sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Britannia: Mitä ruokakaupassa käynti kertoo sinusta

Lupailin silloin kuukausi takaperin näitä Brittipostauksia - tästä lähtee siis kuukauden kestävä sunnuntaisarja!

Ruokakaupoista siis. Suomessa on Stokka ja Cittari. Ja K-Kauppa ja Lidl, ja vähän muitakin mukana. Samalla tavalla täällä on niitä kalliimpia ja halvempia kauppoja.  Suomen hintahaitarista tosin voisi sanoa että kyse on kalliista ja vähemmän kalliista, ruoan hintatason hulppeutta kun tulee aina ihmeteltyä Suomessa käydessä.
 
Täällä kaupat eivät ole ihan pelkästään kalliita tai halpoja, vaan myös hyviä ja huonoja. Tai hienoja ja vähemmän hienoja, joissa käyvät erityyliset ihmiset. Luokkayhteiskunnassa kun elellään, niissä kallissa kaupoissa käy ne vähän hienommat ihmiset, keskihintaisissa kaupoissa keskiverrot asiakkaat, ja halvimmista halvimmissa käyvät ne huonommat luokat. Tai näin ainakin ajatellaan, enemmän tai vähemmän oman pääkopan sisäpuolella. Joskus se saatetaan myös sanoa, vähän kuuluvammin ja joskus vähän hiljaisemmin.


Kauppareissulla
 
 
Mites nämä eri kaupat sitten voisi luokitella? Millainen asiakaskunta liitetään mihinkin kauppaan? Tässä muutamia esimerkkejä:
 
Waitrose - Vähän niinkuin Brittien Stokan herkku. Vähän parempaa luokkaa, niin ruoan kuin asiakaskunnankin puolesta.
Marks & Spencers - Myöskin vähän parempaa luokkaa, ylempää keskiluokkaa.
Sainsbury - Keskiluokkainen, mutta ehkä vähän parempi sellainen.
Tesco - Myöskin keskiluokkainen, mutta rankattu hinnan ja laadun puolesta vähän alemmaksi kuin Sainsbury.
Asda - Tämä alkaa jo menemään alempaan luokkaan, halvempi ja työväenluokkaisempi.
Morrisons - Alunperin pohjoisesta etelämpään tullut ketju usein assosioidaan työväenluokkaan ja vähän huonompaan laatuun.
Iceland - Alimmista alin, täältä saa vain pakasteita. Halpaa, ja suurimmilta osilta pakastehamppareita, kanapaloja sun muita. Epäterveellistä, työväenluokkaista mättöä.
 
Ja missäs me käydään? Arvaatteko?
 
Me käydään yleensä isoissa supermarketeissa, autolla kun liikutaan. Maantieteellinen läheisyys merkitsee eniten, sitten seuraavaksi se mitä tuotteita halutaan tai onko kenties jotain erikoisia tarjouksia jommassakummassa kaupassa. Yleensä me käymme Sainsburyssa tai Tescossa. Sellaista todella keskiluokkaista ja keskihintaista.
 
Joskus poikkean Waitrosessa jos olen kaupungilla ja tekemässä pieniä ostoksia, eikä markettiin saakka viitsisi raahautua. Marks & Spencerissä  käyn todella harvoin, joskus ostan jotain keksejä, suklaita, ja ehkä jotain valmisruokaa. M&S tekee myös mahtavia piknikkiviemisiä - yksittäispakattuja viinilaseja! Mutta aika harvoin, ja aika vähän tulee näistä kaupoista ostettua mitään. Eli meitä ei kai kovin hienoiksi voi laskea.
 
Meidän lähistöltä löytyy myös Morrison's supermarketti. Silloin kun saadaan paikallislehden mukana tarjouskuponkeja sinne, niin pakotan aina miehen ostoksille sinne. Hän kun ei muuten suostuisi käymään siellä kuulemma. Itse käyn kaupassa tarjouksien mukaan, en sen mukaan mihin arvoasteikkoon asetan kaupan.
 
Ehkä siis näitten kauppakäyntien perusteella meidät voisi luokitella köyhään keskiluokkaan. Missäs ruokakaupoissa te käytte? Ja kertooko ruokakauppavalinta mitään asiakkaasta? (No siis, eihän se kerro, mutta oletteko samaa mieltä siitä että täällä Briteissä ruokakauppavalinnoille liitetään myös yhteiskuntaluokka?)

12 kommenttia:

 1. Mun mielestä kyllä Briteissä selkeästi liitetään ruokakaupat ja yhteiskuntaluokka toisiinsa, sitä olen joskus aikaisemmin pohtinut kanssa blogissa. Hassuahan ja naurettavaa se on, mutta fakta mun mielestä täällä asuessa. Meidän lähellä on 24h Asda jossa rakastan käydä, muuten käydään yleensä Sainsburyssa kun ostetaan koko viikon safkat. Jos haluan jotain pientä ja tosi hyvää niin menen M&S:llä. Hyvin vaihtelevasti siis riippuen tarpeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä muistan kans lukeneeni jotain samansuuntaista sun blogista. Jos jaksat niin linkitä se tänne, varmaan kiinnostaisi muitakin sun mielipide samojen juttujen tienoilta :) Asda on ihan hyvä, meidän lähellä sitä vaan ei oo.

   Poista
 2. Asuin ennen Hollowaylla, missä on vierekkäin Iceland, Morrison's, M&S ja Waitrose. Ihan pienelläkin tarkkailulla huomasi, ketkä käyvät Waitrosella ja ketkä Icelandissa. Mulle on suomalaisena jotenkin tosi vaikea ymmärtää, että ruokakauppa ja yhteiskuntaluokka liitetään niin vahvasti toisiinsa. Niinpä nytkin ostan ruuat sieltä, mikä sattuu olemaan lähimpänä tai missä on parhaat tarjoukset.

  Tunnen myös muutaman keskiluokkaisen tapauksen, jotka eivät suostu ostamaan ruokiaan muualta kuin Waitroselta. Tesco ja Sainsbury ovat rahvaalle kuulemma. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olipa siinä valikoimaa, varmaan ihan mielenkiintoinen asuinalue :) Joo nää luokkayhteiskuntajutut on aika vaikeita suomalaisen ymmärtää kun meillä ei ole mitään vastaavaa, ainakaan näin vahvasti.

   Haha, vai on Tesco rahvaalle :D Luepa joskus muuten Watching the English, se on loistokirja! Siinä oli ihan hauska pointti keskiluokasta ja sen fiksoitumisesta tiettyihin "parempiin" merkkeihin, ja kuinka se jos mikään on merkki keskiluokkaisuudesta, kun ei haluta käyttää "rahvaitten" merkkejä :)

   Poista
 3. Mä asuin aina niin keskustassa, ettei lähellä ollut supermarketteja. Ja se harmitti koska pikkutescoissa on kalliimpaa kuin isoissa. Mutta tykkäsin Tescosta, Sainsburystä ja Co-operativesta. Waitrosessa kävin jouluna ja itseasiassa ostin Bond Streetin Marks n Spenceristä usein eväät töihin pukumiesten kanssa. Aina sai kilpailla kuka sai päivän viimeisen kanawrapin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin muistan tuon ajan. Ja sit kun lähin (hivenen) isompi kauppa oli Waitrose. Äh, tuli sit köyhänä opiskelijana raahattua kauppakasseja varmaan mailin päästä halvemmasta Tescosta. M&S, siellä käyn tosi harvoin, se on jotenkin hankalan matkan päässä meiltä / työpaikalta.

   Poista
 4. Minä käyn ihan rehellisesti, omana itsenäni Lidlissä. Ei hävetä käydä rahvaimmista rahvaimmassa kaupassa ostamassa avocadoja, juustoja ja hyvää, tuoretta leipää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas en tykkää Lidlistä ollenkaan. Tuoretavara on aina ollut aika huonoa meidän lähistöllä olevassa, ja sinne mennessä pitäis maksaa parkkimaksu...Ei oo tullut käytyä (paitsi jouluja siellä on hyviä joulukukkia!).

   Poista
 5. Minä käyn vaihtelevasti eri kaupoissa riippuen mitä on tarkoitus kokata, eli valitsen kaupan sen perusteella mistä saa parhaat raaka-aineet ja saatan lauantain ostosreissulla käydä sekä Tescossa, Morrisonilla ja Lidlissä. Broilerin ja possun syön aina luomuna ja ostan ne useimmiten kunnon lihakaupasta tai Waitrosesta, sillä minun lähimissä supermarketeissa on luomulihaa harvoin tarjolla johtuen alueen duunari taustasta.

  Muuten käytän lähi Morrisonia aika paljon sillä heillä on tosi hyvä palveleva kalatiski ja lihatiski jos haluan illalliseksi kalaa ja muuta lihaa kuin possua/broileria. Waitrosessa ja Tescossa tulee käytyä usein viikolla kun molemmat ovat työmatkan varrella ja Waitrose on kyllä mun suosikki näistä kaikista täkäläisistä ruokakaupoista! Marksissa käyn tosi harvoin kun sellaista ei ole lähellä tällä hetkellä, mutta ehkä kävisin useimminkin jos olisi lähellä.

  Kyllä täällä selkeästi yhteiskuntaluokka vaikuttaa kaupan valintaan ja tästä oli mielenkiintoinen kappale "Watching the English" kirjassa, jonka lukemista suosittelen kaikille ulkomaalaisille tässä maassa! Silmiä avaava kirja kirjoittamattomista "säännöistä", joita ei maahanmuuttaja/turisit välttämättä tajua.

  Suomessa on kyllä ihmisiä jotka käyvät vain Stokkan herkussa parin kilsan päässä, vaikka Lidl olisi vieressä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itse jaksa käydä niin monissa kaupoissa, korkeintaan käydään torilla ostamassa vihanneksia, ja sit supermarketissa loput tarvikkeet. Morrison, ainakaan meidän lähellä, on aika huono liha- ja kalavalikoimissaan. Sainsburyssa on parhaat valikoimat, ja siellä me sit usein käydään jos ollaan lihojen perässä. Muuten käydään missä sattuu olemaan halvinta.

   Watching the English oli ihan loistokirja, pitäiskin lukasta se joskus tässä uudestaan, jos vaikka löytyis lisää inspiraatioita tähän mun sunnuntaisarjaan :)

   Poista
 6. Ocado:) Luomulihojen puolesta Ocado¨tai Waitrose on paras, kalavalikoiman vuoksi Morrisons. Joskus käyn Lidlissä etsimässä suomalaistyyppistä ruokaa (esim. turkkilaista jugurttia ennen ocadoa löytyi lidlistä). Asdaa tai Aldia en ole koskaan edes kokeillut, Icelandin läpi olen kerran kävellyt ihan kokemuksen vuoksi. Käy oikeasti sääliksi perheitä, joissa äiti tosiaan käy Icelandissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo koskaan käyttänyt Ocadoa, eks se onkin kotiinkuljetuskauppa? Semmonen vähän paremmanlaatuinen käsittääkseni. Asda on ihan hyvä, aika samanlainen kuin Morrisons, mutta Aldia en minäkään ole kokeillut. Iceland ei tosiaan vaikuta hirveän kivalta kaupalta, mitä nyt siitä olen ulkopuolelta nähnyt.

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails