tiistai 7. tammikuuta 2014

Valintoja työmaalla

Tässä joulusta saakka olen miettinyt ja miettinyt. Ennen joulua sain kaksi työtarjousta ja on todella vaikea päättää kumman ottaisi vastaan. Eri päivinä ja jopa eri hetkinä tuntuvat eri paikat paremmilta, enkä ole saanut selkeyttä fiiliksiini. Tämän viikon lopussa minun pitää päättää.

Molemmissa paikoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ja molemmat paikat ovat työnkuvaltaan hyvin erilaisia. Ykköspaikka on tutkimusta, kakkospaikka finanssialalta (sen tarkemmin kumpaakaan nyt tässä julkisessa blogissa erittelemättä). Ykköspaikan positiiviset puolet ovat se että ohjelma on varsin arvostettu ja tunnettu. Hakuprosessi oli melko vaikea, joten sen läpikäyneet ovat yhtiössä haluttua kamaa. Ohjelman avulla on tarkoitus edetä varsin nopeasti senioriasemaan ja johtavalle tasolle sitten myöhemmin. Juttelin tänään ohjelmavastaavan kanssa ja minut laitetaan yhteen lempparitiimeistäni. Itselle erityisesti positiivinen juttu ykköspaikassa on se että minulla on mahdollisuus vaihtaa työprojektia ja tiimiä vuoden parin välein, että saan paljon kokemuksia ympäri firmaa. Haluan työelämääni vaihtelua, joten siihen tämä sopisi. Pääsisin käyttämään joitain taitoja opiskeluajoiltani, joskin ihan tarkalleen opiskelualaani ei työpaikka vastaa.

Kakkospaikan positiiviset puolet ovat se että sen kautta saisin uuden tutkinnon finanssialalta ja muutaman kirjaimen lisää käyntikorttiini. Tämä taas mahdollisesti lisäisi minulle mahdollisuuksia jos haluaisin lähteä töihin aidan vihreämmälle puolelle joskus tulevaisuudessa. Eteneminen tuntuu olevan kohtuullisen helppoa sillä se on paljolti sidottu koulutuksen ja kokeitten suorittamiseen eikä paikkojen vapautumiseen. Olen sidottu yhteen tiimiin, mutta ohjelmassa on tarkoitus vaihtaa työprojekteja joka 9kk, joten uskon saavani aika paljon vaihtelua tässäkin.

Negatiivisista puolista ykköspaikalla on se että en ole varma kuinka hyviä työmahdollisuuksia samalla alalla on noin ylipäätänsä k.o. firman ulkopuolella. Näin äkkiseltään miettien exit opportunities ovat huonommat kuin kakkospaikassa. Eteneminen voi olla vaikeaa, sillä samoista työpaikoista korkeammalla tasolla kilpailee monta muutakin hyvää tyyppiä, joten palkkakehitys on jokseenkin epävarmaa. Enkä vieläkään tiedä tarkkaa palkkaa. Luulen sen olevan samaa tasoa kakkospaikan kanssa, ehkä vähän korkeampi aluksi.

Kakkospaikasta suurin negatiivisin puoli on se että en päässyt lempparitiimiini - se mistä tarjouksen sain, on työnkuvaltaan hyvin erilaista kuin mitä halusin. Kakkospaikan olisin varmasti ottanut jos olisin saanut lempparitiimistäni paikan. Tässä ei-lemppari-tiimissä olisin vähintään 3-4 vuotta, mitä luultavimmin sen jälkeenkin useamman vuoden, ennenkuin voisin siirtyä minnekään (koulutus kallista joten haluavat pitää ihmiset samoissa työpaikoissa mahdollisimman pitkään). Voisin tietty yrittää lempparitiimiin myöhemmin, mutta epävarmaahan se on. Mahdollinen negatiivinen puoli on myös se miten yhdistää työpaikan ulkopuolinen koulutus, nuori perhe, ja mahdollinen tuleva perheenlisäys muutaman vuoden päästä - ei mahdotonta, mutta vaikeaa.

Molemmat ovat hyviä urapaikkoja, mutta kumpikaan ei ollut se suuri unelmani. Hyvän, ystävällisen ja uraa-tukevan fiiliksen sain molemmista paikoista, mutta ykköspaikka ehkä hivenen vaikuttavampi, luultavasti sen takia että hakuprosessi oli vaikeampi kuin kakkospaikkaan ja ohjelma on ollut pyörimässä kauemmin kuin kakkospaikassa. Toisaalta kakkospaikka on promonnut itseään minulle hyvin. Eli se gut feeling ei tässä auta myöskään.

Työnkuva on tosiaan erilaista, joten se tulisi olla suurin päättävä asia. Mutta kun en oikeasti tiedä mitä haluan! Millaisia asioita te lähtisitte hakemaan ja miten te yrittäisitte päättää asian?

P.S. Vaihtoehto C:nä olisi tietty lähteä takaisin opinpenkille tekemään jotain ihan muuta (alaa jonka olen vasta muutaman viime vuoden aikana kekannut olevan minulle oikeasti täydellinen). Mutta joo, heh, kunhan höpisen lämpimikseni. Kun on kerran siunaantunut näitä elätettäviä jo niin vaihtoehto C on poissuljettu...

10 kommenttia:

 1. Onko jompikumpi työpaikka ns. "perheystävällisempi", joustavampi? Tätä itse pitäisin tärkeänä asiana :)

  - Katariina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Molemmat ovat perheystävällisiä, ja molemmissa on liukuva työaika. Tietty kakkospaikan kanssa pitää sit opiskella jonkun verran työn ulkopuolella ja kokeita ei voi siirrellä, eli siinä mielessä se on vähemmän joustava. Olisin kuitenkin valmis "kärsimään" tätä muutaman vuoden jos se siis urallisesti olisi pitkällä tähtäimellä parempi, onhan tässä tuo mieskin lasta hoitamassa :)

   Poista
 2. Kumpaan paikkaan on parempi/lyhyempi/kätevämpi työmatka?

  Vaikka ensimmäisestä paikasta exit opportunities olisivat huonommat, niin onko tuo paikka CV:ssä parempi? Tai siis että vaikka ei samaa löytyisikään muualta, niin voiko ensimmäisestä paikasta olla enemmän hyötyä muihin tehtäviin haettaessa kuin toisesta paikasta vaikka ala/työtehtävät olisivatkin eri? Onko ensimmäisen paikan hakuprosessi yleisesti tiedossa ns. ulkopuolisille eikä vai yhtiössä itse, eli osaavatko "ulkopuoliset" arvostaa sitä tarpeeksi, että kävit sen läpi ja tulit valituksi?

  Oma kokemukseni tutkimuksen parissa (kemian alalla) on se, että työ tulee kotiinkin (ja viikonloppuihin). Jos näin käy, miten miehesi siihen suhtautuu? Pystyykö hän viettämään aikaa tyttärenne kanssa, kun sinä mietit työasioita vapaa-ajallasikin? En tiedä onko tämä omalla alallasi kuinka todellista..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kysymyksiä ja näitä täytyykin miettiä! Mut äkkiseltään miettien...

   Molempiin on samantyyppinen työmatka, ykköspaikkaan ehkä 10 minuuttia pitempi ja yks vaihto enempi. Kakkospaikassa tosin joudun ehkä joskus olemaan toimistolla jonne on tosi vittumainen matka meiltä. Eli aika samantyyppisiä tälläkin osalla.

   Uskon että pystyn pitämään työjutut tutkimuksessakin työpaikalla, mut jos tulee jotain työmatkoja tms. niin mies kyllä pystyy hoitamaan lasta. Molemmissa paikoissa voi satunnaisesti tulla jotain ylitöitä, se kuuluu (valitettavasti) asiaan Lontoossa, ja etukäteen on vaikea sanoa kummassa enemmän.

   Ykköspaikan hakuprosessi on kyllä tiedossa ulkopuolisille, ja siitä on paljon tietoa jos joku haluaa sitä tarkastella lähemmin, mutta mun kokemuksen mukaan tutkimus-hommista ei oikein siirrytä mihinkään muuhun alaan/työtehtäviin. CV:ssä se ykköspaikka saattaisi näyttää piirun verran paremmalta, mutta sit mitäs sillä on väliä jos en voi siirtyä minnekään muualle/muihin työtehtäviin :)

   Poista
 3. Tulikohan mun äskeinen kommentti läpi? :o Kysyin siis vielä siitä vaihtoehdosta C, minkä alan ja tason koulutuksesta olisi kyse. Tsemppiä valintaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveysala, mut se tosiaan tarkoittais paluuta ihan opintojen alkuun. Eli ei oikeen onnistu.

   Poista
 4. Hmmm.. aika hankala tilanne! Onneksi kuitenkin positiivisella tavalla hankala :D Mä näkisin tän ehkä niin että kumpaa arvostat enemmän, nykyhetkeä vai tulevaisuutta...? Esim. jos firma sponssaa CFA:n tai ACA:n ni sä tuut hyötymään siitä tulevaisuudessa todella paljon (ainakin Englannissa), mutta se niiden suoritusvaihe voi olla aika puuduttava. Jos nykyhetki tuntuu tärkeämmältä etkä halua liikaa stressiä, niin sitten valitsisin ykkösvaihtoehdon.

  Itse muuten päätin toistaiseksi olla tekemättä CFA:ta vaikka olisin sen voinut jo vuosi sitten aloittaa. Mun kohdalla mukavuudenhalu voitti ja päätin miettiä sitä joskus myöhemmin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, positiivista tietty on että mulla on valinta, mut kyl se vaikeeks homman tekee. Jotenkin toivoisi että se olisi päätetty mun puolesta...

   Oon vähän tutkinut ja on mahdollisuus et saisin saman(tyyppisen) tutkinnon siinä ykkösvaihtiksessakin, ehkä. En oo kyl ihan varma. Ääh, en kyl tiedä kumman valitsee. Pitäis vaan miettiä kummasta työstä tykkään enemmän, tutkimus vai finanssi. Tai sit vaan heittää lanttia.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen ja hankala tilanne, mutta kuten Annikakin sanoi, onneksi positiivisella tavalla :). Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä teet seuraavaksi :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin odotan mielenkiinnolla... En oo siis vielä päättänyt, ja ajattelin huomenna soitella molempiin paikkoihin ja kysellä vähän lisää ohjelmista jne.

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails