanhat neuleet oli just sitä itseään; huonolaatuisia tekokuituja ja kakka-materiaaleja. Nyppyyntyneitä ja vanhan näköisiä vaikkei paljon edes ole käytetty. Vertailukohteena Filippa K:n 100% puuvilla-takki kolmen vuoden takaa joka on lähes uuden oloinen vaikka käytännöllisesti katsoen elin siinä keväästä syksyyn, ja vieläkin käytän sitä satunnaisesti.

Tästä lähtien pyhästi lupaan ja vannon ettei vaatekaappiini tartu enää mitään enimmäkseen tekokuituja sisältäviä vaatteita. Luonnonkuituja täytyy olla vähintään 50%, mielummin kokonaan. Ostan mielummin vähemmän laatua ja maksan siitä kuin että otan kaappiini monia nyppyyntyviä kertakäyttöneuleita jotka ovat ja näyttävät halvoilta. Sama muuten pätee kenkiin. En ymmärrä miksi kukaan ottaisi käyttöön tekonahkakenkiä. Ne ovat epämukavat jaloissa ja näyttävät ruman muovisilta. Lisäksi ne pilaantuvat nopeasti huononnäköisiksi. Nahkakengät taas säilyvät mainiosti vuosikausia kunnon hoidolla ja muotoutuvat jalkoihin. Nahka on tottakai kalliimpaa mutta siitä saa myös enemmän käyttökertoja irti, sekä mahdollisia värikulumia voi plankata piiloon niin että kengät saa kulutettua puhki. Laukut kuuluu samaan kastiin. Nahka kuluu ja patinoituu kauniisti, tekonahasta taas lähtee palasia irti käyttäessä ennen pitkää oli kuinka hyvälaatuista tekonahkaa tahansa.

Eli tästä lähtien kertakäyttömuoti jää kauppaan ja mukaan tarttuu vain luonnonmateriaaleista tehtyjä tuotteita. Ne kestävät pitempään ja parempina käytössä. Ekologista että säästäväistä eikös juu?

4 kommenttia:

 1. Sattumalta eksyin blogiisi :).

  Täytyy sanoa että olen ihan samaa mieltä noista tekokuituvaatteista! Vaikka ovat halpoja, ne näyttävät nopeasti kulahtaneilta, joten mikä järki ostaa?! Minäkään en kuidusta ennen tiennyt mitään, ostin mitä sattuu, kunnes yksi päivä kyllästyin huonolaatuisiin neuleiisini ja päätin tästedes tutkia tarkemmin.
  Teit hyvän päätöksen!

  VastaaPoista
 2. Heh kiitos kommentista. Tuo vaatteiden kulahtaminen on kyllä niin ärsyttävää. Itse en ikinä osta vaatteita tapaan "menköön paremman puutteessa" eli yleensä kiinnyn vaatteisiin aika paljon. Sitten harmittaa kovasti jos ne menevät huonoiksi.

  Vielä kun oppisi tunnistamaan ne huonolaatuiset trikoopaidat sun muut. Vaikka ostaisi samasta puljusta samantyyppisiä paitoja niin toiset menee huonoiks ja toiset ei ja aina jäänyt tämä mystiseksi minulle.

  VastaaPoista
 3. Löysin blogiisi vasta, mutta jään varmasti seurailemaan, sillä Lontooinformaatio tulee tarpeeseen kun kaupunki kutsuu muutaman viikon päästä useammaksi vuodeksi. Kivoja juttuja ja kiva tyyli sinulla :)

  VastaaPoista
 4. kiitoksia kovasti Johanna :) Koitan laittaa Lontoo-vinkkejäkin tänne aina silloin tällöin :) Lontoo on kyllä siisti mesta ja täältä löytää vaikka mitä tekemistä.

  VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails