maanantai 11. marraskuuta 2013

Vauva 5kk

Uskomatonta kuinka nopeasti aika rientääkään. Vauva kasvaa niin nopeasti ettei ole tosikaan ja tämän kuukauden aikana on tullut kaksi uutta kehityksen merkkipaalua eteen.


 
Siinä neljän kuukauden paikkeilla vauva oli vihdoin oppinut kääntymään selältä mahalleen sujuvasti. Sen jälkeen hän ei selällään olekaan viihtynyt, vaan aina kääntynyt. Pian kääntymään opittuaan vauva alkoi kiertämään kehää maha-akselin ympärillä, ja sitten peruuttamaan taaksepäin. Usein vauvan ollessa leikkimatolla ja vanhempien silmän välttäessä vauva löytyikin jäystämästä kenkiä (kiva kiva) tai pyykkitelineen alta. Pian kehänkiertäminen ja peruuttaminen muuttui hitaaksi mahalla ryömimiseksi.


 
 
Neljä ja puoli kuukautisena vauva alkoi puskemaan jalkojaan konttausasentoon. Nelinkontin vauva hytkytteli peppuaan - netistä tarkastettuna tämä tarkoitti sitä että hän vahvisti lihaksiaan konttaamisen aloittamiseksi. Voi ei - aikainen konttaaja - nyt on vanhemmat pulassa, ajattelin heti. Sen jälkeen vauva harjoitteli ylöspäin - V - asentoa ja hytkytteli edelleen. Vähän ennen viisikuukautissyntymäpäivää vauva otti ensimmäiset harjoitteluaskeleensa konttausasennossa. Horjuva polvi nousi ja laskeutui, ja horjuva käsi nousi ja laskeutui, vauva eteni muutaman senttimetrin ja romahti naamalleen. Ja taas sama uudestaan. Nyt vauva tosiaankin konttaa, hitaasti ja haparoiden, kaksi kolme askelta kerrallaan, mutta konttaa kuitenkin. Aivan uskomatonta. Onneksi hän ei sentään vielä pääse itsenäisesti paljoakaan eteenpäin vielä vaan junnaa siinä paikoillaan useimmiten...


Siellä ne pilkistää!
 
Toinen suuri kehitysaskel tämän kuukauden aikana on ensimmäinen (ja toinen) hammas. Monta yötä vauva oli itkuisa eikä rauhoittunut kuin sylissä. Eräänä aamuna rannetta jäystäessään tunsin pienen terävän neulanpiston ja siellä se alaoikealla pikkuhammas pilkotti - vauva oli neljä ja puoli kuukautta. Seuraava hammas tuli kaksi viikkoa myöhemmin siihen viereen. Sanon vaan että auts! Olen nimittäin tuntenut sen lihassani jo muutaman (kymmenen) kerran...
 
Nyt vauva myös tykkäilee heittää tuttiaan ja järsimislelujaan kehdosta sekä vaunuista. Ja sitten itkee niitten perään, heh.
 
Niin joo, ja strategiset mitat olivat 7110g ja 68cm. Kasvaa porhaltaa eteenpäin ihan liian lujaa.

5 kommenttia:

 1. Kuulostaa siltä, että teillä pitää kohta kiirettä :) pysyä perässä siis.

  Näitä on tosi mielenkiintoista lukea, kun teidän tyttö on niin samanikäinen meidän pojan kanssa. Poika ei vielä konttaa, mutta elkeet on enemmän siihen päin kuin ryömimiseen. Ja hänellä myös kaksi hammasta, tosin alhaalla edessä. En itseasiassa tiennyt, että tulevat eri järjestyksessä, mutta onhan se ihan loogista :) joko te olette aloittaneet hammaspesut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huoh, ja aina kun laittaa vauvan matolle, pitää aina minuutin välein tarkastaa että hän siinä edelleen on. Meidän nykyisessä leikkimatossa on semmoset kymmenen sentin korkuiset reunat, mut ei se häntä enää pidättele...

   Pitäis aloittaa hammaspesut... Nehän pitäis aloittaa heti kun ekat hampaat tulee, mut aina vaan tuppaa unohtuun! Jos nyt sit tänään illalla, on meillä jo sellainen hammaspupu ja hammastahna valmiina :) Mä kanssa tykkäilen lukea näitä tälläisiä postauksia, ootkos sä jo tehnyt tälläisiä kehityskoostepostauksia omaan blogiis? Tee tee :)

   Poista
 2. Kuulostaa siltä, että teillä pitää kohta kiirettä :) pysyä perässä siis.

  Näitä on tosi mielenkiintoista lukea, kun teidän tyttö on niin samanikäinen meidän pojan kanssa. Poika ei vielä konttaa, mutta elkeet on enemmän siihen päin kuin ryömimiseen. Ja hänellä myös kaksi hammasta, tosin alhaalla edessä. En itseasiassa tiennyt, että tulevat eri järjestyksessä, mutta onhan se ihan loogista :) joko te olette aloittaneet hammaspesut?

  VastaaPoista
 3. On vasta söpö se teidän vauva! Olet itse saanut samanhyviä tai minun mielestä vielä onnistuneempia kuvia hänestä kun ammattilaisten ottamat kuvat. Joo, vauvat varttuu tosinopeasti ja on onni vaan olla läsnä seuraamassa sitä.
  Hahaa, toi sana `´vauvanvankila`´ oli mun mielestä hyvin hauska ja kuvaa aika suoransanaisesti sen vehkeen tarkoitusta. En ollut ennen kuullut semmoista sanaa, :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vauvavankila, eipä se taida olla oikea termi, mutta kuvaa tosiaan hyvin noita leikkikehiä. Siellä se olis turvassa ja vois antaa silmän välttää...

   Kiitoksia kuvakehuista! Oon huomannut että itse saan otettua kuvia joissa vauva on hyvinkin itsensä näköinen, mut sit noi ammattilaiset saa vauvan hyvin nauravaiseksi. Äiti kun on niin tylsä ei sen kameralle hymyillä :) Eli molempi parempi!

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails