sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Vaalivalvojaiset 2012

Tänään se sitten saadaan selville, joko Suomen tuleva presidentti tai kaksi viimeistä ehdokasta. En usko että puolta äänistä saa kukaan, sen verran tiukoilla kamppailu näyttää olevan. Minä kävin valitsemassa pienimmän pahan jo ennakkovaaleissa, mutta tänään heräävät ne mattimyöhäiset ja muut uinuvat jotka viimekädessä vaalit ratkaisevat. 

Suomessa ollessa olin todella innostunut katsomaan vaalitenttejä, haastatteluita ja vaalikoneita. Alunperin minulla ei ollut mitään tiettyä ehdokasta, vaan valitsin sitten arpanumeroni esiintymisvarmuuden, kokemuksen ja kandidaatin mielipiteiden perusteella, ihan ketään sen enempää edeltäkäsin suosimatta tai syrjeksimättä. Presidenttitenttien kiusalliset kysymykset saivat minut muuten ulvomaan naurusta, ihan loistavia ja tiukkoja haastattelijoita löytyy Suomesta monia.

Valitettavasti yksikään kandidaatti ei ollut täysin ylitse muiden. Biaudet ja Essayah putosivat heti minun äänikärryiltäni kokemattomuuden vuoksi. Arhinmäki oli turhan kärkäs sosialisti, Lipponen taas vaivutti minut äänellään uneen. Jäljelle jäi siis neljä kandidaattia. Niinistä ei oikein ollut mitään mistään mieltä ja kosiskeli kaikkien ääniä, lapsivaimonsa vierellä käsi taskussa keekoillen. Soini nyt vaan on soini, peruspopulistinen, eikä hänellä edes näytä erityisemmin olevan hinkua pääpallille. Väyrysellä sitä hinkua oli kaikista kandidaateista eniten, ja näyttävä kokemus ulkopolitiikan saralta, ja juuri siltä Eurooppa-Venäjä-akselilta joka Suomelle on hyödyllisintä. Yrittäjänä ja tohtorismiehenä hän on myös näyttänyt saavansa asioita aikaan, ja ylimielisenä tyyppinä vaikuttaa melkoisen sopivalta kandidaatilta tunkemaan jalkaansa kaikista suopuisista ulkopoliittisista ovista sisälle. Harmi vain minun mielestäni hänen ulkopoliittiset suuntansa eivät veisi Suomea tulevaisuuteen. Haaviston kanssa jaoin melkoisesti samoja mielipiteitä ulkopoliittisista asioista, ja vaikkakin hänen talousnäkemyksensä ovatkin hivenen naiiveja, hänellä oli paljon hyviä (= samoja kuin minulla) mielipiteitä siitä suunnasta johon Suomen tulisi mennä. Ison miinuksen hänelle kuitenkin toi puoliso. Rattijuoppo kapakkatappelija ei vaan sovi edustamaan Suomea maan kakkosisänä. Toisen ison miinuksen toi ylioppilaisuus - kyllä se jotain kertoo henkilöstä jos ei saa edes perustutkintoa loppuun, vaikka sitten sillä alhaisimmalla arvosanalla.

Nyt sitten jännäämään tämän illan tulosta ja siitä kuka pääsee jatkoon. Itse olen jo ennustanut aikaisemmin että kakkoskierrokselle taitavat päätyä Niinistö ja Soini. Niinistö ennakkosuosikkina ja viime presidenttivaalien perusteella on kerännyt varmasti varsinaisen jättimäärän ääniä ja ihan maailmanlaajuisesti kokoomuslainen näkökanta tuntuu vahventuvan vahventumistaan joten hänen osallistumistaan kakkoskierrokselle ei voi välttää. Soini taas kerää ne protestiäänet Suomen hiljaisilta nukkuvilta, joita ei politiikka voisi vähempää kiinnostaa mutta haluavat silti äänestää jokseenkin sympaattisen ja mediassa sorsitun ihmisen edes kakkoskierrokselle. Haaviston ympärillä on ollut melkoinen kohu, mutta tämä johtuneepi siitä että hän kerää erityisesti nuorison ja sosiaalisessa mediassa aktiivisesti liikkuvien ääniä, vaan kun Suomen hiljaiset ja keski-ikäiset ja eläkeläiset pääsevät vaaliuurnille ennakkogalluppien antamat ideat murskaantuvat. Väyrynen toisaalta saattaisi päästä jatkoon kun pohjois-Suomi innostuu, ja hän saattaa imaista melkoisen määrän sekä eurokriittisten että maltillisempien persujen ääniä. Itse melkeimpä toivon että kakkoskierrokselle pääsee Väyrynen - hänet nimittäin näen ainoana kandidaattina jolla on realistiset mahdollisuudet peitota Niinistö. Haaviston homoutta (ja jos ei homoutta niin sitten puolisovalintaa) vastustaisivat liian monet, Soinin pelossa taas innostuisivat vasemmiston vasureimmatkin äänestämään itse saatanaa.

Olen muuten aika paljon miettinyt näitä juttuja tässä, ja oli hauska päästä vähän analysoimaan ja kirjoittelemaan omia mielipiteitä, täällä Brittimaalla kun ketään ei kiinnosta jonkun tylsän pikkumaan mitättömät presidentit. Mitäs mieltä te olette näistä presidenttivaaleista? Ja heh, arvasitteko ketä minä äänestin?

//edit// Heh, no väärässähän ne ennustukseni sitten olivat, mutta hyvä näin. Asia sitten erikseen onko Haavistolla mahdollisuutta voittaa Niinistöä, enpä tiedä, enkä välttämättä usko, vaikka toivoisinkin. Ääneni käyn antamassa tällä viikolla. 

4 kommenttia:

 1. Veikkaan, että äänestit Soinia tai Haavistoa :). Minusta kakkoskierrokselle pääsivät juuri oikeat henkilöt, nyt ei tartte stressata, kumpi vaan kelpaa.

  Tosin olen samaa mieltä Haaviston puolisosta. Ja vaikka Niinistöllä onkin _huomattavan_ nuori puoliso, niin Haavisto-Flores-pariskunta on kuitenkin koetellut tiettyjä lain rajamaita tapaamisensa aikoihin. Eipä kai siinä mitään rikosta ole tapahtunut, mutta kun ajattelee omalle kohdalle niin nyt itse vasta kolmeakymppiä lähestyvänä en vaan enää alkaisi seurustelemaan 20+- -vuotiaan kanssa, se olisi ihan liian kyseenalainen ajatus. Saati jos ikää olisi vielä toistakymmentä vuotta tähän päälle :D

  Flores vaikuttaa ihan symppikseltä kaverilta, mutta kyllä nuo mainitsemasi "tahrat maineessa" ovat miinusta.

  Niinistön kunniaksi se, että hän on elänyt leskimiehenä pidempään (ja selvinnyt tsunamista ;)) eikä kummoisia skandaaleja hänen menneisyydestään löydy.

  Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oot 50% oikeassa :) Itseasiassa, arvoin Väyrysen ja Haaviston välillä, molemmat hyviä kandidaatteja, menin sit vain antamaan ääneni sille joka oli lähempänä omaa arvomaailmaani/mielipiteitäni.

   Niinistö on heh kova jätkä, puhelintangossa roikkunut :) Ja surullinen tarina tottakai tuo vaimon tapaturmainen kuolema. Hyvä tyyppi muuten, ja paljon kokemusta, muttei niin paljoa ulkopoliittista. Mä en vaan voi kestää Niinistöä kandidaattina, kokoomuslaisuus hiertää ihan liikaa ja se että hän kiertelee ja kaartelee kysymyksiin vastatessa :D

   Poista
 2. tahrat maineessa. yksi eniten inhoamistani sananparsista. tahra ja maine vielä erikseenkin saavat ihan liikaa huomiota. argh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Noh nyt sit sunnuntaina tullaan tietämään kuka sieltä tulee :)

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails