tiistai 8. huhtikuuta 2014

Vauva 10kk

Neljä uutta hammasta. Miettikääpäs sitä. Vauva on saanut neljä uutta hammasta muutaman viikon sisällä. Kymmenennen ikäkuukauden aikana vauva oli siis usein melko ärtynyt ja huonolla päällä, ja öisiä huutokeikkojakin tuli muutamia, mutta siitä selvittiin ja nyt vauvalla on yhteensä kuusi hammasta. Alaetuhampaat vauvalla jo olivat ennestään, ja nyt on myöskin yksi sivuhammas alhaalla, ja kolme ylähammasta. Ja kyllä kelpaa nyt järsiä keksejä, riisikakkuja, omenanpaloja, kaikenlaista mukavan rauskuvaa jota aikaisemmin vain nuoleskeltiin. 
Taidoista seisominen on kehittynyt huimasti. Vauva pysyy seisoma-asennossa pitkiäkin aikoja, ilman tukea. Uusia taitoja ovat heiluttaminen ja taputtaminen. Taputtamisesta on tullut myös hauska leikki - vauva taputtaa, katsoo silmiin ja odottaa. Ja taputtaa lisää. Ja odottaa. Ja sitten kun vanhemmat (tai kuka tahansa tuijotuksen kohteena oleva) taputtaa takaisin, niin siitäkös vasta riemu repeää.

Toinen hauska leikki on piiloutuminen. Vauva piiloutuu paidan helman, peiton, viltin, unirätin, tai minkä tahansa taakse nostamalla sen kasvoilleen muutamaksi sekunniksi. Ja repäisee sen alas ja nauraa, tässä minä olen. Hauska leikki. Vähän väsyttävää tosin kun sitä aletaan leikkiä kolmelta yöllä vanhempien sängyssä, kuten tässä taannoin. Vaikka väsytti niin pirusti, oli pakko nauraa hassuttelijalle.

Syöminen menee ihan hyvin. Vauva vetelee nykyään melko isoja annoksia. Itseä tosin vähän mietityttää se että vauva auliisti nakertelee keksejä, riisikakkuja ja maissinaksuja, mutta vihannes- ja hedelmäpalat useimmiten heitetään suurieleisesti lattialle, tai muussataan käsissä ja levitetään ympäriinsä. Suuhun ne löytävät tiensä harvoin (keksit taas aina...). Toinen asia joka mietityttää on se että valmisruokapurkit kyllä uppoavat vauvaan, yksi iso purkki (n. 200g) on hetkessä tuhottu. Äidin rakkaudella ja suurella vaivalla väsätyt tekeleet menevät alas kyllä, mutta huomattavasti pienemmin suosionosoituksin. Okei, en ole mikään keittiön kuningatar, mutta ne maistuvat ihan yhtä hyviltä kuin purkkiruoatkin! Mieskin usein pyytää että tekisin meille samaa ruokaa kuin vauvalle, on kuulemma paljon parempaa ja huolellisemmin tehty kuin mun pöperöt meille kahdelle aikuiselle vain...

Yks uusi taito on muuten Darth Vader hengitys. Vauva laittaa suunsa suppuun, ja hengittää kohisten sen kautta, sillä samalla tavalla kuin Darth Vader hengittää. Me repeillään täällä sille, ei hajuakaan miksi vauva on alkanut tätä tekemään.

Darth Vader naama


Mä muuten yritän kirjoittaa nämä vauvakehityspostaukset vauvan "kuukausisynttäreiden" aikaan ja nimikoin sen mukaan postauksen. Vauva on siis juuri täyttänyt kymmenen kuukautta, mutta nuo kehitysvaiheet ja tavat joita kuvaan ovat tapahtuneet edellisen kuukauden aikana, eli kun vauva oli yhdeksän kuukautta (tai vaihtoehtoisesti kymmenennellä ikäkuullaan). En nyt tiedä kuinka loogista tämä on, mutta tuli vain mieleen että ehkä se on vähän hämmentävää. Mut nyt ei enää voi mitään vaan näin edetään. 

Kiitoksia vastauksista kyselyyn! Jos et ole vielä ehtinyt antamaan mielipidettäsi siitä mitä tähän blogiin pitäisi kirjoitella enemmän, suunnistathan oikeaan yläkulmaan klikkailemaan. Suosituin kategoria saa vaikka teemaviikon, jos se vaikka innostaisi teitä loppuja äänestämään!

6 kommenttia:

 1. Ei kannata olla huolissaa, vaikka purkkiruoat maistuukin paremmin kuin äidin tekemät. mä aikoinaan lopetin alkuunsas soseiden tekemisen, kun sillä ei saanut kuin itkua aikaiseksi. Purkeilla mentiin ja ihan terve lapsi tuosta on kasvanut. Ekan kerran suostui maistamaan "oikeaa" ruokaa 1v1kk iässä, jouluaattona, porkkanalaatikkoa ja kinkkua. Siitä se lähti ja nyt 3.5v ei kaupan einesruuat oikein edes kelpaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia lohdutuksesta :) Hyvä että noinkin voi sit käydä, oon nimittäin jo miettinyt että ollaankohan me kasvatettu nirsoilija kun ollaan (tai minä lähinnä) oltu niin arkoja sormiruokailussa ja aina silloin tällöin turvaudutaan muuhunkin kuin kotitehtyihin luomumössöihin... Okei, peli siis ei ole vielä menetetty :D

   Poista
 2. tätä sun blogia on tosi kiva lukea vaikkei vauvaa minulla olekaan - Muiden Lontoon suomalaisten kuulumiset kiinnostaa aina. :) Ihania kuvia pienestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mäkin käyn useimmiten juurikin lontoolaissuomalaisten blogihiekkalaatikoilla tarkastelemassa elämänmenoa muissa post codeissa :) Suomalaisia seurailen kans, mut vähän vähemmän.

   Poista
 3. Taas niin suloisia kuvia! Meidän 1 vuotiaalla ei vielä yhtään hammasta, eek!
  Onnea toihin paluuseen ja uuteen tyohon, itsellä paluu toihin heti pääsiäisen jälkeen. Onneksi kuitenkin Perjantait vapaat niin pääsee Tumble Totseihin. Jään odottamaan tarinoitasi tästä tyohon paluu aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou, no eiköhän ne pian ilmaannu :) Kiitoksia, vähän jo jännää töihinplauu. Taidetaan muuten palata samoihin aikoihin töihin, mulla on eka päivä kans pääsiäisen jälkeen. Kiva kun saat perjantait vapaaksi! Mä aloitan täysiaikaisena, saa nähdä jos pystyn säätään työaikoja niin että näen tyttöä mahd paljon...

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails