maanantai 23. kesäkuuta 2014

Ulkosuomalaisen ulkosuomalainen juhannus

En itse edes huomaisu juhannuksen ohittamista, jollen kuulisi tästä keskikesän kohokohdasta viikkokaupalla facebookissa, suomalaisissa uutisissa ja blogeissa. Briteissä, eipä kai oikein muualla kuin Suomessa, taideta juhannusta (tai kuten täällä sanotaan, midsummer day) juhlia millään tavalla. 
Juhannus on mukava juhla Suomessa, grillaillaan, nautitaan luonnosta, mökkeillään, ja säästä riippuen juodaan viinilasillinen (tai jopa pari) joko terassilla tai takkatulen ääressä. Mutta se ei ikinä ole ollut minulle mitenkään läheinen tai tärkeä juhla. Keskellä kesää oleva viikonloppu jolloin nähdään sukulaisia, tai ehkä kavereitakin, muttei juhlisteta mitään oikeastaan erikoista. Ei sillä tavalla kuin pääsiäinen, tai suomalaisista juhlista (minulle) tärkein, joulu.

Siispä näin ulkomailla ollessa juhannuksen ajankohta lipuu ohi jokseenkin huomaamatta. Lontoossa suomalaisporukat järjestävät usein jos jonkinmoista pienimuotoista juhannuskarnevaalia - suurinpana varmaan juhannuspiknik, taitaapi olla useimmiten Regents Park- puistossa. Itse en ole sinne saakka ikinä ennättänyt. Juhannus on vaihtoehtoisesti kulutettu kavereitten kanssa markkinoilla pyöriessä, kotona hyöriessä, tai tänä vuonna tapaamassa NCT-porukalla Cambridgessä. En itseasiassa enää edes muista juhlitaanko juhlaa perjantaina vai lauantaina, ja saako Suomessa jonkun ylimääräisen vapaan.
Viimeinen Suomessa vietetty juhannus oli vuonna 2010, jossa postauksessa muutamia kuvia. On se vaan kivaa aikaa, mutta mielummin säästän ne pennoset (joita vaaditaan aikamoisen roimempi määrä juhannusajan lentolippuihin) vaikka heinäkuun käyntiin, jolloin festarit, itikat ja lämpö lisääntyvät tekemään siitä Suomen kesästä niin taianomaisen kuin sen näin ulkosuomalaisena muistan sen olevan.Mites teillä -  onko juhannus pakko päästä viettämään Suomessa?

4 kommenttia:

 1. Juuri kirjoitin itsekin aiheesta.:) Itävallassa meillä on myös jonkinsortin juhannusjuhla, kiivetään vuorille sytyttämään kokkoja :) samankaltainen tapahtuma olisi kyllä talvipäivän seisauksenkin aikana, mutta kesällä osanottajia on kummasti enemmän, ja on muutenkin kiva vaihtoehto suomalaiselle juhannukselle. Itsekään en enää pitkään aikaan ole ollut juhannuksena suomessa, ja facebookista selviää kyllä aika mainiosti, että samalla kaavalla sitä edelleen juhlitaan, joten mikään pakko ei ole Suomeen jussina päästä. Poikaystävä tosin haluaisi kokea yöttömän yön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin katsastamassa tuon sun postauksesi - mahtavat maisemat! Ei mikään paha juhannusreissu :) Yöttömät yöt on kyllä tosiaan melkoinen kokemus ulkomaalaisille. Sitä on vaikea kuvitella näin suomalaisena, mutta kyllä ne vetoavat ihmisiin. Onneks oikeastaan koko kesä on niin valoista aikaa, että vaikkei juhannukseksi sinne pääsiskään, niin pääsee samoihin fiiliksiin silloinkin.

   Poista
 2. Me oltiin kanssa tänä vuonna Lontoossa, ja vähän oli orpo olo, ikävä saunaa ja mökkimaisemia. Sään puolesta ei kyllä haitannut olla täällä, toivottavasti tosiaan Suomessakin vähän säät lämpenevät heinäkuussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Suomessahan oli taas vaihteeksi kylmä juhannus.. Kuulin että rakeitakin tuli jossain mailla! Huh :) Heinäkuun kelit on yleensä vähän varmempia, mä venailen Suomen matkaa niille main :)

   Poista

Tätä blogia ei enää päivitetä, ja kommentteja luetaan harvakseltaan. Tervetuloa poikkeamaan uuteen blogiini Wave to Mummy

Related Posts with Thumbnails