maanantai 20. toukokuuta 2013

Raskausajan ohjeita Brittien malliin

Raskauden aikana on tullut otettua selvää näistä kaikista ruokasäännöistä ja muista ohjeistuksista. Eri maat myös eroavat toisistaan jonkin verran - ota näistä nyt sitten selvää mitä kannattaa ja pitää tehdä, muuta kuin käyttää omaa järkeään. Sen verran olen asioita tarkastellut että muutama juttu varsinkin Suomen ja Iso-Britannian suosituseroista on jäänyt mieleen, eli tässä muutamia.

Kala ja liha:
Itse olen kovasti kylmäsavustetun lohen perään. Täällä kylmäsavustettu lohi (graavilohta täältä ei oikein löydä joten siitä ei suosituksia ole) on ihan OK raskausajan herkku. Suomessa taas kylmäsavustettu ja graavilohi vakuumipakkaukset suositellaan jättämään sikseen raskausajan ajaksi listeriavaaran vuoksi (n. 1/50 kylmäsavulohipakkauksista sisältää listeriaa). Mutta tuore graavikala jota ei ole pakattu on kuulemma OK ja sitä söin joulupöydässä itse. Muuten olen vakuumipakatut kalat jättänyt syrjään tai kuumentanut ne esim. pastan kanssa syötäväksi.

Riimiliha, parmankinkku ja muut cold cured lihat ja leikkeleet ovat Briteissä hyväksyttyjä, mutta Suomessahan näitä suositellaan vältettäviksi. Näitten kanssa itse en ole ollut erityisen varovainen, sillä tuppaa aina unohtumaan mikä lihoista nyt onkaan OK ja mikä ei, syön sitä mitä tekee mieli. Nyt olen tosin yrittänyt valita vain niitä tavallisia kypsennettyjä kinkkuja, ihan vain varmuuden vuoksi. Mitään maksaruokia ei Briteissä suositella, Suomessa taas kohtuullisesti nautittu maksamakkara on OK.

Sauna ja kuumavesialtaat:
Tämä minua ihmetytti kovasti, mutta täällä suoraan kielletään saunassa ja kuumavesialtaissa käyminen raskauden aikana ettei sikiö kuumennu liikaa. Keity siellä mahassa tai jotain muuta hölmöä... Suomessahan sauna (ja ne kuumavesialtaatkin) ovat taas ihan OK juttu, vaikka vähän varoitetaankin siitä että kannattaa ottaa iisisti ettei pökerry matalan verenpaineen vuoksi. Taitaisivat britit saada melkoiset sydärit jos tietäisivät että Suomessa sauna on ollut perinteinen syntymäpaikka - mm. oma isoisäni syntyi pirtin saunassa. Ja joo, saunassa on Suomessa tullut käytyä raskauden aikana itsekin, tosin itse en erityisemmin välitä kovista löylyistä muutenkaan.

Juustot:
Kaikenlaiset homejuustot tuntuvat Suomessa olevan pannassa, ja ovat Britanniassa myös kiellettyjä. Paitsi että stilton juusto, joka varsin homeinen on, on ihan hyväksytty herkku Briteissä sillä se on kuulemma "kova" juusto. Tiedä hanta - itse söin hyvällä ruokahalulla stiltonia joulun alusiksi sillä se nyt vaan kuuluu jouluun!

Tee- ja kahvijuomat:
Lisäksi, rooibos on Suomessa myös kieltolistalla, Briteissä ei asiasta ole mainittu mitään. Kofeiinia taas saa nauttia Suomessa enemmän kuin Briteissä, johtuneeko sitten kahvin kulttuurisesta tärkeydestä Suomessa.
 
 
Onhan näitä eroja muitakin, nämä nyt tulivat äkkiseltä mieleen. Tuleeko teille mieleen mitään suosituseroja?

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, vaikken samassa tilassa olekaan. Satuin juuri lukemaan vähän vastaavasta eroista Chilestä:
  http://peikkokukkulalla.blogspot.com

  Niin ne suositukset muuttuu kun maa ja aikakausi muuttuu. Mistä sitä tietää, mitä oikeasti kannattaa tai ei kannata syödä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikin vilkaistua tuon peikkokukkulan jutut kans - aika jänniä eroja!

   Ranskassa kuulemma esim homejuustot (jos pastoroituja) on ihan OK, mutta manner-Euroopassa taas varoitetaan kovasti raa'an salaatin syömisestä mahdollisen toksoplasmoosin takia. Näitä eroja on kyllä paljon,vaikea tosiaan tietää mitä uskoisi, varsinkin jos joskus tekee tosi pajon syödä jotain tiettyä...

   Poista
 2. Mieleen tulee ainakin, että jostain brittiohjeesta luin, että kaikki valmiiksikypsennetty kana pitäisi syödä ainoastaan kuumennettuna. Olen yrittänyt suurimmalti välttää, mutta onpa tuota kylmää kanaa silti tullut syötyä esimerkiksi leivän välissä.

  Cheddaria koskien on selkeä ero - Suomessa pannassa ja Briteissä ei todellakaan. Tosin Suomessa myytävähän on vähän sellaista sulatejuustoa ja täällä taasen kypsytetty juusto.

  Mun yks työkaveri oli muuten todella järkyttynyt tuosta saunasta, kun kerroin todellakin nauttivani saunomisesta joululomalla. Kovasti sain vakuutella, että se on ihan ok ja niin on aina tehty Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä - mä en tosta kanajutusta oo kuullutkaan. Olen syönyt kylmää kanaa kyllä :) Ja cheddaria kans, ja mun mielestä kyllä sulatejuustoja ja tuorejuustoja (tosin tuorejuustot taitaa olla kaikkialla ihan hyväksyttyjä).

   Sauna oli mun mielestä aika hassu juttu kieltää - täällähän varoitetaan kans liiasta liikkumisesta helteessä ettei mene ruumiinlämpö liian korkealle - jotenkin luulisi että normaali-ihmisen sisäinen ruumiinlämpö ei kyllä niin paljoa nouse että siitä olisi mitään vaaraa sikiölle... Siinähän menisi jo sisäelimetkin ja oma henki tms!

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails