torstai 27. toukokuuta 2010

Pikkuhuomioita briteistä

Vaikka täällä olenkin jo sen verran asunut että monet asiat eivät minua enää kummastuta, aina silloin tällöin sitä tekee pieniä huomioita briteistä, brittien luonteenlaadusta ja erikoisuuksista. Olkaatte hyvä!1. Samaan tyyliin kuin suomalaisevat unelmoivat omasta kesämökistä järven rannalla, britit haikailevat oman puutarhan perään. Brittien kanssa asumisjärjestelyistä jutellessa puhe usein kääntyy siihen kuinka mukavaa olisi asua talossa jossa on ikioma puutarha, jossa paistatella aurinkoa ja pitää grillipippaloita. Yleisesti ottaen kerrostaloasuminen täällä yhdistetään "huonoihin asuinalueisiin" joilla asuu vain rettelöijiä - lähiöasuminen on haluttua. Lontoon piireissä toisaalta löytyy varsinaisia luksuskerrostaloalueita, jotka ovat asia erikseen.

2. Kierrätys ei ole brittien veressä. Ei missään nimessä, britit ovat nimittäin harmittavan huonoja kierrättäjiä ja monet heittävät surutta suoraan jääkaapista avaamattomissa pakkauksissa ruokaa roskiin, kun ei tehnyt mieli syödä. Suomalaisiinhan tämä kierrätys on iskoutunut selkäytimeen, ja täytyy myöntää että olen itse muutaman kerran tonkinut kihlatun perästä roskakoristamme tavaroita kierrätyskoriin. Ehkäpä tämän takia kierrätys on täällä muuten tehty todella helpoksi - yhtä helpoksi kuin roskien ulos vieminen. Kunta tarjoaa pienen kodissapidettävän kierrätyslaatikon, johon voi lytätä kaiken mitä nyt sattuukaan kierrättämään (paperi, muovi, ruokapakkaukset ja niin edelleen). Roskienhakupäivänä sen voi vain asettaa kadulle oven vierelle ja kunta tulee sen tyhjentämään.3.Brittien saaret ovat ebayn luvattu maa. Jos kotoa löytyy mitään arvokasta josta haluaisi päästä eroon se laitetaan ebaylle - mitään itsepalvelukirppareita täällä ei harrasteta. Sen vuoksi hyväntekeväisyyskaupoista täältä harvemmin löytää mitään erikoista. Tässä suhteessa muuten kierrätys on myöskin tehty todella helpoksi - hyväntekeväisyysfirmat (esimerkiksi Cancer Research) jakavat usein ainakin meidän alueellamme muovipusseja joihin voi kerätä kaiken mistä nyt haluaakaan päästä eroon ja firman autot tulevat hakemaan ne muutaman päivän kuluttua ovenpielestä. Aika hyvä palvelu.

4. Lihavuus on täällä varsinainen kansantauti ja todella yleistä. Tavallisin brittinaisen koko taitaa olla 16, joka vastannee noin kokoa 46 Suomessa. Olen itsekin lihonut täällä melkoisesti - noin 15 kiloa ja kaksi vaatekokoa (huh huh). Täällä oikein leijailee kaloreita ilmassa! Kertovaa on kuinka brittikihlattuni aina Suomessa käytäessä ihastelee suomalaisten hoikkia ja hyväkuntoisia varsia - vaikka samaan aikaan Suomessa lehdissä kauhistellaan Suomen liikalihavuusongelmia.
5. Täällä esiintyy pientä kyräilyä eri asuinalueiden välillä. Ihan pieniä hassuja pistoja kuulee erityisesti Thames-joen eteläpuolella asumisesta - ihan tyhmää sakkia kuulemma ja karsea paikka (sieltä löytyy kyllä oikein mukaviakin paikkoja!). Ihan oikeasti tämä nyt on sellaista huulenheittoa lähinnä - paitsi jos on kyse jengeistä joilla on sitten omia jengialueitaan ja välienselvittelyjä jos vieraat sattuvat omille hoodeille.

6. Burberrystä muuten. Jossain vaiheessa chav-kulttuuri pisti merkin imagon koville - kukaan itseään arvostava järkevä ihminen ei taatusti näyttäytynyt ainakaan missään peruskuvioidussa Burberryssä sen jälkeen kun siitä tuli kansakunnan pohjasakan muoti-ilmiö. Mutta itse olen kyllä tykännyt tästä merkistä silti! Mitäs muita juttuja te Briteissä asujat/asuneet olette täällä huomioineet?

8 kommenttia:

 1. Samoista jutuista saa lukea esim. opuksesta nimeltään "Watching the English". Tavattoman viihdyttävää luettavaa! Ja voin sanoa jo kolmen viikon Englannissa oleskelun jälkeen kohdanneeni kaikki mainitsemasi seikat :-D

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. "Lihavuus on täällä varsinainen kansantauti ja todella yleistä. Tavallisin brittinaisen koko taitaa olla 16, joka vastannee noin kokoa 46 Suomessa. Olen itsekin lihonut täällä melkoisesti - noin 15 kiloa ja kaksi vaatekokoa (huh huh). Täällä oikein leijailee kaloreita ilmassa!"

  Itsekin Briteissä asuvana voin sanoa, että se on kyllä ihan omista valinnoista kiinni mitä suuhunsa laittaa. Asui sitten täällä tai Suomessa tai missä ikinä muualla. Voi valita syökö McDonald'sissa vai ostaako Marks & Spenceristä kanasalaatin tummalla riisillä, jossa on koko annoksessa kaloreita 299.

  Toki täällä on 'houkutuksia' enemmän ruoan suhteen, mutta täältä saa ostettua kyllä ihan superterveellistäkin ruokaa. Food Doctor on hyvä brändi, joka tarjoaa terveellisiä ja kuidukkaita viljatuotteita yms.

  Kuntosalejakin täältä löytyy monenlaisia ja monenhintaisia, puistoja lenkkeilyyn ja monia muitakin liikuntamuotoja on tarjolla.

  Mun ei ole tarkoitus olla tuomitseva, mutta mun pointti on, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa, koska ei se lihominen ihan itsestään tapahdu.

  VastaaPoista
 4. Emiliak,
  Hei pitäiskin itsekin lukaista tuo kirja, tai vaikka antaa kihlatulle lahjaksi. Olenkin kuullut tuosta kirjasta jo aikaisemmin ja kuulemma _todella_ hauska :) -- Itseasiassa muuten, pistinkin just Amazonille tilaukseen, eli kiitti vinkistä!

  niina, En ottanut kommentiasi tuomitsevana ollenkaan :) Entisenä erittäin aktiivisena liikkujana tiedän hyvin ruoan, liikunnan ja oman kurin merkityksen painonhallinnassa, ja tiedän tasan tarkkaan mitä minun itseni tulisi parantaa. Minulle valitettava tosiasia vain on se että Englantiin muutto myös muutti elämäntapojani epäterveellisemmiksi.

  Kommenttini ilmassa liikkuvista kaloreista oli tarkoitettu kepeäksi humoristiseksi heitoksi kuten muutkin heitot tekstissäni. En suinkaan kuvittele lihovani vain sen takia että asun Englannissa.

  VastaaPoista
 5. Mä asuin briteissä kuukauden ja lihoin jo sinä aikana muutaman kilon. :D Mutta se on kyllä vähän eri juttu, sillä syytän KFC:tä, Burker Kingiä, fish&chipsejä, aeroa ja muita herkkuja, joita suomesta ei saa ;)

  VastaaPoista
 6. Jenna, noita herkkuja täältä tosiaankin löytyy aivan liikaa :) Erityisesti namusista täältä löytyy vaikka mitä...

  VastaaPoista
 7. Omaan mieleen on jäänyt jalkakäytävät: älyttömän pieniä eikä vastaantuleva varmastikaan väistä käveli sitten milää puolella tahansa :D Ei varmaan tarvitse myöskään mainita roskien kasaamista keräyspäivänä kadun varteen tai osan kohdalla ihan milloin vaan :P

  VastaaPoista
 8. Nikka, vanhan kaupungin kiroja - autoille on kanssa aivan liian vähän tilaa kun ne kadut on alkujaan rakennettu hevosvaunuille... Joo toi roskapäivä on inha - kivasti täytyy vaan yrittää väistellä Pahimpia roskia kävellessä :=)

  VastaaPoista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails