sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Carnitas tortillat - meksikolainen haudutettu porsas

Taas pitkästä aikaa resepti - carnitas, eli pulled pork. Suomeksi ehkä tämä olisi haudutettua porsasta. Tarjoillaan tortilloissa, salsan ja juuston kera, ja riisiäkin saa olla jos haluaa. Voi tätä syödä sellaisenaankin, minä napostelin pelkkää possua myös sillä tämä oli ns. moorish...

Mies kokkasi tätä meille viime viikolla - tortillat ovat hänen erikoisosaamistaan keittiön puolella eikä tämä resepti pettänyt. Se on pitemmälle kehitetty versio Homesick Texanin reseptistä (mies suosittelee lämpimästi k.o. kokkausblogia), maustettu Wahacan (ravintola Lontoossa jota suositellaan me molemmat) ideoilla ja oli aivan USKOMATTOMAN HYVÄÄ. Kannattaa kokeilla omassa keittiössä kanssa.






Carnitas porsas:
1.4kg porsaan masua (pork belly) / crackling joint (myös 1kg OK)
5 valkosipulin kynttä - ilman kuorta mutta kokonaisina
kourallinen tuoretta timjamia (thyme) - oksineen kaikkineen
2 tl kuivattuja chili-hiutaleita (flaked chili)
2 limettiä
115g laardia eli sianihraa
1l appelsiinimehua
2 laakerinlehteä
 
 
Salsa:
2 kypsää avokadoa
1 iso punainen sipuli
3 tomaattia
2 paprikaa (1 vihreä, 1 punainen)
1 limetti
2 chiliä, ilman siemeniä
kourallinen tuoretta korianteria
150-200g creme fraichea





Porsas: Leikkaa porsaan maha 5cm viipaleisiin, hiero suolaa paloihin ja jätä huoneenlämpöön tunniksi. Lämmitä uuni 150 C (kiertoilmauuni 130C) asteeseen. Laita kaikki tarvikkeet isoon uuninkestävään kattilaan - tänne possunpalat, valkosipulinkynnet, timjami, chili-hiutaleet, laakerinlehdet ja limetit (leikataan kahtia, purista mehut kattilaan ja heitä lopuksi kuoret sisään kanssa). Leikkaa laardi kuutioiksi ja heittele ympäri pataa. Peitä appelsiinimehulla koko höskä nippanappa - appelsiinimehua jää varmasti yli jonkun verran, koko litraa ei tarvitse käyttää. Peitä kannella ja laita liedelle kunnes alkaa kuplimaan. Siirrä uuniin (150 C / kiertoilmauuni 130C) ja jätä sinne kolmeksi tunniksi. Tässä onkin sopiva hetki tehdä salsa possun seuraksi.
 
 
Salsa: Pilko ainekset (avocado, sipuli, tomaatti, paprika) kuutioiksi, yhdistä lime-mehun, chilin ja korianteri-silpun kera, suolaa ja pippuria mukaan ja jätä maustumaan jääkaappiin porsaan teko-ajaksi.
 
 
Porsas: Kolmen tunnin haudutuksen jälkeen ota possukattila ulos, ota pois timjami, laakerinlehdet ja limetinkuoret. Laita liedelle (medium-high) ilman kantta ja anna nesteiden haihtua kokonaan, aina välillä hämmentäen. Tämä kestää puolesta tunnista tuntiin. Lopussa porsaan liha tulee myös rikkoa lusikalla - tämän pitäisi olla todella helppoa ja lihan tulisi lähes pilkkoutua itsestään.




Tarjoile herkkupossu tortillojen ja raastetun juuston kera. Myös riisi ja refried beans toimivat jos haluaa tehdä burritoja. Riisi on herkullista jos sen maustaa tuoreella korianterilla.  
 
 
Lisävinkkejä: Laardia ei tarvitse välttämättä käyttää, mutta se lisää makua ja tuo jotain vähän erikoista! Porsaan liha-määrä muuten jäi meille vähän epäselväksi - minä olen sitä mieltä että käytettiin 1.4kg, mies muisteli että possua olisi ollut 1kg. Suosittelen kokeilemaan ensin 1.4kg annoksella ihan vain sen takia että tämä on niin herkullista että se menee nopeasti. Jos tuntuu että makua voisi olla enemmänkin, niin sitten seuraavalla kerralla vähentäkää lihan määrää.

7 kommenttia:

  1. Suomalaisissa ruokablogeissa tuo pulled pork on ristitty nyhtopossuksi, mika on mielestani ihan osuva "kaannos" :) Onkin pitanyt testata sita jo pitkaan, mutta viela ei ole tullut tehtya.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtopossu - no eipä olisi todella tullut mieleen tuollainen käännös, aika hassu sana. Mut täytyy sanoa, nyhtopossu (:D) on mun lempparitäyte burritoihin ja tortilloihin, kantsii kokeilla jos jaksat kokkailla.

      Poista
    2. Lukiessa ja kuvia katsellessa herahti ihan vesi kielelle, tätä on kyllä kokeiltava! Kiitos reseptin jakamisesta. Söin Borough marketilla viimeksi revityllä possulla täytetyn leivän ja oli kyllä nannaa, pitää päästä sinnekkin pian uudelleen herkuttelemaan. Onneks jo reilun kuukauden päästä on muutto Lontooseen edessä :)

      Poista
    3. Borough Market on ihan loistava paikka, harmi kun siellä ei ole tullut käytyä taas pitkään aikaan. Siellä tulee kyl aina inostuttua vähän liikaa ostoksista eli ehkä ihan hyvä vaan... Onnea Lontooseen muutossa!

      Poista
  2. Tata taytyy koettaa! kiitos jakamisesta! Katri NZ

    VastaaPoista
  3. Tämä kuulostaa hyvältä! Mistä saatte laardia? Meksikossahan possu nimenomaan kypsennettään laardissa. Tahtoo yllättää vaimon kun hän tulee tänne tuolta kyseisen herkun kotimaasta. Meidän tapauksessa tullaan kyllä nauttimaan ihan tacoina maissitortilloissa. Kaapissa 10 kiloa masa harinaa ja pöydällä tortillaprässi. :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me asutaan Briteissä niin laardia löytyy ihan normaaleista (isoista) supermarketeista. Yleensä se on sijoitettu voin lähistölle - luulisi että sitä löytyy samoilla paikoilla Suomessakin :) Kuulostaa hyvältä nuo teidän ruokasuunnitelmat, pitää varmaan itsekin taas kokkailla näitä :)

      Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails