tiistai 29. joulukuuta 2009

Britti-joulu

... Ja sitten siihen toiseen jouluun, joka vietettiin anoppilassa. Talo oli koristeltu tosi kauniisti, ja perhettä tuli paljon. Joulupäivänä syötiin myöhäinen joululounas pienellä porukalla (me, anoppila, ja kullan isoisä) ja pelattiin Articulate-sananselityspeliä, mutta tapaninpäivänä tuli lisää tuttavia ja sukulaisia viettämään joulua.

Minä lähdin kotosalla töitä tekemään tapaninpäivän jälkeen, mutta juhlat jatkuivat vieläkin siellä anoppilassa ja paikalle tuli lisää ja uutta sukua. Jotenkin tuntuu hassulta, että joulua pitkitetään kauhean pitkään. Meillä kotikotona Suomessa on ainakin palattu aika tavalliseen elämänmenoon heti joulupäivän jälkeen. Täällä tuntui että tästä juhlasta otettiin kaikki irti mitä vain pystyttiin. Ja vielä vähän lisää. Jos ihan tottapuhutaan niin tapaninpäivänä alkoi jo vähän kyllästyttää jouluilu...

Mutta pitemmittä puheitta tervetuloa brittiläiseen joulunviettoon näin kuvien välityksellä.


Heti ensimmäiseksi käteen iskettiin sherry-lasi, jota jatkettiin kuohuvalla lounaaln kera, jääviinillä jälkkärin kera, portilla lounaan jälkeen juustojen kanssa ja viinillä sitten vielä illalla. En erityisemmin juo alkoholia, mutta uusia juomia on aina kiva kokeilla. Ja sherry ja port ovat yllättävän hyviä! Jääviinin tiesin jo ennestäänkin ja tiesin tykkääväni, mutta sherry ja port olivat uusia tuttavuuksia.

Pukeuduin aika rennosti joulunviettoon. Espanjasta ostettua Zaraa päästä varpaisiin, paitsi tietty Uggsit jalassa. Siinä sherrylasi kourassa ihastelin kaunista sisustusta ja koristeita, näpsytin kuvia sekä talosta että ruoanlaitosta ja juttelin mukavia.Koristeita, sisustusta, lisää koristeita. Tuolta näkyykin jonkun verran myös kaikennäköistä suomalaista koristetta jos tarkasti katsoo. Kun käytiin anopin kera siellä suomalaisilla joulumarkkinoilla hän innostui todella paljon niistä koristevalikoimista. Paljon tyylikkäämpiä ja perinteisempiä kuulemma kuin mikään Englannissa myytävä roina, ja hän toikin melkoisesti koristeita kotiin.
Ruokapöytä oli totuttuun tapaan tosi maalaisromanttinen. Oli ainakin tosi jouluinen fiilis kattauksessa ja jokaiselle löytyi oma Christmas cracker, josta löytyy sisältä pieni lelu, paperikruunu ja vitsi. Paperikruunua täytyy tottakai pitää ainakin lounaan ajan. Nämä crackerit olivat varmaan suunniteltu aikuisille - minä sain lahjaksi kynsiharjan. Ruokaa oli vaikka mitä, en edes muistakaan kaikkea, mutta lautaselta ainakin löytyy kalkkunaa, nakkeja, pekonia, stuffingia, kastiketta ja yorkshire puddingia, vihanneksien seurana. Nuo minikaalit (ruusukaalit?) ovat muuten olennaisia joulupopsittavia, ja aiheuttivat minulle melkoisia pohdintoja Briteissä asumisen alkuaikoina. Luulin aina niitä vain tavallisiksi kaaleiksi, mutta ihan miniversioiksi, joten pilkoin niitä tavalliseen tapaan ja ihmettelin kuinka joku viitsiikään käyttää tälläisiä pieniä ja hankalasti silputtavia kaaleja. Jätin ne sikseen useammaksi vuodeksi kunnes sain ahaa-elämyksen että niitähän voi keittää sellaisinaan... Ja hyvältä muuten maistuu.Loppuilta kuluikin lahjoja jakaessa ja Articulate-sananselityspeliä pelatessa. Ja ihaillessa aivan täydellistä kuusta - luulin sitä aluksi tekokuuseksi sen ollessa niin vihreä ja täydellisen muotoinen, mutta ihan oikea elävä se oli. Ja tässä vaiheessa koristeltu jo niillä piparikoristeilla joita niin ahkerasti väännettiin ennen joulua :)

2 kommenttia:

  1. Hmm, tarkotatko portilla portviiniä? Kun ei oikein auennut toi termi mulle :)

    Jee, huomenna Lontooseen!!

    VastaaPoista
  2. Joo, portviiniähän se. Sanat menee joskus vähän sekaisin kun käytän enimmäkseen enkkua :)

    Makeeta Lontoon matkaa sulle!

    VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails