torstai 12. marraskuuta 2009

Splash of red

Syysmasis, koti-ikävä, tylsyys. Mutta onneksi elämä jatkuu, pitää vain muistaa porskuttaa eteenpäin. Eilen kävin vain koulussa, mustanpuhuvana.Vain pieni punainen kukka napinlävessä toi vähän väriä asuun.Lokakuun lopuilla ja marraskuun alussa näitä kukkia tulee vastaan täällä melkeinpä jokaisen rintapielessä. Verenpunainen unikko muistuttaa toisessa maailmansodissa kuolleiden sotilaitten uhrauksesta vapauden tähden. Yleisemmin ottaen unikko muistuttaa myös viimeaikaisten sotien sotilasuhreista, ja on osa varainkeruuta vammatuneitten sotilaitten ja kuolleiden sotilaiden perheiden hyväksi. Iso juttu täällä, täältä kun on lähtenyt paljon porukkaa Afghanistaniin ja Irakiin. Ja monet palaavat takaisin lyijyarkussa.
Kauniina symbolina mielestäni on mielenkiintoista että kukka kerää osakseen melkoista polemiikkia. Osa vastustaa kukan käyttöä ja kutsuu sitä "poppy fascism" -nimikkeellä. Että on pakko käyttää kukkaa tai muut alkavat valittamaan. Tai jopa että kukka symboloi sodan puolustamista.

Toinen hassu asia on "poppy etiquette", ja näitä etikettisääntöjä tuntuu olevan melkeinpä yhtä paljon kuin käyttäjiä. Yleisesti ottaen nämä etikettisäännöt toitottavat että kukkaa käytetään vasemmalla puolella, ja marraskuun alusta aina Armistice-päivään saakka (joka siis oli eilen). Jotkut määräävät jopa lehden asennon! Toiset sanovat että etikettiä ei kukan suhteen ole ja ainoa "sääntö" on että sitä kannetaan ylpeydellä.Itse kannan kukkaa sotilaitten muistolle. Eikä tunnu yhtään tekopyhältä, vaikka olenkin suomalainen.

2 kommenttia:

  1. heh itse saatan kuulua juurikin siihen koulukuntaan joka karsastaa poppyn käyttöä. en ole koko seitsemän vuoden britanniassa asumiseni aikana edes harkinnut kukan rintapieleen kiinnittämistä. mielestäni kyseessä on juurikin palanen propagandaa, jolla pyritään toisen maailmansodan uhrien ja veteraanien varjolla todistelemaan nykyisen sodan oikeudenmukaisuutta. onneksi olen välttynyt suuremmalta poppy fascismilta ulkomaalaisuuteni vuoksi; 'ei sen tarttekkaan tajuta' ;)

    VastaaPoista
  2. Mä taas en näe sitä ollenkaan nykyisten sotien puolustamisena, vaan tapana osoittaa sympatiaa niille henkilökohtaisille tragedioille joita sota aiheuttaa. Varsinkin kun sotilailta usein jää nuoria perheitä. Tuotothan menevät (brittiläisille) sotilasuhreille, eivätkä sodan ylläpitoon.

    Mutta totta on, ulkomaalaisilta ei kyllä odoteta kukan käyttämistä ja siihen voikin aina vedota :)

    VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails