tiistai 7. tammikuuta 2014

Vauva 7kk

Jos viime kuukauskatsauksen aikana ei tullut mitään erityisiä edistysaskeleita, tämän kuluneen kuukauden vauvakehitys on ollut huimaa.

 
 
Tarkalleen kuusikuukautisena vauva aloitti kiinteät. Niitä onkin harjoiteltu siitä lähtien joka päivä. Omena, päärynä, banaani ja maitoon sekoitettu vauvariisi ovat suurta herkkua. Butternut squash, bataatti ja avokado on myös suosittua ja yllättäen myös maitoon sekoitettu peruna menee hyvin alas myös. Porkkana, joka taisi olla turhan kokkareista, ei taas mennyt alas millään. Mangolle oltiin pikkuisen allergisia. Ollaan itse tehty suurin osa ruoasta, ja nyt ensimmäistä kertaa meiltäkin löytyy ostoskorista orgaanisia tuotteita, ihan vaan vauvanruoaksi. Noista kaupan vauvasoseista omena-päärynä sose oli vauvasta kauheaa eikä sitä suostuttu syömään ollenkaan, mutta kaupan Grandpa's Sunday Lunch (kanaa, perunaa, herneitä) meni alas turhia mukisematta, kumma kyllä. Vettäkin juodaan, nokkamukista vielä.


 
 
Vauva oppi vihdoinki istumaan itse hyvin. Pari kuukautta sitten hänet sai aseteltua jo istumisasentoon josta hän nopeasti kaatui nenälleen, mutta viime kuukauden aikana vauva vihdoinkin honasi miten ensinnäkin asetutaan istumaan, ja toiseksikin, miten asennossa pysytään. Nyt hän istuu jo varsin etevästi, eikä kellahda kumoon kuin poikkeustapauksissa.
 
Vaikka vauva on kyennyt istumaan jo jonkun aikaa, vasta nyt siirsimme hänet rattaiden kantokopasta siihen varsinaiseen ratasosioon. Kantokoppa tuntui jotenkin helpommalta - vauvan sai laitettua sinne nopeasti, vauva oli hyvin tuulelta ja elementeiltä suojassa ja vauva tykkäsi makoilla katsellen taivasta. Nyt viime viikkoina vauvaa kuitenkin on alkanut kiinnostaa ulkoilma aivan liikaa ja kantokopasta säännöllisesti yritettiin kammeta ylös ja ulos. Tilaakin alkoi olemaan vähänpuoleisesti.


 

Iso, ja varsinainen kehitysaskele, oli kun vähän ennen joulua vauva oppi nousemaan itse seisomaan tukea vasten. Ensin pinnasängyssä, ja sitten leikkikehässä. Aluksi vauva kaatuili paljon, ja löipä kerran naamansa niin pahasti että pieni veripisara löytyi lakanoista, mutta nykyään laskeutuminen on kohtalaisen hallittua ja vauva jysähtää pepulleen enemmän tai vähemmän mallikkaasti. Vauva on myös alkanut ottaa pieniä harjoitusaskelia seisoessaan ja selkeästi yrittää liikkua. Uskallus ja koordinaatio vielä puuttuu. 
 
Lisäksi vauvasta on tullut todella äänekäs. Nyt äänteisiin kuuluu monia tavuja. Mamamama ja vavavava ovat suosittuja. Vauva on myös muutamia kertoja matkinut erilaisia äänteitä. Hänen joululahjaksi saamassa lelupuhelimessa nappia painamalla kuuluu Hellou - sitä vauva on matkinut muutamia kertoja ainakin. Vauva on myös oppinut pudistamaan päätään ja heiluttelee sitä jatkuvasti.
 


 
Mukava juttu on myös se että vielä ei vierasteta. Joulun aikana, isoisoisän synttärikemuissa ja uudenvuodeaattona vauva oli monen uuden ihmisen sylissä, eikä ollut asiasta moksiskaan. Vähän toki mulkoili epäluuloisesti mutta itkua eikä hammastenkiristystä tullut!
 
Strategisia mittoja ei tähän hätään ole sillä unohdin käydä punnitsemassa vauvan. Mutta aikamoiseltä jötikältä tuo tuntuu, olisikohan kiloja jo päälle kahdeksan. Ja pituutta varmaan 70cm, 68cm vaatteet alkavat käydä turhan tiukoiksi ja ollaan siirrytty 74cm vaatteisiin.
 
Aikamoinen kehitys muuten ihan vain yhden kuukauden aikana! Mitäköhän tuleva tuo tullessaan...
 
 
Vauva ja vauvan kaverit

6 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Tuli mieleen omat äitiysloma-ajat. Vauvan kehitystä on ihana seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on :) Aloitin tekeen näitä postauksia just sen takia että muistaisin mitä milloinkin tapahtui.

   Poista
 2. Ihana vauva! Ja postaus! Meillä samoin tuo 6 kk toi mukanaan vaikka mitä uutta, vaikka ajattelin, että nyt olisi jonkinlainen suvantovaihe..

  Meidän vauvapuhelin puhuu hollantia, joten oikeastaan toivon, että sitä ei ensimmäisenä alkaisi poika matkimaan :D

  Noista valmisruoista muuten olen ollut havaitsevinani, että brittiläiset on parempia kuin suomalaiset. Syötän pääasiassa itsetehtyä ruokaa,mutta hedelmäsoseet purkista ja yritän pitää myös valmisruokia mukana esim. reissuja varten. 'My first bolognese' (Cow&Gate) ja 'Lamb hotpot' (C&G) ovat olleet ihan hyviä, kanaruoat sen sijaan huonompia. Tuota Grandpa'sia ei tosin ole tullut testattua. Taste of Apple (Cow&Gate) ja Apple&Blueberry (Hipp) ovat olleet varsin maistuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, joo, täytyy toivoo että teidän pienen eka sana ei oo jotain hollantia :D

   Me ei olla kokeiltu kuin vasta paria valmisruokaa - toi meidän tyttö syö niin vähän että ehtii hyvin valmistella itsekin. Täytyy kokeilla noita sun ehdottamia - viimeks kun yritin tehdä lihasoseita itse se kyl epäonnistui ihan täysin. Oon tehnyt siis vasta vaan kaikenlaisia hedelmä- ja kasvissoseita, enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi :) Mm. viimeinen äitintekemä perunasatsi oli melkoista liisteriä...

   Poista
 3. Voikun teidän vauva on kaunis! Ihan älyttömän suloinen :)

  VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails